smokve blistale kao zeleni smaragdi među kožnatim listovima. sa toliko si ljubavi i nježnosti opisala smokvu, nonu i djetinjstvo, da sam preko stručnog dijela jurila, ali sam se opet zadržala na fotki zelenih smaragda i onom kolaču....
19.06.2014. (23:39)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
slatko grko - još jedna obožavateljica. :-)))) čuvarica pinkleca - ah, stručni dio je nužno ali potrebno zlo, sve dobiva na vrijednosti kad se doda čarobni sastojak :-)) rascijepano srce - proslijedit ću :-) Valcer - Fala. Zaista je i još uvik je lipa. :-)) malo tu malo tamo - pogrešan naziv - viški HIB - nema slova L. Nisi jedina koja ga pogrešno naziva, čak su i u Meridijanima napisali taj naziv koji nije točan. :-)
20.06.2014. (09:45)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Sjedokosi - do Hiba se može doći na Visu, a možda i u nekim trgovinama koji prodaju domaćeslične proizvode - znam da jedan privatnik na Visu proizvodi domaći hib za prodaju po spec.trgovinama. Više ne možemo ubacivati linkove u komentare, pa malo proguglajte - viški hib i naići ćete :-) kamena - Upravo tako :-))
20.06.2014. (19:49)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ako me netko želi počastiti neka mi donese koficu smokava, svježih, suhih, svejedno. Svake godine radim džem i slatko od smokava, koje mi je među kraljicama slastica. Iskreno, o smokvi, osim plodu, drvetu ispod kojega je vučica dojila Romula i Rema i biblijskom smokvinom listu, nisam baš nešto znala, eto, sada znam i jedva čekam Petrovače na pazaru. Za djetinjstvo me veže veliko stablo murve i kostele, uz kuću murvu nemam, ali kostela ima. Dok ona raste i buja dotle ću biti živahna, barem nešto živo što vraća u djetinjstvo. Kao i obično, tvoj topli stil grije mi dušu, hvala ti:)))
21.06.2014. (16:35)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
nemaš pojma koliko si me obradovala ovim tekstom. Smokva je u mojim planovima za Brseč nakon češnjaka. Kaže jedna talijanska poslovica: non mettere tutte le uova nello stesso paniere, nemoj stavljati sva jaja u istu košaru, u smislu da treba svoje snage investirati u više toga tako da ne ostanemo zatečeni ako jedna od tih propadne.
Inače pročitao sam u Liburnijskim temama iz 1994 kako su ljudi bili kao smokve. Za sebe bi odabrali mjesto za življenje na kamenu jer je plodna zemlja bila prevrijedni resurs da biš na njoj sagradio kuću.
22.06.2014. (15:37)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Svaka je naša dalmatinska kuća imala bar jednu smokvu. Moji su doma prali flaše s grančicom i lišćem smokve. Morale su biti savršeno čiste za novo vino.
22.06.2014. (18:41)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
malo ti malo ja - kuća bez stabala okolo je gola kuća, bez duše, bez skrovite sjenice u kojoj možeš naći svoj mir i svoj hlad. :-) Je, i koštele su bile prilično zastupljene zbog bogate hladovine, a o murvama sam već sve rekla prije par godina. :-) Hvala i tebi. neverin - Zašto nakon? Stablima treba vremena da narastu i daju plod, pa bi rekla da možda smokvi daš prvenstvo, a češnjak možeš uvijek i svake godine zasaditi ispod smokve. :-))) odmak - tako je. Ovo za pranje flaša sa smokvinim liščem nisam znala.:-) Moji su prali flaše i demižane sa crikvinom. :-)
22.06.2014. (20:15)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
volim smokve...Tvoje so sigurne bolje nego one što jih kupim..ali uvjek gledam da so ljepe...volim zelene i tamne (viola)...a onaj kolač dole na sliki...dal ima recept...Pozdrav!!!
23.06.2014. (09:18)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Čestitka na blogu tjedna! I mi smo imali dvi velike petrovače ili BLEKINJE (krupni, loptasti plodovi). Bile su posebno drage jer prve dozrijevaju, a sad su mi najdraže bilice (svitlo zelene), koje su i za sušenje najbolje! Imam isprid kuće jednu modruju (tamno zeleni plodovi), susjed ima crnicu (tamno ljubičaste, kao patliđan iliti balancana).Poznate su mi još i zimice (jesenske, pred zimu!) i latinke, koje su nekako staklaste, vodenaste i najmanje mi se sviđaju. Ovo su nazivi koje sam čula u djetinjstvu, a stručne ne znam. Sićan se da je moja baba Ive radila "kunfet" od smokava i to mi se sviđalo! Sad kad ja radin kotonjadu od dunja (ili, po makarsku, kunja) sitin se babinog kunfeta, slične konzistencije. Moja teta Luce je sušila smokve na teraci i na rubu skalina, pa bi ih na kraju točala u moru (Ja ih "prođen" kroz vruću, dobro slanu vodu), a moja mater nije ništa prerađivala jer bi nas sedmoro sve friške poili. Nešto bi usput konzumirali turisti i gundevaji (skarabeji).
