Komentari

budan.blog.hr

Dodaj komentar (13)

Marketing


  • borivoj

    Zlostavljanje

    Sve se nešto zadnjih dana priča na sve moguće strane o zlostavljanju žena, brojke su totalno zabrinjavajuće. Svakih ne znam koliko minuta zlostavljena je jedna žena, neke zlostavljanje prijavljuju, a najčešće se zlostavljanje ne prijavljuje jer nakon prijavljivanja zlostavljanja treba znati i smoći snage živjeti dalje i spavati s istim tim zlostavljačem. Sa zlostavljačem se najčešće i nastavlja živjeti i dijeli se i dalje životni prostor kao da nikad nije ništa ni bilo jer žene često nemaju izbora, nemaju gdje i nemaju kuda, piše Suncokreti na oblacima.

    Post na BLOG.hr

    avatar

    28.11.2013. (16:02)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Zagreb: Dvojica muškaraca pretukla 19-godišnjakinju

    Zagreb, 28.11.2013., 12:20
    Autor: D.Š.


    Dva za sada nepoznata muškarca na ulici su je napala drvenim predmetom i nanijeli joj teške ozlijede.

    Djevojka u dobi od 19 godina pretučena je jučer oko 19 sati na Opatovini u centru Zagreba.

    Dva za sada nepoznata muškarca na ulici su je napala drvenim predmetom i nanijeli joj teške ozlijede. Ima prijelom rebra i ozljede na glavi. Prevezena je u OB Sveti Duh.

    UN: Nasilje nad ženama neprihvatljivo i može se spriječiti

    Policija traga za počiniteljima. (Agencija VLM)

    ---------------

    Preblage kazne, gotovo bez posljedica po počinitelje, tako nam budi...

    lp, borivoj

    http://budan.blog.hr/

    avatar

    28.11.2013. (16:05)    -   -   -   -  

  • borivoj

    I letimičan pogled po komentarima prethodnog posta dokazuje osnovnu emociju oponenata - mržnju; sasvim ljudski, reklo bi se, da nije njihovog prozirnog umatanja u nekoliko brojeva prevelik iluzionistički plašt kvazkozmopolitske intelektualne diareje...

    KOmentar sa BLOG.hr - > golden age @ Pero Panonski

    avatar

    28.11.2013. (16:08)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Vredno ogleda.

    http://www.radio1.si/strani/Oddaje.aspx?ID=24235&LNK=152

    avatar

    28.11.2013. (16:12)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Konferencija i suradnička radionica " Rekao/la sam previše, nisam rekao/la dovoljno " (o hrabrosti, ludosti, komodifikaciji i žrtvovanju)

    29.11.2013-30.11.2013/ Zelena Akcija, Frankopanska 1, Zagreb

    Konferencija i suradnička radionica " Rekao/la sam previše, nisam rekao/la dovoljno " ili "o hrabrosti, ludosti, komodifikaciji i žrtvovanju" dio je višegodišnjeg istraživačkog video projekta " Na rubu Pameti ". Projekt su Bacači Sjenki započeli u jesen 2011. da bi ga od proljeća 2012. počeli ostvarivati na Cipru, Srbiji, Kosovu, Makedoniji i u Hrvatskoj.

    Konferencija/Radionica okuplja dvadesetak profesionalaca različitih disciplina, aktivista i mislioca iz Hrvatske, Cipra, Slovenije, Italije, Egipta, Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine te Makedonije u cilju promišljanja, stvaranja, aktivizma te zagovaranja bitnih i dugoročnih društvenih promjena u spomenutim zemljama i svijetu.

