Komentari

budan.blog.hr

Dodaj komentar (10)

Marketing


  • borivoj

    Život (ni)je svet

    Svetost života?! Zanimljiva ideja. Što to uopće znači, da je život svet? Znači li to da je život nepovrediv? I čiji život je u pitanju, ljudski, životinjski ili općenito život svih bića? Kako je čovjek po defaultu religiozno biće, jer kao samosvjestan postavlja pitanja o smislu i svrsi života, od davnina je život proglasio svetim. Međutim, ta svetost se doživljavala na različite načine, odnosno kako je čovjeku u određenim trenucima odgovaralo, piše na blogu Smisao života. Tijekom svog lovačko-sakupljačkog načina života čovjek je štovao životinje kao božanstva i zahvaljivao im na njihovoj žrtvi, odnosno što su mu dopuštale da ih ubije kako bi se s njima prehranjivao. Tako je štovao život kao svet, odnosno žrtvu te životinje kao svetu – koja je kao takva dio tog svetog ciklusa života i smrti kojim se održava postojanje.

    BLOG.hr

    avatar

    16.05.2014. (08:48)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Nevjerojatno - Snimka pokazuje pravo čudo u Srbiji!

    Kragujevac, 15.05.2014., 22:24
    Autor: T.V.

    Vjerojatno jedini srbijanski grad koji nije zahvaćen obilnim padalinama je Kragujevac što se jasno vidi i iz priloženih satelitskih snimki.

    Srbi su dobro upoznati s narodnom poslovicom u kojoj se kaže da netko ili nešto 'obilazi kao kiša oko Kragujevca'. Ta narodna poslovica sada je dobila potvrdu i u praksi.

    Naime, na snimkama Republičkog hidrometeorološkog zavoda jasno se vidi kako oblaci zahvaćaju gotova sva mjesta oko Kragujevca, ali ne i sam Kragujevac, piše Blic.

    Ciklona koja hara Srbijom, BiH i Hrvatskom dobila je ime Tamara, a u Srbiji je do sada odnijela pet života. Mnogi su ostali odsječeni od svijeta, a i noćas se očekuje nastavak padalina.

    DNEVNIK.hr

    avatar

    16.05.2014. (08:50)    -   -   -   -  

  • borivoj

    "CVRSTA KUCA IMA CETIRI STUBA: VRIJEDNOG OCA,
    MUDRU MAJKU, POSLUSNOG SINA I UVIDJAVNA BRATA".
    Talijanska poslovica

    avatar

    16.05.2014. (09:08)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Rita Brgić Stokić
    11 sati · .

    Ovaj vic je mrak , ali ne smin pisati cilu besidu....uahahahahahahahahahahahahahahahahah

    Došel zagorec u Zagreb i traži di je Pravni fakultet. Sretne jednu zgodnu mladu pucu i pita:
    - Naj oprostite milostivica, prosil bi lepo, gdi je pravni fakultet?
    - Pogle ovak, rista, j....., ideš ravno, j....., a onda furaš desno, j....., i onda kužiš, ideš do onog ugla, j....., a tam kod ugla, furaš levo, j....., onda gibaš sam ravno, kužiš, j....., onda iza drugog ugla, j....., ti je pr...avni faks.
    - A čujte milostivica, jel' morti ima kakav kraći put, onak, bi rekli, poprek. Mislim, da me ne j..... baš iza svakog ugla?

    uahahahahahahahahahhahahahahahahahahahaha

    avatar

    16.05.2014. (10:00)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Kako pokrenuti organski vrt i proizvoditi zdravu hranu

    Većini nas je poznato da je organska hrana dobra po zdravlje, no mnogima je njena visoka cijena nepremostiv problem.

    Ipak, ima nekoliko načina na koje je moguće doći do organske hrane uz prihvatljivu cijenu, a najbolji od njih je uzgajanje vlastite hrane.

    Za proizvodnju hrane dovoljno vam je samo malo raspoloživog prostora.

    Imate li vlastiti vrt, uistinu ste blagoslovljeni, ali i stanari zgrada mogu uzgajati svoju hranu.

    Za proizvodnju vlastite hrane iskoristite svaki metar dostupnog prostora.

    Prilagodite svaku nišu, kutak i pukotinu i prenamijenite uobičajene kućne predmete tako da vam posluže za proizvodnju hrane...

    Pročitajte više


    ----------------------------------

    Jantar – zlato sjevera

    Kristali se sve više koriste u prevenciji i liječenju zdravstvenih tegoba.

    Jedan od najpoznatijih kristala, čak i među osobama koje odbijaju pridati važnost kristalima, svakako je jantar.

