Komentari

budan.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


 • borivoj

  Baš te ide, ajd natoči još jednu ;) znam taj sklizak teren o kojem pišeš, iživio i preživio ga s trajnom posljedicom, sve teže me išta iznenadi.

  komentar sa BLOG.hr - > NF @ Ani ram

  avatar

  28.09.2013. (08:13)    -   -   -   -  

 • borivoj

  Knjigocid u Vrgorcu

  Na gradskom odlagalištu Ajdanovac osvanula hrpa od nekoliko stotina otpisanih knjiga iz fundusa Gradske knjižnice Vrgorac. Gotovo sve su to knjige tiskane u vrijeme bivše Jugoslavije. Radi se o znanstvenim djelima vezanima za socijalizam, komunizam samoupravljanje, tu su monografije o Josipu Brozu Titu i Jugoslaviji, memoari i sabrana djela Tita, Edvarda Kardelja, Karla Marxa, Friedricha Engelsa, historije Jugoslavije, književna djela napisana na ekavici i ćirilici, zbornici NOB-a, zbirke zakona bivše države i slično. Među bačenim djelima je tako i Ježeva kućica Branka Ćopića, piše na blogu Vrgorac.

  DNEVNIK.hr

  avatar

  28.09.2013. (08:14)    -   -   -   -  

 • borivoj

  VANDALIZAM DELEGACIJA GLASA ISTRE I NOVOG LISTA

  NEUGODNO IZNENAĐENA NA STOJAČ BRDU

  U »s krilcima« na ponosnom spomeniku hrvatskoj povijesti
  Sramota na spomen obilježju na brdu Stojač * Foto: M. MIJOŠEKGRIŽANE » Vandalizam! Umjesto ponosnog obilježavanja 70. godišnjice osnutka Glasa Istre na lokalitetu Kalac, u sklopu brdskog područja Javor gdje je u drugoj polovici kolovoza 1943. godine na »šapirografskom« stroju odvrćen prvi broj tih novina – spomen ploča išarana crnim sprejem: NDH i poznato U »s ...

  -------------------

  ništa novo, uobičajeno se to dešava se svakodnervno u "lijepoj našoj" i u EU, uz ono "svoj na svome"...

  avatar

  28.09.2013. (08:39)    -   -   -   -  

 • borivoj

  NEGATIVAN TREND SVE MANJE BIBLIOTEKA U VELIKOJ BRITANIJI

  ZATVARANJE knjižnica je poput spaljivanja knjiga

  Iza zatvaranja knjižnica u Velikoj Britaniji možda stoji ista ona logika neoliberalnog kapitalizma, kojoj nisu u interesu obrazovane mase koje razmišljaju svojom glavom

  Kim CUCULIĆ

  Dok je pred nekoliko godina postojao trend izgradnje novih knjižnica, koje su prepoznate kao važan urbani resurs, danas se događa upravo suprotno: u Velikoj Britaniji je zbog vladinih rezova već zatvoreno na stotine javnih knjižnica, a predviđanja za ovu godinu su da će se taj negativni trend još više pojačati. ...

  iz novog lista
  ----------------

  uskoro i kod nas, za novi svjetski poredak potrebno je da si glup i neobrazovan, bez da čitaš i školuješ se... taj novac što zaradiš, ako ga zaradiš, potrebno je spiskati na sportskoj prognozi, lotu, ili u kockarnicama koje kod nas niču ko gljive poslije kiše...

  avatar

  28.09.2013. (08:45)    -   -   -   -  

 • borivoj

  Znate li vi, kolega, uopće što je to kolokvij ... ?
  -Da, profesore. To je kada dva razumna čovjeka razgovaraju.
  -Točno. A što ako je jedan od njih budala, kao sada...?!
  -Onda ovaj drugi pada na ispitu....!

  ----------

  Profesor kemije pita studenta:
  - Plin u ovoj boci je smrtonosan. U slučaju da se on oslobodi, kakve
  biste korake poduzeli?
  - Dugačke! Jaaaako dugačke!

