Komentari

budan.blog.hr

Dodaj komentar (16)

Marketing


 • borivoj

  Tete i stričeki od zakona

  'Ja samo obavljam svoj posao.' Jeste kad čuli tu rečenicu? Možda jeste, a možda niste. Ali rečenica nije tako nedužna, ima svoju povijest, pa ne tako davnu. Sigurno niste bili na Nurberškom procesu ali ako ste gledali koji od filmova na tu temu, suđenja za (ne)djela, u kojima se optuženici brane stavom – »samo sam obavljao svoju dužnosti« i dođe ti ih pravo žao. Mogao je ostati bez posla, bez glave, morao je, jednostavno, morao je 'obavljati svoju dužnost', piše Pjaceta.

  Skinuto sa BLOG.hr

  avatar

  18.10.2013. (08:13)    -   -   -   -  

 • borivoj

  VIDEO Lubanje iz Gruzije mijenjaju povijest čovječanstva!

  Zagreb, 18.10.2013., 07:20
  Autor: V.Š.

  Otkriće lubanja u Gruziji 2009. natjeralo je zanstvenike na razmišljanje o evoluciji cijele ljudske vrste.
  Lubanja (Foto:AFP)

  Gruzijski znanstvenici su na arheološkom nalazištu u blizini Tbilisija 2009. pronašli nekoliko lubanja hominida, koje su nazvali Dmanisi hominins, a čija se starost procjenjuje na oko 1,8 milijuna godine. To su dosad najstariji ostaci hominida nađeni izvan Afrike. Ovo otkriće upućuivalo je na to da Afrika možda nije bila jedina kolijevka čovječanstva.

  Uvriježeno je mišljenje da su prvi hominidi koji su napustili Afriku prije oko milijun godina bili pripadnici vrste Homo erectus koji su već izrađivali sofisticirano kameno oruđe. Prvobitno se mislilo kako su otkrivene lubanje pokazivale kako su hominidi iz Dmanisija bili primitivniji, što bi upućivalo na mogućnost da su prvi hominidi napustili Afriku mnogo prije nego što se dosad smatralo.

  No, analizom lubanja i ostalih ostataka iz Gruzije, pokazalo se kako i one pripadaju Homo erectusu, a ne zasebnoj vrsti. Znanstvenici smatraju kako su nađeni ostaci prvi oblici Homo erectusa, naših predaka koji su imali proporcije tijela slične modernom čovjeku. Otkrili su kako je Homo erectus migrirao i u Aziju, a ne obitavao samo u Africi, piše The Guardian.

  Do otkrića su došli uspoređujući lubanje nađene u Gruziji s lubanjama nađenim u Africi u istom razdoblju. Znanstvenicu su zaključili kako nema velike razlike, te da je Dmanisi hominid zapravo varijanata Homo erectusa (na drugom staništu).

  >>Homo erectus kuhao hranu

  'Da ste pronašli Dmanisi lubanju na izoliranom mjestu u Afrcii, neki znanstvenici bi im dali ime druge vrste. No,m jedna populacije može imati sve te varijacije. Mi koristimo 5 ili 6 imena, no moguće je da svi pripadaju istoj liniji', rekao je David Lordkipanidze, voditelj iskapanja u Gruziji.

  Ako su znanstvenici u pravu, to znači kako bi evolucijsako stablo moralo biti revidirano, te bi se trebala izbrisati imena poput Homo rudolfensis, Homo gautengensis, Homo ergaster, te Homo habilis.

  Pronađene lubanje i ostaci jedni su od rijetkih koji su gotovo očuvani u cijelosti. Dmanisi hominidi su imali relativno mali mozak, otprilike trećinu mozga današnjeg čovjeka. No, unatoč tome mogli su izrađivati razna oruđa, a imali su socijalne i kognitivne vještine.

  DNEVNIK.hr

  avatar

  18.10.2013. (08:15)    -   -   -   -  

 • borivoj

  "ZIVOT MOZETE DA ZIVITE NA SAMO DVA NACINA.
  JEDAN JE - KAO DA NISTA NIJE CUDO.
  DRUGI JE – KAO DA JE SVE CUDO". Albert Einshtein

  avatar

  18.10.2013. (08:21)    -   -   -   -  

 • borivoj

  18.listopad 2013
  Svako biće teži odmoru, ali prašina osjetilnih čežnji se nakuplja u umu stvarajući hrđu i uništava ga! Da bi ste uklonili hrđu u vašem umu, slušajte duhovne skladbe velikih svetaca kao Tyagaraja...............

