Nisem privrženec meščanske kulture. Biti pripadnik srednjega sloja zahodne kulture v 19. in začetku 20. st. se mi zdi ena najobupnejših oblik človeškega obstoja. Samozatajevanje, zlaganost, neumorno dajanje vtisa, brezizhodna ujetost v vedenjske vzorce … Brrr!
Kljub temu pa je bila prav ta srhljiva razvojna stopnja zadnja, v kateri so vljudnost, prijaznost, spoštovanje, čast in ponos še nekaj pomenili. Zadnjih nekaj desetletij, ko zgolj vztrajno izničujemo nesnovne in kompulzivno arhiviramo snovne dosežke človeške kulture, si s tega gledišča vsekakor ne zasluži naziva 'razviti svet'
Več »
Uredništvo Pozitivk: Aleš, Igor, Tomaž, Gape
SONČNA pošta
26.06.2014. (08:16)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Potočarka (lat. Nasturtium officinale) je skromna ali vrlo dragocjena biljka.
O njenoj nutritivnoj vrijednosti više nego dovoljno govori činjenica da sadrži veće količine željeza od špinata i više vitamina C od limuna i naranče.
Iako su od davnina poznata njena ljekovita svojstva, ova biljka je kroz generacije pomalo zaboravljena.
Razvoj klasične medicine rezultirao je zanemarivanjem zdravih namirnica koje nam priroda nudi na dlanu.
No, svakim se danom sve više ljudi vraćaju prirodi, pa je i ova izuzetno hranjiva biljka sve zastupljenija u alternativnom načinu liječenja i prehrani.
Pročitajte više
--------------
Jedite cvijeće i budite .... zdravi!
Konzumiranje cvijeća je tradicija stara nekoliko tisuća godina.
U mnogim jelima Bliskog Istoka i Perzije koristile su se latice ruže i naranče.
Cvijet trešnje i krizanteme je bio popularan u Japanu.
Latice karanfila su bile dio sastava poznatog francuskog likera Chartreuse, čiji se recept držao u tajni.
Maslačak se spominje u Starom Zavjetu kao gorak začin.
U zadnjih tristo godina dragoljub koji potiče iz Perua, postao je popularan u kuhinje Europe i Sjeverne Amerike.
U našoj kuhinji već koristimo cviječe a da nismo toga ni svjesni: to su artičoka, brokula i cvjetača.
Cvijeće može ukrasiti ne samo vrt, njego i vaš stol. Cvijeće poput ljubičice ili nevena može poslužiti kao šaren i fin ukras za salate i sirove deserte. Potočarke – mnogima omiljeno cvijeće – imaju divan ljutkasti okus.
26.06.2014. (08:17)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
borivoj
"CETVORO SE COVJEKU NIKADA NE VRACA: ODAPETA STRELA, IZRECENA RIJEC, PROPUSTENA PRIGODA, I PROTEKLI ZIVOT".
26.06.2014. (08:15) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
borivoj
Spoštovanje
Nisem privrženec meščanske kulture. Biti pripadnik srednjega sloja zahodne kulture v 19. in začetku 20. st. se mi zdi ena najobupnejših oblik človeškega obstoja. Samozatajevanje, zlaganost, neumorno dajanje vtisa, brezizhodna ujetost v vedenjske vzorce … Brrr!
Kljub temu pa je bila prav ta srhljiva razvojna stopnja zadnja, v kateri so vljudnost, prijaznost, spoštovanje, čast in ponos še nekaj pomenili. Zadnjih nekaj desetletij, ko zgolj vztrajno izničujemo nesnovne in kompulzivno arhiviramo snovne dosežke človeške kulture, si s tega gledišča vsekakor ne zasluži naziva 'razviti svet'
Več »
Uredništvo Pozitivk: Aleš, Igor, Tomaž, Gape
SONČNA pošta
26.06.2014. (08:16) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
borivoj
Najljekovitije biljke svijeta: potočarka
Potočarka (lat. Nasturtium officinale) je skromna ali vrlo dragocjena biljka.
O njenoj nutritivnoj vrijednosti više nego dovoljno govori činjenica da sadrži veće količine željeza od špinata i više vitamina C od limuna i naranče.
Iako su od davnina poznata njena ljekovita svojstva, ova biljka je kroz generacije pomalo zaboravljena.
Razvoj klasične medicine rezultirao je zanemarivanjem zdravih namirnica koje nam priroda nudi na dlanu.
No, svakim se danom sve više ljudi vraćaju prirodi, pa je i ova izuzetno hranjiva biljka sve zastupljenija u alternativnom načinu liječenja i prehrani.
Pročitajte više
--------------
Jedite cvijeće i budite .... zdravi!
Konzumiranje cvijeća je tradicija stara nekoliko tisuća godina.
U mnogim jelima Bliskog Istoka i Perzije koristile su se latice ruže i naranče.
Cvijet trešnje i krizanteme je bio popularan u Japanu.
Latice karanfila su bile dio sastava poznatog francuskog likera Chartreuse, čiji se recept držao u tajni.
Maslačak se spominje u Starom Zavjetu kao gorak začin.
U zadnjih tristo godina dragoljub koji potiče iz Perua, postao je popularan u kuhinje Europe i Sjeverne Amerike.
U našoj kuhinji već koristimo cviječe a da nismo toga ni svjesni: to su artičoka, brokula i cvjetača.
Cvijeće može ukrasiti ne samo vrt, njego i vaš stol. Cvijeće poput ljubičice ili nevena može poslužiti kao šaren i fin ukras za salate i sirove deserte. Potočarke – mnogima omiljeno cvijeće – imaju divan ljutkasti okus.
26.06.2014. (08:17) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...