Čim sam vidila sadnju češnjaka, obuzela me želja za sadnjom :-) a i imala bih negdje posaditi, da su ljudi normalniji, no ovako... U svakom slučaju, lijepo si ovo napisao, mislim, dao si poučne i korisne informacije - a post je vrlo motivirajuć. Želim nam puno sličnih OPG-ova. p.s. obožavam šparoge
16.03.2014. (02:08)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
..aha,..bravo vidim da vam ova permakultura ide od ruke...zamisli kad bi svi nezaposleni..(.dobro ima tu i puno gradske čeljadi koji sa zemljom nisu na ti..no,naučili bi...) ...daklem kad bi bar većina obradila samo 20 mq..koliko bi to obrađene zemlje bilo..a gladi i dosade manje ...spavat do podne pa trubit na fejsu nije rješenje..ovako već čovjeka i okolinu raduje dodir sa zemljom i drži tu u isčekivanju uroda... ..kad neki dela pol mene reču "kuraja"..za ohrabrenje!
16.03.2014. (07:54)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Lijepa ti je tema. :) Drago mi je da si spomenuo svu tu neobrađenu zemlju koja nas okružuje. Sve ovo s državom, poticajima i OPG-ima stoji. No postoji ipak nešto..... što moram spomenuti. Primjećujem kako se ljudi iz moje sredine kad završe u restoranu na ručku rastapaju nad pojmom "domaće".... ponekad mi budu smiješni.... kao da su odrasli u inkubatorima pa im je to domaće nedostupno i onda sline i nad onim što nije za slinjenje. Puno toga možemo učiniti za sebe.. Ne moramo uvijek razmišljati o prodaji svojih proizvoda.... dovoljno je već da uspijemo proizvesti dio onoga što trebamo tijekom godine. Čak i gradski ljudi masu toga mogu pronaći šetajući kroz prirodu... a da ništa osobno ne sade i zemlju ne obrađuju. Treba samo volje i truda. Na ekranima možemo gledati lijepe slike.... ali hrana i ljepota prirode su ipak vani.... pred ekranom čovjek lako može ostati gledan ako mu je to jedini životni interes. Bravo za akciju i snove! :)
16.03.2014. (09:12)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@gavun, jasno, međutim nekako je južna Učka manje kušovita od Rijeke pa se ufam tome :)
@Nike, jesi primjetila kako sad vladajući tupe o nekakvoj reindustrializaciji? a Hrvatska ima milion hektara neiskorištenog poljoptivrednog zemljišta...
@Valcer, samo da raste
@bellarte, rado ide arheolog u seljake :D
@dona, a ne mogu samo češnjak papati, na što bi to ličilo :)
@pn, to je prvi korak, a idealni uvjeti nisu nikad idealni :)
@v, ajme meni, mislim da bi sljedeći put instalirao frenda sa šmajserom
@WW, pssssssssssst, hvala :)
@diablo, ma ja samo imam jako puno plana, ako izgradiš nekoliko splavi valjda će me barem jedna prevesti preko krize :)
16.03.2014. (20:50)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Pridružujem se zahtjevu @alexxl. Doduše ne za mene već za suprugu. Ona voli češnjak ali ne kineski. Ja ga ne smijem jesti zbog želuca upropaštenog ljekovima. Čestitam na inicijativi i želim vam uspjeh.
16.03.2014. (21:43)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ne mogu a da se ne prisjetim svojih "happy days" u Rijeci: brala sam šparoge s prijateljima na sv. Križu...podno zvjezdarnice. Ti ćeš znati pravilniji naziv a ja ga pamtim po autobusnoj stanici i okolišu, ipak je to bilo prije (ajme, šta već toliko?!) 14 godina....Onda sam vikendima išla kod jedne prijateljice na njen Krk i tamo smo išli "u šparoge" pa sam zarazila i svoju familiju doma s njima.....a i naučila sam raditi onu pravu otočku fritaju sa šparogama. Ajme kad se samo sjetim! Glede bijelog luka, volim ga mada mi zna i zasmetati pa ga umjerenije konzumiram. Sadimo ga u zagorju pod obavezno, ljubomorno čuvamo sjemeni luk jer se užasavamo kineskog koji ti samo pozeleni i dobije onu patinu poput bronce na kiši. E...(moram ja opet ;o))....nema mi boljeg doručka ili marende (kad imam vremena za nju) napraviti (a to naučih u Italiji) bruskete na koje ide unaprijed pripremljeni "namaz" od maslinovog ulja, cherry rajčica (kad je sezona) i bijelog luka. A još je bolje samo maslinovo ulje a unutra nasjeckani izdanci bijelog luka ( to su su oni zeleni izdanci kada luk počne klijati)...njami! Fotke su vam super!