  Neka ti život bude igra - Poruka za 15. listopada
  Živi i radi, ali se ne zaboravi igrati, veseliti se i uživati u životu. U svemu ti je potrebna ravnoteža. Previše posla i premalo igre čine život jednostranim, a tebe dosadnim i nezanimljivim. Potraži savršenu ravnotežu u svemu što činiš i život će ti postati radost. Potrebna ti je raznolikost u životu, zašto ne prekineš i pokušaš činiti novo i različito, ne zato što ti je dosadilo ono što radiš, zato što želiš od toga pobjeći, već shvaćaš da ti je potrebna promjena? Kad to budeš mogao učiniti bez osjećaja krivice, otkrit ćeš da možeš učiniti sve što moraš s novim pogledom na svijet i što više, moći ćeš to obavljati s pravim uživanjem. Kakva korist od života ako u njemu ne možeš uživati i zabavljati se u svemu što poduzimaš bez obzira bilo to igra ili posao.

  e.c.

  Proširi ljubav i samilost na sve - Poruka za 16. listopada

  Neka se tvoja ljubav i samilost proširi na sve, ne samo na duše koje te vole, nego čak i na one koje te mrze i podmuklo te koriste.
  Kad uzdižeš svoju svijest i ostaješ u uzdignutom stanju, moći ćeš sve vidjeti s različite perspektive i shvatit ćeš da nemaš neprijatelja.
  Nemoj da ti srce otvrdne i nemoj se željeti osvetiti kad ti se čini da je život protiv tebe.
  Samo prihvati da sam Ja s tobom, da te Ja vodim i usmjeravam i da je sve jako dobro.
  Onda se opusti i gledaj kako samo najbolje proizlazi iz svake situacije.
  Onda kad budeš spreman, moći ćeš vidjeti moja čuda i ljepote kako se događaju i znat ćeš bez trunke sumnje da ti ne bi mogao učiniti ta čuda samo svojom vlastitom snagom.
  Uzdigni srce i ukaži Mi čast i slavu.

  e.c.
  ***
  Jasno je da je Zemlja pakao,…rat koji bjesni u umovima pretvarajući ih u krvava poprišta… zgarište …
  potrebno je uvidjeti što to među ljudima stalno produžuje agoniju tog pakla…
  galama na zlo koja stvara gotovo istu paklenu buku nemira i razdora kao na bojištu…

  …tvrdo ljudsko bezosjećajno srce bez Ljubavi …

  ***
  Ljubav uzdiže Svijest prema jedinstvu Jedne obitelji- Čovječanstvu.
  Ona prepoznaje nemoć čovjeka da izabere i prihvati samo Dobro. Svojom bezuvjetnošću samilosno grli one koji reže, podmuklo koriste, mrze, isto kao i one koji umiljato predu.

  Tko želi Jedinstvo Čovječanstva živi uvijek Mir i Ljubav.

  Ljubav nema neprijatelja, … i ako u paklu svijeta izgleda da gubi …
  nepobjediva je, jer je Ona Duh svemoćnog Boga.

  Odričući se pakla svijeta, uzdignuvši srce ka bezgraničnom Duhu Života, dajući Mu svu čast i slavu, prednost i vodstvo, ulazi se u Svijet Dobra, svijet čuda i ljepote Božanskog Kraljevstva. Istinite Stvarnosti.

  U svijetu Dobra iz svega i uvijek proizlazi samo dobro. U Njega pakao svijeta nema pravo ulaska. Stvoritelj čuva od svih zala i obilato daruje radošću i srećom Svoje miljenike(odazvane Ljubavi).

  Ljubav ne dotiče razdijeljeni izdvojeni svijet, Ona voli ljude bez obzira na njihova djela.
  k.
  ***
  http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=100270

  avatar

  18.10.2013. (08:22)    -   -   -   -  

 • borivoj

  Ulje noćurka regulira rad hormona i čuva zdravlje srca

  nocurakNoćurak (lat. Oenothera biennis) dvogodišnja je biljka grmolikog oblika visoka do 150cm.

  Prekrasni žuti cvjetovi otvaraju se tek u mraku i ostaju otvoreni tijekom čitave noći.

  Prije jutra cvjetovi uvenu, a već sljedeće večeri novi cvjetovi krase biljku.

  Po tome je i dobio narodni naziv noćurak.

  Tradicionalno su ga koristili Indijanci kao prirodan lijek za ublažavanje kožnih tegoba i zacjeljivanje rana, te kod astme, prehlade i gripe.

  Pročitajte više

  Nuspojave koje kriju antidepresivi - nasilje, depresija i samoubojstvo

  image U svjetlu nedavnih događaja, utjecaj antidepresiva na nasilno ponašanje definitivno mora biti istražen, i to što prije.

  Već smo čuli o tome da antidepresivi mogu uzrokovati vrlo opasne nuspojave, poput ubojstva i samoubojstva.

  Američka organizacija Safe Medication Practices 2010. je objavila popis često propisivanih lijeka s kojima je povezan neuobičajeno velik broj slučajeva nasilja.

  Među njima su antidepresivi, antipsihotici i stimulansi, korišteni kod poremećaja pažnje s hiperaktivnošću (ADHD).

  Pročitajte više

  Slatke dobrobiti kestena

  imageSada je idealno vrijeme da se uputite u prirodu, uživate na svježem zraku i pritom naberete kestena.