    Na konferenciji će govoriti spisateljica i aktivistica Aydin Mehmet Ali (London/Nikozija, UK/Cipar), novinar i politički savjetnik Gianluca Solera (Egipat/Italija), režiser/glumac Emiliano Campagnola, te performerica Laura Pizzirini (Teatro Valle, Rim, Italija), Asta Vrečko (pankersko-delavska univerza, Ljubljana, Slovenija), umjetnica i autorica dokumentarnih filmova Jelena Topić (Prijedor, BIH), pisac i aktivist Igor Štiks (UK/BiH), aktivsti, umjetnici i kuratori Ivana Vaseva i Filip Jovanovski (Skopje/Bitola, Makedonija) te stručnjaci, umjetnici, filozofi i aktivisti iz Hrvatske poput Barbare Blasin, Borisa Bakala, Tedora Celokoskog, Srećka Horvata, Vilima Matule, Sandre Uskoković i drugi.

    Radi se o završnom događaju prve faze projekta (sakupljeno je preko 120 video iskaza na temu straha i ludosti od kojih će u prvoj fazi, do kraja studenog, biti prikazano njih 20-tak na web adresi www.onthevergeofreason.info). U slijedećim godinama nastaviti ćemo dinamikom širenja projekta "Na rubu pameti" prema mogućnostima potpore i zahvaljujući suradnji partnera i suradnika.

    Na rubu pameti je istraživačko-umjetnički projekt koji preispituje značenje tema “hrabrosti, odvažnosti i herojstva ” u suradnji s partnerskim organizacijama iz Srbije, Kosova i Cipra, zemljama teške i osjetljive prošlosti ali ujedno i vrlo neizvjesne sadašnjosti i budućnosti.

    Bacači sjenki smatraju da “svaki čin hrabrosti (koliko god bio malen), junaštva i egzistencije individue sadrži značajnu vrijednost koju je vrijedno podijeliti.”

    Projekt Na rubu pameti je nadahnut idejom istoimenoga Krležinog romana, kao i povijesnim primjerima djelovanja kakvo Krleža opisuje, ali njihovim mogućim, nemogućim, ostvarenim i neostvarenim konzekvencama. Projekt je nadahnut i iskustvima pozitivne prakse djelovanja “s rubova pameti”, koja su imala drugačiju sudbinu od one iz romana, a čije su stečevine možda ugrađene u koordinatni sustav civilizacije, društva i kulture neke zajednice, dok su druge ostale nezapažene i neprepoznate. Cilj projekta je prikupiti, s jedne strane, znanje o tim djelima/mislima, a s druge kroz specifičan medijski i filmski izričaj poigrati se sa novomedijskom idejom «interaktivnosti». Za razliku od priče Krležinog tragičnog heroja, ovaj projekt istražuje priče s pozitivnim i nerijetko s višeznačnim i složenim završetkom, kako bi stvorio arhivu “heroja”, koji zapravo može biti svatko od nas.

    Voditelj projekta je Boris Bakal (Hrvatska, Srbija, Kosovo, Cipar), a partneri-suradnici su Borka Pavičević (CZKD, Srbija), Jeton Neziraj (Qendra Multimedia, Kosovo), Maria Kyriakou te Ana Skordi (Omada One/Off, Cipar). Ostali suradnici na raznim fazama projekta su Alma Sartori, Arben Llapashtica, Ema Szabo, Ivan Županc, Srđan Kovačević, Sunita Kurti, Stanko Juzbašić, Tanja Petovar i drugi.

    Podrška: Europska kulturna fondacija (ECF), Ministarstvo kulture RH, Ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba, Nacionalna Zaklada za razvoj Civilnog društva, Fondacija Roberto Cimetta

    Projekte Bacača Sjenki podoržavaju još: MEDIA program EU, Zaklada Kultura Nova i Hrvatski audio vizualni centar (HAVC).

    powered by phpList 3.0.5-hosted, © phpList ltd

    avatar

    28.11.2013. (16:21)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Povratak orla ispravljanje povijesne nepravde

