Komentari

modestiblejz.blog.hr

Dodaj komentar (30)

Marketing


  • Neverin

    taman sam jučer čitao u Novostima taj članak. Šteta je što će ga prvšni nacional homofob poistovjetiti sa antidržavnim i antihrvatskim djelovanjem, umjesto da nauči bar malo da ga se manipulira u skupljanju političkih poena.

    avatar

    17.11.2013. (12:59)    -   -   -   -  

  • Bookeraj

    oh, pobogu, opet referendum!

    avatar

    17.11.2013. (13:42)    -   -   -   -  

  • edo

    Ono što nisu uništili četnici trude se napraviti "stožeraši". Sad su podijelili Hrvatsku na vukovarsku i nevukovarsku, naravno ona prva je njihova. Što je sljedeće? Osnivanje stožeraške interne milicije, pa jurišnika, pa parastožernih jedinica? Što smo naučili od te profesorice koju nazivamo još i povijest? Ili je ona nesposobna ili smo mi kao rasa glupi, trećeg nema.

    avatar

    17.11.2013. (17:38)    -   -   -   -  

  • NF

    jedni imaju stožere, drugi udruge i spavaće u strančicama, zasad su ovi branitelji braka znatno primitivniji, al bogami gade mi se i ovi koji apeliraju na vrhovnog autoriteta papu franju da prosvijetli biskupe, naravno da se trenutno opredjeljujem protiv barbarizma, ali u daljem ratu dvije organizacije, obje u službi krupnog kapitala, ne mislim sudjelovati.

    avatar

    17.11.2013. (21:01)    -   -   -   -  

  • borivoj

    muk i samo muk o svemu tome...

    avatar

    18.11.2013. (08:17)    -   -   -   -  

  • ljelja

    Jadne vukovarske žrtve, bestidnici ih ubijaju svaki dan iznova.

    avatar

    18.11.2013. (08:21)    -   -   -   -  

  • malo ti malo ja

    Jučer sam pomno odgledala NU2 i dobila odgovore na
    mnoga pitanja. "Ja i moj narod", ja naprijed, narod stoj:)))

    avatar

    18.11.2013. (10:34)    -   -   -   -  

  • Wall

    genijalni Ivančić i trajno živ duh Ferala odlično je dijagnosticirao (u 6 točaka dijagnoze) -što bilo koja manjina, etnos, drugi...imaju čini na Planetu Croatia (biti kuš!). no meni je posebno ovaj dio odlična vivisekcija mitomanije i zloupotrebe Vukovara:

    "Moglo bi se reći da pali u Vukovaru vode uzbudljiv zagrobni život. Tek su svojom smrću – po mogućnosti anonimnom – ostvarili puni životni smisao i dali nesebičan doprinos reprodukciji voljene nacije, premda ih nitko nije pitao za dopuštenje. Nad njihovim kostima defilirat će u ponedjeljak u obrednome maršu pripadnici vladajuće političke garniture i njihovi ljuti protivnici, ali i jedni i drugi kao skrušeni sljedbenici važeće konfesije, odlučni da na svetome mjestu, svaki na svoj način, iskažu lojalnost zajedničkom božanstvu."

    naime, kako je Tuđman žrtvovao grad i ljude 1990-tih zbog političkih poena i međunar.priznanja, tako već 20 godina Tuđmanovi nasljednici, pa i beskičmenjaci iz SDP danas egzorciraju i koriste mrtve (a sve više i žive ljude) Vukovara, koji većinski dobrovoljno,kao poslušni pijuni, statiraju ili aktivno glume u ovom danse macabre kazalištu.

    avatar

    18.11.2013. (11:59)    -   -   -   -  

  • Kinky Kolumnistica

    Kolektivni hobi Hrvata će, izgleda, postati referendumi. Danas o homićima, sutra o dvojezičnim tablama, a preksutra o tome smiju li ljudi s grbavim nosevima slobodno šetati uokolo i naruživati nam ulice; moraju li nižeobrazovani propustiti u redu za kruh ispred sebe visokoobrazovane ili, pak. smiju li nacionalne koristiti klupe na trgovima, kako ne bi bile zauzete ako se pritom kojem Hrvatu prisjedne. Sramote...

    avatar

    18.11.2013. (14:13)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Jedno pitanje (još uvijek ne mogu dugo sjediti pa će biti kratko):
    Ima li kakve sličnosti između događanja početkom tridesetih godina prošlog stoljeća u Njemačkoj kad se rađao nacional-socijalizam i događanja u Hrvatskoj osamdeset godina kasnije kad se počinje rađati nacinal-klerikalizam?

