Ma, TV-kuhari ne prave obrazovne emisije da bi nas učili kuhati, nego mi to više liči na Riality show u kojem nam prikazuju hranu u nerealnom svijetu. (na sličan način kao i XXX emisije). Normano da to ne važi za sve, postoji veliki broj izuzetaka.
Što se tiče naših blogera, čini mi se da bi napravili bolju i kvalitetniju emisiju nego slavni svjetski TV kuhari ....
31.05.2013. (22:08)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Domalo u Hrvatskoj će uzori biti 4K=kuhari, konobari, kurve i kriinalci. Ima toga odavno, ali ulaskom u Uniju znanstvenici sigurno neće imati "prijestolje", a i komu to treba. Što se popularnosti TV-kuhinja tiče, što zamršeniji izrazi, to bolji prihvat kod publike, a gdje je naša tradicionalna kuhinja, s natruhama modernog? A raštika sa suhim mesom, pašticada s njokama, a tek ova sirotinjska koja će svakim danom biti sve više uvažavana, ne na TV-i naravno. Laka noć:))9
31.05.2013. (22:33)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ma kod nas se kulinarstvo vezuje na sveprisutni "in" snobizam i sad su svi ludi za tim fancy kulinarskim izrazima-na posteljici od toga i toga...e ta posteljica im je lozinka i svi tu nešto seruckaju -gastro nomadi ,ovi, oni, a imala si možda priliku vidit kad je karapanđa bio gost na masterchefu-šta je kuhao-goveđi gulaš-običan da ne može bit običniji, a vidi se s tv-a da je bio za prste lizat!
01.06.2013. (01:50)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
problem s kuvanim gravom je što više nemamo uvjete za to. nekad je domaćica bila doma, pa ujutro stane za štednjak, stavi grah i suho meso kuhati i onda se to kuha cijelo dopodne. normalno da je tada bilo super. tko danas ima vremena za trosatno kuhanje?! meni svako jelo gotovo u pol sata - sat. ono što traje dulje, to niti ne spremam, već odem negdje van pojesti....hhehee ili kod mame :)
01.06.2013. (09:22)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@ NF Pa i tvoji svakodnevni dorucci izgledaju primamljivo!
@Sve je rijec Cini mi se da su neke kuharske emisije irealne, jer nemaju veze sa stvarnom kuhinjom koju spravljaju gledatelji, ali zasto to fascinira te iste gledatelje ... e to me zanima.
01.06.2013. (19:53)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@ malo ti malo ja Bilo bi zanimljivo vidjeti sta se sprema u onim kuhinjama gdje nema dovoljno sredstava. Mislim da su one mnogo kreativnije od ovih High kichen.
@sjedokosi Pa traje barem do novembra ali ako tada spravljas grah ... nemas vise nade da se vrati ono iz maja.
01.06.2013. (19:56)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@Lion Queen Nama je nedostatak vremena samo izgovor... i to vec prilicno dugo pa smo i sebe i ukucane navikli da jedemo na brzinu spravljeno. Ali ako su svi zadovoljni ne mora ni da bude graha.
@gorski vjetar Hahaha, dekoracija je stvarno super ali ono sto se nisam usudila spomenuti je i odjeca onih iz"Vecera za 5"... no comment!
01.06.2013. (20:45)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@pirat s kariba nekome je kriv kapitalizam, nekome komunizam a ustvari krivi smo samo mi ljudi koji smo naucili da se krecemo u coporu pa se jedinka bez toga osjeca izgubljenom.