    Poštovani, molim vas da temeljem Zakona o medijima, u rubrici Reagiranja objavite ispravak teksta objavljenog u Novom listu 8. studenog 2013. godine pod naslovom »Izrađena probna umanjena skulptura dvoglavog orla«. Želim naglasiti da nas u udruzi Slobodna Država Rijeka raduje da se aktivnosti na povratku skulpture riječkog orla nastavljaju, istina sporo, ali se stvari ipak pokreću s mrtve točke. Kao što su se i trsatski zmajevi (bazilsk) vratili na svoje staro mjesto, nadamo se da će se to uskoro dogoditi i s riječkim orlom.
    Napominjem da je skulptura orla uklonjena sa ure 1949. godine, a ne 1945. godine, kako je navedeno u tekstu, s obrazloženjem tadašnjih vlasti da se radi o nenarodnom simbolu. U članku se navodi da skulptura nije sačuvana, ali pojedini njeni fragmenti ipak postoje i sačuvani su, poput primjerice natpisa »Identificienter«.
    Ujedno želim istaknuti da je inicijativa o povratku orla na uru pokrenuta 2006. godine od strane naše udruge Slobodna Država Rijeka te da je u rujnu iste godine organizirana javna tribina u vezi ove inicijative. Na tribini su bili prisutni ugledni riječki povjesničari umjetnosti, povjesničari, kao i gradonačelnik Vojko Obersnel. Velika većina prisutnih na tribini podržala je ovu inicijativu.
    Istodobno je na službenim stranicama Grada Rijeke postavljena i online anketa da li građani podupiru inicijativu. Oko 95% ispitanika se izjasnilo da podržava inicijativu.
    Dakle, javna rasprava je bila održana, ali udruga SDR nema ništa protiv da se građane i dalje uključuje i upoznaje s tijekom procesa povratka skulpture na staro mjesto. Sigurni smo da Riječani po pitanju ove inicijative nisu promijenili svoje mišljenje.
    Također, naglašavam da su i konzervatori po ovom pitanju dali svoje mišljenje. Iz njihovog rješenja (početkom veljače 2007. godine), citiram sljedeći zaključak: »S obzirom na inicijativu te raspoloženje javnog mnijenja u korist povratka orla, otpada pitanje oportunosti izrade replike i eventualnih perioda bez orla na tornju; dakle, uputno je vratiti orla na toranj.«
    Povratak skulpture riječkog orla na njezino staro mjesto bilo bi ujedno i ispravljanje povijesne nepravde dva totalitarna režima koji su ga oštetili i srušili, a današnja Rijeka njegovim povratkom pokazuje svoje demokratsko, građansko i europsko opredjeljenje, piše u ispravku što ga je potpisao Igor Linardić, predsjednik udruge Slobodna Država Rijeka.

    http://novine.novilist.hr/default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285A2860286328592859 2863285A28582859285B2863289A288D28632863285E2860285E2860285E285A28632863286 328592863W

    avatar

    28.11.2013. (16:27)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Svadba u juznu Srbiju

    - Zamoljavaju se gosti da si sednu, devojke oće kite...

    - Moli se mlada da ne srče supu, smeta ozvučenju.

    - Mole se deca da se ne igraju lastiša s' kablovi od muzike. Fala !

    - Zete, nemo' da ješ' govna, a vi gosti izvolte.

    - Mole se gosti da ne bacaju kosti po pod, izaćiće torta na kolica.

    - Zamoljavaju se gosti da ne bacaju bombe, iskače sarma iz tanjira.

    - Mole se gosti da ne pipaju pevaljku s' masni prsti.

    - Moli se mlada da siđe sastala, trunjavi supu.
    - Molimo komšije iz susedno selo da ne izuvaju opanke ispred šatru, morete unići i neizuveni. Fala!

    - Zamoljavamo gosti da ne sedaju neizbalansirano na klupe, povezane su sa stolom. Če imamo leteće svinjske glave ako se ne pazi!

    - Zamoljavaju se gosti da se ne penju po jabuku kod svinjca, biće posle dezerter pita od jabuka. Fala!

    - Moli se kolo da ne vintla u levo nakon izlaska iz šatru, će se zavali neko u septičku jamu, ne radi nam poklopac ! Fala !

    - Molimo goste da ne sole salatu sprst kojim čačkaju nos! Fala

    - Moli se pevaljka da se bosa pentra po astali, žale se gosti da salata nije dobro oprana! Pronalaze zemlju u njojzi! Fala!

