Komentari

lobotomizator.blog.hr

Dodaj komentar (30)

Marketing


  • CroDruid

    Je tak je.
    E, samo ovo da jedemo tuđe smeće bi samo odkomentiral.
    Naime, s mesom nas zeza zakon Austrije. Ne znam dal je do sad promijenjeno štogod, al prije je bilo ovak nekak:
    U Austriji se meso starije od 6 mjeseci od dana klanja mora uništiti.
    A kod nas je zakon mislim 12 mjeseci. Uglavnom nisam siguran u broj mjeseci, samo znam da je razlika.
    Onda bi Cvjećar otišel tam i kupil to meso za siću.
    Austrijancima super, jer da ga nisu prodali Cvjećaru morali bi još platiti da ga spale...
    Mislim meso je ispravno, al Austrijancima je smeće, al nama nije! :-)

    avatar

    20.08.2013. (15:44)    -   -   -   -  

  • sagittariusclassic

    ...Super, sad samo treba naći nekog tko će sve to dopeljati u red. A takvih nema ni u tragovima...

    avatar

    20.08.2013. (21:40)    -   -   -   -  

  • Lobotomizator

    Ovo s mesom je u nekoliko država, meso je ispravno a kod nas se smije uvesti zato jer je to zakonom dozvoljeno...
    Što se tiče reda, teško red u poljoiprivredu može uvesti čovjek koji je uspio upropastiti seosku poljoprivrednu apoteku. On može provoditi nekakve zakone i propise ali nekakvu sliku u kojem smjeru bi sve to trebalo ići nema.Nisu je imali ni prije njega...

    avatar

    21.08.2013. (07:24)    -   -   -   -  

  • Bergaz

    Koliko li je samo "umočenih" u pekmez!
    Odozgo nadolje.
    S posljednjom rečenicom sažeo si sve.

    avatar

    21.08.2013. (08:10)    -   -   -   -  

  • dylan dog

    Genijalno!

    avatar

    21.08.2013. (08:18)    -   -   -   -  

  • Dante

    Gledao sam Plodove zemlje sa Stubljarom i upalo mi u oči- vjerovatno i još ponekome kad su nekakvi uzgajivači bresaka iz istre pričali kako im dobro ide i kako je cijena dobra , ali mogla bi i bolja biti... pojavljuje se kadar na kojem na tezgi prodaju voće i povrće i piše rajčica i 55 kn ispod nje... nadam se da mi je promakao zarez između petica, no bojim se da nije... I to bez srama prikažu u emisiji o hrvatskoj poljoprivredi !?

    avatar

    21.08.2013. (10:03)    -   -   -   -  

  • Joanna has left Stepford

    tužan dio priče je da mi koji nismo dio nje ne bi ni na koji način osjetili da svi ti seljaci nestanu jer mi ionako ne jedemo njihovu hranu nego uvoznu , a to što oni proizvedu je zapravo kap u moru, i to skupa kap. priča je vrlo muljava sa svih strana, poticajima se kupuje mir(kao i mnogim drugim mjerama), većina ih poticaje doživljava kao plaću a ne kao pomoć za unapređenje proizvodnje. i jebat ga ne može mi nitko reći da svi moraju proizvoditi pšenicu ako je cijena loša. kad je počela priča o krizi na zelandu su smanjili državnu upravu za neki bijesni postotak(čini mi se 30ak), ljudima dali otpremnine da mogu pokrenuti nešto svoje, i ukinuli sv epoticaje. NJihov ministar gospodarstva (ili ekvivalent tog) je rekao da su umjesto dotadašnja 3 mliječna proizvoda dobili njih 27 jer su ljudi zbog konkurencije morali uvoditi inovacije u proizvodnju.

    avatar

    21.08.2013. (10:34)    -   -   -   -  

  • Kraken

    Sve manje više ok, ali se ne slažem s ovim dijelom gdje braniš državu od intervencije. Taj stav koji zastupaš postavio je Adam Smith još davne 1776 godine u svome djelu Bogatstvo naroda a sistem koji zastupaš u članku funkcionira na principu "nevidljive ruke" (tržište prepušteno isključivo samoregulaciji putem zakona ponude i potražnje.