    avatar

    18.11.2013. (16:36)    -   -   -   -  

  • twirl-dječak sa šibicama

    nismo lijepi
    jednostavno nismo lijepi
    a ovo je naša slika...svakim danom je sve vidljivija
    no, to smo mi.

    avatar

    18.11.2013. (20:52)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @neverin, neka ga u privatnosti svojih zatucanih umova tumače kako god žele. nikome neću braniti da bude glup ako bira biti glup. nije mi ni na kraj pameti. no onog trenutka kada svojom zatucanošću glupaci krenu javno rušiti ljudska prava, jasno i glasno valja reći - No pasaran!
    @Booki, slutim da je ovo tek početak...
    @E.P., sve si lijepo rekao, očekujem još samo paljenje Reichstaga i progon lažno optuženih komunista (a to je već na snazi), Kristalnu noć (u nas prevedivo kao Ćirilična noć ili noć razbijanja ćiriličnih natpisa, također već na snazi), a ne bi me čudila ni Noć dugih noževa (međusobna čistka i pokolj ovih stožernih paramilitanata u borbi za apsolutnu moć).
    @NF, valja razlučivati. civilizacijski elementarna obrana ljudskih prava ne zahtijeva opredijeljenost za ikakve organizacije. ta dilema ne postoji. nisam ja za SDP, ako sam protiv homofobije uimeobiteljaša ili šovinizma mrzitelja srpstva / ćirilice. civilizacijska osuda primitivizma me ne čini stranačkom osobom, već civiliziranom osobom. čovjekom, za ime bložje. kada je na djelu suprotstavljenost civiliziranosti i (kako si primijetio) barbarizma, neovisno o strankama, stožerima i ostalim organizacijama i njihovim politikama, pa da su političke kaste (HDZ, SDP, i ostali) i sto puta kreteni koje financira krupni kapital - njihov međusobni rat za moć, osviještenom čovjeku, čovjeku civilizacije ne može na racionalnoj, etičkoj i humanističkoj razini omesti i ogaditi obranu ljudskih prava. ovdje su u suštini svega ljudska prava i to je ono što nikada ne smijemo gubiti iz vida. da biti čovjekom znači biti na strani ljudskih prava. a što će koja stranka i kako, i kako će se oni u okviru svojih programa postaviti - njihova stvar.
    stoga se nadam da svoju zgađenost ("i ovima", kako ih nazivaš) ne zasnivaš na "apeliranju na papu franju" (kako bi se iz tvog komentara dalo iščitati), jer u pozivu Jovanovića na papinu mudrost (u kontekstu u kojemu je izrečen) ne nalazim ništa gadljivo, dapače. ako su "i ovi" gadovi, gadovi su iz mnogo drugih razloga koje treba konkretno i precizno navesti da bi se bilo fer (a ne zato jer, pred Pozaićevim gadljivim govorom mržnje lansiranom iz Hr Crkve, pozivaju na papu i na kršćansko učenje koje Hr Crkva, kroz Pozaićeva usta, prva gazi).
    @borivoj, razumijem. i nadodajem kako "Sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje vrijeme..." pa i Vrijeme šutnje i vrijeme govorenja. nikad ne zanemariti kontekst, i uvijek neka bude svjesno i odgovorno.
    @ljelja, svaki dan.
    @malo ti, i ja sam slušala fra Ivu Markovića u "Nedjeljom u 2" i, priznajem, suze su mi tekle niz lice. možda sam s vremenom postala preosjetljiva. ali prepoznala sam čovjeka.
    @wall, točno, danse macabre.
    @Kinky, ili recimo da nema ispijanja pive na zidiću (Split). možda inflacija takovih besmislenih i stupidnih referenduma otrijezni više zbunjenih, uspavanih i tromih glava no svi naši apeli na ljudska prava, civiliziranost i zdrav razum (koji se na ovim prostorima, gotovo po narodnom običaju, jako slabo čuje). ali u ovom slučaju nisam optimist.
    dragi @semper, ma kako mi je drago čuti tvoj glas! u mislima si mi cijelo vrijeme od tvog zadnjeg javljanja i pitala sam se je li sve u redu i kako je prošlo, e pa dobronamse vratio! :0)
    a sad malo o neveselijim temama. da barem nema sličnosti, da barem. no u zastrašujućim paralelama se ocrtava istovjetnost: gospodarska kriza, korupcija, rast nezaposlenosti, nezadovoljstvo građana, nesposobno vodstvo, jalove mjere za oporavak, traženje krivca u manjinama / Drugome (tada Nijemcima - Židovi, Romi, homoseksualci i svi ostali, a danas Hrvatima - Srbi, Romi, homoseksualci i svi ostali), raspaljeni nacionalizam, govor mržnje, šovinizam, porast netrpeljivosti, ksenofobije, primitivizma, donošenje rasnih i diskriminirajućih zakona, ograničenje i gušenje građanskih sloboda (zloupotreba institucije referenduma za prekrajanje Ustava; primjeri: zabrana ćirilice, isključiva definicija braka)... a na koncu su, kao što povijest uči (ali samo one koji su sposobni i žele učiti), uslijedili otvoreni fizički progoni i plinske komore. voljela bih reći da se plinske komore ipak više ne mogu ponoviti, no ne usuđujem se reći. sve do nedavno se vjerovalo da se užasi nacizma u modernoj i uljuđenoj Europi 21.st. više ne mogu ponoviti, da smo sada kao vrsta ipak dovoljno osviješteni. otvoreno se obećavalo "Nikada više!". ali na ovim su nas prostorima Vukovar, Škabrnja, Sarajevo, Ahmići, Srebrenica i mnoga druga stratišta, na najužasniji način, naučila sumnjati u takva kategorička obećanja.