23.06.2014. (09:44)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Volim smokve. A sjećam se onih malih tamno ljubičastih, gotovo crnih. Te su bile slakte kao med. Nekoliko puta sam ih vidjela na tržnici, ali to nije više to.
23.06.2014. (10:34)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Valcer - Hvala, bar ćete se najest virtualnih smokava. ;-) jer osim smokava ništa više nemam za ponudit za ovaj tjedan. :-) Dona - Mogu mislit kako joj je hladno. Ipak, uz tvoju ljubav - preživjet će. :-)) modrinaneba - Ah, mojih već odavno nema...ovo su sjećanja iz djetinjstva - i ja ih kupujem ili degustriam one zaboravljene u polju. :-)) Kolač na slici nije pravi kolač, to je narezani hib - pogača od suhih smokava koja se radi tako da se osušene smokve samelju, doda se sjemenki koromača, malo rakije, zamijesi, oblikuje pogača kao kolut malog sira i ostavi da se još prosuši na zraku - zaštiti od nametnika sa lovorom, ružmarinom i pod mrižicu-može i u maškadur). sjećanja i osvrti - Hvala :-) - eto kod vas blekinje, na Visu - mlekinje, volim ta domaća imena, pa i ja najvolim bilice ili pojarice i nemam pojma kako se stručno zovu - možda je to ta zamorčica koja je dobra za sušenje? Kunfet od smokava bi moglo bit nešto slično viškom hibu, bar se meni tako čini. :-)) windfucker - te tamnoljubičaste nisam imala prilike gustat u djetinjstvu, nije ih bilo u mojoj okolini, a nema ih ni sad. Na pazar je teško naići na voće onih okusa koji su nam ostali iz djetinjstva. Meni je uvijek najslađa smokva ubrana sa nekog starog stabla u polju i konzumirana odmah-čim ode u krtole i na pazar-više nije to to. :-)
23.06.2014. (13:36)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Nisam mogao odoljet, još žvaćem sušene od lani a ne bi da nisam krenuo čitat tvoj post. Svježa mi je najdraža ona prva, pa kad su skroz zrele i one na kraju kad prekopajem po stablu kao 'Šerlok' ne bi li koju ćopio. Što se hlada tiče pod smokvom mi je drago.... Čestitke na visokoj 'tituli'!:)
23.06.2014. (17:52)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Lijepo rečeno o vrijednim smokvama, a mislim da su se rimski robovi zdravije hranili nago sada naši mladi. Imam u Novome dosta smokava, još nisam pojeo džem od lanjskih. (mislim da je pr. kratica za prije i prezime).
24.06.2014. (14:10)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Divan post, hvala na osobnoj priči, ali i stručnim informacijama. Imala sam i ja smokvu u dvorištu, ali odavno je nema (bila je to divlja smokva čiji plodovi su bili rijetki i nisu baš bili jestivi), ali isto sam je voljela.. a na otoku, kad god sam se vraćala s kupanja, stala bih kraj koje smokve koja je rasla uz cestu i ubrala bar 2-3 da me malo okrijepi prije večere.
25.06.2014. (17:02)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
slatko grko
obožavam smokvu , znam ponešto o njoj ali s gustom sam pročitala tvoj post :)
19.06.2014. (17:43) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Čuvarica pinkleca
smokve blistale kao zeleni smaragdi među kožnatim listovima.
sa toliko si ljubavi i nježnosti opisala smokvu, nonu i djetinjstvo, da sam preko stručnog dijela jurila, ali sam se opet zadržala na fotki zelenih smaragda i onom kolaču....
19.06.2014. (23:39) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
rascijepano srce
molim Vas ako možete proslijedite dalje
Hvala Vam
20.06.2014. (08:30) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Valcer
Lipa ti je mama bila...
Ajde, dobaci koju smokvicu :)
20.06.2014. (09:10) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
zahira
hlib, hlib, hlib...
20.06.2014. (09:24) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gustirna
slatko grko - još jedna obožavateljica. :-))))
čuvarica pinkleca - ah, stručni dio je nužno ali potrebno zlo, sve dobiva na vrijednosti kad se doda čarobni sastojak :-))
rascijepano srce - proslijedit ću :-)
Valcer - Fala. Zaista je i još uvik je lipa. :-))
malo tu malo tamo - pogrešan naziv - viški HIB - nema slova L.
