Komentari

budan.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • borivoj

    "GDJE PRAVO NEMA MOCI TAMO JE MOC PRAVO".
    Nemacka poslovica

    avatar

    02.04.2014. (08:30)    -   -   -   -  

  • borivoj

    01 travanj 2014
    U ovom svijetu da biste nešto primili, morate nešto dati. Kada želite običnu maramicu, morate platiti deset rupija, tek tad će vam je trgovac prodati. Bog je vrlo ljubazan trgovac...

    avatar

    02.04.2014. (08:31)    -   -   -   -  

  • borivoj

    "LJUBAV? TO JE VRIJEME I PROSTOR MJERENI SRCEM".
    Marsel Proust

    avatar

    02.04.2014. (08:31)    -   -   -   -  

  • borivoj

    02 travanj 2014

    Nakon što se rodi, osoba raste, razvija odnose s rodbinom, prijateljima, učiteljima i drugima. Kroz te brojne odnose, ljudske kvalitete se razvijaju i cvatu....

    ------------------------

    za neupućene i neznalice, ovo je čisto područje dijalektike...

    avatar

    02.04.2014. (08:33)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Budimo njihov glas!

    Koliko puta ste prošli gradom i susreli psa kako luta ulicama u potrazi za hranom i vodom, ali prvenstveno, u potrazi za onima koji bi mu trebali biti najbolji prijatelji? Sjećam se, dok sam još bila mala, kako bi mi bilo žao takvih životinja, ostavljenih i odbačenih ili jednostavno okoćenih u takvim uvjetima. U tim godinama, nije mi bilo jasno zašto ih mama jednostavno ne može sve primiti u naše dvorište. Ipak, jedan Božić, brat je donio malenog pekinezera te je mama pristala da ostane kod nas u tim hladnim danima, barem dok se ne nađe vlasnik ili netko tko bi ga udomio, jer smo u to vrijeme već imali jednog psa. I tako su prolazili dani, nitko se nije javljao na oglas za izgubljenoga pekinezera i s vremenom je on postao dio moje obitelji, piše Tena.

    post BLOG.hr

    avatar

    02.04.2014. (08:39)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Sjeverozapadni vjetar
    by Zdenko Bašić

    O vilenjacima i elementarnim bićima sjeverozapadnog dijela Medvednice pa do Samoborskog kraja

    Zdenko Bašić, jedan je od najnadarenijih mladih hrvatskih likovnih umjetnika. Svoj je talent osvjedočio brojnim domaćim nagradama kao i suradnjom s prestižnom nakladničkom kućom Carlton iz Velike Britanije. U Sjeverozapadnom vjetru u kojem ovaj puta potpisuje uz likovni dio i tekst, svoj je osobni, unutarnji stvaralački poriv prožeo pričama koje su mu u djetinjstvu pričale bake te uz iznimno snažne vizuale kreirao svojevrsni intimni spomenar ne samo svojeg djetinjstva već i sjeverozapadnog dijela Medvednice i Samoborskog gorja. Uz istraživanje, pronalaženje i stvaranje raznih predmeta, tekstova, kostima, lutaka, fotografija i crteža stvorio je fantazmagoričan šumski svijet koji pod krošnjama krije iznenađenja, toplinu, opasnost i gorko-slatku radost odrastanja.(less)

    ------------

    lp, borivoj
    http://budan.blog.hr/

    avatar

    02.04.2014. (09:16)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Brzo i grubo: bogate i maštovite ilustracije Zdenka Bašića dopunjavaju crtice i bilješke o vilenjacima i drugim elementarnim bićima sjeverozapadnog dijela Medvednice i Samoborskog gorja.