    avatar

    18.11.2013. (20:55)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @twirl, eto.

    avatar

    18.11.2013. (21:49)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @modesti
    Napisala si upravo ono što sam želio napisati i sam u postu ali eto moram ležati. Tvojem bih dodao: kad sam vidio kako razbijaju čekićima ćirilićne natpise odmah mi se pojavila slika SA udarnih odreda kako razbijaju židovske izloge. Srećom što smo ipak mala zemlja pa će ta pošast ostat samo unutar naših granica (evenzualno izazvati reakciju istočnih istomišljenika) ali se neće preliti preko granica u Europu. Barem se nadam iako i to nije nemoguće: sjeti se Sarajevskog atentata.

    avatar

    19.11.2013. (16:48)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @semper, dobro da si ga spomenuo, no atentat u Sarajevu, kao okidač svjetskog rata, bio je produkt konkretnih saveza i specifičnih odnosa u tadašnjoj, velikim dijelom, još uvijek monarhističkoj Europi. u kontekstu današnje Europe, i položaja Hrvatske u toj Europi, ne zabrinjava me toliko da će se ovakav autohtono-balkanski šovinizam, a iz EU perspektive provincijsko-marginalni šovinizam, na taj sarajevsko-revolucionarni način preliti preko granica u Europu. brine me ono što se iz Europe (koje smo sada i službeno dio) dodatno i sistematski prelijeva ka nama, u ovu ionako zaostalu primitivnu provinciju (i tu se uspješno bratimi s ovim balkansko-zloćudnim sklopom). dakle, povrh ovog autohtono-balkanskog, brine me bujajući šovinizam same Europe. prije otprilike godinu dana pisala sam u jednom komentaru (povodom napada na Rome u Međimurju) upravo o tome:
    "...tako ni ovaj put ne bih zucnula ni slova, da mi uši nije zaparao taj vulgaran i kroničan raskorak između onoga što komentator ... misli da govori - i onoga što on zaista izgovara. ja ne sumnjam da bi ... želio misliti i druge uvjeriti da ono što on izgovara odiše tolerancijom, ljubavlju, mudrošću, obrazovanjem, etc. no nažalost, dovoljno je samo malo zagrepsti pod tu glazuru uljuđenosti, da bi se otkrilo kako ono što on zaista izgovara počesto smrdi na sve suprotno od toga. ili slikovitije, smrdi na europske 20te i tadašnju hajku na Nekog (unutrašnjeg) neprijatelja koji je bio navodni uzrok svih problema ispravnog malog njemačkog čovjeka, smrdi na tu gorljivu potragu za "parazitima koji ne poštuju naš rad, naš red, naše zakone", koji "žive na teret države, na grbači malog čovjeka, nekontrolirano se množe" etc.. a na što takva zloćudna retorika užasno podsjeća? znamo, zar ne? a znamo i koga je taj ispravni mali njemački čovjek pronašao da mu bude Taj / Krivac i kako je sve to skupa završilo. a sve je krenulo od ovakvih ...skih, nedovoljno promišljenih i sličnih zloćudnih diskursa, koji su pod krinkom zakonoljupstva krili začetke i uspon fašizma. nezavidna financijska situacija, nezadovoljstvo i očaj naroda, primjetna potreba da za to okrive Nekoga/Drugog - i eto opasne kombinacije elemenata koji rađaju zlo u ljudima i društvu.
    danas u Europi ..ovština nažalost nije usamljena pojava. zatvaranjem EUa u schengenske granice, jačanjem desničarstva, netrpeljivosti prema imigrantima, porastom ksenofobije, ona je nažalost u trendu. barem tako vele. za Europu ne znam, ali je evo osobno uočavam u našem dvorišću. dabogda ja bila potpuno u krivu i dojmovi me varali. dabogda ... bio Mama(c)Tereza. ali po netu iščitavam neke gadne stvari u recima i između redaka, koje mi nažalost u mojim bojaznima daju za pravo."