    - Molimo babu iz levi ćošak dode da se presvuče, navlači zunzare na torte! Fala!

    - Zamoljavamo gosti da potraže đeda Stanojlovu protezu ispod astala! 'Oće naruči pesme za 100 evra, al' ne razumemo koje! Fala!

    - Molimo goste da ne zakačuju pevaljci pare na tregeri od bluzu, ugrožavaju pogled na sisojke ! Fala!

    - Molimo koleginicu iz muzički sastav da se ne upucava strubači, inače će bidne nogirana iz bend' !

    - Molimo djeda Živorada da ne puca više iz staru kuburu, prosipa barut po krompirići. Fala!

    avatar

    28.11.2013. (16:28)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Novo mesto održavanja protestnog skupa

    Dragi prijatelji,

    Obaveštavamo vas o novom mestu održavanja skupa:

    Pionirski park, ispred palate Predsednika Republike Srbije, preko puta Narodne skupštine.

    Sekretarijat Narodne skupštine nas je u četvrtak obavestio, a juče je potvrđeno i u štampi, da 03.12. počinje zasedanje Narodne skupštine povodom budžeta RS i trajaće više od jednog dana, uključivo i dan predviđen za naš skup.

    U vreme održavanja zasedanja, nije dozvoljeno održavanje protestnih skupova ispred Narodne skupštine, tako da je skup ponovo prijavljen, na novoj adresi.

    Kontakte koje smo obavili sa nadležnim organima ukazuju da neće biti prepreka održavanju skupa na ovom mestu. Molimo vas da na svoje stranice stavite informaciju o promeni adrese.
    Istovremeno, naši volonteri ispred Narodne skupštine, upućivaće aktiviste preko puta, u Pionirski parki tako da će svi moći prisustvovati skupu.

    Sa najboljim željama za zajednički uspeh našeg mitinga,
    Branko Čičić


    MALO OZBILJNOG I SMEŠNOG

    1.DRŽAVNI POSAO,

    https://www.youtube.com/watch?v=_G8yxKJsnhE&feature=youtube_gdata_pl ayer

    2.TRENUTAK ISTINE

    Tema: GMO - Trenutak istine----moment of truth !!

    http://vimeo.com/66540046#at=0


    ŽITARICE I PLANETE

    From: Korina 2013
    Sent: Saturday, November 23, 2013 11:43 PM

    Subject: ZITARICE, planeti i dani tjedna


    Udo Renzenbrink je autor brojnih knjiga o ishrani, medju kojima i 'Ishrana i rak' u izdanju Jezgro.

    Udo Renzenbrink u djelu 'Nova knjiga o zitaricama' povezuje sa svakim planetom jednu zitaricu, a u djelu 'Ishrana i duhovna znanost' ih preko planeta povezuje i sa pojedinim danima u tjednu. Linkovi na oba navedena naslova su na dnu.

    Saturn/Subota - KUKURUZ
    Sunce/Nedjelja - PSENICA
    Mjesec/Ponedjeljak - RIZA
    Mars/Utorak - JECAM
    Merkur/Srijeda - PROSO
    Jupiter/Cetvrtak - RAZ
    Venera/Petak - ZOB

    Na stranicama talijanskog Antropozofskog drustva, iz 'Ishrana i duhovna znanost':
    http://www.rudolfsteiner.it/alimentazione/cereali.html

    Mozete vidjeti i ovdje na engleskom, iz 'Nova knjiga o zitaricama':
    http://busbi.home.xs4all..nl/grains.html

    Pozdrav!
    Prevod sa italijanskog, CEREALIJE, koji je dat u prilogu uradio Đorđe Savić.

