Komentari

sveosvijetuprijenasiokonas.blog.hr

Dodaj komentar (19)

Marketing


  • Sjećanje i osvrti

    Korisna saznanja!

    avatar

    10.01.2014. (18:38)    -   -   -   -  

  • milord55

    Slična mi se čine ona i ova vremena. Ako ondašnji „pokušaji podjele Hrvatske na dva dijela“ i nisu uspjeli, sadašnji rezovi na čuvenoj liniji Karlobag – Virovitica čine se mom oku i uhu sve češći i očitiji. Volio bih da se varam, ali već koju godinu probavljam „strukturnu“ emancipaciju nordijskih progresivaca i svašta mi se pričinja. Lijep ti pozdrav, mladi putniče, odličan ti je post.

    avatar

    10.01.2014. (23:08)    -   -   -   -  

  • nečmenjanka

    Hvala ti , kod tebe uvijek nešto novo naučim .... poučan post ...
    Slažem se sa komentarom iznad .
    Dovidova

    avatar

    10.01.2014. (23:17)    -   -   -   -  

  • Voyager-nova generacija

    @ sjećanja i osvrti

    hvala na posjeti

    @ milord

    hvala milorde, povijest bi nam svima trebala biti učiteljica, a vidimo kako se preko dvojezičnih ploča i onda i danas vodi politika, vidimo kako su Srbi korišteni kao oružje protiv Hrvatske i onda i danas, a pravi vladari su na zapadu i onda i danas, a mi smo periferija velikog Carstva iznutra podijeljena i rastočena na mnoštvo jalnih strančica i onda i danas. Ali veseli da kao i onda tako i danas postoji sjeme koje uskrsava hrvatsku svijest i samodostopjnost, svijest koja neprekinuto živi u bilu našega naroda koja se iskazuje na zaprepaštenje vladara, onda preko demonstracija danas referenduma.

    @ nečmenjanka

    pozdrav drago mi je da navratiš i ja volim kod tebe.

    sve vas pozdravljam i čitamo se ;)

    BB

    avatar

    12.01.2014. (22:11)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Hvala na komentaru! Ja uvik mislin (a lakše mislin u dijalektu!) kako nikome nije shvatljiva tajna Presv. Trojstva i izlazili Duh od Oca ili od Oca i Sina. Baš radi toga o čemu obični vjernici i ne razmišljaju mnogi vide "velike" razlike u obredma i kalendaru. Činjenica da velike Crkve kao Grčka i Bugarska sad prihvaćaju naš kalendar sigurno neke zbunjuje, a svojevremeno sam čitala kako su neki grkokatolici u Zagrebu nailazili na siumnjičenja u njihovu pravovjernost, pa su jednostavno tajili svoju pripadnost istočnom obredu. Evo baš danas sam od jedne dobre katolkinje čula šalu na račun zaziva "Gospodi pomiluj!" A ja sam u mladosti u Makarskoj u sklopu rimokatoličke Mise pivala na staroslavenskom (koji je bio ravnopravan s latinskim). Dakle, za vjernički narod mislim da je jedina stvar koju treba smatrati bitnom ODIJELJENOST od pravoslavlja, koja je nastala spletom okolnosti i ljudske taštine. Teolozi i biskupi s papom trebali bi riješiti dvojbu o Duhu svetome, za koju sigurno ni u vrijeme raskola vjernici nisu znali, kao i pitanje Petrova prvenstva, koje je praktični i vidljivi temelj razdljeljenosti. A sav onaj balast podsmjehivanja ovoj ili onoj razlici u obredima i slavljima je bespredmetan kad i u krilu Katoličke crkve imamo ujedinjeno istočno krilo.

    avatar

    12.01.2014. (23:12)    -   -   -   -  

  • More ljubavi

    Jednostavno nemam snage čitati dugačke postove. Zbog toga tek da odgovorim na tvoj komentar kod mene.
    Kako to sebi uzimaš pravo da glupima proglasiš sve koji nisu upoznali ili spoznali Boga. Ja ne vjerujem pa ipak neću zato tebe, vjernika, proglasiti glupim zato što si vjernik. Vjera je tvoje pravo i tvoj izbor, kao što je sloboda misli moj izbor. Tko je od nas dvoje u pravu?????
    Okani se takve podjele i etiketiranja.

