Komentari

plasticno-je-fantasticno.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • sagittariusclassic

    ...ako dajem plastičnu vrećicu kupcima koji to zatraže, ne vidim na koju foru me se može prisiliti da ih naplaćujem?!

    avatar

    02.10.2013. (12:09)    -   -   -   -  

  • Sapunerija

    Da li znaš nešto o tome da li plastične bočice iz kojih pijemo vodu izazivaju višak estrogena?

    avatar

    02.10.2013. (13:03)    -   -   -   -  

  • Plastik

    @sagittariusclassic - naravno da zakonodavac nije tako naivan. On će prema tvojim ulaznim dokumentima tebi kao trgovcu naplatiti naknadu za svaku vrećicu, ukoliko se ona uvede, pa onda ćeš ti procijeniti isplati li ti se dijeliti te vrećice ili ćeš ih naplaćivati svojim kupcima.O tome što je uvođenje naknade glupost i antiekološka mjera, dosta je pisano na ovom blogu.

    @Sapunerija - plastične bočice iz kojih pijemo vodu su izrađene od PET-a odnosno punog naziva poli(etilen-tereftalat) i te su plastenke potpuno sigurne za ljudsko zdravlje (pazi, nemoj ih gutati, teško padaju na želudac he,he). Velike boce za rashladne uređaje, ali i višekratne plastične boce (najčešće one za bebe) izrađuju se od PC odnosno polikarbonata i tu je dosta okapanja zbog sadržaja bisfenola A odnosno BPA, koji se može ponašati u ljudskom organizmu kao estrogen, ali u većim količinama. Ono što ja znam (a dosta sam pisao o tome), sva istraživanja do sada su pokazala da izlučivanje BPA iz tih plastenki je nemjerljivo ili je toliko malo da se ne očekuje nikakav utjecaj na ljudsko zdravlje. Slikovito rečeno - veća je opasnost od višekratne upotrebe zbog higijene nego od te vreste plastike. Na žalost, neke države su zabranije dječje bočice od PC-a, a neki proizvođači, ne zbog ekološke svijesti ili stručne i znanstvene istine, propagandiraju se s BPA-free, ne bi li se dodvorili ionako već napaljenoj, zavedenoj i (po tom području) neukoj javnosti. Više o cijeloj priči oko bisfenola A možeš pronaći preko linka s lijeve strane. A post o PET ambalaži možeš pronaći preko sljedećeg linka: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno/2012/09/1631057377/pet-amb alaza-da-ili-ne.html

    Da dalje ne dužim - jasno i kratko: slobodno, sigurno, zdravstveno bezopasno i bez brige možeš piti vodu iz plastične ambalaže.

    @sagittariusclassic i @Sapunerija - hvala na komentarima, čitamo se :-)

    avatar

    02.10.2013. (15:02)    -   -   -   -  

  • Sapunerija

    Hvala na objašnjenju.
    Čitamo se, možda budem imala još pitanja.

    avatar

    07.10.2013. (12:18)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...