Nisi jedina koja ga pogrešno naziva, čak su i u Meridijanima napisali taj naziv koji nije točan. :-)
20.06.2014. (09:45) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Sjedokosi
sve je ovdje lijepo: sjećanje, slike, stručno objašnjenje i HIB
kako doći do hiba? jeo sam ga jednom davno :)
20.06.2014. (10:18) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
kamena
uspomene obilato garnirane s pregršt podataka... kao torta sa puuuno šlaga :)... mislim da smokva mnogima budi sjećanja na minule dane...
20.06.2014. (19:17) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gustirna
Sjedokosi - do Hiba se može doći na Visu, a možda i u nekim trgovinama koji prodaju domaćeslične proizvode - znam da jedan privatnik na Visu proizvodi domaći hib za prodaju po spec.trgovinama.
Više ne možemo ubacivati linkove u komentare, pa malo proguglajte - viški hib i naići ćete :-)
kamena - Upravo tako :-))
20.06.2014. (19:49) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
malo ti malo ja
Ako me netko želi počastiti neka mi donese koficu smokava,
svježih, suhih, svejedno. Svake godine radim džem i slatko
od smokava, koje mi je među kraljicama slastica. Iskreno, o
smokvi, osim plodu, drvetu ispod kojega je vučica dojila Romula
i Rema i biblijskom smokvinom listu, nisam baš nešto znala,
eto, sada znam i jedva čekam Petrovače na pazaru.
Za djetinjstvo me veže veliko stablo murve i kostele, uz kuću
murvu nemam, ali kostela ima. Dok ona raste i buja dotle ću
biti živahna, barem nešto živo što vraća u djetinjstvo.
Kao i obično, tvoj topli stil grije mi dušu, hvala ti:)))
21.06.2014. (16:35) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Neverin
nemaš pojma koliko si me obradovala ovim tekstom. Smokva je u mojim planovima za Brseč nakon češnjaka. Kaže jedna talijanska poslovica: non mettere tutte le uova nello stesso paniere, nemoj stavljati sva jaja u istu košaru, u smislu da treba svoje snage investirati u više toga tako da ne ostanemo zatečeni ako jedna od tih propadne.
Inače pročitao sam u Liburnijskim temama iz 1994 kako su ljudi bili kao smokve. Za sebe bi odabrali mjesto za življenje na kamenu jer je plodna zemlja bila prevrijedni resurs da biš na njoj sagradio kuću.
22.06.2014. (15:37) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
odmak
Svaka je naša dalmatinska kuća imala bar jednu smokvu. Moji su doma prali flaše s grančicom i lišćem smokve. Morale su biti savršeno čiste za novo vino.
22.06.2014. (18:41) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gustirna
malo ti malo ja - kuća bez stabala okolo je gola kuća, bez duše, bez skrovite sjenice u kojoj možeš naći svoj mir i svoj hlad. :-) Je, i koštele su bile prilično zastupljene zbog bogate hladovine, a o murvama sam već sve rekla prije par godina. :-) Hvala i tebi.
neverin - Zašto nakon? Stablima treba vremena da narastu i daju plod, pa bi rekla da možda smokvi daš prvenstvo, a češnjak možeš uvijek i svake godine zasaditi ispod smokve. :-)))
odmak - tako je. Ovo za pranje flaša sa smokvinim liščem nisam znala.:-) Moji su prali flaše i demižane sa crikvinom. :-)
22.06.2014. (20:15) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Valcer
O, blogerice tjedna, ovaj tjedan je tvoj!
23.06.2014. (07:53) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
donin svijet
Čestitka na temi tjedna. Zasluženo! :)
Imam jednu malu smokvu.... i bolje da ti ne pričam što sve izvodim da je održim na životu preko zime. :)
23.06.2014. (08:48) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
modrinaneba
volim smokve...Tvoje so sigurne bolje nego one što jih kupim..ali uvjek gledam da so ljepe...volim zelene i tamne (viola)...a onaj kolač dole na sliki...dal ima recept...Pozdrav!!!
23.06.2014. (09:18) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Sjećanje i osvrti
Čestitka na blogu tjedna!
I mi smo imali dvi velike petrovače ili BLEKINJE (krupni, loptasti plodovi). Bile su posebno drage jer prve dozrijevaju, a sad su mi najdraže bilice (svitlo zelene), koje su i za sušenje najbolje! Imam isprid kuće jednu modruju (tamno zeleni plodovi), susjed ima crnicu (tamno ljubičaste, kao patliđan iliti balancana).Poznate su mi još i zimice (jesenske, pred zimu!) i latinke, koje su nekako staklaste, vodenaste i najmanje mi se sviđaju. Ovo su nazivi koje sam čula u djetinjstvu, a stručne ne znam.