  Pitomi kesten, lat. Castanea sativa, je jedna od prvih namirnica koje je čovjek jeo.

  Najviše raste u južnoj Europi i Sredozemlju, a povjesničari kažu da se počeo širiti po Europi preko Grčke.

  Kestenovo drvo slično je hrastu, vrlo je cijenjeno i kvalitetno te može doživjeti 500 godina.

  Najstarije drvo kestena, zvano "Sto konja", nalazi se na sicilijskoj planini Etna i vjeruje se da je staro između 2000 i 4000 godina.

  Pročitajte više


  Novo u Alternativa Webshopu
  Chyawanprash - ayurvedski tonik za zdravlje kompletnog organizma

  chyavanprash

  Akcija

  caga

  pasta bosiljak
  WWW: alternativa-za-vas.com
  FORUM : alternativa-forum.com
  STORE : alternativa-webshop.com
  EMAIL: kontakt@alternativa-za-vas.com
  TEL: +385 (33) 731-922 MOB: +385 (0) 99-640-7446
  google+ Facebook Facebook
  Copyright © 2013 Alternativa za Vas.

  avatar

  18.10.2013. (08:22)    -   -   -   -  

 • borivoj

  SLOBODNA DRŽAVA RIJEKA - STATO LIBERO DI FIUME

  http://novine.novilist.hr/default.asp?WCI=Rubrike&WCU=2859285F2863285 928582863285A28582859285B28632893289D2894289C28632863285E286028592860285828 6028632863286328592863C

  RIJEKA ZA RADOZNALE PREDSTAVLJEN 4. DIO »FIJUMANOLOGIJE«

  Tekstovi o autonomaštvu i regionalizmu

  Rijeka je uvijek bila u središtu političkih događaja i razvoja autonomije – od Corpusa Separatuma i Kvarnerske Republike do Slobodne Države Rijeka, a u isto vrijeme i žrtva fašističke okupacije i komunističkog režima. To je utjecalo na razvoj grada
  S predstavljanja 4. dijela »Fijumanologije« * Foto: V. KARUZARIJEKA » Četvrti dio knjige »Fijumanologija«, u sklopu projekta »Rijeka za radoznale«, predstavljen je u Rijeci. Izdanje su objavili Slobodna Država Rijeka i EXSTO Rijeka, a predstavio ga je urednik Zlatko Moranjak. Kako je podsjetio, »Fijumanologija IV« je nastavak knjiga eseja o nepoznatim osobama i događajima u Rijeci.
  – Ovo izdanje posvećeno je autonomiji i sjećanju na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Rijeka je uvijek bila u središtu političkih događaja i razvoja autonomije – od Corpusa Separatuma i Kvarnerske Republike do Slobodne Države Rijeka, a u isto vrijeme i žrtva fašističke okupacije i komunističkog režima. To je utjecalo na sam razvoj grada u geopolitičkom, industrijskom i kulturološkom smislu – osvrnuo se Zlatko Moranjak.
  Neki od autora zastupljenih u »Fijumanologiji IV« predstavili su svoje radove. Ivan Markiš napisao je tekst o novinaru, povjesničaru i političaru Leu Valianiju, jednom od brojnih Riječana koji su u vlastitom gradu gotovo nepoznati. Leo Valiani (1909-1999) riječki je Židov, koji je 1945. bio jedan od vođa talijanskog otpora, a potpisao je i naredbu da se izvrši smaknuće Benita Mussolinija. Po završetku rata, Valiani je aktivno sudjelovao u stvaranju Talijanske Republike, dok mu je 1980. dodijeljena titula doživotnog senatora zbog velikih zasluga za državu.
  Ernie Gigante Dešković autor je teksta o kobnim sudbinama istaknutih Fijumana nakon ulaska jugoslavenskih trupa u Rijeku. Uz tekst su po prvi put objavljeni dokumenti koji razotkrivaju djelovanje tajnih službi. Ljubinka Toševa Karpowicz autorica je triju tekstova: »Kinematografi Rijeke početkom 1917. godine«, »Pitanje autohtonosti (»zavičajnosti«) Srba u Rijeci« i »Riccardo Zanella i Rapallski ugovor«.
  U svom tekstu Predrag Miletić predstavlja Michelea Maylendera, osnivača riječkog autonomnog pokreta, za kojega je Miletić ustvrdio da je riječ o nezasluženo prešućenoj ličnosti riječke povijesti.
  Četvrti dio »Fijumanologije« otvara tekst Nevena Šantića o regionalizmu u Hrvatskoj, koji se dotiče regionalizma kao političkog pitanja u suvremenoj Hrvatskoj. Amir Muzur donosi priču o još jednom velikom Riječaninu – Giovanniju (Juanu) Dalmi, osnivaču Medicinskog fakulteta u Tucumanu u Argentini.
  U »Fijumanologiji IV« objavljeni su još i prilozi Zlatka Moranjka »Iz dvorca Draguč«, Jadrana Zalokara »Rijeka kao planetopolis« i Arrigoa Arrigonija »Sjećanje na radio«. Na naslovnici izdanja je fotografija A. P. Balbija, posljednjeg živućeg autonomaša.

  avatar

  18.10.2013. (08:25)    -   -   -   -  

 • borivoj

  Molimo Vas da razmislite o okolišu prije ispisa ove poruke.  Žena se vratila iz kupovine i zatekla muža u krevetu s nepoznatom djevojkom.