    avatar

    21.11.2013. (01:01)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @modesti
    Upravo čitam 'U Europi' Geert Mak-a. Na strani 69 citira Vaclava Havela:
    "Mir, zajedništvo i suradnja mogući su samo između naroda i zemalja koji znaju tko su. Ako ne znam tko sam, što želim biti, što želim postići, gdje počinjem i gdje završavam, tada su moji odnosi s ljudima oko mene i ostatkom svijeta neizbježno napeti, puni nepovjerenja i opterećeni kompleksom manje vrijednosti koji se možda ipak skriva iza napuhane samouvjerenosti."

    avatar

    21.11.2013. (18:20)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    ...pa kad kroz te riječi promotrimo naše šizofreno društvo koje nadasve zloćudno i promašeno tumači ono "znati tko smo i gdje počinjemo" (svoje temelje, svoje JA) kroz primitivistički nacionalizam. društvo koje se opijeno biblijsko-plemenskom idejom "posebnosti" (a čaša tog otrova je metodički nadolijevana od zna se točno koga) vrti u bolesnoj povratnoj petlji, u repetitivnom vrzinom kolu (planskom loop-u) potisnutih kompleksa, mitova, zločina, iz kojeg ne iznalazi izlaza, a kamoli put napretka. istina, situacija je prilično gadna, netko je na tome sistematski radio i utrošio godine da bi je takvom učinio, netko se poprilično potrudio da bi temeljito zamutio vode i u njima nekažnjeno lovio (nekažnjeno se tovio). zato je pogrešno nasjesti na genetske teze i tumačenja da smo mi naprosto "takvi" i da iz ovog kaosa i beznađa nema izlaza, jer smo kao trajno nepopravljivi. itekako ga ima. stanje društva (kolikogod bilo, rečeno vulgaris, sranje) nije nepopravljivo. svi ljudi svijeta imaju sposobnost kvarenja, kao i popravljanja, ovisno o okolnostima koje se itekako mogu i trebaju moći mijenjati. samo jednako metodično na tome treba raditi, treba učiti, treba ispravljati pokvareno.

    avatar

    21.11.2013. (19:46)    -   -   -   -  

  • alkion

    Opće je poznato da smo mi ljudi u svojoj biti osjećajni? (kako reče top-lista nadrealista: "uđeš ujutro u autobus, a mi se osjećamo...!" Poanta cijele priče oko ćirilice, oko ustavne definicije braka je u stvari što? Pa naravno čistost većine i njena vjekovna težnja nerazlikovanja, utapanje u masu istih, puritanizam ustaljenih navika, bježanje od razlikovanja ili ne dao B(l)og nepripadanja...
    Ako se vratimo na početak ovog komentara, a slijedom kategoričkog silogizma, iz gornje dvije premise logična konkluzija (zaključak) je naravno:
    - čistost je preduvjet opstanka ljudske vrste koju treba odgajati u bazi (u malenom i u masi zaštićenom čovjeku) i iz te baze mora imati svoje ishodište.
    Budući svaka "kritika" nije konstruktivna ukoliko ne nudi i rješenje uočenog problema (zaključka), moj osobni obol rješavanju evidentne demokratske krize u Lijepoj Našoj bi glasio fako:
    Čistost svekolikog zaprljanja je preporučljivo riješiti pranjem istog te predlažem da krenemo s prikupljanjem potpisa za referendum kojim bi se Vladu i Sabor obavezalo da u Ustav Republike Hrvatske, kao prvi članak uđe: "Svekoliko građanstvo se prije svakog napuštanja svog stana (osobnog prebivališta) mora oprati i obući u čistu odjeću."
    Naravno u cilju sprečavanja ograničavanja slobode svakom pojedincu bi se dozvolilo da u intimi svog stana može smrdjeti koliko god i kako god hoće.
    Nažalost, moj maleni mozak nije u stanju sagledati cjelokupnu sliku pa prepuštam pametnijima i iskusnijima da predlože ili iznađu rješenja o mogućim primjenama miomirisa koje bi na sebe nanosili nakon "pranja"...
    Upotrijebih imenicu čistost jerbo bi se upotreba imenice čistoća olako mogla zamijeniti s istoimenim komunalnim poduzećem, što bi moglo rezultirati navalom pučanstva prema istom, stvaranjem velikih gužvi, a time bi se ometalo državne dužnosnike u nastojanju da ništa ne rade...:)))