    Od srca se zahvaljujem svima koji su učestvovali u materijalu, Korini Korade, Katarini Nešić, Ljiljani Jordanović, IVA farmi Jalovik, Branku Čičiću

    Srdačan pozdrav
    Djordje Savic
    ----------------------------------------
    e-mail : jordisavic@gmail.com
    e-mail : jordisavic@yahoo.co.uk
    Mob : +381 63 8059526
    skype name : jordi.savic

    avatar

    28.11.2013. (16:29)    -   -   -   -  

  • borivoj

    RAZGOVOR - Miodrag Zec, profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu u Beogradu
    Krstić nije zaorao nijednu važnu stvar
    Autor: Mirjana N. Stevanović

    Beograd - Vreme je da se postavi pitanje da li država koja reformiše druge prvo treba da bude sama reformisana. Jer, mi smo ovde više od pola veka u reformama, ali one izgleda imaju sistemsku grešku, pa sve strategijske disproporcije koje bi jedna zemlja trebalo da reši u Srbiji narastaju. Raste disbalans između proizvodnje i potrošnje, a on je ključni, govori o invalidnosti celog modela, pa između uvoza i izvoza, zaposlenih i nezaposlenih, štednje i investicija...

    Pa nigde se toliko ne govori o ravnomernom regionalnom razvoju, a razlika između Beograda i juga veća je nego 1945. godine. Svi problemi koje je Srbija nastojala da reši kroz državu sada su teži nego što su bili - kaže u razgovoru za Danas Miodrag Zec, profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

    On objašnjava da države, posebno male nacije, ukoliko nemaju neko značajno prirodno bogatstvo, poput nafte na primer, na čemu bi mogle da grade rast, njihov osnovni resurs je država, a mi smo tu najtanji. Imate državu koja se neprekidno širi, preuzima sve više obaveza, a sve manje uspeva da reši ona pitanja koja je sama postavila, kaže Zec i dodaje da je to globalni problem: početkom prošlog veka države su preraspoređivale kroz budžet od tri do sedam odsto BDP-a, a danas retko koja manje od 40 odsto, a problemi su sve veći i veći.

    I kod sada najavljenih mera je vidljivo da nema ni pokušaja da se napravi mala, efikasna i prosvećena država, sa uskim krugom nadležnosti koje će sprovoditi krajnje rigorozno, da nema ni naznaka reforme. Ne, ovde se ide na linearno smanjenje ili povećanje nadležnosti, zavisno od snage socijalne ili lobističke grupe koja to gura. Ali, nema strukturnih promena, da se kaže: ovo brišem zauvek, a ovo ću podržati. I ni u jednoj delatnosti nemate politiku iz koje se zna šta hoćete. Imate, na primer stalno stav „smanjićemo plate“, a one sve veće i veće.

    „Imate sumanutu situaciju da ne znate broj zaposlenih u državi, niti njihove nadležnosti. Država kao razvojni resurs ovde je potpuno invalidna i ona proizvodi rezultate suprotne od nameravanih - objašnjava on.

    Profesor Zec ukazuje da ovde nije postavljeno kapitalno pitanje - da se restrukturira sama srpska država u njenoj bazičnoj funkciji, njenom političkom iskazu, predstavničkim telima, regulativi koju donosi - u svim domenima. U središtu geostrateških tumbanja, ovde ne postoji vizija kako iz toga izaći, ne postoji nikakva strategija osim one da se ništa ne menja i to je vidljivo u svakom segmentu.

    - Šta je sada uradio ministar finansija Lazar Krstić? Uzeo je da oporezuje one koji imaju više od 60.000 dinara. U to spada neka srpska elita, tu su profesori, lekari, stručnjaci. Nije oporezovao bogataše, kao Fransoa Oland. Nije uzeo da podigne porez na dobit korporacija i da zabrani of-šor zone, ili još šire, porez na imovinu. Ne, samo je dirao u neku elitu, intelektualce koji regularno primaju platu. A nije se setio da razmisli kako u besmislenim upravnim odborima ima, tvrde, 20.000 ljudi. A šta će, na primer, u PIO fondu 20-30 ljudi u Upravnom odboru, kada tu nema nikakve politike, to je samo protočni bojler, koliko stigne toliko se prosledi? Nije se setio da ukine ni svoje tri plate. Nije zaorao nijednu važnu stvar, išao je linearno, ali nije čak ni kod onih koji imaju više plata obuhvatio sva primanja pa da se tako oporezuje. Zašto se nije razmislilo o progresivnom oporezivanju, da se svi prihodi saberu i onda oporezuju? Nije se
    setio ni da se na dobit od milion evra plaća porez od 15 odsto, a primanja od 60.000 dinara oporezovao je sa 20 odsto. Ne kažem da čak i to ne treba, ali čitav pristup pokazuje da je to jedna nedomišljena stvar. I da se nije htelo ništa suštinski uraditi - kaže profesor.

