Komentari

modestiblejz.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • edo

    Da, bar nam je zanimljivo.

    avatar

    09.01.2014. (13:17)    -   -   -   -  

  • Lou Salome

    18 stupnjeva na suncu danas :)

    avatar

    09.01.2014. (18:52)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @modesti
    Zanimljivo! Zajedno smo promatrali prirodni fenomen a sad vidim da se bavimo i sličnim razmišljanjima. Upravo sam pročitao "Godina opasnog sanjanja" Slavoja Žižeka u kojoj on na jednom mjestu piše:

    Thomas Frank zgodno je opisao paradoks populističkoga konzervativizma u današnjim Sjedinjenim Državama, čija je temeljna premisa jaz između ekonomskih interesa i "moralnih" pitanja. Drugim riječima, ekonomska klasna opozicija (siromašni seljaci i manualni radnici u odnosu na odvjetnike, bankare i velike tvrtke) transponira se ili kodira u opoziciju poštenih i marljivih američkih kršćana te dekadentnih liberala koji piju kavu s mlijekom i voze automobile strane proizvodnje, zagovaraju pobačaj i homoseksualizam, ismijavaju domoljubnu žrtvu i jednostavan provincijalni način života i tako dalje.

    Neprijatelja se tako doživljava kao "liberala" koji, zahvaljujući intervencijama federalne države (od prijevoza školskim autobusima do propisivanja poučavanja darvinovske evolucije i perverznih spolnih navika), želi potkopati autentični američki način života. Populistički nastrojeni konzervativci stoga kao središnju gospodarsku tezu nude prijedlog da se društvo riješi snažne države koja oporezuje marljivo stanovništvo i tako financira regulatorne intervencije - njihov minimalni program stoga glasi: "Manje poreza, manje regulacije."

    Thomas Frank: What's thejavascript: void(0); Matter with Kansas? Hew Conservatives Won the Heart of America, New York, Metropolitan Books, 2004.

    avatar

    09.01.2014. (19:16)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @E.P., promatrajući hrvatsku realu kao da cijelo vrijeme u podlozi čujem Karasovu citru, doista, Greeneu kod nas ne bi nedostajalo inspiracije.
    @Lou Salome, divno.
    @semper, promišljamo istog autora, u isto vrijeme čitali istu knjigu, ozbiljno bih posumnjala u telepatiju da nije one mudre, s kojom se prigodno slažem, kako veliki umovi slično misle ;0)

    avatar

    09.01.2014. (22:05)    -   -   -   -  

  • Wall

    kako zadržati mrvice (novca,dostojanstva,komocije, slob.vremena...malograđanske udobnosti)? pa, tako da se branimo/ogradimo (ako već ne napadamo, još) od potencijalnih korisnika naših mrvica (odbačenih sa stolova moćnika, vlastodržaca, političara, crkve, tehnokracije, EU/SAD itd).protiv onih kojima se i takve mrvice čine kao (nedosanjani) san- a to su imigranti, sirotinja, neopredijeljeni, izvan stada, tora, tople guzice (tu nam je super)... ps. SpužvaBobu fali apostrof (we're), inače nebitan, no ovdje mijenja smisao rečenice.

    avatar

    10.01.2014. (12:05)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    hawkeye @wall, odličan uoč!

    avatar

    10.01.2014. (21:30)    -   -   -   -  

  • ljelja

    Kako je srednja klasa u Hrvatskoj gotovo izumrla, tko je glumi i zašto?

    avatar

    11.01.2014. (04:12)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    odlično pitanje @ljelja, baš je tvoje, u tvom stilu, ne zaustavlja se na činjenici već apsolvirajući ju kreće dalje na uzroke, i time direktno, ubojito, pogađa u sridu. jasno je tko, no zašto je fenomenološki zanimljivije. pada mi na pamet onaj često vidljiv fenomen (o kojem se doduše manje često govori) kako sam poraz ljudima ne pada toliko teško (razorno) koliko samo priznanje poraza, pa će radije birati igrokaz i ulagati silnu energiju u održa(va)nje privida da nisu poraženi (tj. u privid postojanja onoga čega više nema) da bi izbjegli suočavanje sa realom. samoobmana, zavaravanje vlastitog uma, zatvaranje vlastitog uma (bijeg u iluziju; od onog što ih ugrožava) kao neka vrsta praiskonskog nagona samoočuvanja, refleksne obrane (od stvarnosti; koja ih ugrožava). fenomen utoliko veći (opasniji) kad je riječ o masi.

    avatar

    12.01.2014. (10:49)    -   -   -   -  

  • cistiliste

    nakon 4 pa i te pročitane, malo se umorih.."ubije" me to njegovo "sjeckanje" svega, a tako istinito

    avatar

    14.01.2014. (00:09)    -   -   -   -  

  • veseloante

    Oni koji su vjerovali u Marxa su sebe vidjeli u padu komunizma u cijeloj Europi,u propasti Jugoslavije,u raspadu SSSR-a,u padu berlinskog zida.
    I Njemci mu se danas smiju,ruglu izvrgavaju.Opravdano,zar ne?

    avatar

    14.01.2014. (06:19)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @cistiliste, haha posve točno, žrvanj, zato imam običaj paralelno uz Žižija čitati i nešto kudikamo "blesavije" , da mi se mozak odmori i ne trokira, pa kiosk-literaturu pijem kao aspirin protiv upale mišića ;0)

    avatar

    14.01.2014. (17:37)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...