  Upravo kad se spremala osuti paljbu na njega, muž joj reče:

  "Možda te zanima kako je uopće došlo do ovoga?...

  Vozeći se kući , ugledao sam ovu djevojku.

  Bila pokisla i izgledala je umorno. Dovezao sam je kući, dao joj jesti, točnije teleći odrezak, koji sam jutros kupio na tržnici i kojeg ti nisi htjela pojesti za ručak jer si rekla da je "tvrd k'o ku*ac"...

  Budući je bila pokisla od glave do pete, dao sam joj one cipele, koje si ti odbacila, jer su ti pola broja premale pa ih ne nosiš jer se nećeš patiti zbog moje "škrtosti"...

  Bilo joj je hladno, pa sam joj dao tvoju jaknu, koju sam ti kupio za rođendan, ali ti je nisi nosila zbog boje, koja ti nije pasala.

  I hlače su joj bile mokre, pa sam joj dao tvoje, znaš one traperice koje su tebi bile male, ali njoj su stajale savršeno.

  Naposlijetku, kad je odlazila, upitala me:

  "Ima li još nešto, što tvoja žena više ne koristi?"

  avatar

  18.10.2013. (08:26)    -   -   -   -  

 • borivoj

  ZEKO REKO

  Dolazi medo kod zeca i očajnim glasom pita:
  Zeko, ti se razmnožavaš ko ne znam što, a ja nikako.

  Pomozi prijatelju.
  Zeko na to:
  A jedeš li mrkvu?
  Ne.
  E staaari!

  Pola godine medo jede mrkvu i ništa nije pomoglo.

  Opet dolazi kod zeke:
  -Zeko, pomozi, nemoj biti takav.
  -A jedeš mrkvu?
  -Da!
  -Rezanu na kockice?
  -Ne.
  -E staaari!
  Slijedeće pola godine medo jede mrkvu rezanu na kockice i ništa.

  Opet dolazi kod zeca i moljaka za pomoć.
  -A jedeš mrkvu?
  -Da!
  -Rezanu na kockice?
  -Da!
  -Sa graškom?
  -Ne.
  -E staaari!

  Medo jede sljedeće pola godine mrkvu rezanu na kockice sa graškom i ništa.

  Dolazi kod zeca:
  -Zeko ja te branim od vuka i lisice, a ti mi se tako zahvaljuješ.

  Pomozi mi jer godine prolaze a ja nemam djecu.
  -A jedeš mrkvu?
  -Da!
  -Rezanu na kockice?
  -Da!
  -Sa graškom?
  -Da!
  -A jebeš?
  -Ne.
  -E staaari!

  avatar

  18.10.2013. (08:28)    -   -   -   -  

 • borivoj

  Pablo Neruda: Ne zaboravi biti sretan
  :)
  Lagano umire onaj koji ne putuje,
  onaj koji ne čita,
  onaj koji ne sluša muziku,
  onaj koji ne nalazi zadovoljstvo u
  sebi.

  Lagano umire onaj koji uništava vlastitu
  ljubav,
  onaj koji ne prihvaća pomoć.
  Lagano umire onaj koji je pretvoren u roba
  navika
  postavljajući si svaki dan ista ograničenja,

  onaj koji ne menja rutinu,
  onaj koji se ne usuđuje obući u
  novu boju,
  i ne priča s onima koje ne poznaje.

  Lagano umire
  onaj koji bježi od strasti
  i njenog vrela emocija
  onih koje daju sjaj očima
  ili napuštenim srcima.

  Lagano umire
  onaj koji ne menja život kad nije zadovoljan
  svojim poslom ili svojom ljubavi,
  onaj koji se ne želi odreći svoje sigurnosti radi
  nesigurnosti,
  i koji ne ide za svojim snovima;
  onaj koji si neće dozvoliti
  niti jednom u svojem životu
  da pobjegne od smislenih savjeta....