    Prema njegovim rečima, u takvoj državi zabluda je zahtev poslodavaca da se smanje opterećenja na rad, iako je tačno da postoji unutrašnja logika za takvo rasterećenje. Ali, uslov je da imate državu koja je u stanju da naplati porez. A ovde „niko neće da plaća ni 60 ni šest odsto - neće ništa“. Pritom je i amnestiran, „onaj ko plaća ispadne na kraju budala“. Zato je potrebno da se prvo vrati na bazične stvari, da se prvo sve naplati, a potom da se kreiraju mere. Ali, to je državno pitanje koje, između ostalog, govori i o zemlji iz koje najmoćniji ljudi, 90 odsto njih, nose novac u inostranstvo i tamo plaćaju poreze. Kupe preduzeće, devastiraju ga, izvuku novac i preprodaju. U osnovi te „hajdučke logike“ je nepoverenje prema državi, ne zna se šta će raditi sledeća vlast.

    - Očekuje se da dođe neko iz Koreje, da investira i da plati porez ovde. Tako se odluči da se u budžet stave podsticaji, pa se ministri razlete i hvataju investitore po svetu, od atomskih elektrana do fabrike čarapa i motanja žice. Nude jeftin rad u zemlji gde stanovništvo stari i gde nema one patološke radne discipline kakvu ima Kinez. Nema potrebne mase ni dovol

    avatar

    28.11.2013. (16:30)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Prema oceni profesora Zeca, u Srbiji nema naznaka da bi se takav pomak mogao dogoditi. Na to ukazuje i budžet, koji je izraz filozofije društva i pre čijeg donošenja je trebalo postaviti bar neka strategijska pitanja. Ali, i tu su pokušaji samo da se „ispegla“ ponešto, pri čemu se opet ne vidi celina. Takav se trend nastavlja, navodi on, i menja se, na primer, zakon o privatizaciji, za koji kažu da je bio koruptivan. Sada se pravi novi koji podrazumeva kontrolu u deset tačaka. Ali, ako nemamo državu, nema ko kontrolisati - bez savršene, beskrajno precizne administracije neće moći da se reši problem poveravanja upravljanja, koji inače može da funkcioniše, ili da se odrede zajednička ulaganja, jer neko mora da kaže „zašto se stari šporet ne može smatrati investicijom“.

    - Da je komunistička privreda bila efikasna, ne bi propala. Tačno je da su neka preduzeća bila dobra, i u takvima su u privatizaciji i radnici dobro prošli. Pivare, na primer, i još neka. Ali, vi ste kroz taj proces dobili desetak globalnih kompanija koje su kupile tržište, pivarsko, cementa, duvana, deterdženta - i to je to. Domaća elita, koja je kupovala preduzeća, insistirala je na posebnim uslovima. Tvrdili su da ne mogu sve strance dovoditi, tražili da se firme njima daju na kredit. Tada sam govorio: Ljudi, to će izazvati strahovite probleme. Ako jednu stvar prodajete po različitim uslovima, to će izazvati probleme sa korupcijom. U čemu je bila stvar? Ako kupuje stranac, mora sve i odjednom da plati. Domaći kupac može na šest rata, to je bio unificirani zahtev preduzetničke klase. Oni plate prvu, devastiraju preduzeće i pokušavaju ga preprodati drugim. Ali, ovde se ni o kakvoj prodaji biznisa nije radilo, ovde je kupovano
    tržište od velikih korporacija, eventualno nekretnine, a njihova tragedija je što nisu to preprodali i sada su svi u problemu - objašnjava Zec.