    avatar

    13.01.2014. (00:02)    -   -   -   -  

  • shadow-of-soul

    hvala na lijepom komentaru kod mene, primi lijepe pozdrave i želim ti ugodnu večer :)

    avatar

    13.01.2014. (21:27)    -   -   -   -  

  • Voyager-nova generacija

    @ sjećanja i osvrti

    potpuno si u pravu, ljudske stvari u Kristovoj Crkvi nas razdjeljuju, i do razdjeljenja je došlo zbog nepotizma karijerizma i materijalizma, pitanja utjecaja i moći. Žalosno je kad svjetovne stvari prevladaju, onda se dogodi raskol. Danas mnogi površno shvaćaju svoju vjeru pa je njima cilj raskititi bor što prije da ne bi slučajno dočekao pravoslavni Božić, vjera je potpuno iskrivljena, počne se kititi od 01.12. radi konzumerizma a skida 06.01. radi toga da dokažemo da smo veliki Hrvati i katolici, a nismo srbi. To nema veze sa vjerom, ako će mo gledati liturgijski božićno vrijeme traje od Božića do nedjelje krštenja Gospodinova, znači kićenje i uređivanje doma bi bilo na Badnjak da dočekamo Krista spremno i svečano, jer razlika je između dana prije i dana Njegova dolaska, a prije toga se duhovno pripremamo kroz zornice, dobra djela milosrđa i svetu ispovijed. U nas se nažalost priprema svodi na šopingiranje, a skidanje nakon nedjelje krštenja Kristova a to je danas, a negdje se drži i do sviječnice 02.02.
    To su nebitne stvari a ono bitno rekoh ti već da se ja toplo nadam u sljedećih 50 do 60 godina da dođe do ujedinjenja naših crkava. Kalendar je najmanji problem nije to pitanje vjere već pitanje znanstvenbih dostzignuća, naš je kalendar relativno točan ali i on za otprilike 2000 godina će biti netočan za jedan dan, pa će se to onda uskladiti. Pitanje prvesntva pape se postavlja kao malo veći problema ali ni on nije problem jer oni potvrđuju Petrovo prvesntvo samo što se spore oko titule Bizant je propao kad su ga osvojili Turci, sad je trenutno najača da se tako izrazim Ruska pravoslavna crkva iako bi me da pravoslavci čitaju vjerojatno opmenuli zbog nestručnog izražavanja. Možda da ovako napišem Vaseljenski Patrijarh je od svih Episkopa prvi po časti ali nema vlasti nad drugim Episkopima u Crkvi. Vaseljenski (=lat. ekumenski) Sabori su najviša instanca Pravoslavne Crkve po svim pitanjima (vjere, uređenja...) i odluke su na svijetskom nivou. Pomjesni Sabori su pak najviša instanca svake autokefalne Pravoslavne Crkve i njegove odluke važe samo na teritoriji te pomjesne, državne Crkve. To je taj problem ostatak srednjeg vijeka jer oni veživaju crkvu uz državu, na taj način SPC je za vrijeme turskog progona na ovim prostriuma sve kršćane spašavala i stavljala pod svoje te onda proglašavala Srbima. Potpuno su asimilirali Vlahe, skoro i Crnogorce, oni su imali svoju autokefalni crkvu i onda je kralj Aleksandar Karađorđević ukinuo i proglasio Crnogorce za Srbe. Oni ne priznaju ni makedonce i njih smatraju Srbima. Nažalost taj nacionalizam je prijetnja svima ali to je stvar političke odluke, treba svcakome narodu dozvoliti da ima svoju svijest svoju slobodu, Crkva je univerzalna, obredi su različiti, vidimo mi npr da se drugačije Misa slavi npr u nas a drugačije u Africi iako je opet isti obred, treba poštovati svačiju individualonost i posebnost, mislim da se te stvari mogu riješiti dogovorom i najveći problem vjere je taj oko Duha Svetoga. Tu sam ja čak bliže pravoslavnom tumačenju. Riječ je o takozvanom ''filioque'' (učenje o Svetoj trojici kako kažu pravoslavci po kojoj jedna osoba Sv. Trojice-Duh Sveti- ima početak svoga postojanja od Oca (Bog) i Božijeg Sina-filioque=lat. ''i od sina'') dok učenje Pravoslavne. Crkve kaže da Duh Sveti, prema riječi Kristovoj, ima početak svoga postojanja samo od Oca!
    Mislim da prvo trebna riješiti ove stvari sa kalendarom ( a vidimo da su neke već prihvatile znanstveni kalendar) pa onda pitanje razgfovora i dogovora oko organizacije, mislim da bi se puno postiglo kad bi Ruska pravoslavna Crkva pozvala papu u posjet, pa onda na nekomSveujedinetiljskom Saboru uz zaziv Duha Svetoga izreći dogmu o Duhu Svetom.

