Komentari

blogodneverina.blog.hr

Dodaj komentar (25)

Marketing


  • alexxl

    Preporučam se za prvi pleter, koji želim platiti, a ne da me navlačiš.
    aaaaa kajse tiče šparoga?????? ono, sliniću 2 kune za komad, ili većkak????

    avatar

    15.03.2014. (22:38)    -   -   -   -  

  • alexxl

    http://youtu.be/5gALH7Emdg8

    avatar

    15.03.2014. (22:41)    -   -   -   -  

  • Neverin

    @alex, di ćeš veće reklame nego da ga ti iskoristiš za svoju kuhinju

    obrali smo mi odavno bostan!

    avatar

    15.03.2014. (22:51)    -   -   -   -  

  • fra gavun

    Meni ove godine češnjak (posađen u polovici listopada) nikakav, puno kišetine.

    avatar

    15.03.2014. (22:57)    -   -   -   -  

  • Nike

    Čim sam vidila sadnju češnjaka, obuzela me želja za sadnjom :-) a i imala bih negdje posaditi, da su ljudi normalniji, no ovako...
    U svakom slučaju, lijepo si ovo napisao, mislim, dao si poučne i korisne informacije - a post je vrlo motivirajuć.
    Želim nam puno sličnih OPG-ova.
    p.s. obožavam šparoge

    avatar

    16.03.2014. (02:08)    -   -   -   -  

  • Valcer

    Češnjak? Dobra ideja! Menta mi već solidno raste na terasi

    avatar

    16.03.2014. (06:32)    -   -   -   -  

  • bellarte

    ..aha,..bravo vidim da vam ova permakultura ide od ruke...zamisli kad bi svi nezaposleni..(.dobro ima tu i puno gradske čeljadi koji sa zemljom nisu na ti..no,naučili bi...)
    ...daklem kad bi bar većina obradila samo 20 mq..koliko bi to obrađene zemlje bilo..a gladi i dosade manje
    ...spavat do podne pa trubit na fejsu nije rješenje..ovako već čovjeka i okolinu raduje dodir sa zemljom i drži tu u isčekivanju uroda...
    ..kad neki dela pol mene reču "kuraja"..za ohrabrenje!

    avatar

    16.03.2014. (07:54)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    Lijepa ti je tema. :)
    Drago mi je da si spomenuo svu tu neobrađenu zemlju koja nas okružuje.
    Sve ovo s državom, poticajima i OPG-ima stoji.
    No postoji ipak nešto..... što moram spomenuti.
    Primjećujem kako se ljudi iz moje sredine kad završe u restoranu na ručku rastapaju nad pojmom "domaće".... ponekad mi budu smiješni.... kao da su odrasli u inkubatorima pa im je to domaće nedostupno i onda sline i nad onim što nije za slinjenje.
    Puno toga možemo učiniti za sebe.. Ne moramo uvijek razmišljati o prodaji svojih proizvoda.... dovoljno je već da uspijemo proizvesti dio onoga što trebamo tijekom godine. Čak i gradski ljudi masu toga mogu pronaći šetajući kroz prirodu... a da ništa osobno ne sade i zemlju ne obrađuju. Treba samo volje i truda. Na ekranima možemo gledati lijepe slike.... ali hrana i ljepota prirode su ipak vani.... pred ekranom čovjek lako može ostati gledan ako mu je to jedini životni interes.
    Bravo za akciju i snove! :)

    avatar

    16.03.2014. (09:12)    -   -   -   -  

  • propheta nemo

    Trebat će više od češnjaka, ali treba od nekud i početi. Sa šesnast kila nemojte računati. Idealni uvjeti budu svakih par godina ili rjeđe. ;)

    avatar

    16.03.2014. (09:20)    -   -   -   -  

  • .

    Samo da vas netko ne preduhitri s ubiranjem uroda.

    avatar

    16.03.2014. (12:07)    -   -   -   -  

  • WonderWoman

    Svaka čast.
    Moji su prošli tjedan posadili novu turu,zimski već perje potjero.
    Samo da Vam netko ne prepozna lokaciju i ne pobere truda.
    Sretno

    avatar

    16.03.2014. (14:21)    -   -   -   -  

  • nisan EL DIABLO

    Ti si stvarno vridan i poseban...u svemu !
    aj sad šparoge oa se odmori...zaslužija si...pozz
    i sritno sutra na Perunu!

    avatar

    16.03.2014. (19:03)    -   -   -   -  

  • Neverin

    @gavun, jasno, međutim nekako je južna Učka manje kušovita od Rijeke pa se ufam tome :)

    @Nike, jesi primjetila kako sad vladajući tupe o nekakvoj reindustrializaciji? a Hrvatska ima milion hektara neiskorištenog poljoptivrednog zemljišta...