17.03.2014. (08:13)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Oni se ne vade Nev, možda sam nejasno napisala i nespretno se izrazila: dakle, mi pred jesen (kada mu je vrijeme) izvadimo luk, ispletemo ga i vješamo ga u prostoriju koja je prozračna i suha. Taj ti luk pred proljeće počne klijati tj. pusti zelene izdanke van (kao kad ga staviš u zemlju pa počne tjerati van). E ti mladi dijelovi su meni najukusniji za stavit na bruschettu s maslinovim uljem jer još nemaju onu jačinu zrelog bijelog luka već samo finu, blagu aromu.....tjoooj, ogladniti ću prije marende...hahahaha. PS. Možeš ti za to koristiti i već proklijali mladi bijeli luk ali po meni je šteta ako ga nemaš puno. S obzirom da ste ga poprilično stavili u zemlju onda nije šteta...;o). Jedva čekam dojmove kad probaš...
17.03.2014. (10:07)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
men su rekli da nekoliko tjedana prije nego što poberemo češnjak da trebamo odstraniti nekakve zelene izdanke koji mu uzimaju snagu i da su dobri za staviti u jaja recimo...
17.03.2014. (10:22)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Dobro su ti rekli....to je kada je još u zemlji pa zbog vanjskih (vremenskih, klimatskih) prilika potjeraju izdanci....vidjet ćeš to i sam tijekom "obilaska" vrta....No, nisam ja učeni stručnjak za to, govorim ti tek iz one zdravoseljačke predaje koju sam naučila od svojih baka, mame...Najbolje ćeš učiti iz vlastitog iskustva a tuđa nije loše primjenjivati ako se pokažu dobrima i za uvjete koje ti imaš....
17.03.2014. (10:44)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Sadim i sijem tri godine (neš ti staža :D), al sa češnjakom nemam nikakvog iskustva. Steći ću ga ovih dana, kao i ti, iako mi se čini da malo kasnimo :)
17.03.2014. (17:52)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
alexxl
Preporučam se za prvi pleter, koji želim platiti, a ne da me navlačiš.
aaaaa kajse tiče šparoga?????? ono, sliniću 2 kune za komad, ili većkak????
15.03.2014. (22:38) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
alexxl
http://youtu.be/5gALH7Emdg8
15.03.2014. (22:41) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Neverin
@alex, di ćeš veće reklame nego da ga ti iskoristiš za svoju kuhinju
obrali smo mi odavno bostan!
15.03.2014. (22:51) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
fra gavun
Meni ove godine češnjak (posađen u polovici listopada) nikakav, puno kišetine.
15.03.2014. (22:57) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Nike
Čim sam vidila sadnju češnjaka, obuzela me želja za sadnjom :-) a i imala bih negdje posaditi, da su ljudi normalniji, no ovako...
U svakom slučaju, lijepo si ovo napisao, mislim, dao si poučne i korisne informacije - a post je vrlo motivirajuć.
Želim nam puno sličnih OPG-ova.
p.s. obožavam šparoge
16.03.2014. (02:08) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Valcer
Češnjak? Dobra ideja! Menta mi već solidno raste na terasi
16.03.2014. (06:32) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
bellarte
..aha,..bravo vidim da vam ova permakultura ide od ruke...zamisli kad bi svi nezaposleni..(.dobro ima tu i puno gradske čeljadi koji sa zemljom nisu na ti..no,naučili bi...)
