Komentari

hocemocenzuru.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • luki 2

    Bravo! Trebalo bi se malo prisjetili kako je Josip Broz znao diplomaciju iskoristiti i na gospodarskom planu....Kontakt iz prošlosti nikada ne treba podcijeniti ili zanemariti; i Mesić je veliki zagovornik "povratku" pokretu nesvrstanih, odnosno onom dijelu koji nam je danas toliko potreban - gospodarskom dijelu...Pozdrav, L+B+G

    avatar

    10.06.2013. (07:25)    -   -   -   -  

  • geomir

    Eto, ako nećemo mi sami, oćedu oni naši bivši nesvrstani kompanji!! :-))

    avatar

    10.06.2013. (10:04)    -   -   -   -  

  • Wall na Mjesecu

    Osnovni principi Nesvrstanih i danas predstavljaju vrhunske društvene i humane ciljeve, kojima bi svaka miroljubiva zemlja trebala težiti:
    poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta drugih zemalja; nenapadanje; nemiješanje u unutrašnje poslove; jednakost i uzajamna korist; miroljubiva koegzistencija. Cijeli NATO savez, pa i HR (njezina vazalska mini-članica), ponašaju se upravo suprotno ovim humanim i plemenitim ciljevima.

    avatar

    10.06.2013. (10:39)    -   -   -   -  

  • blogdogg

    hehehe...aj nećemo se sad sprdat, iako priznat ćeš, ta je tema često rabljena kao obrazac za sprdanje. u mome mjestu su mnogi inženjeri 70-ih upućivani u Libiju i Irak na izvođenje radova u pustinji (mahom sustave podzemnih skloništa). dobro si opisao grimasu vesne pusić koja mi u tim situacijama izgleda gore od kosorice kad je bila kod obame. ipak,
    znam da južno-američko ljevičarenje ima tu neku latino privlačnost, ali moraš se složiti da je Chavez ipak bio bjelosvjetski odmetnik, don kihot u pružanju otpora usa imperijalizmu i sve i da cijenim takav stav (a cijenim ga), njegovo neodgovorno gospodarenje venezuelanskim resursima će u vrlo kratkom roku Venezuelu dovesti na koljena. To su sustavi koji traju tek malo duže od svojih tvoraca. To je, nažalost tako. Poklanjao je naftu sandinistima ,Castru je slao naftu u zamjenu za životinje za ZOO u Carracasu?! Nesvrstani pak, su okupljali zaista širok dijapazon egzotičnih zemalja i u tom se krugu našla i gomila diktatora sa kojima se stvarno nije bilo mudro uslikavati i rukovati. Gospodarski, SFRJ nije blog zna što poentirala u tom savezu. Dapače. Postoje studije koje dokazuju da je u taj projekt utučena gomila novaca i odrađeni su veliki poslovi koji su do dan danas ostali nenaplaćeni.

    avatar

    10.06.2013. (14:04)    -   -   -   -  

  • malo ti malo ja

    Da mi je samo znati; a di smo se to svrstali. Era nesvrstanih
    j e bila i prošla, obilježena između ostalog i diktatorima koje
    najrađe ne bismo spominjali, nisam pristalica diktatura, više
    ljubim slobodu. No, što je sloboda; jesam li slobodna ako
    mogu lajat a nemam u novčaniku za platit režije, djeca mi
    nemaju posao, a mene poslali na čekanje. Izgleda da nam je
    genetski tvrdo se hvatati za ideologije, isključujući zdravi
    razum, kao i za sve današnje nedaće okrivljavat mrtve ćaće:)))

    avatar

    10.06.2013. (15:58)    -   -   -   -  

  • hocemocenzuru

    #luki 2 - Hvala! Da, Mesić je tu jedini iskakao od svih koji su vodili državu, jedini se afirmativno odnosio prema nesvrstanima, u čemu su svoje prste naravno imali Tomislav Jakić i Budimir Lončar. Pozdrav L+B+G

    #geomir - nadam se da ćemo i više surađivati sa nesvrstanima, i poslovno i politički.