  Živi danas, učini danas, riskiraj danas!
  Ne dozvoli lagano umiranje!
  Ne zaboravi biti sretan!

  avatar

  18.10.2013. (08:29)    -   -   -   -  

 • borivoj

  Mujo stiže pred apoteku trčeći, kad ono red od desetak ljudi ispred njega.
  Počne prelaziti jednog po jednog govoreći:
  - Molim vas pustite me preko reda, hitno mi je, djevojka mi tamo leži...
  Svi se razmaknu kad su to čuli i puste Muju do apotekara koji ga upita:
  - Dobro, šta treba tako hitno za djevojku?
  Mujo slegne ramenima, izvadi novac i odgovori:
  - Paket kondoma, molim vas...

  avatar

  18.10.2013. (08:30)    -   -   -   -  

 • borivoj

  "PREDUZMI STO JE LAKO KAO DA JE TESKO, A TESKO KAO DA JE LAKO: PRVO ZATO DA NAS SAMOPOUZDANJE NE BI UCINILO BEZBRIZNIM, A DRUGO STOGA DA NAS NE BI OBESHRABRILA MALODUSNOST". Valtazar Gracijan

  avatar

  18.10.2013. (08:33)    -   -   -   -  

 • borivoj

  17.listopad 2013
  Baš kao što je podzemna voda hrana svom drveću, atma je temeljni izvor blaženstva koje svaki pojedinac iskusi..................
  16.listopad 2013
  Molitva i skrušenost su dvije discipline kroz koje um može biti pročišćen od egoizma i mržnje; Sv. Tyagaraja je dobar primjer kako se to može učiniti. Njegove pjesme su predivni mirisni cvjetovi predanosti. ................................

  Neka ti život bude igra - Poruka za 15. listopada  Živi i radi, ali se ne zaboravi igrati, veseliti se i uživati u životu. U svemu ti je potrebna ravnoteža. Previše posla i premalo igre čine život jednostranim, a tebe dosadnim i nezanimljivim. Potraži savršenu ravnotežu u svemu što činiš i život će ti postati radost. Potrebna ti je raznolikost u životu, zašto ne prekineš i pokušaš činiti novo i različito, ne zato što ti je dosadilo ono što radiš, zato što želiš od toga pobjeći, već shvaćaš da ti je potrebna promjena? Kad to budeš mogao učiniti bez osjećaja krivice, otkrit ćeš da možeš učiniti sve što moraš s novim pogledom na svijet i što više, moći ćeš to obavljati s pravim uživanjem. Kakva korist od života ako u njemu ne možeš uživati i zabavljati se u svemu što poduzimaš bez obzira bilo to igra ili posao.

  e.c.

  Proširi ljubav i samilost na sve - Poruka za 16. listopada

  Neka se tvoja ljubav i samilost proširi na sve, ne samo na duše koje te vole, nego čak i na one koje te mrze i podmuklo te koriste.
  Kad uzdižeš svoju svijest i ostaješ u uzdignutom stanju, moći ćeš sve vidjeti s različite perspektive i shvatit ćeš da nemaš neprijatelja.
  Nemoj da ti srce otvrdne i nemoj se željeti osvetiti kad ti se čini da je život protiv tebe.
  Samo prihvati da sam Ja s tobom, da te Ja vodim i usmjeravam i da je sve jako dobro.
  Onda se opusti i gledaj kako samo najbolje proizlazi iz svake situacije.
  Onda kad budeš spreman, moći ćeš vidjeti moja čuda i ljepote kako se događaju i znat ćeš bez trunke sumnje da ti ne bi mogao učiniti ta čuda samo svojom vlastitom snagom.
  Uzdigni srce i ukaži Mi čast i slavu.

  e.c.
  ***
  Jasno je da je Zemlja pakao,…rat koji bjesni u umovima pretvarajući ih u krvava poprišta… zgarište …
  potrebno je uvidjeti što to među ljudima stalno produžuje agoniju tog pakla…
  galama na zlo koja stvara gotovo istu paklenu buku nemira i razdora kao na bojištu…

  …tvrdo ljudsko bezosjećajno srce bez Ljubavi …

  ***
  Ljubav uzdiže Svijest prema jedinstvu Jedne obitelji- Čovječanstvu.
  Ona prepoznaje nemoć čovjeka da izabere i prihvati samo Dobro. Svojom bezuvjetnošću samilosno grli one koji reže, podmuklo koriste, mrze, isto kao i one koji umiljato predu.

  Tko želi Jedinstvo Čovječanstva živi uvijek Mir i Ljubav.

  Ljubav nema neprijatelja, … i ako u paklu svijeta izgleda da gubi …
  nepobjediva je, jer je Ona Duh svemoćnog Boga.

  Odričući se pakla svijeta, uzdignuvši srce ka bezgraničnom Duhu Života, dajući Mu svu čast i slavu, prednost i vodstvo, ulazi se u Svijet Dobra, svijet čuda i ljepote Božanskog Kraljevstva. Istinite Stvarnosti.

  U svijetu Dobra iz svega i uvijek proizlazi samo dobro. U Njega pakao svijeta nema pravo ulaska. Stvoritelj čuva od svih zala i obilato daruje radošću i srećom Svoje miljenike(odazvane Ljubavi).

