Komentari

igniss.blog.hr

Dodaj komentar (16)

Marketing


 • Annaboni

  Pijana ili ne , brutalnosti nema opravdanja.
  Žene dakako snose dio krivice zbog pića, izazivanja i nudjenja .
  Najgore je , što ponekad "NE" ispada "možda" .
  I sve se skotrlja !

  avatar

  29.09.2013. (15:47)    -   -   -   -  

 • Bookeraj

  nastojeći ne biti pristran, ipak si to uspio biti :) u pravu si da se općenito više prihvaća iskaz žrtve, jer je teško zamisliti scenarij u kojem bi žrtva, alkoholizirana ili ne, lažno iznosila nešto o svom spolnom, vrlo intimnom životu, i to na način koji bi je prikazivao promiskuitetnom, "lakom" i slično. seksualni napadi nerijetkom nose sa sobom veliku količinu srama, jer se često žrtve ponovno traumatizira u kaznenom postupku, postavlja se pitanje njihova tzv. doprinosa (na čemu obično inzistiraju branitelji - muškarci - da se žrtva ponašala razuzdano, da je i inače promiskuitetna itd., što, dakako, nije od značenja za konkretni slučaj).
  što znači "pod utjecajem alkohola"? prilično jednostavnim toksikološkim vještačenjem može se utvrditi količina alkohola u krvi i mogućnost upravljanja vlastitim ponašanjem, pa tako i kod žrtava.
  konačno, u Hrvatskoj postoji jedan slučaj iz prakse u kojem je muškarac - napadač oslobođen iz razloga što je bio u zabludi oko pristanka žene - žrtve: njezino odbijanje nije bilo dovoljno jasno, dovoljno odlučno, pa je čak ona pomogla u skidanju svoje odjeće, najlonki i sl. u takvom slučaju, kako vidiš, ipak je prihvaćen iskaz muškarca i on je oslobođen. tako da je najlakše samo paušalno tvrditi da se ženama, čak i pijanim, više vjeruje kod optužbi za silovanje. svaki je slučaj za sebe.

  avatar

  29.09.2013. (16:48)    -   -   -   -  

 • Igniss

  Naprotiv Bookeraj, držim da postoji itekakva motivacija za lažan iskaz. Ljubomora, osveta, financijska korist, bijeg od nepromišljenosti, čak i obična obijest, etc etc.

  Ali ono što želim reći nije to da treba dijeliti pravdu prema vjerojatnosti da je prijava lažna ili nije. Ti držiš da su takve lažne prijave rijetke; ja držim da nisu. Ali to nije važno. Ono što jest važno je poštovanje prema pravnom principu poznatom kao "pretpostavka nevinosti". To je tzv. "Ei incumbit probatio qui dicit, non qui negat (teret dokazivanja leži na onome tko optužuje, ne onome tko poriče)". U slučaju kada se sve svodi na riječ protiv riječi, onaj tko optužuje mora potkrijepiti svoje tvrdnje nečim opipljivim, pa tako i u slučaju žene koja tvrdi da je rekla "ne", a optuženi tvrdi da nije. Ako na svijetu postoji iti jedan princip za koji se može reći da je temelj pravde, onda je to taj.

  Zato mislim da je nedopustivo donositi zakone i provoditi praksu koji ruše taj princip. Prebacivanje sve odgovornosti za konzumaciju alkohola samo na muškarca svakako spada u to. Možemo nagađati da će možda kolateralna šteta (oni nevini koji će biti osuđeni zato što je ženina riječ kroz "bila sam pijana" dobila istu legalnu snagu kao i nekakav fizički dokaz) biti vrijedna onih pravih silovatelja koji su se do sada izvlačili, ali dobro znamo da je to na razini lova na vještice.

  avatar

  29.09.2013. (17:45)    -   -   -   -  

 • Anđelka

  @Bookeraj
  "prilično jednostavnim toksikološkim vještačenjem može se utvrditi količina alkohola u krvi i mogućnost upravljanja vlastitim ponašanjem, pa tako i kod žrtava."

  Ne slažem se. Jer se prijave za silovanje rade nakon što žene dođu k sebi. A tada su maligani odavno isparili. Ne čini mi se da je lako naći konkretnu potvrdu u tom smislu.

  Meni je nejasnije kako je uopće muškarcu privlačna naroljana, pijana, na nogama nesigurna, posvudplazeća ženska kreatura razmuljane šminke i tupavog cerekanja. Ono, znaš da je takva već bila s masu njih, da će biti nakon tebe i da je polusvjesna i .... Bljakić.
  Linija manjeg otpora-daj što daš. Pretpostavljam.
  To mi je nekako na razini "ej, gle malog od 3 godine, maznut ću mu čips" ono....ne razumijem.

  avatar

  30.09.2013. (08:45)    -   -   -   -  

 • Igniss

  @Anđelka: sasvim se slažem, meni to uopće nije privlačno. Ali ovdje bih (čini mi se) mislim više na curu koja je popila 2-3 štok kole pa je malo veselija i manje razmišlja o posljedicama lakoće, nego o onoj koja je na granici nesvjesti. Takva može biti prilično privlačna.