    @Valcer, samo da raste

    @bellarte, rado ide arheolog u seljake :D

    @dona, a ne mogu samo češnjak papati, na što bi to ličilo :)

    @pn, to je prvi korak, a idealni uvjeti nisu nikad idealni :)

    @v, ajme meni, mislim da bi sljedeći put instalirao frenda sa šmajserom

    @WW, pssssssssssst, hvala :)

    @diablo, ma ja samo imam jako puno plana, ako izgradiš nekoliko splavi valjda će me barem jedna prevesti preko krize :)

    avatar

    16.03.2014. (20:50)    -   -   -   -  

  • cinkcrveno

    tvoj post me podsjetio na http://www.youtube.com/watch?v=AsjF9OMCKqU

    inače, svaka čast, znaš da sam pro češnjak i pro sadnja :D

    avatar

    16.03.2014. (21:21)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Pridružujem se zahtjevu @alexxl. Doduše ne za mene već za suprugu. Ona voli češnjak ali ne kineski. Ja ga ne smijem jesti zbog želuca upropaštenog ljekovima.
    Čestitam na inicijativi i želim vam uspjeh.

    avatar

    16.03.2014. (21:43)    -   -   -   -  

  • Soliloquia

    Ne mogu a da se ne prisjetim svojih "happy days" u Rijeci: brala sam šparoge s prijateljima na sv. Križu...podno zvjezdarnice. Ti ćeš znati pravilniji naziv a ja ga pamtim po autobusnoj stanici i okolišu, ipak je to bilo prije (ajme, šta već toliko?!) 14 godina....Onda sam vikendima išla kod jedne prijateljice na njen Krk i tamo smo išli "u šparoge" pa sam zarazila i svoju familiju doma s njima.....a i naučila sam raditi onu pravu otočku fritaju sa šparogama. Ajme kad se samo sjetim! Glede bijelog luka, volim ga mada mi zna i zasmetati pa ga umjerenije konzumiram. Sadimo ga u zagorju pod obavezno, ljubomorno čuvamo sjemeni luk jer se užasavamo kineskog koji ti samo pozeleni i dobije onu patinu poput bronce na kiši. E...(moram ja opet ;o))....nema mi boljeg doručka ili marende (kad imam vremena za nju) napraviti (a to naučih u Italiji) bruskete na koje ide unaprijed pripremljeni "namaz" od maslinovog ulja, cherry rajčica (kad je sezona) i bijelog luka. A još je bolje samo maslinovo ulje a unutra nasjeckani izdanci bijelog luka ( to su su oni zeleni izdanci kada luk počne klijati)...njami!
    Fotke su vam super!

    avatar

    17.03.2014. (08:13)    -   -   -   -  

  • Neverin

    @Vermillion, hahahahahaha poludit ću :) da moja cikla :)

    @semper, nema problema:9 bilježim sve to :)

    @soli, e da, bruschette, o njima sam ful razmišljao, barem ću ih tako na web stranici češnjaka prikazati :)

    kad se vade ti zeleni izdanci?

    avatar

    17.03.2014. (09:07)    -   -   -   -  

  • Soliloquia

    Oni se ne vade Nev, možda sam nejasno napisala i nespretno se izrazila: dakle, mi pred jesen (kada mu je vrijeme) izvadimo luk, ispletemo ga i vješamo ga u prostoriju koja je prozračna i suha. Taj ti luk pred proljeće počne klijati tj. pusti zelene izdanke van (kao kad ga staviš u zemlju pa počne tjerati van). E ti mladi dijelovi su meni najukusniji za stavit na bruschettu s maslinovim uljem jer još nemaju onu jačinu zrelog bijelog luka već samo finu, blagu aromu.....tjoooj, ogladniti ću prije marende...hahahaha.
    PS. Možeš ti za to koristiti i već proklijali mladi bijeli luk ali po meni je šteta ako ga nemaš puno. S obzirom da ste ga poprilično stavili u zemlju onda nije šteta...;o). Jedva čekam dojmove kad probaš...

    avatar

    17.03.2014. (10:07)    -   -   -   -  

  • Neverin

    men su rekli da nekoliko tjedana prije nego što poberemo češnjak da trebamo odstraniti nekakve zelene izdanke koji mu uzimaju snagu i da su dobri za staviti u jaja recimo...

    avatar

    17.03.2014. (10:22)    -   -   -   -  

  • Soliloquia

    Dobro su ti rekli....to je kada je još u zemlji pa zbog vanjskih (vremenskih, klimatskih) prilika potjeraju izdanci....vidjet ćeš to i sam tijekom "obilaska" vrta....No, nisam ja učeni stručnjak za to, govorim ti tek iz one zdravoseljačke predaje koju sam naučila od svojih baka, mame...Najbolje ćeš učiti iz vlastitog iskustva a tuđa nije loše primjenjivati ako se pokažu dobrima i za uvjete koje ti imaš....

    avatar

    17.03.2014. (10:44)    -   -   -   -  

  • Neverin

    @Soli, slušam ljude od tamo i ponekad imaju proturječne savjete, ali je dobro pitati više "lječnika" za mišljenje.

    avatar

    17.03.2014. (11:53)    -   -   -   -  

  • Nike

    Da.. i predobro znam da ima brdo neiskorištenog zemljišta... uh....

    avatar

    17.03.2014. (12:59)    -   -   -   -  

  • Sapunerija

    Držim fige

    avatar

    17.03.2014. (14:56)    -   -   -   -  

  • Nemezis

    Sadim i sijem tri godine (neš ti staža :D), al sa češnjakom nemam nikakvog iskustva. Steći ću ga ovih dana, kao i ti, iako mi se čini da malo kasnimo :)

    avatar

    17.03.2014. (17:52)    -   -   -   -  

  • Neverin

    @Nike, vjerujem da će se postepeno počistiti i koristiti

    @sapunerija, hvala :)

    @Nemezis, samo prati mjesec, imaš čitavi 3.mjesec, samo da je suho..

    avatar

    17.03.2014. (21:19)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...