    Zbog zlatno-smeđe ili žute boje zovu ga "zlato sjevera", ali ima ih narančastih, crvenih i bijelih.

    Jantar je ljudima poznat još od prapovijesnog doba.

    U kameno doba služio je kao sredstvo plaćanja, a još od antike se koristi kao lijek protiv glavobolje i zubobolje, ali i talisman protiv zlih sila.

    Oduvijek je cijenjen kao moćan iscjelitelj i pročišćivač organizma te je imao ugled da jača imunološki sustav, smanjuje upale i pomaže pri zacjeljivanju rana.

    Pročitajte više

    avatar

    16.05.2014. (10:15)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Kao što sam već napisao, proljeće je, priroda se probudila, pa se tako protekli vikend dogodilo i rojenje blogera s portala Blog.hr na Facebooku. U dva-tri dana na jednom se mjestu (fb grupi) spontano okupilo (sada već) preko šesto blogera što, usprkos skepticima, dokazuje da je blog i samo pisanje bloga jedan konkretan i poseban komunikacijski fenomen. Taj naš virtualni svijet je zanimljiv ne samo zato što je besplatan i lako dostupan nego i zbog činjenice da se tamo ljudski odnosi točno preslikavaju baš onako kakvi su i u stvarnosti. Ljudi se putem bloga druže i komuniciraju, svađaju i polemiziraju, stvaraju skupine i lobiraju, a sve to rade anonimno što u velikoj većini slučajeva samo dodaje jednu višu razinu iskrenosti i poštenijeg međusobnog odnosa.

    Ipak, ni tu nije sve idealno i naj. Kao i u pravom životu, i na blogu se uvijek nađe netko poseban koji namjerno ili ne remeti uspostavljen i dogovoren sustav i uljuđena pravila ponašanja, no takve blogerska zajednica brzo riješi; ili ignoriranjem ili prijavom administratoru. Tako je na blogu „hocemocenzuru“ koji je od administratora Blog.hr-a proglašen blogom dana objavljena jedna pjesmica posvećena Joeu Šimuniću. Na moj komentar ispod pjesme javili su se anonimni ljubitelji za-dom-spremnog nogometaša, komentirali moj komentar, a autor bloga je cenzurirao te (meni upućene) uvredljive komentare misleći da tako treba. Osobno, mislim da je te komentare ipak trebao ostaviti, pa sam to želio napisati tamo, no predomislio sam se smatrajući da tema uopće nije bezazlena i da joj treba posvetiti čitav post.

    Naime, nitko ne voli cenzuru jer svi mislimo da smo u pravu. Ipak, ponekad treba ostaviti i pisani trag, tek informacije radi. O fašizmu sam uvijek imao najlošije mišljenje i nikad to nisam skrivao, a pametnom čovjeku ne treba elaborirati kakvo je to bilo, ali i kakvo to zlo jest jednostavno zato što ono nikada ne umire. Ono živi u svima nama, nedavni rat na ovim prostorima to je i dokazao. Zato, to i jest razlog da na njega uvijek upiremo prstom, da se ne zaboravi. Objašnjavati nekome da je loše označavati žutom zvijezdom ili ubijati djecu, bilo koji ili bilo čiju, u koncentracionim logorima?

    Pa koji to idiot ne može shvatiti? Čija majka tako nešto rađa?

    Iza sebe imam 1295 dana borbenog sektora u HV i dragovoljac sam Domovinskog rata, ali ovo što u Hrvatskoj imamo danas nije ono za što sam ostavio obitelj i toliko vremena proveo na prvim crtama bojišnica. Fašizam je zlo koje treba zatrti u korijenima, a oni koji brane "tekovine" NDH nisu ništa bolji od onih koje sam početkom devedesetih gledao preko puta, u četničkim rovovima. Nisam ih se bojao tada, a ne ću ni ubuduće.

    S tim u vezi, za primjer ću postaviti link na jedan cijeli blog posvećen fašizmu i višegodišnjem grčevitom dokazivanju da su ustaše bili samo borci za Hrvatsku državu, a ne obični fašisti koji su prvom prilikom rasprodali pola te „njihove“ voljene Hrvatske svojoj fašističkoj braći preko Jadrana. Taj blog je do sada, ne znam zašto, vješto izbjegavao ekskomunikaciju iz blogerskog društva, a ja mislim da ju je itekako zaslužio. Pisao sam o njemu administratoru, no iz nekog razloga adresa urednik@blog.hr jednostavno je izvan funkcije. Možda će uredništvo uredno uredovati kad pročita ovaj moj uradak :)

    avatar

    16.05.2014. (10:17)    -   -   -   -  

  • borivoj

    DOMENA.blog.hr

    pripada gornji ispis

    avatar

    16.05.2014. (10:20)    -   -   -   -  

  • borivoj

    May 14, 2014 at 9:35 pm
    KULTUR ŠOK 2014: revija kulture na Kvarneru
    Posted by sp