  Ljubav ne dotiče razdijeljeni izdvojeni svijet, Ona voli ljude bez obzira na njihova djela.
  k.
  ***
  http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=100270
  Pouzdanos t je srž odgovornosti - Poruka za 14. listopada  Pouzdanost je srž odgovornosti.
  To znači da si uvijek na pravom mjestu u pravo vrijeme, čineći ono što moraš.
  Nikad ne odgađaj za sutra ono što moraš učiniti danas. Kad započneš neki posao, nećeš ga pustiti dok ga ne dovršiš, bez obzira na kakve ćeš zapreke naići.
  Zapreke te nikad ne obeshrabruju već ih smatraš stepenicama i izazovima koje treba pobijediti. Stabilan si poput stijene jer su tvoja stabilnost i sigurnost u tebi i vanjske okolnosti ne utječu na tebe kao ni zbrka ni nered uokolo.
  Što god se dogodilo, za tebe nema uspona i padova. To znači biti potpuno pouzdan tj. biti jak i hrabar.
  Noseći pouzdano sve više odgovornosti, postajat ćeš sve jači dok ti ništa ne bude preteško.

  e.c.
  ***

  Čovjekova greška je nepovjerenje i strah prepuštanju Božanskoj volji, Njegovom vodstvu.

  Bog je Dah čovjeka, njegov Život. Koga se to onda čovjek boji – svojeg Života-SEBE … to je ravno apsurdu !

  Stvoritelj ljudskih duša-čovjeka, Isti je Duh Koji ujedinjuje sve individualne duše u Svoju - Jednu Cjelinu.

  ŽIVOT stavlja svakog pojedinca uvijek na pravo mjesto i u pravo vrijeme da učini ono što mora.

  Pouzdanje u Život i Njegovu Moć srž je odgovornosti u ovom svijetu.

  Život je Božanska snaga. Po Njemu postaje se jak, hrabar, stabilan kao stijena.

  Sve što dolazi iz vanjskih okolnosti pa bilo koliko na izgled ogromno i teško, samo je izazov za vježbanje djelovanja sa Duhom Života– kojemu ništa nije nemoguće – kojega ništa iz vanjskog svijeta ne može pobijediti.
  Raduje se svakoj novoj zapreci jer su one izazov za djelovanje, stepenice ka konačnoj po

  avatar

  18.10.2013. (08:33)    -   -   -   -  

 • borivoj

  Še enkrat vam posredujemo vabilo in program seminarja v soboto, ker bi ga bilo škoda zamuditi. Obisk Kim Dieu je lepo darilo za vse iskrene iskalce in njen vpogled v tematiko Patanjalijevih suter in skrivnosti resnične meditacije. Seminar je brezplačen. Prijava je zaželjena vendar ne nujna.

  Brezplačni celodnevni teozofski seminar v soboto, 19.10. med 9:00 in 17:30 uro.

  Program seminarja:

  9:00 - 10:15 : Otvoritev seminarja - Kaj je joga? - Več šol in en cilj

  10:30 - 1100 : Raja Yoga - Patanjali - Pregled znanosti o jogi

  12:15 - 1200 : Vprašanja in odgovori odmor

  15:00 - 16:15 : Praktično izvajanje joge s posebnim poudarkom na začetnikih

  16:30 - 1730 : Vprašanja in odgovori ter sklep seminarja
  Predavala bo: Trân Thi Kim-Dieu, predsednica Evropske zveze teozofskih društev ADYAR  Tran-Thi-Kim-Dieu je bila rojena leta 1949 v Južnem Vietnamu v družini mahayana budistov. Svoje do- in po- diplomske študije iz farmacije je opravila na Univerzi v Montpellierju (Francija) ter na tem strokovnem področju kasneje delala deset let. Ob študiju je preučevala vzhodne filozofije in glavne svetovne religije in svete spise, vključno z Biblijo.

  Teozofskemu društvu se je pridružila leta 1972 in v njem delovala v različnih vlogah, vključno z vodstvenimi. Od leta 1987 vodi v Parizu eno-mesečne tečaje o temeljih teozofije, o velikih religijah in filozofijah ter o Krishnamurtijevih učenjih. V delo EFTS je vključena od leta 1989 in bila izvoljena na položaj predsedujoče leta 1995, s ponovno izvolitvijo v letih 2001, 2004 in 2007. Poleg tega je članica Generalnega Sveta mednarodnega Teozofskega društva, Generalna sekretarka francoske sekcije in predsednica Sveta ITC centra v Naardnu.

  Predavala je v številnih mestih po Evropi, ZDA (Krotona Institute of the TS), Australiji, Novi Zelandiji in Kanadi ter vodi redne meditativne tečaje v Naardnu in Barceloni. Pogosto potuje po Evropi, da bi spodbudila sodelovanje in promovirala učenja kot tudi izkušnje v zvezi z delom v Teozofskem društvu. Njena glavna skrb je posvečena promociji novega načina življenja s pomočjo univerzalne etike in mistične razsežnosti zavesti.