    On kaže da u našoj tranziciji postoji ogroman broj analitičara, ali nijedan sintetičar. Kao kad u medicini „jedan lekar leči prst, drugi bubreg, treći zube, a niko ne gleda celinu organizma i na kraju strada jetra“. Upravo se to dogodilo i u našoj tranziciji. Sintetičko mišljenje se više ni u školi ne uči, imate obrazovanje u kome je svaki drugi menadžer ili broker. „Mi školujemo ljude za upravnike samoposluga, prodavce tuđe robe, to je sada najpopularnije ovde, a ne da kreiraju novi proizvod, a trebalo bi da se ugledamo na velike ekonomije koje nisu izgrađene na prirodnim resursima, poput Amerike. Tamo je izgrađen sistem za privlačenje ljudi koji znaju i hoće da rade“, kaže Zec. Tamo se preduzetnik možda obogatio od šverca duvana, ali je potom uložio u Harvard, u kliniku Mejo, u znanje i inovacije iz kojih su nastale moćne industrije.

    - Inovacije naših preduzetnika su da ne plate porez, da uzmu kredit i ne vrate ga. Da novac koji tako zarade iznesu vani. Govorio sam im da finansiraju svake godine kako bi se 100 najboljih pravnika zaposlilo u srpske sudove, 400 najboljih sa Medicinskog fakulteta u Klinički centar, jer ako im zatreba, imaće ovde stručnjake na koje se mogu osloniti. Ne, oni su postavljali svoje sudije, računali da će se lečiti u inostranstvu, a koliko se ulagalo u zdravstvo, govori da će i ministar otići u Ženevu ako treba da operiše mladež. Sada je stigao račun za neke, a biće ih još. Dopali zatvora, ali im ne sude „njihove“ sudije, već ini koje su postavili ovi novi, a u zatvorskoj bolnici su dopali lekara koji je diplomu kupio na Univerzitetu u Donjoj Nedođiji - govori Zec i zaključuje da zemlji koja je posle 40 godina izgubila ideološku potporu, koja nema ratnog plena, ne širi teritoriju, ni broj stanovnika, jedini resurs koji preostaje jeste
    sistem i ekonomija znanja.

    Potrošeno

    Kada se 1963. Tito suočio sa time da u zemlji u kojoj je proklamovano pravo na rad nije u stanju da zaposli ljude, on je svima podelio pasoše i izvezao je radnike. Napravio je genijalan manevar - ljudi nisu štrajkovali na pruzi Brčko-Banovići, nego su radili u Dortmundu. A otuda su slali pare, pravili kuće koje im sad nisu potrebne, a investicioni ciklus je bio zaokružen. Ali, sadašnja emigracija ne živi u baraci u Dortmundu i ne pravi kuću u Požarevcu. Sada vladajući sloj izvozi svoju inteligenciju, odlazi srednja klasa i njihova deca. Odlaze u San Francisko i čekaju da prodaju stan u Beogradu i da kupe tamo. Sada je obrt mnogo opasniji, ta dijaspora se više neće vratiti niti će slati novac. Nema kome.

    Generali

    - Država je proizvod koji se stvara nekoliko hiljada godina, o tome su napisane mnoge knjige, od Platona i Aristotela do danas. Za stvaranje države jeste potrebno znanje, ali nigde je nisu stvorili eksperti, već oni političari sa vizijom, idejom koja je iskorak. A nama takva vrsta elite nedostaje, jer ju je komunizam zatro kao i potrebu ljudi da se razvijaju. Zato ovde svako može biti sve, zato ne postoji nikakav red, da znaš kada iz tačke A kreneš šta je potrebno da stigneš u tačku B. Šta god da uradiš, desiće se nešto drugo. Ovde nema algoritma, nema tradicije, pravila,