01.06.2013. (20:47)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Objavljeno 08.06.2012 na mom blogu: "... Bio sam u knjižnici i posudio Montignac za Hrvate, Zagrebački stol i Jamiejevu kuhinju. Znam sve potrebno o dijetama, ali zanimaju me jelovnici i tradicija, a Oliver mi je, uz nenadmašnu Anu, kulinarski ljubimac. Volim njegovo nonšalantno, ali i odmjereno nabacivanje hranom, bez previše petljanja i sa puno ljubavi. Nisam čovjek od prakse, ali od njega sam naučio stručno napraviti solidan nered u kuhinji :)))"
Mislim da nisi pročitala neku od knjiga kakvu sam naveo u tom postu, jer da jesi shvatila bi bit poruke koju Jamie i mnogi drugi vrhunski kuhari šalju, a ona se u tvom postu baš nigdje ne spominje, dapače, potpuno je promašena, apostrofirajući nebitno. Srećom, Jamie ti sigurno ne bi zamjerio, a ni meni to nije na kraj pameti ;)
P.S. Ne možemo nikoga ništa naučiti. To čovjek mora odraditi sam. Mi možemo pomoći samo tako da iskreno živimo svoj vlastiti život, i damo priliku drugima da prođu svoje lekcije bez da im puno smetamo "pomažući" im.
01.06.2013. (21:13)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@Drazen Nemas pravo, imam Oliverove dvije knjige i pratila sam ga na TV... njegovo ugoscavanje prijatelja, njegovu skolu kuhanja, njegova putesestvuja Engleskom i svijetom. Naucila sam da postoje mnogi zacini i sastojci o kojima do tada nisam znala a na srecu imala sam priliku da ih kupim ovdje gdje privremeno boravim. Ali osim sto mu zamjerim da je komercijalizirao svoje emisije i postao iz svake serije sve puniji, nemam u principu nista protiv njega niti njemu slicnih.
Ja sam ustavri imala sasvim drugu namjeru sa ovim postom... naime da se osvrnem na program nase TV, a uzela sam kuhanje jer su reality show i kojekakvi kvizovi vec iscrpljena tema.
Pretpostavljala sam da ce neko od onih koji se bave kuhinjom na blogu mozda shvatiti to kao atak na njih, zato sam se na kraju ogradila od toga. Mozda je to bilo malo nespretno jer vidim to po P.S. ali nije mi to uopce bila namjera. Pozdrav
01.06.2013. (21:28)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@ Drazen Znam ja njegovu poruku, ali ne znam jesi li ga gledao u posljednje vrijeme... nije bas dosljedan onome sto porucuje u svojim emisijama.
Ali kako sam vec rekla ne radi se ovdje o Oliveru... imamo i mi ovdje jednog Olivera, zove se Tim Malzer... radi se o kuharima a Oliver je, bez obzira na njegove kvalitete postao sinonim za TV-kuhara. Kao sto je Vegeta postala sinonim za zacin pa mi sve slicne zacine zovemo vegetom ili sve kreme od ljesnjaka ... nutelom. A razlike su znacajne.
01.06.2013. (21:47)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Priznajem, već dugo Vegetu ne zovem začinom, nego kemikalijom, i najvećom prevarom u mom kulinarskom životu. Lako će biti da si u pravu, tj. da je tvoja reakcija i pisanje utemeljeno. Ja već dugo vrlo slabo gledam televiziju i nemam zapravo pojma što se tamo dešava, ali volim se praviti pametan, a znam biti i neugodan kada netko nekoga napada, pa ću tako rado stati na stranu Jeamia, Vjekoslave, Zdravka, Milana, ..., makar se možda u mnogočemu, pa i onim nekim temeljnim životnim postavkama, sa njima ne slagao. Ako sam kriv, kazniti ću se već nekako, znam da bog nema vremena za gluposti, iako ima sve vrijeme ovoga svijeta ;)
P.S. Tv je skroz bez veze, a ako ovako nastavi i net će postati hrpa ničega, ako to već i nije, zajedno sa mnom i mojim "mudrolijama" raznih vrsta. Tvoja je poruka u polemici doga i prijatelja sa pericom i prijateljima izgledala naivno, jer eto, nitko je se ne drži, pa ni oni koji je propagiraju, i podržavaju, baš kao i ti i ja. Tisuću puta sam rekao, u redu, ne valja ovo ili ono, ovaj ili onaj, ali daj ti svoje što imaš bolje, ili bar u što vjeruješ da je dobro, i to je to. Ako ne valjaju Marko i Perković i Tomson ili Mate i Mišo i Kovač, pa pjevaj ti što i kako treba, a njih pusti tamo i takve kakvi već jesu s onima koji s njima pjevaju. Tko meni brani u tajicama i balerinama plesati labuđe jezero svaki dan. Da se to snimi i emisiju bi možda dobio. Dok se to ne desi, ili dok mi uistinu ne dojadi, glumiti ću i dalje gljivu ludaru tu na blogu.