    #Wall na Mjesecu - u potpunosti se slažem, principi nesvrstanih su zaista humani. Pokret ih je tek djelimično uspio ispuniti u doba hladnog rata, ali bar su pokušali, i dobra su polazna osnova za neko buduće vrijeme. NATO je besmisleniji sada nego u doba hladnog rata, ali zna se čemu služi, sigurno ne svjetskom miru i stabilnosti. Samo zaista samostalne države mofu odbiti ulazak u NATO, a banana države kao naša su primorane uću u njega.

    #blogdogg - stvari su puno složenije i nisu crno-bijele i ovo je premali prostor za neku veću raspravu, ali pokušat ću :-)
    Bilo je sprdanja u osamdesetima, sjećam se skeča nadrealista "Velika nagrada nesvrstanih", doduše tu je prisutan i MMF, koji dijeli žetone. Bilo je viceva o nesvrstanima svakakvih, ali je bilo i ljudi koji su par godina radili u npr. Iraku i od tog novca sagradili kuće.
    Chavez je nacionalizirao naftne komanije i značajno smanjio siromaštvo, nepismenost, povećao standard, zdravstvo je unaprijeđeno, obrazovanje dostupnije. Meni je to odgovorno ponašanje, a ne treba zanemariti niti probleme koje je imao od strane SAD-a i satelita, jer je Venecula kao i nekad Kuba trebala biti primjer kako ćeš proći ako se suprotstaviš SAD-u.
    Poklanjanje nafte sandinistima je lijepa gesta, kao i slanje nafte Kubi, pogotovo kad se zna za sankcije koja Kuba ima od strane SAD-a (i naravno satelita).
    Da, bilo je diktatora u nesvrstanima, i to ne malo. Ali kao što je to Wall na Mjesecu pobrojio nemiješanje u unutrašnje stvari je jedan od principa pokreta, i svaku zemlju treba pustiti da ide svojim putem. Svi znamo kako su završile intervencije u Iraku i Libiji. Nažalost bilo je slučajeva i da su nesvrstane zemlje međusobno ratovale.
    A kad već spominjemo diktatore iz nesvrstanih, možda su recimo Nixon, Reagan, oba Busha i Obama krivi i za više mrtvih širom svijeta.
    Ono što me fasciniralo dok sam čitao knjigu od Jakovine je jugoslovenska diplomacija, koja je zaista bila svuda prisutna i cijenjena, a sada svih ovih 7 banana država skupa nemaju ni približan utjecaj ni značaj. Uostalo velika je razlika kad s nekim razgovaraš ravnopravno, nego kad na fotografijama izgledaš kao klinac koji je razvikao širom osmijeh na fotki sa Ronaldom.

    #malo ti malo ja - nažalost svrstali smo se uz NATO, na raspolaganju smo SAD-u, kad nas trebaju naravno.

    Uh, ovo je najduži komentar koji sam ikada napisao.

    avatar

    10.06.2013. (16:16)    -   -   -   -  

  • blogdogg

    hahaha nemoj već uzdisat jer je tek počelo! zeka. istina je da bi i ta rasprava mogla u nedogled i istina je što kažeš za 7 država (pretpostavljam da tu brojiš i Kosovo?). Bilo je pokušaja u Srbiji da se kontinuitet nesvrstanih održi i nastavi, ali je ta inicijativa propala i gledao sam jednu emisiju koju je vodio Tijanić na tu temu sa ekonomskim stručnjacima iz Srbije. Ne sjećam se njihovih imena, ali se sjećam da su analizirali dobit i gubitke koju je SFRJ imala na tome planu. Kao nastavak ove rasprave, objavit ću 1 post sutra pa te pozivam da ga pročitaš i da komentiraš jer te očito ova tema intrigira (kao i mene).pozz.

    avatar

    10.06.2013. (17:09)    -   -   -   -  

  • hocemocenzuru

    #blogdogg - da, brojao sam i Kosovo.
    Iduća dva dana sam offline, ali u četvrtak ću pročitati tvoj post i komentirati.Pozdrav

    avatar

    10.06.2013. (17:37)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Pročitah 'Trću stranu...' Izvrsna knjiga a autora posebno cijenim i čitam njegove članke u novinama i druge knjige.

    avatar

    14.06.2013. (17:06)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...