  ---------

  Polaže student usmeni ispit. Za to vrijeme profesor se ljulja na
  stolcu. U jednom trenutku stolac se slomi i profesor padne na pod.
  Student ne izdrži i počne se smijati. Profesor će na to, polako
  ustajući i čisteći odijelo:
  - Eh, kolega, danas padosmo obadva.

  ----------

  Usred predavanja profesor se obraća jednom studentu:
  - Kolega, probudite tog pokraj vas!
  - Probudite ga sami, vi ste ga i uspavali.

  avatar

  28.09.2013. (08:50)    -   -   -   -  

 • borivoj

  Pismo bogatih siromašnima  Budimo otvoreni: nikada nećete dobiti na lutriji. S druge strane, sve su šanse da ćete nastaviti da rmbate na svojim usranim poslovima do kraja života. A sve samo zato što ste se rodili u pogrešnoj klasi. Bolje se suočite sa tim: vi ste samo naši najamni robovi. Žalimo slučaj!

  To je razlog zašto ste tako neobrazovani, neotesani, bez trunke dobrog ukusa, ali i bez trunke samopouzdanja, bez čega nikada nećete postati neko od nas. Da budemo sasvim precizni: ni knjiga veličine telefonskog imenika ne bi bila dovoljna da u nju stanu sve nepravedne prednosti koje MI imamo nad VAMA. Zato nam je veoma stalo da i dalje verujute u sve te gluposti o “socijalnoj pravdi” i “jednakim šansama za sve”.

  Naravno, u hijerarhijskom sistemu poput našeg, na vrhu nema mnogo mesta. A mi smo već tamo. I tu nam se toliko sviđa da nam nije ni na kraj pameti da potražimo neko drugo. Ali, dobra strana hijerarhije je što i od nižeg ima niže: i vi imate na koga da gledate odozgo, da mu naređujete ili da ga s vremena na vreme opalite po njušci. Čak i najbedniji perač sudova može u hijerarhiji da pronađe neku skitnicu nad kojom će da se iživljava. I zato, budite zahvalni što smo vam obezbedili sve te emigrante, izbeglice, Cigane, kurve i beskućnike!

  Nikada ne gubite iz vida sledeće: kada bi svi vi bili ekonomski zbrinuti i privilegovani kao i mi, onda ne bi imao ko da radi sve te prljave, dosadne, opasne, slabo plaćene poslove. Ne bi bilo nikog ko bi se borio u našim ratovima i slepo izvršavao naša naređenja. I što je najvažnije, ne bi bilo onih koji i na smrt gledaju tako tupo, jer prethodno nisu okusili ni trunku ispunjenog, smislenog i kreativnog života. Zato imamo samo jednu molbu za vas: samo nastavite tako!

  Moguće je da vi nemate tu našu pohlepnu, patološku potrebu za novcem, vlašću i prestižom. Ali, čak i kada poželite da promenite svoj život, ta mogućnost promene vas odmah uplaši, pa tako ostajete zarobljeni u sopstvenom paklu. Nastavljate da živite mehanički, u skladu sa ulogom koju smo vam dodelili, stalno strepeći od toga šta će drugi misliti ako se usudite da razbijete taj kalup.

  Naravno, uvek se trudimo da zavadimo i vladamo, gde god nam se sviđa: dobro plaćeni radnici protiv loše plaćenih radnika, radnici iz sindikata protiv onih izvan sindikata, domaći radnici protiv stranih, strani radnici protiv drugih stranih radnika, itd. Pri tom, stalno vam smanjujemo nadnice pod izgovorima kao što su “strana konkurencija”, “zahtevi ponude i potražnje”, “nacionalna bezbednost”, “veliki spoljni dug”, itd. Laka srca gazimo svakog ko počne da postavlja nezgodna pitanja ili pokuša da ugrozi naš profit. A da bi vam omogućili bar nekakvo olakšanje od ekonomske ucene, kojom vas svakodnevno iznurujemo, dopuštamo vam da s vremena na vreme glasate za naše političke surogate, u igri zvanoj “izbori”.