  Naravno, podrazumijeva se da bi seks s curom koja je toliko pijana da leži u komi bio silovanje jer osoba u nesvijesti ne može pristati ni na što. Ali pretpostavljam da bi čak i tada trebalo dokazati (da ne bude opet samo riječ protiv riječi) da se seks dogodio baš dok je ona bila u takvom stanju, a ne prije ili poslije.

  avatar

  30.09.2013. (08:58)    -   -   -   -  

 • B-612

  Rekli su mi da će mi blog postati čitan ako budem ostavljao komentare na popularnim blogovima... Hmmm... Baš me zanima. ;)

  avatar

  30.09.2013. (09:34)    -   -   -   -  

 • The Artist Formerly Known

  Spot the difference

  Creepy insecure guy: "Izlazim s istom djevojkom već tri godine, i ako bi to značilo da ću dobiti novi iPhone, odmah bi je nogirao. Da budem iskren, malo mi je dosadila"

  Strong empowered independent woman: "Izlazim s istim tipom već tri godine, i ako bi to značilo da ću dobiti novi iPhone, odmah bi ga nogirala. Da budem iskrena, malo mi je dosadio. Ionako je u neku ruku sam kriv za to a ja zasluzujem novi iPhone"

  Lzololzolzozozlozlo

  avatar

  30.09.2013. (22:02)    -   -   -   -  

 • Pogled izvana

  Dečki i cure, zamislite romantičnu ljetnu večer na balkonu, cvrčci cvrče a more lagano zapljuskuje, poslije fine večerice i druge čaše vina pali su poljupci i lagano maženje, očito su oboje spremni za prelazak u spavaću sobu, i u tom času On, uz ispričavanje, vadi pripremljeni formular i mobitelom poziva dva punoljetna susjeda da svojim potpisom na formularu posvjedoče da je Ona bila dovoljno trijezna kad je u formularu na pitanje "Pristajete li svojom voljom na seks?" označila kvadratić "Da" prije nego što je svojeručno potpisala formular.

  Ako postoje sumnje da je Ona ipak pod utjecajem alkohola (u kojem slučaju njezin "Da" nije važeći, makar ga je potpisala), mogu se u nedostatku prijenosnog uređaja za analizu daha primijeniti jednostavni testovi kao što je stajanje na jednoj nozi, paralelno držanje ispruženih ruku pri zatvorenim očima, ili hodanje po ravnoj crti.

  Naravno da su pritom svi prisutni izvadili svoje osobne iskaznice kako bi dokazali da su punoljetni, te su preslike iskaznica zajedno s potpisanim formularom priložene u fascikl "Romantična večer s Katarinom". Preslike izvornog potpisanog formulara uručene su svim prisutnima, za njihovu arhivu.

  Svjedoci nato diskretno napuštaju stan, a On i Ona prelaze u spavaću sobu, te se bacaju u strastveni zagrljaj.

  Zar ne, baš ste tako uvijek zamišljali onu prvu večer s njim/njom, kad će se vaše žudnje konačno sliti u jedan zajednički zanos ...

  avatar

  01.10.2013. (04:42)    -   -   -   -  

 • Igniss

  @B-612: A ja sam popularan? Thankee, thankee... :D

  @TAFKA: odlična usporedba!

  @Pogled izvana: LOL, super anegdota.

  Naravno, ako se stvari ovako nastave, ona će svejedno moći reći da je on nakon što su svjedoci otišli nastavio seks iako mu je puknuo kondom, što nije navedeno u ugovoru.

  Netko mi je jučer linkao intervju s feministicom u Slobodnoj Dalmaciji koja je navela da su kazne za silovanje premale i da nije u redu da netko dobije samo nekoliko mjeseci, kao što se znalo događati. Kod toga držim da je u pravu (iako je navela i par popularnih hrčkoizama, kao da društvo (a koji to segment društva?) misli da je jedino silovanje ono koje uključuje stranca, ozljede i mračnu ulicu). Nju bi isto trebali vrijeđati ovakvi klaunovski pokušaji da se sve muškarce učini silovateljima.

  avatar

  01.10.2013. (09:34)    -   -   -   -  

 • Dnevnik toka misli

  Kod postavljanja uloga i podjele na to da je muškarac uvijek silovatelj, a žena uvijek žrtva, zanim me, kako bi uopće žena mogla silovati muškarca ako on nema erekciju?