Sićan se da je moja baba Ive radila "kunfet" od smokava i to mi se sviđalo! Sad kad ja radin kotonjadu od dunja (ili, po makarsku, kunja) sitin se babinog kunfeta, slične konzistencije. Moja teta Luce je sušila smokve na teraci i na rubu skalina, pa bi ih na kraju točala u moru (Ja ih "prođen" kroz vruću, dobro slanu vodu), a moja mater nije ništa prerađivala jer bi nas sedmoro sve friške poili. Nešto bi usput konzumirali turisti i gundevaji (skarabeji).
23.06.2014. (09:44) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
windfuckersister
Volim smokve. A sjećam se onih malih tamno ljubičastih, gotovo crnih. Te su bile slakte kao med. Nekoliko puta sam ih vidjela na tržnici, ali to nije više to.
23.06.2014. (10:34) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gustirna
Valcer - Hvala, bar ćete se najest virtualnih smokava. ;-) jer osim smokava ništa više nemam za ponudit za ovaj tjedan. :-)
Dona - Mogu mislit kako joj je hladno. Ipak, uz tvoju ljubav - preživjet će. :-))
modrinaneba - Ah, mojih već odavno nema...ovo su sjećanja iz djetinjstva - i ja ih kupujem ili degustriam one zaboravljene u polju. :-))
Kolač na slici nije pravi kolač, to je narezani hib - pogača od suhih smokava koja se radi tako da se osušene smokve samelju, doda se sjemenki koromača, malo rakije, zamijesi, oblikuje pogača kao kolut malog sira i ostavi da se još prosuši na zraku - zaštiti od nametnika sa lovorom, ružmarinom i pod mrižicu-može i u maškadur).
sjećanja i osvrti - Hvala :-) - eto kod vas blekinje, na Visu - mlekinje, volim ta domaća imena, pa i ja najvolim bilice ili pojarice i nemam pojma kako se stručno zovu - možda je to ta zamorčica koja je dobra za sušenje? Kunfet od smokava bi moglo bit nešto slično viškom hibu, bar se meni tako čini. :-))
windfucker - te tamnoljubičaste nisam imala prilike gustat u djetinjstvu, nije ih bilo u mojoj okolini, a nema ih ni sad. Na pazar je teško naići na voće onih okusa koji su nam ostali iz djetinjstva. Meni je uvijek najslađa smokva ubrana sa nekog starog stabla u polju i konzumirana odmah-čim ode u krtole i na pazar-više nije to to. :-)
23.06.2014. (13:36) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
fra gavun
Nisam mogao odoljet, još žvaćem sušene od lani a ne bi da nisam
krenuo čitat tvoj post. Svježa mi je najdraža ona prva, pa kad su
skroz zrele i one na kraju kad prekopajem po stablu kao 'Šerlok' ne
bi li koju ćopio. Što se hlada tiče pod smokvom mi je drago....
Čestitke na visokoj 'tituli'!:)
23.06.2014. (17:52) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Bookeraj
smokve. gajim neprirodnu strast prema smokvama, ljubav je prvo planula sa sušenima, ali u posljednjih nekoliko godina jurim i one svježe, s drveta.
23.06.2014. (21:45) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gogoo
Lijepo rečeno o vrijednim smokvama, a mislim da su se rimski robovi zdravije hranili nago sada naši mladi. Imam u Novome dosta smokava, još nisam pojeo džem od lanjskih. (mislim da je pr. kratica za prije i prezime).
24.06.2014. (14:10) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
geomir
Sad znan di ću naučit čoguoda o smokvima,
a ti dojdi i ber moje.
http://geomir.blog.hr/2013/08/index.html#dan28
Ja ih još vadin iz dubokog i zobjen hi!! :-))))
24.06.2014. (15:01) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
double-trouble
smokve obožavam od prije par ljeta kad sam imala prilike brati ih iz apartmanske sobe... često mi je to bio doručak :-)
25.06.2014. (01:13) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Nike
Divan post, hvala na osobnoj priči, ali i stručnim informacijama.
Imala sam i ja smokvu u dvorištu, ali odavno je nema (bila je to divlja smokva čiji plodovi su bili rijetki i nisu baš bili jestivi), ali isto sam je voljela.. a na otoku, kad god sam se vraćala s kupanja, stala bih kraj koje smokve koja je rasla uz cestu i ubrala bar 2-3 da me malo okrijepi prije večere.
25.06.2014. (17:02) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...