    U teoriji to zvuči logično i ok, ali (uvijek ima ali) do kraja svoga života i Adam Smith je shvatio da princip "nevidljive ruke" je obična glupost i da sistem bez intervencije države ne može funkcionirati. Kada je tržište prepušteno isključivo ponudi i potražnji bez državnog intevencionizma rezultat je OGROMNO povećanje razlike između bogatih i siromašnih, brisanje prava (to nas se sada događa jer nam vlada provodio neokapitalističke pristupe) nekontrolirano korištenje resursa do iznemoglosti, inflaciju, i u konačnici raspad sistema (vjerovatno u krvi).

    Država na tržištu MORA intervenirati kako bi održala stabilnost nećeš pronaći ni jednu državu svijeta koja funkcionira na prvotnom modelu Adama Smitha.

    Da seljaci MORAJU imati poticaje! Zašto? Zato što ih SVI drugi seljaci imaju (cijela EU, Amerika...) I bez poticaja ne mogu biti ni malo konkurentni (i ovako gotovo da nisu zbog zastarjele tehnologije i pre malih parcela).

    avatar

    21.08.2013. (10:55)    -   -   -   -  

  • Kraken

    Da se razumijemo ne podržavam ovaj sustav poticaja koji mi imamo, ali nije problem u tome što seljaci imaju poticaje (i traže svoje zakonsko pravo i u tome imaju moju podršku, kad se svi pozivaju na razna prava za 100 kn zašto to ne bi i seljaci jer to je PRAVO) problem leži opet u DRŽAVI jer nije postavila održiv, logičan sustav isplate poticaja po kojemu bi se osiguralo NAMJENSKO trošenje poticaja i poticaji dobivali za OBALJENI posao. Naravno da bi to odradila država mora imati keš koji će isplaćivati BEZ ZAKAŠNJENJA jer zemlja i vrijeme ne čekaju kada će država imati novaca.

    avatar

    21.08.2013. (11:01)    -   -   -   -  

  • Lobotomizator

    Ja samo navodim neke modele po kojima su poticaji kod nas išli, za i protiv koje sam vidio i čuo oko sebe i na svoje oči. Poticaji po svijetu idu za konkrentne stvari, toje istina, Za održive i izvedive projekte, a ne lijepe želje. Kod nas su trebali biti utrošeni na navodnjavanja, famoznu legalizaciju, Jer sada bez čistih i legaliziranih papira nema aplikacije za EU fondove s parama za seljake. Ne bi u Europi i Americi farmeri i poljoprivrednici imali to što imaju da su trošili poticaje kao kod nas.

    avatar

    21.08.2013. (11:17)    -   -   -   -  

  • CroDruid

    Dečki, nitko normalan ne može braniti poticanje poljoprivrede po hektaru, samo po proizvedenome!
    Kad se to promijeni onda se može dalje razgovarati o bilo čemu, prije ne.
    U prethodnom tekstu "tko je od seljaka htio stvoriti narkomana" u samom naslovu je sve. Kad se netko na nešto navuče usporedba s narkomanijom je dobra.
    Jabih rekao recimo da se poljoprivrednici ponašaju kao adolescent koji još uvijek duda dudu varalicu.
    Poticaji su bili i duda i varalica da bu to moglo tako u beskraj.

    avatar

    21.08.2013. (11:19)    -   -   -   -  

  • Lobotomizator

    I ne branim državu od intervencije .Država mora intervenirati ali kao i sve druge države u EU da osigura primjereni "okoliš" za tržište i natjecanje, naveo sam i zakone koji bi regulirali nečije extra profite na bazi preprodaje. Nije posao države da ide okolo i procjenjuje koliko je pšenica, a koliko luk. Zakonom ne može luk na tržnici ili u dućanu koštati više od 50 posto u odnosu na cijenu po kojoj je otkupljen od krajnjeg proizvođača. To mora država uvesti i sprovesti.

    avatar

    21.08.2013. (11:22)    -   -   -   -  

  • Neverin

    najveći problem jest da je država kriva ali ne možeš kazniti nikog pojedinačnog jer se odgovornost pere i nikoga da uhvatiš pojedinačno, svi će se izvlačiti da su dobivali naredbe odozgora...

    avatar

    21.08.2013. (11:41)    -   -   -   -  

  • Lobotomizator

    ako se krene linijom prema gore doći će se do tih odozgora. samo je pitanje i problem službi koje će ih sankcionirati. to bi nominalno trebao biti uskok, ali ne radi...

    avatar

    21.08.2013. (13:04)    -   -   -   -  

  • dražeN ;)