    Mošćenička Draga i Lovran 24.5.2014. od 17.00h
    Organizacija zakuhava i odbrojavanje je krenulo, za početak, evo svih imena, u kasnijim tekstovima objasnit ćemo i predstavljati pojedinačno kao i raspored:

    Nikola Nenadić, kipar, Kruno Čudina,književnik, Dejan Kljun, kipar, performer, Marijan Grakalić,književnik i impresario, Romana Brolih,književnica, Darko Brajković, performer,
    Riccardo Staraj & Midnight Blues Band, književnik i kantautor, Izet Medošević, glazbenik I knjževnik Damir Maras, književnik, Elvis Stanić, jazz glazbenik, Damir Halilić Hal,gitaristički virtuoz, Petar Đakulović, slikar, Nina Hrelja,slikarica, Iva Pevalek, slikarica ,Klas Grdić, slikar, Mirna Sišul, slikarica
    Marija Alexandra Štrajh Ossarius, multimedijalna umjetnica
    Ana Laco, tatoo performerica, Marko Zele & Maroko, glazbenici
    Ljiljana Barković, slikarica, Karma Bus Bitch, multimedija, Tea Žigman,književnica, Andrej Zbašnik,performer, Vanja Michelazzi,književnica,
    Biserka Spajić,književnica, Željko Barišić,performer, Petra Bračko,performerica
    Mario Krajnović, performer Katica Felstinski,književnica,
    Borivoj Bukva, pjesnik, slikar, Zorica Ivčević,knjižvnica, Franko Bušić, slikar, performer, Branko Cerovac, viši kustos, performer, dj Komar….

    avatar

    16.05.2014. (16:35)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Maribor i kuća duhova

    poneki put bilo je mučno spavati u toj sobi...



    MARIBOR I KUĆA DUHOVA



    Go to fullsize image

    U Mariboru sam živio i radio u TAM-u na Teznom dvije godine u Inštitutu na nadgradnjama šasija. Promjenio u međuvremenu četiri podstanarska stana, a 1975. proveo cijelu godinu kod bakice koja je imala kuću s okučnicom uz sami Mariborski park u neposrednoj blizini akvarija. Kuća je bila prostrana s terasom prema parku, u sobi u kojoj sam noćivao od
    namještaja bio je bračni krevet, ormar, škrinja, natkasna i dvije ogromne svete slike. Soba
    čista, koju je bakica uredno održavala. Iz kuhinje se izlazilo na terasu, kuhinja isto velika a
    stan je sa ~ 150 metara kvadratnih na katu. Maleno dvorište i vrt s travnjakom, vrtna garnitura, ugodan je to bio ambijent. Da naglasim i to da je kuća bila u elitnom dijelu Maribora, gotovo bez prometa i većih gužvi, mir i tišina vladali su tim okolišem. Ulica je dijelila tu kuću od Mariborskog parka.

    Iz Karlovca sam došao i to iz bivše Jugoturbine, TDM, gdje sam obavljao poslove tehnologa-normirca. Bila je to jedna od najvećih tvornica u bivšoj državi, poznata i jaka.
    Nakon završenog prvog stupnja strojarstva u VTŠ. u Karlovcu uz rad i stečenog zvanja inženjera strojarstva, u Mariboru upisao sam II stupanj, kad su oni otvorili Mariborsku Univerzu.







    Mariborsku Univerzu nisam završio, funkciju predsjednika omladine SOUR.TAM. nisam želio prihvatiti, preuzeti obavezu o dohranjivanju starice, vlasnice kuće kod koje sam stanovao i bio podstanar u srcu Marbora uz Mariborki Park u Prešernovoj ulici, i naslijediti tu kuću nisam želio. Oženiti se slovenkom i riješiti ujedno svoj stambeni problem dodjelom društvenog stana iz TAM-ove stanogradnje nisam želio. Mnogo toga tada nije mi bilo po volji, i smatram da ni u čemu nisam pogrešio. Nakon dvije godine boravka vratio sam se natrag u Karlovac. Svi moji postupci bili su razumni i opravdani, a intuicija ni tad nije me iznevjerila. Tajnovito u čaroliji, meni čudno i nesvakidašnje obitavanje u toj kući bilo je posebno i jako zanimljivo, zastrašujuće... Starica je vodila poseban i svoj red, kojeg se trebalo pridržavati, a to meni nije pričinjavalo nikakve poteškoće. Dešavalo se da bi ona poneki put i zamnom pospremala ako bi što god pustio na krivome mjestu, čisto i uredno bilo je u toj kući... U njenu kuću nitko nije zalazio, prijatelja i rodbine ona nije imala...