  Da li se muška erekcija može smatrati pristankom na seks?

  U rupu se uvijek neš može gurnuti, neovisno o napaljenosti, sa mlitavim štapom se ništa ne može...

  Doduše, pretpostavljam da je moguće prijetnjama nenapaljenog muškarca prisiliti na alternativne oblike zadovoljavanja žene, i da bi to mogla biti situacija silovanja muškarca... Osim, naravno, ako imamo istospolno silovanje....

  Hm...hm....

  avatar

  01.10.2013. (15:30)    -   -   -   -  

 • Igniss

  @dnevnik: erekcija je refleks, ne nešto svjesno. Možda je malo teže podići i upotrijebiti penis muškarca koji se opire nego ući u ženu koja se opire (errr.... ne bih znao, stvarno), ali ne vidim zašto bi bilo nemoguće. A isto kao i kod klasičnog slučaja ostaju prijetnje, ucjene, alkohol (heh) i sl.

  Inače, svidjet će ti se ovaj članak: Woman utters line never previously recorded in a police report

  Novi post: Bajka o pametnoj partnerici

  avatar

  01.10.2013. (15:48)    -   -   -   -  

 • Dnevnik toka misli

  Gle ti to, bubnula sam bezveze, čisto teoretski razmišljajući, a kad tamo na zapadu ništa novog... ;)

  Palo mi je na pamet-
  koliko često se muškarac pokaje zbog seksa (bio pijan, malo, puno, ili trijezan)?
  Koliko često je ženi poslije žao? (neovisno o tome da li je tog muškarca optužila za silovanje)

  O da, različiti smo, i nikakvi sustavi, ni pravni ni ekonomski, to neće promijeniti...

  avatar

  01.10.2013. (16:48)    -   -   -   -  

 • Pogled izvana

  Igor: Čuj, Sanja, jel' istina da te je Pero poševil?
  Sanja: Ma kakvi, laže, gad jedan.
  Igor: Ali on tvrdi da je.
  Sanja: OK, je, ali to se ne računa, jer je bilo na silu.
  Igor: Kak to misliš "na silu"? Jel' te zavezal, pretukel, prijetil nožem ... ?
  Sanja: Ma ne. Nego ti on mene nazove da mu trebaju neke knjige za školu, ja mu donesem knjige, a on zaključa sobu. I kaj sad, valjda da skačem kroz prozor?
  I to mi svaki put napravi.

  Imena su, naravno, lažna, ali je anegdota potpuno istinita.

  avatar

  02.10.2013. (05:44)    -   -   -   -  

 • Igniss

  @Dnevnik: svakako. Muškarcima se to najčešće događa zato što su se ili otrijeznili i shvatili da je njihova odabranica ružna/debela i da bi ih moglo biti sram ako im društvo sazna za to sl. Alternativno, zato što su naletjeli na ženu kojoj šminka može dramatično promijeniti izgled, i ujutro se šokirali.

  U oba slučaja postoji žaljenje i instinkt za skrivanjem učinjenog, ali nipošto ne toliko da bi muškarci zbog toga imali ikakvu motivaciju za optuživanje žene za silovanje (čak i kada bi to bilo moguće).

  Za žene, s druge strane, penali od droljaste reputacije i sl. su znatno veći (čak i ako im se partner jako sviđa i nemaju prigovora na njega), stoga može biti vrlo korisno opisati stvar kao silovanje, a ne trenutak lakoće. Naravno, većina žena ipak to neće napraviti jer nisu psihopati, no onoj manjini koja jest ovakvi zakoni to onemogućavaju.

  @Pogled izvana: nevjerojatno! Ovo sa "I to mi svaki put napravi" je jednostavno LOL

  avatar

  02.10.2013. (12:21)    -   -   -   -  

 • Pogled izvana

  U onoj prvoj priči (izmišljenoj) s potpisivanjem formulara prije seksa mogao sam na kraju dodati još malo otrova, ali mi se činilo da je i bez toga sasvim jasno što sam htio reći. Recimo, ovakav otrovni kraj priče:

  Ujutro, kad se Ona probudila, sunce je nesmiljeno prodiralo kroz poluzatvorene škure, nestalo je sve magije zvjezdane noći, ispario je sinoćnji zanos. Ostala je samo glavobolja, i pitanje: "Oh, zaboga, što ću reći mužu gdje sam bila?"

  U drugoj anegdoti (stvarnoj), s "I to mi svaki put napravi", nije se imalo više ništa za dodati ni oduzeti. Sva tri lika i dalje žive u Zagrebu, mada već odavno nisu srednjoškolci.

  avatar

  02.10.2013. (15:57)    -   -   -   -  

 • Igniss

  Novi post: Kuda idu divlje feministice

  avatar

  10.10.2013. (17:47)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...