bila sam u kini i tamo je toliko vruće, sparno i zagušljivo da, stvarno, jedino kaj gasi žeđ je nezaslađeni čaj. i to topli. od svega drugog ti pozli. kod nas, pak, vele za čaj, kaj zapravo i nije pravi čaj, jer čaj je biljka ča( ne znam to napisat kineskim znakovima), a mi zovemo čaj sve tople napitke biljne i voćne, uglavnom, vele za čaj da su ga doktori prepisivali kao dio terapije samo zato da ljude natjeraju prokuhavati vodu.
10.02.2014. (13:34)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Volim čaj. Bez šećera. Jedino mi je tako pitak. Volim biljne čajeve (sve osim kamilice). Kad sam živjela s roditeljima, mama i ja smo u vrtu uzgajale kadulju, mentu i matičnjak. Volim biljne mješavine, volim zeleni čaj (s bilo kakvim primjesama). Ponekad si ubacim klinčić ili malo svježeg đumbira, volim ga s kardamonom. Volim i one zimske kombinacije s primjesom kakaa, vanilije ili cimeta. Ma, sve ih volim! :)
11.02.2014. (12:14)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Mentu sestro,mentu! Meni su se u Kini smijali kad sam šećeril čaj. Zeleni.....je on bljak, ali zdrav je....stvar treninga i navike i ne sad bum ja jednu šalicu, eto mene zdrava....već kao filozofija života, godinama. Oni stave to lišće i preliju vodom, vrućom, narafski, pa srču, a zubi su im sito. Kad popiju, doliju još vode i tak više puta. Ceremonije su ostale u Japanu, a i kod Beduina. Šalice su im moderne i imaju poklopac, ko one Švapske krigle za pivo, sa pantom. Menta je dobra, zaslađena, osviježavajuća, pogotovo ljeti. Šipak je šipak.....ali kad samelješ plodove i osušiš, pa to...kao da je neko scijedil limuna nutra. Probaj se informirati kolika je cijena 1 kilograma zelenog čaja.
11.02.2014. (12:35)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Nda, još jedna informacija o (kineskom) čaju. Kinezi piju čaj iz šalica bez drške. Zato što je prava temperatura za pijenje čaja ona pri kojoj se šalica može držati u ruci bez opasnosti od opeklina. Vrlo korisno.
11.02.2014. (14:50)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Hahah, Igniss, žvakanje čarapa kao olimpijska disciplina :D Kao kad je Šiljo u Mikijevom almanahu trenirao za prežderavanje bananama prežderavajući se bananama :D
Sori autorici, morala sam se malo našaliti :))
11.02.2014. (15:37)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Cini mi se da si pobrkala neke stvari. Nije caj kriv za tvoje stanje nego secer. A ja sam, nakon toliko godina pijenja kave, pocela da pijem caj i to bas zato sto sam sve ove godine slusala sve najgore o kavi a najbolje o caju. I vidi molim te, sada pronalazim i "mrzitelje" caja. A pa, necu sada ponovo nazad. Naime, svidio mi se caj.
11.02.2014. (17:26)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Za mene su čajevi nužno zlo. Kad već moram piti iznesem na sto sve one staromodne tandrmolje da deluje primamljivije, teatralno sipam čaj iz čajnika kao Englezi, srkućem kao Kinezi i onda mislim, ma neće to dugo trajati, dve tri šalice i ozdraviću :))
11.02.2014. (22:17)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
probaj egipatski karkade čaj, kineski pu-erh, pa onda nešto izvorno sa Šri Lanke i sl. (naravno ak si možeš takve delicije priuštiti :-) inače za svakodnevnu uporabu u trgovinama je pristupačan i dosta pristojan čaj recimo marke Ahmad tipa Ceylon. I ja sam od djetinstva pio zašećeren čaj, ali predlani kad sam morao piti puno čaja prestao sam šečeriti i danas više ne vidim razloga zašto se uopće čaj zaslađuje, to je jednostavno bedasta navika. Ako je sve u redu s čajem ne treba mu nikakvih dodataka.
11.02.2014. (22:21)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
PametnoŽensko
Huh, naučit ćeš :). Kao i veeelika većina toga u životu =čim je dopadljivo na prvu...obično se pokaže nezdravim na bitnim razinama ;) ! A ono čemu daš šansu, što te zaintrigira pa pokušavaš... na koncu ispadne mrak.
Ali, ako si kao nevježa počela sa vrećicom Franckovog zelenog čaja koji je preliven uzavrelom vodom i još odstajao min, dvije previše ili više (nooooo?), moja sućut ;)))).
Počni s lakšim kombinacijama, alexxl veli menta=o da !, pa pokušaj blage biljne čajeve za bebe- komorač, čaj za dojilje i onda se počni tražiti. Ne odustaj, držim fige !
11.02.2014. (23:28)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Kretzy's [r]evolution
Upravo pijuckam čaj koji sam osobno kupio u Kini i zagrcnuh se od smijeha.
Prvu šalicu zasladio sam stevijom, morao sam i to probati… (užas). Druga i treća su bile sa smeđim šećerom i to je ispalo savršeno. Poput ovog teksta.
A sav ovaj čaj samo je zamjena za ono pravo - kavu koju jutros nisam popio :)
Pusa i piši piši nam :)
10.02.2014. (13:14) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
durica
bila sam u kini i tamo je toliko vruće, sparno i zagušljivo da, stvarno, jedino kaj gasi žeđ je nezaslađeni čaj. i to topli. od svega drugog ti pozli. kod nas, pak, vele za čaj, kaj zapravo i nije pravi čaj, jer čaj je biljka ča( ne znam to napisat kineskim znakovima), a mi zovemo čaj sve tople napitke biljne i voćne, uglavnom, vele za čaj da su ga doktori prepisivali kao dio terapije samo zato da ljude natjeraju prokuhavati vodu.