  :

  Raja Joga

  Sistem joge, ki je morda najbolj znanstven in najbolj v pomoč, je ta, ki vključuje vse glavne poteze vseh drugih sistemov. Imenujemo ga Raja Joga - kraljevska znanost. Ta kraljevska pot uteleša discipline in prakse za čiščenje čustev, za širjenje razuma in pod nadzorom volje poveže vse sestavne dele človekovega bitja ter sočasno razveže človekovo istovetenje z osebnostjo in privede do spoznanja, da je človek nekaj več, božansko Nesmrtno Bitje. Ta božanska Samost je spoznana kot istovetna z Enim Božanskim življenjem univerzuma, s čemer se doseže gorski vrh povezanosti.

  Tisti, ki uporabljajo sistem Raja Joge, se običajno naslanjajo na izreke velikega indijskega modreca Patanjalija, ki je živel okoli leta 300 p.n.š. Njegove znane sutre (izreki) so bile že velikokrat prevedene in deležne številnih komentarjev. V osnovi vsebujejo korake, ki so potrebni za pripravo na prakso joge, in tudi za samo prakso. Priprava vključuje pravilno delovanje - v misli, besedi in dejanju - izvajanje moralnega življenja in izražanje temeljnih etičnih načel, ki jih najdemo v vsaki religiji. Praksa je dejansko redna introspekcija, preko katere lahko spoznamo resnično notranjo Samost. To pomeni, da si poiščemo miren kraj, sprostimo telo in nato zapremo okna čutov ter se izločimo iz motenj sveta in pripravimo za prestopni korak zavesti iz zunanjih v notranja stanja pozornosti. To ni praksa, ki bi se ji posvečali le občasno, ampak jo moramo izvajati dan za dnem, leto za letom, če jo želimo izvajati ustrezno in doseči rezultate.

  Patanjali posveča precej pozornosti nadzoru in umirjanju uma ter za to predpisuje tri korake - koncentracijo, meditacijo in kontemplacijo. Med prakso se te prelivajo ena v drugo, vendar pa so opisane ločeno zaradi potreb študija. Razlog, da moramo začeti s koncentracijo, je v tem, da se um ne želi umiriti - je poln spominov, želja in vseh vrst nepomembnih sanjarij; motijo ga skrbi in podrobnosti. Namen koncentracije je v tem, da pomaga nemirni um osredotočiti na nek predmet ali idejo, ki mu jo predstavimo, in tako izločimo vse druge nepomembne stvari. Običajno se človeku predlaga, da začne z nekim preprostim vprašanjem in se popolnoma prepoji z njegovim namenom in se vanj vsrka ter odreče pozornost čemurkoli drugemu. Iz tega stanja koncentracije nastopi naslednji korak, meditacija, ki je redno valovanje misli, ki je povezano z nekim vprašanjem - pa najsi bo to neka roža, neka nepojmljiva vrednota, veliki Učitelj, neka abstraktna ideja ali nek drug izbran predmet.

  .

  .

  .

  VSTOP PROST!

  Zaželjena je predhodna prijava na Email: drustvo@jivatma.si ali na tel:. 03 62 098 62 !

  avatar

  18.10.2013. (08:35)    -   -   -   -  

 • borivoj

  Niti za jednu tvrtku ne postoji svježa procjena koliko ona vrijedi i koliko novca bi Vlada mogla dobiti

  U roku od dva mjeseca u privatizaciju idu sve četiri pomorske luke (Rijeka, Ploče, Zadar, Šibenik), zatim Hrvatska lutrija, Croatia Airlines, Narodne novine, riječna luka Vukovar i Petrokemija – izjavio je u ponedjeljak za Globus predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) i jedan od najbližih suradnika premijera Zorana Milanovića Mladen Pejnović. U Vladi ovu rasprodaju nazivaju “Drugi krug privatizacije”. Kako doznajemo, Pejnović je s nekoliko ministara već postigao dogovor o nastavku privatizacije, piše novi Globus.
  VEZANE VIJESTI
  Vijesti

  KINEZ KOJI JE DOŠAO KUPITI SLAVONIJU 'Hrvatska može biti Singapur srednje Europe'
  IZNAJMLJUJEMO AUTOCESTE NA 30 GODINA Tko je spreman platiti 22,5 milijardi kuna?
  TAJNI PLAN PRIVATIZACIJE Kupac Čistoće za 55 milijuna kuna dobiva 350.000 klijenata i prihod od pola milijarde kuna!
  POČINJE RASPRODAJA HOLDINGA Bandić ide u privatizaciju odvoza smeća, održavanja zgrada i tržnica

  Tako su mu zeleno svjetlo za njegovu akciju dali ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

  Drugi krug privatizacije trebao bi biti podijeljen u dvije faze.

  U prvoj će se privatizirati gore navedenih devet poduzeća.