02.06.2013. (03:29)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
nedavno sam se vratila iz širokog svijeta... TV Kuhari su punili vrijeme programa... ulazili u naš dom... nudili exkluzivne delicije... knjižare su se punile knjigama recepata... saznali smo kako su kuhali impresionisti... kako Picasso... a kako Brecht... knjige s vrhunskim ilustracijama umjetnika... odličan poklon za prijatelje... knjiga recepata Isabele Aliende... Afrodita... prepuna začinske poetike, eliksira i afrodizijaka... recepti za večeru u dvoje sa opisima aroma i mirisa... uz savijete što treba obući pri kuhanju... a što pri kušanju... pa jednostavnost Oliverove kuhinje... recepti kako iz ništa napsraviti savršen obrok...
Veljko Barbijeri nas odnosi u drevna vremena... priča o porijeklu naših specijaliteta... i njegova knjiga krasi našu biblioteku...
nedavno smo bili na promociji knjige Radovana Marčića.. "Uživajte sa mnom"... promocija uokvirena u kušanje njegovih specijaliteta...
sinoć smo bili s prijateljima na večeri u restoranu Ane Ugarković... kušali njenu kuhinju... odlična je...
kulinarstvo je postalo umijeće... i na neki način nadmetanje među "vrhunskim" kuharima... a njih ima sve više i više... moj suprug je pored umijeća glume postao i hoby kuhar... priprema odlična jela... a ona obićna, svakodnevna iz prastare "kuharice" moje pokojne None prepušta meni... napisao je i knjigu "traganje za izgubljenim Narcisom"... krimnalistički Roman u kojem nema ubistva... ali knjiga vrvi recepatima...
oprosti, raspisala sam se... ali filozofija kuhanja se širi epohom... uvlači nas u svoj vrtlog... budi znatiželju... poziva na kušanje...
a što se tiče Vegete... e tu sam pristrana... moja pokojna teta... sestra moje mame... Zlata Bartl je potpisnik temeljnog recepta tog začina...
carpe diem...!
02.06.2013. (06:42)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Najbolji su mi kad kuhaju nekaj čega nema za nabaviti, ili je tak skupo da si nemreš priuštiti. Ono, jebe te u zdrav mozak, popizdim. ....ili sljedovi, nizevi, nizovi, votever.....9,10, 12, pa kaj ti misliš, ja, žena i dvoje dece, a doma spremaš. Pital sam Chefa Zdravka Perića, koji je btw završil školu prestižnog fran. "Le Cordon Bleu".....dobro Zdravko, ti nizovi....kad bi ja došel u taj tvoj jebeni restoran i naručil pečenog piceka sa krumpirom, bi ti to znal napraviti, ha....onak sa zelenom šalatom, maspater perverznu Smijal se 10 minuta!
02.06.2013. (07:09)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Postojalo je i u Splitu poduzeće "Uzor", ali je propalo :-( A osnova svakog dobrog kuhanja uvijek je bila - jednostavnost. Uz samo jednu žličicu magije ;-)
02.06.2013. (08:53)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@ Drazen Drago mi je da neko prihvati diskusiju a da se ona na koncu ne svede na svadju i vrijedjanje... bez obzira na neslaganje u misljenju. Smatram da ne trebamo nekoga manje cijeniti jer nismo istomisljenici, pod uvjetom, naravno da posjeduje neke druge dobre osobine ili razloge sto to cini (ovaj zadnji dio recenice je moja profesionalna deformacija, kako to kazu). Medjutim iako mi je u "g... vec prilicno godina" u glavi mi se ponekad pojave nekakve glupave ideje, kao sto je to neki dan bilo... ali i u ovim godinama se prave pogresne procjene ali i uci. Mislim da si shvatio da me ne vode lose namjere nego je to vise radoznalost a osim toga ja uvijek tezim ka harmoniji, sto nije uvijek dobro. Hvala na razgovoru i pozdravljam!