  Izuzetno nam je drago što nemate pojma šta se zaista dešava. Umesto da svu krivicu s punim pravom svalite na nas, vi okrivljujete strance, radnike na crno, zabušante, društvene parazite, pedere, Jevreje, jedni druge.

  Osim toga, zaista nas raduje što su se mnogi od vas upecali na priču o “radnoj etici”, iako većina poslova u našoj ekonomiji na svaki način doprinosi opštem zagađenju, uništavanju vašeg fizičkog i emocionalnog zdravlja, isisavajući iz vas život, iako je to jedini život koji imate.

  Mi zaista ne znamo mnogo o radu. Ali, zato ste vi tu. I zbog toga nam je posebno drago.

  Naravno, vaš život bi mogao biti drugačiji. Društvo bi zaista moglo biti organizovano tako da zadovolji prave potrebe ljudi. Vi i vaša vrsta mogli biste da ustanete i zajedno se oslobodite naše vladavine.

  Ali, vi to ne znate! Šta više, ne možete ni da zamislite neki drugačiji život! I to je verovatno najveće i najvažnije dostignuće našeg sistema: to što smo ukrali svu vašu maštu, svu vašu kreativnost, vašu sposobnost da mislite svojom glavom i da sami upravljate svojim životima.

  Zato vam se svima zahvaljujemo iz dubine naših okrutnih srca. Vaše svakodnevno žrtvovanje donosi nam sva naša iskvarena blaga; vaš rad održava naš sistem; mnogo, mnogo hvala na tome što dobro znate gde vam je mesto, a da toga niste ni svesni.

  U potpisu,
  sva bogataška dupeta ovog sveta


  ----------------

  lp, borivoj

  http://budan.blog.hr

  avatar

  28.09.2013. (09:15)    -   -   -   -  

 • borivoj

  Foto: Internet
  Sveučilišni profesor razotkriva najveće laži u svijetu financija, medicine i znanosti
  Napisao Goran Ćaćić Pročitano 2064 puta
  Kanadski profesor fizike sa stalnim statusom sveučilišnog predavača, koji je otpušten zbog razilaženja u mišljenju s fakultetskim vlastima, poljuljao je redove znanstvene zajednice tvrdeći da općeprihvaćene postavke ekonomije, medicine i znanosti služe kao mreža laži kojom se štite i održavaju strukture na vlasti.

  Dr. med. Denis G. Rancourt © lipanj 2010.

  Blogsite: http://activistteacher.blogspot.com/

  'Većinu političara, prema dostupnim pokazateljima, ne zanima istina nego moć i očuvanje te moći. Kako bi se njihova moć održala, neophodno je da ljudi ostanu u neznanju, da žive nesvjesni istine, čak i istine o svojem vlastitom životu. Prema tome, ono što nas okružuje golema je tapiserija laži, koju i sami pomažemo tkati' – Harold Pinter, govor povodom dobivanja Nobelove nagrade (za književnost), 2005.

  Održavanje hijerarhijskih struktura koje upravljaju našim životom ovisi o 'golemoj tapiseriji laži, koju i sami pomažemo tkati', a koju spominje Harold Pinter. Prema tome, glavne institucije koje nas ubacuju u svoju hijerarhiju, kao što su škole, sveučilišta te masovni mediji i korporacije vezane uz estradu, prvenstveno žele stvarati i održavati takvu tapiseriju. Među njima su etablirani znanstvenici i intelektualci svih fela zaduženi za 'tumačenje' stvarnosti.

  Ustvari, znanstvenici i 'stručnjaci' definiraju stvarnost kako bi je uskladili s vječno adaptirajućom dominantnom mentalnom tapiserijom datog trenutka. Oni također osmišljavaju i stvaraju nove ogranke tapiserije koje služe specifičnim skupinama moći pružajući im nove načine iskorištavanja drugih. Ti visoki svećenici bivaju nagrađeni visokim društvenim i klasnim položajem.

