Ovakve fešte cijenim jer su spomen na žulje i prolivenu pot težačku! Spomen na bitku za opstanak u 'grebenoj dolini' bez donacija i bez poticaja a država je uvijek uzimala svoje. Do sada sam imao prilike vidjeti dvije takve na djelu a gašenje klaka radili smo bar svake tri godine, ako ne za gradnju a ono za polivanje loza i krečenje. Slikopis je za pohvaliti, uostalom kao i do sada!
13.04.2014. (11:59)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
one dvije fotke su dokaz da si i ti radio .ali ne vidim te za stolom. čak niti na filmu! što to treba značiti i u kakvj je to vezi sa "tko radi ne boji se gladi"? ;) :-)))) :))))
13.04.2014. (13:21)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Znali su stari neimari kako napraviti zdrav građeni materijal. Na žalost i to je znanje koje polako odumire. Eto, doznao sam da ima i slatkih vapnenica.
13.04.2014. (20:33)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
brambor
Nesrićnjoče,
gorenjen se ne pretvoro "volumen" japnjenice u jopnje, nego njezin " plašt " koji se na kraju prosede u rapu iz koje se vadi živo jopnje, a ono se gosi voduon u rapi ( još mi je ostala u vartlu ) i mišo sa galicom u medrijolu prin polivonjo lozja.
Ala da ne znoš je se medrijola čini tako da se ulije jopnjo u galicu ili obratno i oliko gre čega na tolitar .
Izviješće je provo jer je žalosno da bi tukalo vidit ko bi danas zno napravit japjenjicu i jopnje.
Ma na onu žeravu se ni moglo ispeć onoliko meso.
13.04.2014. (23:05)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@More ljubavi, sada se vapno kupuje na vriće, već gotovo za upotrebu, a proizvodi se industrijski, mnogo, mnogo lakše i lagodnije nego kako su ga proizvodili naši stari izgaranjem vapnenca u japnjenici!!
@brambore, a ča ti misliš da jo ne znon sve ovo obo čemu ti provjoš!?? :-)) Vidi se da ti ne znoš geometriju kad govoriš da se "plašt" pritvoro u jopno!!!??? :-))) Znalo bi se i danas napravit japjenicu i jopno, ma ni onih koji bidu lavurali po temu znonju!!! :-)))
Znon napravit i "bordošku juhu", somo to već ni potriba, jer se prodojedu drugi priparoti za polivat lozije!!!
I na onu žeravu se ISPEKLO ono mieso, a moglo je i još onoko!! Čoviče, stinje se bilo užorilo!!! :-))))
14.04.2014. (00:31)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@geomir dovoljno je pročitati instrukcije koje nam je ostavio gunđalo Katon Stariji u De agricultura jer jenapisao kako napraviti vapnenicu između ostaloga. Tako da nismo vični ali ako bude potrebe ne sumnjam da ćemo moći ponovo proizvoditi vapno na starinski način :)
14.04.2014. (09:38)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Lani smo, potaknuti baš tvojim blogom o "novoprobivenom" makadamu na južnoj strani (s početkom tik do tunela), potegnuli i ostali dio "kroz sela" tako da sam po prvi puta "svjesno doživio" japjenicu i sve one predivne mozaike suhozida unaokolo, ali smo stjecajem neopisivih nepovoljnih okolnosti ("neponesen" fotić [vjerojatnost 0,3%] i rikavajuća "turbina") tada uživali "samo očima" i ostalim čulima. Zbog toga sam ovime duboko ganut... kao da sam se ovdje i sada našao skupa s vama ondje i tada... u tišini britke vjetrometine i opipu stanac-kamena. Hvala ti što si me vratio.
14.04.2014. (09:45)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@Valcerica, samo fotoblog...... a ne biš se mašila za komad torte!!?? :-))))
@neverine, naravno .... i bez tog Katona, starog ili mladog, ja bi napravi japjenicu, samo ako bi ima ko će dizat, nosit i slagat stinje. To je u principu veliki trim/kažun sa debljim zidovima i krovom!!