02.06.2013. (10:50)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@ dinajina sjecanja Znas u pocetku mi je prijala ta muska zainteresiranost za kuhinju, mislila sam: dobro je da se i zene odmore malo od kuhanja. Medjutim kod mene se na kraju to musko kuhanje svelo na ekskluzivu dok je meni ostajao onaj neugodni dio posla: ciscenje povrca i pranje sudova a lovorike je dobio muski ekspert. Ali svakog cuda tri dana... na kraju se pripremanje jela svelo na ono sto ne traje duze od pola sata i od namirnica kojih ima u hladnjaku, a kuha ko stigne. Ekskluzivnu kuhinju priustimo si kad odemo u restoran.
02.06.2013. (10:57)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
NF
ma nema do naših alexxla i dražena, a i leeloo i cure nisu za baciti ;)
31.05.2013. (21:58) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
sve je riječ
Ma, TV-kuhari ne prave obrazovne emisije da bi nas učili kuhati, nego mi to više liči na Riality show u kojem nam prikazuju hranu u nerealnom svijetu. (na sličan način kao i XXX emisije). Normano da to ne važi za sve, postoji veliki broj izuzetaka.
Što se tiče naših blogera, čini mi se da bi napravili bolju i kvalitetniju emisiju nego slavni svjetski TV kuhari ....
31.05.2013. (22:08) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
malo ti malo ja
Domalo u Hrvatskoj će uzori biti 4K=kuhari, konobari, kurve i kriinalci.
Ima toga odavno, ali ulaskom u Uniju znanstvenici sigurno neće
imati "prijestolje", a i komu to treba.
Što se popularnosti TV-kuhinja tiče, što zamršeniji izrazi, to bolji
prihvat kod publike, a gdje je naša tradicionalna kuhinja, s natruhama
modernog? A raštika sa suhim mesom, pašticada s njokama, a tek
ova sirotinjska koja će svakim danom biti sve više uvažavana, ne na
TV-i naravno. Laka noć:))9
31.05.2013. (22:33) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Sjedokosi
ma ja radim poeziju od graha uvijek
a ne samo u novembru
onda se ne sjećam nego i ono iz maja
traje dok traje :)
a traje dugo ako je pravo
31.05.2013. (22:50) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Neverin
kakav marketing za kraj :) kuhanje podsjeća na alkemiju
31.05.2013. (22:51) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
blogdogg
ma kod nas se kulinarstvo vezuje na sveprisutni "in" snobizam i sad su svi ludi za tim fancy kulinarskim izrazima-na posteljici od toga i toga...e ta posteljica im je lozinka i svi tu nešto seruckaju -gastro nomadi ,ovi, oni, a imala si možda priliku vidit kad je karapanđa bio gost na masterchefu-šta je kuhao-goveđi gulaš-običan da ne može bit običniji, a vidi se s tv-a da je bio za prste lizat!
01.06.2013. (01:50) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Čuvarica pinkleca
kad je previše, je previše....to ni pas sa maslom ne može prožvakati, pa ni ja to silno nakuhavanje na svim tv kanalima
01.06.2013. (07:07) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
lion queen
problem s kuvanim gravom je što više nemamo uvjete za to. nekad je domaćica bila doma, pa ujutro stane za štednjak, stavi grah i suho meso kuhati i onda se to kuha cijelo dopodne. normalno da je tada bilo super. tko danas ima vremena za trosatno kuhanje?! meni svako jelo gotovo u pol sata - sat. ono što traje dulje, to niti ne spremam, već odem negdje van pojesti....hhehee ili kod mame :)
01.06.2013. (09:22) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gorski vjetar
ma sve to što prikazuju na tv-u je da prostiš šit.... naravno sve osim dekoracije... :))
01.06.2013. (13:05) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
pirat s kariba
truli kapitalizam je odgovor na sve šta se događa;)
01.06.2013. (15:20) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
brigita3
@ NF
Pa i tvoji svakodnevni dorucci izgledaju primamljivo!
@Sve je rijec
Cini mi se da su neke kuharske emisije irealne, jer nemaju veze sa stvarnom kuhinjom koju spravljaju gledatelji, ali zasto to fascinira te iste gledatelje ... e to me zanima.