  U drugoj fazi koja bi trebala uslijediti iduće godine taj obujam će narasti. Privatnim ulagačima tada se namjerava ponuditi još 19 kompanija. Prema Globusovim informacijama, riječ je o Hrvatskoj pošti, ACI-ju, Jadroliniji, sedam zračnih luka (Osijek, Pula, Rijeka, Zadar, Split, Dubrovnik, Zagreb), tu je i Imunološki zavod, Croatia banka, APIS, Brijuni, Brodarski institut, Hrvatska brodogradnja – Jadranbrod, Club Adriatic, Park Prevlaka i Zrakoplovno-tehnički centar Velika Gorica.

  Dakle, Milanovićeva Vlada usuglasila je da u godinu dana djelomično ili potpuno privatizira ukupno 28 hrvatskih državnih tvrtki.

  Dok ministar financija Slavko Linić otvoreno najavljuje kako će svake godine zbog pada prihoda proračuna rasti deficit, teško je ne promatrati drugi krug privatizacije kao golemu i paničnu rasprodaju s ciljem krpanja rupa u proračunu.

  Pejnović, koji bi trebao upravljati ovom totalnom rasprodajom, kaže kako ne treba na ovu privatizaciju gledati isključivo kao rasprodaju.

  “Mi zapravo ne želimo samo prodati državne tvrtke kako bismo dobili svježi novac. Ma ne. Cilj je kod svake privatizacije stvoriti jedan razvojni element. Dakle, poanta je da kupac svakog državnog poduzeća ili strateški partner Vlade donese nove ideje i investicije u to poduzeće koje bi trebalo samo rasti”, objašnjava Pejnović.

  Za sve te kompanije Vlada bi prvo trebala objaviti poziv za iskazivanje interesa kako bi uopće doznala je li itko zainteresiran za državnu imovinu. Jedan Globusov sugovornik otkriva kako Vlada ovog trenutka zapravo nema nikakvu procjenu koliko bi se moglo zaraditi prodajom ili djelomičnom privatizacijom svih 28 državnih poduzeća. Zapravo, niti za jednu tvrtku ne postoji svježa procjena koliko ona vrijedi i koliko novca bi Vlada mogla dobiti.

  Najbolji je primjer u korist ovog argumenta nedavna najava prodaje Zračne luke Osijek za koju se zainteresirao indonezijski milijarder i vlasnik kompanije Global Putra International Sumadi Kusuma. Iako je taj biznismen sa suradnicima posjetio Zračnu luku Osijek kako bi se uvjerio u njezin kapacitet, nitko u Vladi nam nije znao reći ni okvirnu cijenu koju bi mogli tražiti za jedini slavonski aerodrom.

  Dio stručnjaka pribojava se da bi zapravo drugim krugom privatizacije mogao dominirati model “daj što daš”.

  No, jedan od sudionika procesa privatizacije kaže da to nije točno, prenosi Globus.

  ...

  www.jutarnji.hr

  ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

  avatar

  18.10.2013. (08:38)    -   -   -   -  

 • borivoj

  naramak brzih

  Sjede Mujo i Fata uveče i gledaju TV.
  Odjednom, iz čista mira, skoči Fata i zvekne Muji šamar.
  - Bona, koji ti je.......!?
  Što si me sad zveknula.........?
  - To ti je zato što si celog života sa mnom loše vodio ljubav........!!!!
  Sjede oni tako dalje, gledaju TV, pa kroz pola sata skoči Mujo i ošamari
  Fatu.
  - A što si ti sad mene lupio....????
  - E, to ti je zato što znaš razliku........!!!  KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU PENISA I ŽIVOTA?
  Oba su prekratka, samo što je život krut do kraja !


  Vode Mujo i Fata ljubav.
  Mujo stenje, vrišti, uživa, a od Fate ni glasa i ne mrda.
  Kaže njoj Mujo:
  - Fato, de mrdni malo!
  A Fata će: - Što, jel ti smetam.......????  Mujo će Fati:
  - Ako kažem da ću sa zadovoljstvom da ti oduzmem nevinost ti bi rekla da sam
  prostak!
  - Ne, rekla bih da si čarobnjak........!!!!!!  Počeo čovjek da peče rakiju.

  Nailazi komšija i upita:

  - Kako baca.......????

  - Pa tatu smo našli iza ograde, a djedu još tražimo..!!!

  avatar

  18.10.2013. (09:57)    -   -   -   -  

 • borivoj

  Ma tko može izdržati ovakvu pljačku

  Kad čovjek sluša detalje o svim tim najnovijim mračnim lopovlucima teškima milijune i milijune kuna, u kakvima se, po našoj staroj navadi, opet spominju nosioci važnih političkih i društvenih funkcija kao što su Božidar Kalmeta, direktori najvećih građevinskih tvrtki, Nadan Vidošević itd. – pitat će se uvijek isto. ...

  ------------

  iz novog lista

  ------------------------------------

  dragi moj ti emilio, jesi li ovo riješio ???

  avatar

  22.10.2013. (08:24)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...