Komentari

kulerica.blog.hr

Dodaj komentar (29)

Marketing


  • Bergaz

    Ti to doživljavaš "u realnom vremenu"... a moja sad već relativno davna iskustva s manje pompoznom poslugom i u skromnijim lokalima Austrije ostala su mi u pamćenju kao slično "bljutava"... Onog trenutka kad je neko "optimalno vrijeme konzumacije" (was auch immer das bedeutet*) prošlo... silazi "im" smiješak s lica... u smislu "izvol'te marš van...".
    Srećom toliko toga "tamo" mi je i dalje privlačno da se ubuduće jednostavno ne zamaram "provodima" tog tipa.
    ____
    * valjda...

    avatar

    25.11.2013. (02:57)    -   -   -   -  

  • ZlicaOdOpaka

    Kako ono ide: Ujutro mrzim samog sebe, a popodne cijeli svijet :-)).

    avatar

    25.11.2013. (06:39)    -   -   -   -  

  • brigita3

    Bec mi je uvijek bio grad u kojem vrijeme stoji. Cesto sam ga posjecivala kao dijete jer je moja baka imala sestru tamo i dok su one prepricavale prethodna vremena mene su vodali po Becu da mi pokazu njegove znamenitosti. Meni su jedino ostale u sjecanju neke sive fasade, dekadentni dvorac Senbrun, Becka opera... jedino sto sam volila bio je Prater.
    Vremenom su se kriteriji promjenili a i Bec je izgradjen i obnovljena stara jezgra ali jos uvijek pri pomenu imena tog grada prva slika je siva.
    Sto se dogadjaja tice, kao sto si napisala ... nista se nije promjenilo... cak i ako odes iz Beca dalje na Zapad.

    avatar

    25.11.2013. (08:28)    -   -   -   -  

  • NF

    Beč, mješavina ljubavi i nelagode kod mene. Trudim se razmišljati pozitivno pa ću reći talijanski sladoled, u strogom centru, privatan i što zadnji put možda malo pretjerano rekoh, naj u svijetu. Ne mogu se sjetiti kako se slastičarna zove, al pronašao bih je žmireći ;)

    avatar

    25.11.2013. (09:11)    -   -   -   -  

  • geomir

    Provat ću zapantit, ako buden u Beču, da zaobiđen taj "crnibrig" ! :-)))

    avatar

    25.11.2013. (11:02)    -   -   -   -  

  • Valcer

    U istoj sam kavani bolje prošla nego ti :) Valjda sam imala sreće.

    avatar

    25.11.2013. (12:28)    -   -   -   -  

  • škrpun

    Hahaha, baš lijepa priča imam osjećaj da si 'živila' za dan osvete!:)))

    avatar

    25.11.2013. (13:02)    -   -   -   -  

  • fra gavun

    :)) mogli ste mu ostavit ono sjeme od žlice i reći: 'evo za kavu'!:)))

    avatar

    25.11.2013. (13:04)    -   -   -   -  

  • Kojotica

    Bec dozivljavam kao grad u kojem se sve vrti oko nekakvog hohspilanja u stilu marije terezije. U isto vrijeme moguce je u sobi ukrasenoj, bolje reci nakicenoj, portretima vrlih prijestolonasljednika ispod kreveta pronaci i prasinu iz istog vremena.

    avatar

    25.11.2013. (13:11)    -   -   -   -  

  • luki 2

    Ima, i takvih situacija, ali - što je takav događaj naspram siline predivnih događaja koje svakodnevno nudi Beč, u puno pristojnijem i ljepšem maniru....Ne ponovilo se...Pusa, L+B+G

    avatar

    25.11.2013. (13:35)    -   -   -   -  

  • Igniss

    Meni su u Austriji uvijek bila odlična iskustva. Dobar članak koji potvrđuje da pohlepe ima svugdje u svijetu...