10.02.2014. (13:34) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Alžbeta Bathory
Volim čaj. Bez šećera. Jedino mi je tako pitak.
Volim biljne čajeve (sve osim kamilice). Kad sam živjela s roditeljima, mama i ja smo u vrtu uzgajale kadulju, mentu i matičnjak.
Volim biljne mješavine, volim zeleni čaj (s bilo kakvim primjesama). Ponekad si ubacim klinčić ili malo svježeg đumbira, volim ga s kardamonom.
Volim i one zimske kombinacije s primjesom kakaa, vanilije ili cimeta.
Ma, sve ih volim! :)
11.02.2014. (12:14) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Seek Another Land
ma, može i bez čaja... sve dok je kave.
11.02.2014. (12:33) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
alexxl
Mentu sestro,mentu!
Meni su se u Kini smijali kad sam šećeril čaj.
Zeleni.....je on bljak, ali zdrav je....stvar treninga i navike i ne sad bum ja jednu šalicu, eto mene zdrava....već kao filozofija života, godinama.
Oni stave to lišće i preliju vodom, vrućom, narafski, pa srču, a zubi su im sito. Kad popiju, doliju još vode i tak više puta.
Ceremonije su ostale u Japanu, a i kod Beduina. Šalice su im moderne i imaju poklopac, ko one Švapske krigle za pivo, sa pantom.
Menta je dobra, zaslađena, osviježavajuća, pogotovo ljeti.
Šipak je šipak.....ali kad samelješ plodove i osušiš, pa to...kao da je neko scijedil limuna nutra.
Probaj se informirati kolika je cijena 1 kilograma zelenog čaja.
11.02.2014. (12:35) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Neverin
možda je bolji argentinski mate
11.02.2014. (14:08) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Alžbeta Bathory
Nda, još jedna informacija o (kineskom) čaju.
Kinezi piju čaj iz šalica bez drške. Zato što je prava temperatura za pijenje čaja ona pri kojoj se šalica može držati u ruci bez opasnosti od opeklina.
Vrlo korisno.
11.02.2014. (14:50) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Igniss
Uvijek se kod takvih usporedbi zapitam je li pisac stvarno probao jesti čarape. Nije valjda to slučaj? :D
@Alžbeta: vrlo korisna informacija, potpuno se slažem
11.02.2014. (15:14) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Alžbeta Bathory
Hahah, Igniss, žvakanje čarapa kao olimpijska disciplina :D
Kao kad je Šiljo u Mikijevom almanahu trenirao za prežderavanje bananama prežderavajući se bananama :D
Sori autorici, morala sam se malo našaliti :))
11.02.2014. (15:37) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Valcer
Ma dokazano je da je kava dobra, u umjerenim količinama, prema tome, pusti čaj na miru! I on tebe neka pusti na miru!
11.02.2014. (16:13) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
brigita3
Cini mi se da si pobrkala neke stvari. Nije caj kriv za tvoje stanje nego secer. A ja sam, nakon toliko godina pijenja kave, pocela da pijem caj i to bas zato sto sam sve ove godine slusala sve najgore o kavi a najbolje o caju. I vidi molim te, sada pronalazim i "mrzitelje" caja. A pa, necu sada ponovo nazad. Naime, svidio mi se caj.
11.02.2014. (17:26) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
mecabg
Za mene su čajevi nužno zlo.
Kad već moram piti iznesem na sto sve one staromodne tandrmolje da deluje primamljivije, teatralno sipam čaj iz čajnika kao Englezi, srkućem kao Kinezi i onda mislim, ma neće to dugo trajati, dve tri šalice i ozdraviću :))
11.02.2014. (22:17) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
jelen
probaj egipatski karkade čaj, kineski pu-erh, pa onda nešto izvorno sa Šri Lanke i sl. (naravno ak si možeš takve delicije priuštiti :-)
inače za svakodnevnu uporabu u trgovinama je pristupačan i dosta pristojan čaj recimo marke Ahmad tipa Ceylon.
I ja sam od djetinstva pio zašećeren čaj, ali predlani kad sam morao piti puno čaja prestao sam šečeriti i danas više ne vidim razloga zašto se uopće čaj zaslađuje, to je jednostavno bedasta navika. Ako je sve u redu s čajem ne treba mu nikakvih dodataka.
11.02.2014. (22:21) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
PametnoŽensko
Huh, naučit ćeš :).
Kao i veeelika većina toga u životu =čim je dopadljivo na prvu...obično se pokaže nezdravim na bitnim razinama ;) !
A ono čemu daš šansu, što te zaintrigira pa pokušavaš... na koncu ispadne mrak.
Ali, ako si kao nevježa počela sa vrećicom Franckovog zelenog čaja koji je preliven uzavrelom vodom i još odstajao min, dvije previše ili više (nooooo?), moja sućut ;)))).
Počni s lakšim kombinacijama, alexxl veli menta=o da !, pa pokušaj blage biljne čajeve za bebe- komorač, čaj za dojilje i onda se počni tražiti.
Ne odustaj, držim fige !
11.02.2014. (23:28) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
bellarte
..može,...s rumom!
12.02.2014. (16:56) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Bookeraj
u posljednje vrijeme pijem čajeve, ali totalno ironično, jer osjećam otpor prema svom tome "zdravom životu" i zabrijavanju na zdravi život...
12.02.2014. (17:03) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...