...daklem kad bi bar većina obradila samo 20 mq..koliko bi to obrađene zemlje bilo..a gladi i dosade manje
...spavat do podne pa trubit na fejsu nije rješenje..ovako već čovjeka i okolinu raduje dodir sa zemljom i drži tu u isčekivanju uroda...
..kad neki dela pol mene reču "kuraja"..za ohrabrenje!
16.03.2014. (07:54) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
donin svijet
Lijepa ti je tema. :)
Drago mi je da si spomenuo svu tu neobrađenu zemlju koja nas okružuje.
Sve ovo s državom, poticajima i OPG-ima stoji.
No postoji ipak nešto..... što moram spomenuti.
Primjećujem kako se ljudi iz moje sredine kad završe u restoranu na ručku rastapaju nad pojmom "domaće".... ponekad mi budu smiješni.... kao da su odrasli u inkubatorima pa im je to domaće nedostupno i onda sline i nad onim što nije za slinjenje.
Puno toga možemo učiniti za sebe.. Ne moramo uvijek razmišljati o prodaji svojih proizvoda.... dovoljno je već da uspijemo proizvesti dio onoga što trebamo tijekom godine. Čak i gradski ljudi masu toga mogu pronaći šetajući kroz prirodu... a da ništa osobno ne sade i zemlju ne obrađuju. Treba samo volje i truda. Na ekranima možemo gledati lijepe slike.... ali hrana i ljepota prirode su ipak vani.... pred ekranom čovjek lako može ostati gledan ako mu je to jedini životni interes.
Bravo za akciju i snove! :)
16.03.2014. (09:12) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
propheta nemo
Trebat će više od češnjaka, ali treba od nekud i početi. Sa šesnast kila nemojte računati. Idealni uvjeti budu svakih par godina ili rjeđe. ;)
16.03.2014. (09:20) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
.
Samo da vas netko ne preduhitri s ubiranjem uroda.
16.03.2014. (12:07) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
WonderWoman
Svaka čast.
Moji su prošli tjedan posadili novu turu,zimski već perje potjero.
Samo da Vam netko ne prepozna lokaciju i ne pobere truda.
Sretno
16.03.2014. (14:21) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
nisan EL DIABLO
Ti si stvarno vridan i poseban...u svemu !
aj sad šparoge oa se odmori...zaslužija si...pozz
i sritno sutra na Perunu!
16.03.2014. (19:03) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Neverin
@gavun, jasno, međutim nekako je južna Učka manje kušovita od Rijeke pa se ufam tome :)
@Nike, jesi primjetila kako sad vladajući tupe o nekakvoj reindustrializaciji? a Hrvatska ima milion hektara neiskorištenog poljoptivrednog zemljišta...
@Valcer, samo da raste
@bellarte, rado ide arheolog u seljake :D
@dona, a ne mogu samo češnjak papati, na što bi to ličilo :)
@pn, to je prvi korak, a idealni uvjeti nisu nikad idealni :)
@v, ajme meni, mislim da bi sljedeći put instalirao frenda sa šmajserom
@WW, pssssssssssst, hvala :)
@diablo, ma ja samo imam jako puno plana, ako izgradiš nekoliko splavi valjda će me barem jedna prevesti preko krize :)
16.03.2014. (20:50) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
cinkcrveno
tvoj post me podsjetio na http://www.youtube.com/watch?v=AsjF9OMCKqU
inače, svaka čast, znaš da sam pro češnjak i pro sadnja :D
16.03.2014. (21:21) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
semper_contra
Pridružujem se zahtjevu @alexxl. Doduše ne za mene već za suprugu. Ona voli češnjak ali ne kineski. Ja ga ne smijem jesti zbog želuca upropaštenog ljekovima.
Čestitam na inicijativi i želim vam uspjeh.