    Inače moram tamo svratiti zbog arhitekture, pa makar me i opljačkali.

    avatar

    25.11.2013. (13:54)    -   -   -   -  

  • Euro

    ja bi se rado vratio u 80-te...

    avatar

    25.11.2013. (15:49)    -   -   -   -  

  • Plastik

    Da, lijepo si to opisala. A kada taj "Karajan" i njemu slični dođu na naš Jadran, plate točno u lipu, provjeravaju deset minuta račun, ako kojim slučajem daju neku krupniju novčanicu, do u zadnju lipu čekaju kusur, prebroje vrlo pedantno, u pravilu ne ostavljaju naponicu, a ako su hotelski gosti, kemijskom označavaju na boci pića koliko su popili, odnosno koliko im je ostalo, da im ti "Balkaniše kellneri" ne bi ukrali ono što su oni tako skupo platili.

    avatar

    25.11.2013. (16:32)    -   -   -   -  

  • seoska idila

    hm. nisam bila dugo u Beču... no, ne volim kad si konobari sami zaokruže. na meni je da im ostavim ili ne. baš po volji ili nekom inatu..

    avatar

    25.11.2013. (16:47)    -   -   -   -  

  • Neverin

    nepojnica koja je postala sinekura :)

    avatar

    25.11.2013. (23:50)    -   -   -   -  

  • bellarte

    ...obzirom da sam kasnih osamdesetih bio stasiti mlađahni konobar koji je imao prilike upravo posluživati goste na Jadranu,a bogme i zaraditi koju pinku,tringelt iliti manču...mogao bih na prste jedne ruke nabrojati goste Austrijance koji bi ostavili neku kintu...stoga im treba vratiti istom mjerom!

    avatar

    26.11.2013. (01:28)    -   -   -   -  

  • kulerica

    GP-ZG - zapravo ne, ovo je rijedak primjer totalne neljubaznosti, zato sam i pisala o njemu. Inače su u rasponu od osrednjih do ljubaznih. Bezobrazni se rijetko sreću.

    Zlica - tako nekako. :-)

    Brigita3 - meni nije siv, barem ga nikad nisam takvim doživjela, a dekadencije ima još uvijek. :-) Volim živjeti ovdje, ovakvi događaji su iznimke.

    NF - sigurno Zanoni&Zanoni. :-)

    Geomir - tako je! Živio govornik! :-) (Ja ti lako preporučim bolje, samo reci.)

    Valcer - to mi je drago čuti. :-) Bilo bi neobično da su baš uvijek bezobrazni.

    Škrpun - pa nisam, ali da mi je dobro sjelo, je. :-D

    Luki - ubola si u sridu! :-)

    Igniss - točno tako. :-)

    Euro - ili neke stvari iz osamdesetih preseliti u sadašnjost. :-)

    Plastik - to je posebno neugodna i, na žalost, istinita strana priče.

    Seoska idila - slažem se! :-)

    Neverin - baš tako. :-)

    Bellarte - hehe... Ovo je, znači, bila osveta i u tvoje ime. :-)

    avatar

    26.11.2013. (09:39)    -   -   -   -  

  • fotkam, kuham, putujem...

    bas mi je zanimljivo procitati ove komentare jer tako sam dozivljavala bec i ja, dok sam dolazila kao turist prije puno puno godina. bec je ulaskom u EU krenuo naprijed i danas je vrlo moderan grad koji u ovakvim komentarima ne mogu prepoznati. bec je danas "moj" grad i nikako ne mogu reci da su austrijanci i becani ovakvi ili onakvi. sto se napojnica tice, nepisano je pravilo kojeg se austrijanci poprilicno drze - da se ostavi 10% ili da se dobro zaokruzi

    to za becke konobare po kavanama (da su neljubazni) je ziva istina (reci ce ti svaki becanin). prije su konobari bili jos gori a danas po kavanama ima puno stranih konobara koji ne znaju za tu "tradiciju". ja sam davno bila dozivjela da mi gotovo baci na stol onu tacnu s kavom i vodom . bez osmijeha, bez izvol'te i slicnog.