    avatar

    13.01.2014. (23:24)    -   -   -   -  

  • Voyager-nova generacija

    @ More ljubavi

    Ja sam se divio fotografijama prirode koje si stavio, stvarno su prekrasne slike, priroda je predivna, jednostavno mi je došao taj citat na pamet iz Svetog Pisma, za mene je to sveta knjiga i inspiracija za pisanje, ne vidim u čemu je problem da stavim mišljenje autora Svetoga Pisma koji je stavio jedan epitet koji svakako ne bi tebe smio vrijeđati s obzirom na ono što si napisao crvenim slovima na marginama svoga bloga

    avatar

    13.01.2014. (23:37)    -   -   -   -  

  • Voyager-nova generacija

    @ shadow-of-soul

    hvala tebi na lijepoj poeziji

    Svima Vama koji navratite želim mirnu i laku noć te ugodan dan, nek vas prati Božji blagoslov

    avatar

    13.01.2014. (23:40)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Hvala na detaljnoj dopuni! Kad budeš imao vremena svrati do @tignariusa, tamo sam izrazila neke dvojbe o svecima, pa me zanima tvoje mišljenje. Svojevremeno sam pitala Glas koncila ali mislim da su me krivo shvatili.

    avatar

    14.01.2014. (15:23)    -   -   -   -  

  • tignarius

    bilo bi vrijedno spomenuti i studente koji su sudjelovali u paljenju mađarske zastave
    StjepanRadić, osuđen na šest mjeseci strogog zatvora, Gjuro Balaško na pet mjeseci strogog zatvora, Milan Dorwald, Osman Hadžić, Vladimir Vidrić, Josip Šikutrić, Vladimir Frank i Ivan Frank na četiri mjeseca zatvora (Ivan Frank za jedno drugo djelo), a većina ostalih na dva mjeseca zatvora.
    Jedan od ovih je bio djed Savke D. Kučar

    A znaš da je jedan tip 110 godina kasnije palio onu pedersku, na istom trgu
    (nažalost bez uspjeha i sa samo dva dan zatvora)

    prije par minuta sam kod @nečmenjanke ostavio isti citat...kao i ti kod ovih punih ljubavi
    -Mudr.13
    malo je pogrub, al to je život
    a vidim da te zbog toga "napadaju"
    blago tebi
    a ti i @sjećanje će te mi ići na jedne duhovne vježbe kod Isusovaca..nešto mi previše propitkujete i tolerirate

    avatar

    14.01.2014. (17:20)    -   -   -   -  

  • tignarius

    i zaboravio sam ti reći-post ti je odličan

    avatar

    14.01.2014. (22:42)    -   -   -   -  

  • Engel

    http://svetimojante.blog.hr/
    Pozdrav i svako dobro!

    avatar

    16.01.2014. (11:46)    -   -   -   -  

  • eum

    Sa ovim krasnim stihom I. Gundulića;

    O liepa, o draga, o slatka slobodo,
    dar u kôm sva blaga višnji nam Bog je dô,
    uzroče istini od naše sve slave,
    uresu jedini od ove Dubrave,
    sva srebra, sva zlata, svi ljudcki životi
    ne mogu bit plata tvôj čistoj lipoti

    želim te pozdraviti, i da ne bi onog uzvika
    - za Dom spremni, Kuen bi i danas bio tu,
    zahvaljujući našim Sanaderima...lP
    EuM

    avatar

    17.01.2014. (22:46)    -   -   -   -  

  • Voyager-nova generacija

    @ tigre

    hvala na nadopuni i nisam znao za tipa koji je slijedio slavnu tradiciju naših predaka, ali to dokazuje da sada kao i onda tinja hrvatsko biće u hrvatskom čovjeku.

    @ engel

    pozdrav

    @ evandeljeumolitvama

    drago mi je da si se vratio....

    LP i BB

    avatar

    19.01.2014. (17:50)    -   -   -   -  

  • Engel

    Sveti moj Ante

    Sveti Ante nadamo se stalno
    da nam bude dobro a ne jadno
    pa molimo i danju i noću
    svu moguću da uništiš zloću
    čuvaj naše i dušu i tilo
    kako bi nam sve to lipše bilo.

    Virujemo nisu za badava
    svetost tvoja i velika slava
    pomoli se naš mirisni cvite
    punim srcem za majku i dite
    pomoli se za oca i brata
    srdačno ti hvala od Hrvata.

    www.mojarodnagruda.de
    http://svetimojante.blog.hr/

    avatar

    21.01.2014. (04:53)    -   -   -   -  

  • Engel

    http://svetimojante.blog.hr/
    Voyager-nova generacija,sebičan si jer se ne javljaš.Vidim kod Tignariusa se razgalamio a za mene ni trunka vrimena.Neka te čuva Sveti Ante!

    avatar

    21.01.2014. (04:57)    -   -   -   -  

  • Sunčicaa

    Naša povijest samo cirkulira.
    Ne smijemo se predati.
    Kako sam svakim danom sve starija, tako sam svjesnija te surove činjenice. U 6. razredu ta lekcija iz povijesti mi je bila najgora. Slici bana K. Hedervarya sam crtala brkove.
    Sada bih bila najsretnija kada bi mi jedina briga bila kako nekome nacrtati brkove.
    No odrastaš, shvatiš i prilagodiš se. Neki postanu kao oni, neki se teško odupru.

    Lijep pozdrav :)

    avatar

    23.01.2014. (15:45)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...