16.03.2014. (21:43) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Soliloquia
Ne mogu a da se ne prisjetim svojih "happy days" u Rijeci: brala sam šparoge s prijateljima na sv. Križu...podno zvjezdarnice. Ti ćeš znati pravilniji naziv a ja ga pamtim po autobusnoj stanici i okolišu, ipak je to bilo prije (ajme, šta već toliko?!) 14 godina....Onda sam vikendima išla kod jedne prijateljice na njen Krk i tamo smo išli "u šparoge" pa sam zarazila i svoju familiju doma s njima.....a i naučila sam raditi onu pravu otočku fritaju sa šparogama. Ajme kad se samo sjetim! Glede bijelog luka, volim ga mada mi zna i zasmetati pa ga umjerenije konzumiram. Sadimo ga u zagorju pod obavezno, ljubomorno čuvamo sjemeni luk jer se užasavamo kineskog koji ti samo pozeleni i dobije onu patinu poput bronce na kiši. E...(moram ja opet ;o))....nema mi boljeg doručka ili marende (kad imam vremena za nju) napraviti (a to naučih u Italiji) bruskete na koje ide unaprijed pripremljeni "namaz" od maslinovog ulja, cherry rajčica (kad je sezona) i bijelog luka. A još je bolje samo maslinovo ulje a unutra nasjeckani izdanci bijelog luka ( to su su oni zeleni izdanci kada luk počne klijati)...njami!
Fotke su vam super!
17.03.2014. (08:13) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Neverin
@Vermillion, hahahahahaha poludit ću :) da moja cikla :)
@semper, nema problema:9 bilježim sve to :)
@soli, e da, bruschette, o njima sam ful razmišljao, barem ću ih tako na web stranici češnjaka prikazati :)
kad se vade ti zeleni izdanci?
17.03.2014. (09:07) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Soliloquia
Oni se ne vade Nev, možda sam nejasno napisala i nespretno se izrazila: dakle, mi pred jesen (kada mu je vrijeme) izvadimo luk, ispletemo ga i vješamo ga u prostoriju koja je prozračna i suha. Taj ti luk pred proljeće počne klijati tj. pusti zelene izdanke van (kao kad ga staviš u zemlju pa počne tjerati van). E ti mladi dijelovi su meni najukusniji za stavit na bruschettu s maslinovim uljem jer još nemaju onu jačinu zrelog bijelog luka već samo finu, blagu aromu.....tjoooj, ogladniti ću prije marende...hahahaha.
PS. Možeš ti za to koristiti i već proklijali mladi bijeli luk ali po meni je šteta ako ga nemaš puno. S obzirom da ste ga poprilično stavili u zemlju onda nije šteta...;o). Jedva čekam dojmove kad probaš...
17.03.2014. (10:07) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Neverin
men su rekli da nekoliko tjedana prije nego što poberemo češnjak da trebamo odstraniti nekakve zelene izdanke koji mu uzimaju snagu i da su dobri za staviti u jaja recimo...
17.03.2014. (10:22) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Soliloquia
Dobro su ti rekli....to je kada je još u zemlji pa zbog vanjskih (vremenskih, klimatskih) prilika potjeraju izdanci....vidjet ćeš to i sam tijekom "obilaska" vrta....No, nisam ja učeni stručnjak za to, govorim ti tek iz one zdravoseljačke predaje koju sam naučila od svojih baka, mame...Najbolje ćeš učiti iz vlastitog iskustva a tuđa nije loše primjenjivati ako se pokažu dobrima i za uvjete koje ti imaš....
17.03.2014. (10:44) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Neverin
@Soli, slušam ljude od tamo i ponekad imaju proturječne savjete, ali je dobro pitati više "lječnika" za mišljenje.
17.03.2014. (11:53) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Nike
Da.. i predobro znam da ima brdo neiskorištenog zemljišta... uh....
17.03.2014. (12:59) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Sapunerija
Držim fige
17.03.2014. (14:56) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Nemezis
Sadim i sijem tri godine (neš ti staža :D), al sa češnjakom nemam nikakvog iskustva. Steći ću ga ovih dana, kao i ti, iako mi se čini da malo kasnimo :)
17.03.2014. (17:52) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Neverin
@Nike, vjerujem da će se postepeno počistiti i koristiti
@sapunerija, hvala :)
@Nemezis, samo prati mjesec, imaš čitavi 3.mjesec, samo da je suho..
17.03.2014. (21:19) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...