    Imam rođaka koji se bavi poljoprivredom u Slavoniji. Ima svoju zemlju ali i skupe objekte, stoku, strojeve i naravno, kredite. Nisam primijetio da živi u obilju, a radi doslovce od jutra do mraka, bez blagdana, godišnjeg i bolovanja. Mnogima ide malo na jetra, jer nekako očekuje da bi i drugi trebali raditi svoj posao ;)

    avatar

    21.08.2013. (14:24)    -   -   -   -  

  • Neverin

    @Lobo, pa vidiš i sam kako se svi sad prave mutavi sa Sanaderom, ispada da je svima kvalifikacija bila "znanje potpisivanja" bez znanja o čemu se radi

    avatar

    21.08.2013. (14:49)    -   -   -   -  

  • Lobotomizator

    onda se takve ljude jednostavno treba maknuti iz sustava. ako ništa ne zna ništa ne radi ništa ne smije, onda je višak u sustavu...

    avatar

    21.08.2013. (15:05)    -   -   -   -  

  • seoska idila

    jučer sam tu priču komentirala s jednim pravim poljoprivrednikom - o da, čudio se kad sam mu objasnila da s poticajima ili bez njih, on bi nakon što od prodanog proizvoda odvoji svoje troškove više od pola morao dati državi kao porez na dobit.

    to mu je bilo jaako čudno. on bi samo da mu država da, i još se ljuti što mu je ukinula/smanjila neke poticaje... ehhh

    avatar

    21.08.2013. (16:16)    -   -   -   -  

  • CroDruid

    @seoska idila
    Farmeri proživljavaju najgoru židovsku kletvu “dabogda imao pa nemao!”

    avatar

    21.08.2013. (19:11)    -   -   -   -  

  • Lobotomizator

    Veliki je nesrazmjer između cijena koje seljaci dobivaju za svoje proizvode i cijena po kojima prerađivači ili pretržci te proizvode prodaju. To je segment tržišta i gospodarstva u koji bi država prvo trebala uvesti red. Ovako su "popušili" svi. Država nešto malo, seljaci malo više a KRAJNJI KUPAC NAJVIŠE.
    A profitiraju Cvjećar i njemu slični...
    Metkovac poda kilu salate za 5 kuna. U kilu idu tri glave. U dućanu se prodaje glava za 5 kuna. Kila za 15. Seljak je platio na sve šta je kupio od repromaterijala pdv, plaća sva davanja državi a ima ih A kupac je platio isto pdv ali na enormno visoku cijenu. Država je nešto malo dala seljaku kroz poticaj a od svih naplatila pdv. Osim od nekih mešetara iz sredine lanca...

    avatar

    21.08.2013. (19:16)    -   -   -   -  

  • bellarte

    ...štono pjeva Josipa Lisac...maaaaagla svuuda maagla oko nas...,i tu se uvijek nešto muti..inače ne bi valjalo...

    avatar

    21.08.2013. (23:57)    -   -   -   -  

  • Neverin

    @Lobo, u logičnom sustavu gdje vlada meritokracija bilo bi tako, ali u sustavu gdje je neznanje odlika, poltronaštvo poželjno, kumstvo i nepotizam nezaobilazno, to su prave odlike režima. Tu je meritokracija nepoželjna jer bi oni koji vladaju trebali biti izbačeni. Posljedično tome ne gine nam svrgavanje istih sa vlasti mirnim ili nasilnim putem. Mislim da ova zemlja čeka taj dan, do tad agonija.

    avatar

    22.08.2013. (10:34)    -   -   -   -  

  • Lobotomizator

    Stoljećima nakon Matije Gupca nam je duboko kalemljen domobranski mentalitet, tako da smo mi još dugo, dugo spremni trpiti i kusati tuđa govna...

    avatar

    22.08.2013. (11:06)    -   -   -   -  

  • Salome

    naravno da nije!

    avatar

    22.08.2013. (20:08)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    citav post i hvalospjevi propalom piskaralu djeluju kao narucen panegrik (sa par casnih izuzetaka). nista cudno obzirom da sve to financira SKH-SDP. gomila bedastoca i gluposti bez ikakve osnove u ekonomiji. toliko o vasim pisanijama.

    bas i upravo zato se veselim sto cete i vi , bas kao i vasi puleni koji su zasjeli u drzavne fotelje crknuti. a jedini koji ce prezivjeti i veslati dalje su bas ti seljaci protiv kojih toliko rogoborite. znaci li to da ste vi zapravo seljacine?

    avatar

    22.08.2013. (23:46)    -   -   -   -  

učitavam...