  Novčana laž

  Jedan od najznačajnijih primjera predstavljaju ekonomisti. Vjerojatno nije slučajno da su u Sjedinjenim Državama krajem 19. stoljeća ekonomisti bili prvi profesionalni analitičari koje je trebalo 'slomiti' u bici za određivanje granica akademskih sloboda na sveučilištima. Od tog trenutka nadalje akademski će sustav nametati strogu operativnu podjelu između istraživanja i teoretiziranja kao prihvatljivih stvari, i društvene reforme kao neprihvatljive.1

  Svaki intelektualni teoretičar koji je htio sačuvati svoj položaj razumio je što to znači. Kao nusproizvod svega toga, znanstveni su teoretičari postali virtuozi na polju gajenja vlastite važnosti, usprkos tom fatalnom ograničavanju njihove društvene relevantnosti, uz šuplje fraze kao što su: 'istina je naše najmoćnije oružje', 'naliv-pero je moćnije od mača', 'dobra ideja može promijeniti svijet', 'razum će nas izbaviti iz tame' itd.

  Tako se ekonomija posvetila zabašurivanju laži o novcu. Loše prakse posuđivanja, namještanje cijena i monopolistička kontrola bile su glavne prijetnje prirodnoj pravdi slobodnog tržišta, a pojavljivale su se samo kao greške u pretežno samo-regulacijskom sustavu kojeg se moglo obuzdavati prilagođavanjem kamatnih stopa i drugih 'mjera sigurnosti'.

  U međuvremenu, niti jedna općeprihvaćena ekonomska teorija uopće ne spominje činjenicu da se sam novac stvara na veliko u bankovnom sustavu dijelnih rezervi u vlasništvu tajnih privatnih interesa čiji su predstavnici dobili dopuštenje da stvore i određuju dug kojeg se mora platiti iz realne ekonomije (uz kamate). Time se neprekidno koncentriraju vlasništvo i moć nad svim lokalnim i regionalnim gospodarstvima.

  Mi, ostali, novac moramo zaraditi i ne možemo ga tek tako stvoriti, a u trenutku smrti nikada ga ne posjedujemo u većim količinama. Srednji stalež plaća najamnine ili pak hipoteke. U stabilnim područjima, sustav ropski niskih plaća održava se i dodatno pogoršava, a na svim novozauzetim teritorijima uvodi se u svojim najopakijim varijacijama.

  Gotovo je nevjerojatno da se najveća ekspolatacijska prevara (stvaranje privatnog novca kao duga) koja je ikada izvršena i primijenjena na cijelom planetu, u ekonomskim teorijama uopće ne spominje. Ekonomisti su toliko zaokupljeni modeliranjem uspona i padova dobiti, prihoda, stopa zapošljavanja, vrijednosti dionica i koristi od spajanja poduzeća za eksploatatore srednje razine, da ne zamjećuju njihovo zaobilaženje temeljnih elemenata. Oni modeliraju plan izgradnje a istodobno ne žele vidjeti da je određeni teren trusno područje podložno potresima, s lešinarima koji kruže u visini.

  Financijeri, dotle, sami pišu i prepravljaju pravila, a makroekonomske teorije prešućuju i taj proces. Jedini ljudski element koji ekonomisti uzimaju u obzir u svojim 'prognostičkim' matematičkim modelima je niskorazinsko ponašanje potrošača, a ne visokorazinska manipulacija od strane sustava. Korupcija je općeprihvaćena norma, ali niti njoj se ne pridaje pažnja. Privrede, kulture i infrastrukture nacija namjerno se uništavaju kako bi zapale u dužničko ropstvo preko novih i većih nacionalnih dugova koji će opteretiti mnoge buduće generacije, dok

  avatar

  28.09.2013. (10:22)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...