    U toj kući s vremenom na vrijeme sanjao bih ružne i stravične snove i slušao glasove i to ne bez razloga: bespomoćni krik žene ili jauk muškarca, osijećao bih njihovu patnju, plač, lokve krvi i udaranje po golom tijelu raznim predmetima, mučenje i zapomaganje, nemoć maltretiranih... Bez ikakovog povoda i nagovještaja nevezano uz mene, ti snovi su sami od sebe pristizali i producirali se u mojim mislima i predugo se sve to odvijalo, izjutra dizao bih se umiven i mokar u znoju, umoran, potpuno slomljen registriranim... Neko vrijeme ja sam zapisivao te snove, potom odustao jer se sve odvijalo u nekom određenom slijedu i imalo je uobičajenu priču... Katkad bih ćuo korake u hodniku pokraj sobe, ili bi imao osjećaj da netko sjedi na mom krevetu i potom se diže i odlazi, drveni pod bi škripao a ja se nisam usudio pogledati što se to zbiva u sobi... Probudio bih se znojan i neraspoložen, umoran od nespavanja... Jutro i buđenje bilo je za mene ne malo puta spas od neželjenog.



    Go to fullsize image



    Starici nisam pričao o mojim snovima, dok mi ona sama nije raazotkrila svoju životnu priču. Njen suprug bio je bogati trgovac u Mariboru pred II svjetski rat. Priklonio se njemcima i u podrumu njegove kuće mučili su i vodili istrage protiv slovenskih partizana, o detaljima ona mi nije pričala. Nakon rata njenog supruga su ubili partizani, svu imovinu su oduzeli a njoj pustili samo tu kuću uz Mariborski park. Kasnije se u prizemlje te kuće uselio jedan advokat s kojim je starica cijelo vrijeme vodila ostavinsku parnicu, a od mene je zatražila da ja nastavim s tim dalje i pokušam odstraniti tog advokata iz prizemlja njene kuće, staricu dohraniti i sahraniti... Kuću bi prepisala u oporuci na mene i ostavila u nasljeđe, uz uvijet da ja na to pristanem... Ona nije imala nikakvog prihoda, jedini novci s kojim je raspolagala bila je moja stanarina.







    Desetak godina kasnije iz Jablanovca u Hrvatskom Zagorju s bratićem uputio sam se u Ptuj po neke dijelove za njegov traktor, zamilivši ga da posjetimo Maribor i pokušamo naći staricu ako je još živa. U prvi mah kuću nisam uspio pronaći, bilo je jako čudno? Kasnije sam zamijetio poveću jajoliku ploču na jednoj kući na kojoj je zapisano otprilike ovako: U ovoj kući u vrijeme II svjetskog rata mučeni su slovenski rodoljubi od strane fašističkih sluga i njemaca. U spomen na slovenske partizane i sve one koji su tu stradavali građani Maribora podižu ovu ploću u znak sijećanja... Stanar uz prizemlja, taj advokat, nakon smrti starice adaptirao je cijelu kuću i balkon k

    avatar

    16.05.2014. (18:42)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Stanar uz prizemlja, taj advokat, nakon smrti starice adaptirao je cijelu kuću i balkon koji je gledao na park opasao zidovima, bio je razlogom mog ne snalaženja u tom trenutku. Tako da jedan od razloga napuštanja Maribora, bili su i ti neugodni osjećaji koje sam ja tada proživljavao živjeći kao podstanar u toj kući. Ništa materijalno za mene tada nije bilo od značaja što bi me vezalo, tako ni ta kuća u elitnom dijelu Maribora. Ostati u toj kući, ili dijelu kuće na i katu i prihvatiti u nasljedstvo, predstavljalo je za mene nemoguću misiju. Ime i prezime starice negdje sam zagubio ili taj list papira meni je promakao tako da ga ja sad ne mogu naći. Ulica tada zvala se ako se ne varam Prešernova, kućni broj zaboravio. Kuća je bila smještena s desne strane parka kada se ide prema Rotoškoj kleti, lijepi je i miran dio grada, kojeg neću nikad zaboraviti. Pozdrav svim mojim dragim mariborčanima i punčkama, ako me se sijete... Bilo je to davne 1974 i 1975. godine.



    Go to fullsize image



    http://www.maribor.si/

    http://www.maribor-pohorje.si/

    avatar

    16.05.2014. (18:44)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...