    avatar

    22.11.2013. (13:27)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @alkion, s obzirom na količinu hrvatskog prljavog rublja, podupirem tvoj nadahnuti sanitarni prijedlog za čistunski referendum. s tim da se, naravno, podrazumijeva da će se u tom svetom cilju svete hrvatske čistoće koristiti isključivo hrvatski detergent "Kupujmo hrvatsko!" Faks Helizim (Aquamarine ili Superaktiv Ultra Care) Saponie, Osijek dd (jer Osijek, Zna se, nikada neće biti Ocek), s jedinstvenom smjesom multifunkcionalnih hrvatskih supermoćnih zrnaca i polimernog pojačivača pranja pri odstranjivanju različitih tipova svih nehrvatskih mrlja već na nižim temperaturama. rezultat će biti iznimna čistoća, briljantna bjelina i njega koja prodire duboko u hrvatska vlakna, te svojom koncentriranom snagom pranja odstranjuje sve mrlje i osigurava dubinsku nacionalnu čistoću. pa kad taj besprijekorno čisti Hrvat prije izlaska još završno zaliže friz kao da ga je krava polizala, joj milinja, joj divote, umrijeti ćemo svi od te silne hrvatske ljepote.

    avatar

    22.11.2013. (22:07)    -   -   -   -  

  • alkion

    Molim da svoje lirsko nadahnuće ne stavljate u okvire zakonskih akata najvišeg nivoa. Mislim da bi sve podzakonske akte i potrebne pravilnike trebalo ostaviti lokalnoj samoupravi da ih sama rješava. Ta i manjina ima valjda nekakva prava, zar ne?

    avatar

    22.11.2013. (22:57)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    :0) naravno da ima, preciznije, po željama referendumaša tek ako pređe 50%. što bi hrvatske manjine doista činilo jedinstvenima u svijetu po "ukazanoj im časti", jer rijetko koja ima taj privilegij da na lokalnoj razini mora biti većina da bi bila tretirana kao manjina, ali da potom ne može konzumirati prava manjina jer je postala većina. no, bložemoj, ako hrvatska lokalna samouprava odredi da je većina manjina i da je Faks domoljubniji od Persila i da žene ne smiju voziti automobile, a alkari se ženiti svojim momcima, tko smo mi i što je tamo neki Ustav da staje(mo) na putu njihova besprijekorno čistog lokal-samoupravnog nadhrvatstva :0)

    avatar

    23.11.2013. (09:18)    -   -   -   -  

  • alkion

    Sad sam se malo udilemio: pretpostavimo da se ovaj moj prijedlog (uz tvoje amandmane) usvoji, što onda u takodivnohrvatskijednoumnom društvu ti i ja predstavljamo? Većinsku manjinu ili manjinsku većinu?

    avatar

    23.11.2013. (09:40)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    osobno sam bez dileme, u takvom društvu svi misaoni ljudi oduvijek predstavljaju - smetnju. ili slikovitije - Apače (Tomiće nekom dežurnom Raspudiću).

    avatar

    23.11.2013. (10:08)    -   -   -   -  

  • samohranamajka

    "Zato peri, peri, peri, nek' se voda pjeeni... " ("Jalta, Jalta", tamo moj post posvećen pristupu HR EU; nije valjda da ste datum zaboravili?!)...

    avatar

    23.11.2013. (11:08)    -   -   -   -  

  • alkion

    " Nacionalistička inteligencija naprosto je contradictio in adjecto (mladi starac). Ili, ako vam je tako lakše, ne možeš od govna napraviti pitu."
    Pročitah Tomića - Raspudiću i ovi navod mi nekako zalijepio na oko i prelio se po sivoj masi. Nažalost izgleda da se neki uporno trude ne samo da naprave tu pitu nego i da nam je uvale (kao najslasniji kolač) e da bi je zatvorenih očiju (slijepi kod očiju) pokusali.

    avatar

    23.11.2013. (11:18)    -   -   -   -  

učitavam...