@Zvonka, pojavila se tema, a materijala za slike koliko ti duša hoće, i ..... moralo je nešto ispast!! Hvala!! A Jupiju mesa i kosti koliko je htio!! :-)))
@GP-ZG, neću razgovarat kad se lani nisi javio, ....eto ti na!! :-((
14.04.2014. (10:53)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
a smišan li ti je Jupi....jel to Šnaucer ? a on ...ups....jel to znači .... u pixku strininu ? hehe
14.04.2014. (17:15)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ČEMPRIŠ
Fola ti i za ovo! A bome fola i Pjoveru! Oto...da ni tebe ni ovo nebismo vidili! I muoj nuono je imo u kantun od vartla ispod omiendula velišku rapu za činit jopno za piturovat kuću. Ako se reče "jopno" zoč se ne reče "jopjenica" ?! :-))))
14.04.2014. (17:18)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
I na Braču se reče "japanj", pa je jedan novajlija shvatio da se daje "Bon za Japan", kao neka nagradna igra. Slike ka i uvik, vridi vidit! (A jesi li se ono falšo pomolio prije ića!?)
15.04.2014. (16:43)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
fra gavun
Ovakve fešte cijenim jer su spomen na žulje i prolivenu pot težačku! Spomen na bitku za
opstanak u 'grebenoj dolini' bez donacija i bez poticaja a država je
uvijek uzimala svoje.
Do sada sam imao prilike vidjeti dvije takve na djelu a gašenje
klaka radili smo bar svake tri godine, ako ne za gradnju a ono za
polivanje loza i krečenje.
Slikopis je za pohvaliti, uostalom kao i do sada!
13.04.2014. (11:59) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
donin svijet
Uživala sam. :) Torta je MRAK!
13.04.2014. (12:10) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Bocaccio
one dvije fotke su dokaz da si i ti radio .ali ne vidim te za stolom. čak niti na filmu! što to treba značiti i u kakvj je to vezi sa "tko radi ne boji se gladi"? ;) :-)))) :))))
13.04.2014. (13:21) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
alexxl
Mrak si čoeče.
Za NASLOVNICU!!!!!!
13.04.2014. (15:03) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Neverin
baš mi je drago da si to išao vidjeti da nam preneseš
13.04.2014. (15:17) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
geomir
@fra, pantim,.... i mi smo imali doma jamu za gosit jopno!!
@dona, bila je za lizat prste...
malo sam ponio i sad iden posladit justa!! :-)))
@boci, kako bi to bilo,.....vajalo je radit, a na mojim slikama
me ne moreš vidit, jer san iza kamere.
Nije bilo gladi ni za neradnike!! :-)))
@alexxl, tako su i Isukarsta hvalili, a onda..... razapeli!!! :-))))
@neverine, zar si sumnja!?
I nisan samo veni, vidi nego i lavora e mangia!! :-)))
13.04.2014. (17:44) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
čiovka
Torta je ludilo ali mene više privlači gradelada. :-))
13.04.2014. (18:25) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
turimti
svaka Čast. ovo sam morala pivom zaliti...
13.04.2014. (19:42) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
geomir
@čiovka, ma sve je bilo za pet!!! :-)))
@turimti, fola kumo, ..... živila!!! :-)))
13.04.2014. (20:14) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
More ljubavi
Znali su stari neimari kako napraviti zdrav građeni materijal. Na žalost i to je znanje koje polako odumire. Eto, doznao sam da ima i slatkih vapnenica.
13.04.2014. (20:33) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
brambor
Nesrićnjoče,
gorenjen se ne pretvoro "volumen" japnjenice u jopnje, nego njezin " plašt " koji se na kraju prosede u rapu iz koje se vadi živo jopnje, a ono se gosi voduon u rapi ( još mi je ostala u vartlu ) i mišo sa galicom u medrijolu prin polivonjo lozja.
Ala da ne znoš je se medrijola čini tako da se ulije jopnjo u galicu ili obratno i oliko gre čega na tolitar .
Izviješće je provo jer je žalosno da bi tukalo vidit ko bi danas zno napravit japjenjicu i jopnje.
Ma na onu žeravu se ni moglo ispeć onoliko meso.
13.04.2014. (23:05) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
geomir
@More ljubavi, sada se vapno kupuje na vriće, već gotovo za upotrebu,
a proizvodi se industrijski, mnogo, mnogo lakše i lagodnije
nego kako su ga proizvodili naši stari izgaranjem vapnenca u japnjenici!!
@brambore, a ča ti misliš da jo ne znon sve ovo obo čemu ti provjoš!?? :-))
Vidi se da ti ne znoš geometriju kad govoriš da se "plašt" pritvoro u jopno!!!??? :-)))
Znalo bi se i danas napravit japjenicu i jopno,
ma ni onih koji bidu lavurali po temu znonju!!! :-)))
Znon napravit i "bordošku juhu", somo to već ni potriba,
jer se prodojedu drugi priparoti za polivat lozije!!!