    avatar

    28.11.2013. (16:31)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Generali

    - Država je proizvod koji se stvara nekoliko hiljada godina, o tome su napisane mnoge knjige, od Platona i Aristotela do danas. Za stvaranje države jeste potrebno znanje, ali nigde je nisu stvorili eksperti, već oni političari sa vizijom, idejom koja je iskorak. A nama takva vrsta elite nedostaje, jer ju je komunizam zatro kao i potrebu ljudi da se razvijaju. Zato ovde svako može biti sve, zato ne postoji nikakav red, da znaš kada iz tačke A kreneš šta je potrebno da stigneš u tačku B. Šta god da uradiš, desiće se nešto drugo. Ovde nema algoritma, nema tradicije, pravila, procedure. Možeš da izgubiš rat, a da postaneš general.

    Kako se u Srbiji pravi kuća

    Kako se pravi kuća u Srbiji? Počne se tako što niko neće da plati projekat. Pa crta gazda, žena, strina, ujna, baba. Onda se postavlja temelj tako što se zakolje prase, kupe tri gajbe piva i kopa ručno dok se svi ne napiju. Tako se tera sve do pločica, onda se kupuju italijanske od 100 evra, plati se i majstor. I svaka je kuća u Srbiji pukla posle tri godine. E tako mi pravimo i državu.

    Građevinari

    Ovde ne možeš imati ekspanziju građevinarstva ako stanovništvo izumire, ali se ipak nađe neko pa odluči da treba graditi stanove u Beogradu i to još da država subvencioniše, kako bi neko iz Pirota mogao da dođe u vladu i da dobije stan. A 800.000 kuća je višak. A on hoće da gradi stanove. Jedno je London, jer svaki Rus beži u London, a u Beograd više ne dolaze ni iz Republike Srpske, idu u Beč, u Rim.

    Apsurd

    U zemlji u kojoj sve propada, apresira se domaća valuta i još tvrdi da je to velika stvar. Pa jedna Švajcarska ne da da ode franak u nebo, ni Kina da ode juan, a mi radimo obrnuto. O čemu pričamo? Ovde svaka grupa ima svoj pojedinačni cilj i ona ga maksimizira, ali kada se skupe, vidi se da fale sintetički ciljevi. 2

    Cene

    Ljudi misle da će se ulaskom u Evropu izjednačiti plate. Ne, cene će se izjednačiti. To su svi koji čitaju knjige znali. Znate li šta su Nemci odgovorili kada su Englezi krajem 19. veka tražili slobodno tržište? Rekli su ne, dok mi ne budemo najjači. Slobodno tržište samo će omogućiti da bogati postanu još bogatiji, a siromašni siromašniji, i socijalne razlike samo se povećavaju.

    avatar

    28.11.2013. (16:31)    -   -   -   -  

  • borivoj

    “POSTOJI SAMO JEDNA KASTA – KASTA COVECANSTVA, SAMO JEDNA RELIGIJA – RELIGIJA LJUBAVI, SAMO JEDAN JEZIK – JEZIK SRCA, SAMO JEDAN BOG I ON JE SVEPRISUTAN”. Sathya Sai Baba

    avatar

    28.11.2013. (16:51)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Obzirom na novonastalu situaciju u našoj kulturi, Ministarstvo prosvete
    je objavilo da se mora uvesti još jedan padež u srpski jezik. To je osmi
    padež, koruptiv. Prema tome ovako izgleda nova lista padeža u srpskom jeziku: 1. Nominativ......... ko, šta
    2. Genitiv ............. koga, čega
    3. Dativ ................ kome, čemu
    4 Akuzativ ........... koga, šta
    5.Vokativ ............. heeeej (imenovati onoga koga pozivamo)
    6.Instrumental .... s kim, s čim
    7. Lokativ............. o kome, o čemu
    8.Koruptiv .......... kome, koliko

    P.S. Posle višednevne debate u Skupštini je rešeno da se za usvajanje rokativa, tj.
    "zemunskog padeža", mora raspisati referendum. Kad mogu Crnogorci, možemo i mi!9. Rokativ .............. koga, čime

    avatar

    28.11.2013. (16:55)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...