    Pomalo je teško definirati knjigu koja nije ni slikovnica ni enciklopedija, a bogme ni zbirka pričica, a Sjeverozapadni vjetar je, kao u inat, baš sve to. Hrvatska mitologija i narodna predaja, ovdje lokalizirana na točno određen kraj iz kojeg potječe Zdenko Bašić, je inspirativan materijal koji raspaljuje maštu, ali i uči o poštivanju tradicije, prirode, šume i tišine u kojoj možda vreba kakvo majušno, vilinsko biće koje bi ovisno o vašim dobrim ili lošim namjerama moglo donijeti sreću ili nesreću u narednim danima. S obzirom na to da su moji korijeni na jugu, čijim krajolikom vladaju kamen, makija i more, bilo je zanimljivo usporediti narodnu predaju sa onom hrvatskog sjevera: priče o vilama i vilinskim kolima koja se igraju na Ivanjsku noć, o krijesovima koji tjeraju vještice daleko od sela ili Muri (kod nas Morici) koja crpi snagu preko noći – vjerujem da su zajednički mnogim slavenskim krajevima. No Bašićeva čarobna Medvednica je vrvjela i mrakima, njenim se stazama povlačio Mračanak i Mraz, sumrakom i tri zlosutna Kvatra, a pod vodenim dubinama je vrebao Vodeni čovjek.
    Priroda i cvijeće također imaju magijska svojstva. Pod cvijećem i u cvijetnim čaškama obitavaju različita malena bića, te su uz njih i upute kada ih i zašto brati. Saznat ćete i kako se uz pomoć vodenice skidaju uroci i je li mudro ostavljati dječje i trudničko rublje da se suši vani preko noći. Sve u svemu, Bašić je uspješno dozvao i prikazao svijet onakvim kakav je bio možda čak i za vremena naših baka. Njegove su ilustracije kombinacija fotografija, crteža i računalne grafike; u isto vrijeme i mračne i razigrane, ali uvijek nevjerojatno maštovite i detaljne. Zapravo, ilustracije su 'jači' dio ove osebujne slikovnice, jer od teksta nećete dobiti više od fragmenata, crtica i bilješki, što je posve u skladu s autorovom namjerom da zabilježi prepričano, bez dodavanja i razgradnje priča koje bi možda učinile ovo djelo komercijalnijim, ali ga i istovremeno udaljilo od onog autentičnog, tradicionalnog kojeg se Bašić potrudio da sačuva.
    Mislim da je ova autorova ideja baš zbog toga sjajna i da je izvedba na toj istoj razini. Svakako bih voljela vidjeti slična izdanja koja bi 'pokrila' neke druge hrvatske krajeve, jer je ova tema, vjerujem, neodoljiva manje-više svima i da svi znamo bar poneku bakinu priču ili mudroliju koja upozorava na opasnosti nesmotrenih odluka. Kakobilo, ovo je jedna od onih knjiga koje je užitak posjedovati i listati i koja je za buduće autore i ilustratore dobar inspirativan materijal.

    avatar

    02.04.2014. (09:23)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Lijepo i dobro je imati baku i dijeda, s mamine i tatine strane... neprocijenjivo je to i vrijedno bogatstvo... imao sam tu sreću, biti njihov suvremenik i živjeti sa njima...

    Hvala Zdenku na ovoj predivnoj knjizi!

    avatar

    02.04.2014. (09:41)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Održite svjetlo!
    pridružite nam se svake večeri u 19:00

    Četvrti mjesec je počeo. Prema godišnjoj jyotish analizi, krizni mjesec godine.

    U vrijeme kad sam pisao analizu (jedanaesti mjesec prošle godine) Ukrajina nije bila ni blizu središta svjetske pažnje. U kratkih nekoliko mjeseci, našli smo se na rubu hladnog rata. A ima i drugih kriznih žarišta koja su sada nevidljiva.

    Ne zaboravite da riječ "jyotish" znači svjetlo. Ukazivanje na moguća negativna razdoblja je poput postavljanja znaka upozorenja: "Moguća opasnost! Usporite. Živite pažljivo."

    U Duhovnoj akademiji tim povodom 12.04.2014. organiziramo zajedničku preventivnu aktivnost (Soma upaja).

    Mnogi koji bi željeli doći, ali zbog raznih okolnosti to ne mogu, pitali su za mogućnost vlastitog doprinosa. Pročitajte moje savjete za četvrti mjesec u članku "Održite svjetlo!"

    Povrh toga, pozivam vas da nam se od 13.04. do 30.04.2014. svakog dana pridružite u 19:00, u vlastitom domu, to jest gdje god da se zateknete! Detalje pročitajte u članku.

    Sa željom da što lakše i bezbolnije prebrodimo krizno razdoblje i da s pozitivnim zamahom uđemo u svijetli dio godine, srdačno vas pozdravljam!

    Adrian

    P.S.
    Ponukan potrebom za pravilnim razumijevanjem odnosa slobodne volje i karme, te ulogom jyotisha u našem životu, napravio sam video seminar "Priprema za jyotish savjetovanje". Seminar je besplatan. Preporučujem!






    Održite svjetlo!

    Što raditi i kako djelovati tijekom kriznog mjeseca 2014.? O razvoju situacije, odlukama i postupcima ljudi tijekom četvrtog mjeseca ovisi naša budućnost. Pridružite nam se u održavanju svjetla!





    Video seminar - priprema za jyotish savjetovanje!

    Osim onima koji su već odlučili doći na savjetovanje, seminar će i svima drugima dati uvid u narav jyotish savjetovanja i pojasniti mnogo toga u svezi jyotisha.

    avatar

    02.04.2014. (10:27)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...