    ovaj prvi konobar kojeg opisujes iz cafe schwarzenberg je jos bio i vrlo pristojan. ovaj drugi je vjerojatno bio stranac koji je vas cuo da govorite hrvatski pa se pravio vecim katolikom od pape odnosno beclijom. moje je iskustvo u zadnje vrijeme da vise gotovo nema pravih domacih konobara. ja inace tu kavanu poprilicno volim i nikad nisam imala problema. jesu teatralni i smijesni, da. sto se tice naplate, postoji i nepisano pravilo da se konobara doziva samo tri puta. ako ne dodje onda se itekako imas pravo pokupiti i izaci iz kavane neplativsi (kazu pravi becani :)). i nikada ali nikada te jedan (pravi jel) becki kavanski konobar ne bi prekorio radi ovakvog ili onakvog placanja. ponovno, cini mi se da je to bio ili balkanac ili neki drugi stranac koji je mislio da je zbog neceg vazniji ili bolji od vas. i mislim da je itekako skuzio zasto nije dobio napojnicu i da ce drugi put biti oprezniji....

    avatar

    26.11.2013. (14:59)    -   -   -   -  

  • Jasminka

    Ha.... bas se ne sjecam kavane, ali se sjecam koliko smo dugo hodali po Schoenbrunnu tako da smo zavrsili sjedajuci na stolicama gdje nismo smjeli... :) Sada idem iskopati stare slike s tog izleta...

    avatar

    26.11.2013. (15:00)    -   -   -   -  

  • kulerica

    Fotkam, kuham, putujem... - odgovorila sam ti i na FB-u :-) , u osnovi ovakvo bezobrazno ponašanje nisam doživjela baš nikad i nigdje, a nije da ne idem u te "klasične" kavane. Često znaju biti pompozni i jako ozbiljno shvaćaju sami sebe, tu i tamo nisu nasmijani, ali otimanje napojnice ili, ovo što se tebi dogodilo, bacanje tacne na stol, to su ipak rijetki doživljaji. Inače, u pravu si za strance, austrijska gastronomija je gotovo u potpunosti u rukama stranaca.

    Jasminka - hej, baš mi je drago što si se javila! Znala sam da će se javiti netko iz razreda. Joj, da, Schönbrunn, spadali smo s nogu, sjećam se. Vjerujem da si bila u kavani, jer se sjećam da si i na fotkama s Goetheom, a to je bio dio iste šetnje. Fotke su mi u Zg, baš šteta.

    avatar

    26.11.2013. (19:51)    -   -   -   -  

  • Simplica

    cool Kulerica :)

    vidiš kako se računi izravnaju pa makar i 20 god čekala na to :)

    avatar

    27.11.2013. (10:56)    -   -   -   -  

  • kulerica

    Vidiš, Simplica, sve se vraća, sve se plaća, pa makar i neplanirano. :-)

    avatar

    27.11.2013. (18:47)    -   -   -   -  

  • Odsutnost matične ploče

    Dvaput neugodno iskustvo, trećeg neće niti biti, jer mu neće biti niti prilike - ispravan stav. Kad si mlad takve situacije se teže probavljaju, s godinama naučimo zauzeti stav. Zadnjih godina napojnice ostavljam po vlastitom nahođenju, ne po nepisanim pravilima i žao mi je zapravo što ih se ne držim, ali negdje su ga previše uzeli zdravo za gotovo bez razloga. Vjerujem da ste uživali na slavljeničkom ručku uz pristojno ophođenje i čestitam godišnjicu :)

    avatar

    27.11.2013. (19:18)    -   -   -   -  

  • kulerica

    Odsutnost matične ploče, tako i ja radim. Danas sam bila na ručku i rado sam nagradila konobaricu napojnicom - bila je ljubazna, hrana i piće nam je došlo brzo, sve je bilo i više nego u redu. Naravno da ću joj ostaviti napojnicu. :-) (I njoj i kuharima i drugom osoblju, jer znam da u većini restorana to ravnopravno dijele.)

    I hvala na čestitci. :-) Je, ručak je bio super, kao i osoblje restorana. :-)

    avatar

    27.11.2013. (20:25)    -   -   -   -  

  • luki 2

    Hvala najljepše, mila! :)))) Pusa, L+B+G

    avatar

    28.11.2013. (00:32)    -   -   -   -  

učitavam...