I na onu žeravu se ISPEKLO ono mieso,
a moglo je i još onoko!! Čoviče, stinje se bilo užorilo!!! :-))))
14.04.2014. (00:31) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Valcer
Aha...bravo za fotoblog!
14.04.2014. (09:23) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Neverin
@geomir dovoljno je pročitati instrukcije koje nam je ostavio gunđalo Katon Stariji u De agricultura jer jenapisao kako napraviti vapnenicu između ostaloga. Tako da nismo vični ali ako bude potrebe ne sumnjam da ćemo moći ponovo proizvoditi vapno na starinski način :)
14.04.2014. (09:38) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Zvonka
fantastičan post !
a jel Jupi dobio nagradu za čuvanje ?
14.04.2014. (09:44) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Bergaz
Lani smo, potaknuti baš tvojim blogom o "novoprobivenom" makadamu na južnoj strani (s početkom tik do tunela), potegnuli i ostali dio "kroz sela" tako da sam po prvi puta "svjesno doživio" japjenicu i sve one predivne mozaike suhozida unaokolo, ali smo stjecajem neopisivih nepovoljnih okolnosti ("neponesen" fotić [vjerojatnost 0,3%] i rikavajuća "turbina") tada uživali "samo očima" i ostalim čulima.
Zbog toga sam ovime duboko ganut... kao da sam se ovdje i sada našao skupa s vama ondje i tada... u tišini britke vjetrometine i opipu stanac-kamena.
Hvala ti što si me vratio.
14.04.2014. (09:45) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
geomir
@Valcerica, samo fotoblog......
a ne biš se mašila za komad torte!!?? :-))))
@neverine, naravno .... i bez tog Katona, starog ili mladog,
ja bi napravi japjenicu, samo ako bi ima
ko će dizat, nosit i slagat stinje.
To je u principu veliki trim/kažun sa debljim zidovima i krovom!!
@Zvonka, pojavila se tema, a materijala za slike koliko ti duša hoće, i .....
moralo je nešto ispast!! Hvala!!
A Jupiju mesa i kosti koliko je htio!! :-)))
@GP-ZG, neću razgovarat kad se lani nisi javio, ....eto ti na!! :-((
14.04.2014. (10:53) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Bergaz
Ovog ljeta neću "oma'nut"! Obećajem.
[Samo te molim, ako si voljan, ostavi svoju e-mail adresu na mom mailu - link ti je ispod svakog mojeg posta]
14.04.2014. (11:41) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
jelen
japjenica se kod nas nazivala vapelnica
Roštilj vam je pravi. Jupi si misli na kraju- samo da je tako svaki dan.
14.04.2014. (16:24) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
nisan EL DIABLO
a smišan li ti je Jupi....jel to Šnaucer ?
a on ...ups....jel to znači ....
u pixku strininu ? hehe
14.04.2014. (17:15) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ČEMPRIŠ
Fola ti i za ovo! A bome fola i Pjoveru! Oto...da ni tebe ni ovo nebismo vidili!
I muoj nuono je imo u kantun od vartla ispod omiendula velišku rapu za činit jopno za piturovat kuću. Ako se reče "jopno" zoč se ne reče "jopjenica" ?! :-))))
14.04.2014. (17:18) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
geomir
@GP-ZG, izvršeno!!
@vajrapani, mora da je pod roštiljem nastalo vapno!! :-)))
@nisan, Jupi nije moj, a evo Google kaže da jeste to Šnaucer.
A ups,... ima značenje po željama gledaoca!! :-)))
@ČEMPRIŠ, svak je imo jednu taku jamu za gosit jopno!
A za jopno - japjenica pitoj Tomislava Ladana!! :-)))
14.04.2014. (18:28) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Plastik
Oće, oće Evropa i žuju platit :-)
14.04.2014. (21:50) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Sjećanje i osvrti
I na Braču se reče "japanj", pa je jedan novajlija shvatio da se daje "Bon za Japan", kao neka nagradna igra.
Slike ka i uvik, vridi vidit! (A jesi li se ono falšo pomolio prije ića!?)
15.04.2014. (16:43) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Bergaz
Nažalost ništa nije stiglo, mladiću!
Nešto si krivo "stisnuo"...
Evo tebi onako zdravo-seljački: gp.zagrebancije@gmail.com
15.04.2014. (18:43) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...