Komentari

plasticno-je-fantasticno.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • Bergaz

    Za "šmekere" dušu dalo.
    Ali... Upitna mi je robusnost "sistema"... Nema šanse da bude tanak i nezgodno "podatljiv" kao tradicionalna PET-ambalaža... a to znači i više odbačene plastike u okolišu.

    avatar

    17.09.2013. (23:14)    -   -   -   -  

  • Plastik

    Slazem se, ali ne treba uvijek povezivati plastiku i odgacivanje ili otpad ili oneciscenje. Plastika i plasticni predmeti su kao i svi ostali - vrlo ovisni o ljudskom ponasanju.

    avatar

    18.09.2013. (07:48)    -   -   -   -  

  • Bergaz

    Naravno, ali mi "vizualno" iskustvo govori da "tipični" konzumenti piva nisu "pretjerano skloni" nametnutim ponašanjima.
    Uostalom, i reklame za pivo, ne slučajno, imaju sasvim specifičnu "ciljanu klijentelu", zar ne?

    avatar

    18.09.2013. (10:50)    -   -   -   -  

  • Plastik

    Vjerujem da uz dobar sustav i to se može riješiti. Svjedok sam da je Hrvatska očišćena od plastičnih boca kada je Dropulićka uvela povratnu naknadu - u 15 dana. Čista ko suza. Naravno, i to smo izigrali i izokrenuli, ali kao sustav se pokazao dobrim. Stoga se stalno zalažem - izgraditi sustav kojim će se moći odvojeno prikupljati sav korisni otpad, pustimo da ljudi nađu interes u tome, stvorimo tržište sekundarnih sirovina - i onda će postati stvarno i jedino važno koliko koji materijal, odnosno proizvod u cijelom svom životnom ciklusu (od pridobivanja sirovina do konačnog zbrinjavanja) ostavlja najmanji trag u okolišu - bilo da manje sirovine troši, bilo da troši manje energije ili drugih prirodnih resursa, bilo da manje emitira štetnih stakleničkih plinova, bilo da se može višekratno koristiti, bilo da se na kraju uporabnog vijeka može reciklirati i / ili energijski oporabiti.

    Evo malo igre brojkama. Kada bi sva ambalaža za pića bila od PET-a, kada bi zamijenila staklo, tada bi imali znatnu uštedu energije (više od 50 %) koja se troši u proizvodnom procesu i ogromnu uštedu na gorivu kamiona (više od 30 %) u kojima se prevoze dobra zapakirana u takvu laganu ambalažu. Složiti ćemo se da se i PET i staklo mogu jednakim učinom reciklirati. Ali ipak, PET se može i energijski oporabiti, a već i u Hrvatskoj imamo postrojenje za depolimerizaciju u Osijeku da od otpadnog PET-a dobijemo gorivo. Tako bi smo trebali početi gledati na stvari. S čime smo sebi i okolišu napravili najmanju štetu.

    Naravno, treba si dopustiti i malo gušta za kojeg moramo biti svjesni da košta, a to je da neki sadržaji ipak ne idu u PET, ne zbog PET-a, ne zbog sadržaja, već zbog našeg gušta i navika. Niti ja se ne slažem da mi Vrbničku žlahtinu ili Plavac mali posluže u plastičnim čašama. Ali, taj gušt, da bude u lijepo oblikovanoj staklenoj boci i da ih pijem iz pravilno odabrane staklene čaše košta i to sam spreman platiti.

    avatar

    18.09.2013. (14:30)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...