01.06.2013. (19:53) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
brigita3
@ malo ti malo ja
Bilo bi zanimljivo vidjeti sta se sprema u onim kuhinjama gdje nema dovoljno sredstava. Mislim da su one mnogo kreativnije od ovih High kichen.
@sjedokosi
Pa traje barem do novembra ali ako tada spravljas grah ... nemas vise nade da se vrati ono iz maja.
01.06.2013. (19:56) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
brigita3
@ Neverin
Bilo bi dobro kad bi marketing bio tako jednostavna stvar.
@ blogdog
Nista bolje od dobrog gulasa, samo treba imati dobre sastojke.
@Cuvarica pinkleca
Bas tako... sto je puno puno je.
01.06.2013. (20:42) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
brigita3
@Lion Queen
Nama je nedostatak vremena samo izgovor... i to vec prilicno dugo pa smo i sebe i ukucane navikli da jedemo na brzinu spravljeno. Ali ako su svi zadovoljni ne mora ni da bude graha.
@gorski vjetar
Hahaha, dekoracija je stvarno super ali ono sto se nisam usudila spomenuti je i odjeca onih iz"Vecera za 5"... no comment!
01.06.2013. (20:45) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
brigita3
@pirat s kariba
nekome je kriv kapitalizam, nekome komunizam a ustvari krivi smo samo mi ljudi koji smo naucili da se krecemo u coporu pa se jedinka bez toga osjeca izgubljenom.
01.06.2013. (20:47) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
dražeN ;)
Objavljeno 08.06.2012 na mom blogu:
"... Bio sam u knjižnici i posudio Montignac za Hrvate, Zagrebački stol i Jamiejevu kuhinju. Znam sve potrebno o dijetama, ali zanimaju me jelovnici i tradicija, a Oliver mi je, uz nenadmašnu Anu, kulinarski ljubimac. Volim njegovo nonšalantno, ali i odmjereno nabacivanje hranom, bez previše petljanja i sa puno ljubavi. Nisam čovjek od prakse, ali od njega sam naučio stručno napraviti solidan nered u kuhinji :)))"
Mislim da nisi pročitala neku od knjiga kakvu sam naveo u tom postu, jer da jesi shvatila bi bit poruke koju Jamie i mnogi drugi vrhunski kuhari šalju, a ona se u tvom postu baš nigdje ne spominje, dapače, potpuno je promašena, apostrofirajući nebitno. Srećom, Jamie ti sigurno ne bi zamjerio, a ni meni to nije na kraj pameti ;)
P.S. Ne možemo nikoga ništa naučiti. To čovjek mora odraditi sam. Mi možemo pomoći samo tako da iskreno živimo svoj vlastiti život, i damo priliku drugima da prođu svoje lekcije bez da im puno smetamo "pomažući" im.
01.06.2013. (21:13) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
brigita3
@Drazen
Nemas pravo, imam Oliverove dvije knjige i pratila sam ga na TV... njegovo ugoscavanje prijatelja, njegovu skolu kuhanja, njegova putesestvuja Engleskom i svijetom. Naucila sam da postoje mnogi zacini i sastojci o kojima do tada nisam znala a na srecu imala sam priliku da ih kupim ovdje gdje privremeno boravim. Ali osim sto mu zamjerim da je komercijalizirao svoje emisije i postao iz svake serije sve puniji, nemam u principu nista protiv njega niti njemu slicnih.
Ja sam ustavri imala sasvim drugu namjeru sa ovim postom... naime da se osvrnem na program nase TV, a uzela sam kuhanje jer su reality show i kojekakvi kvizovi vec iscrpljena tema.
Pretpostavljala sam da ce neko od onih koji se bave kuhinjom na blogu mozda shvatiti to kao atak na njih, zato sam se na kraju ogradila od toga. Mozda je to bilo malo nespretno jer vidim to po P.S. ali nije mi to uopce bila namjera. Pozdrav
01.06.2013. (21:28) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
dražeN ;)
Svi mi vidimo puno manje nego vjerujemo da vidimo. Šteta što si čitala Jamiea, a ipak nisi ulovila njegovu osnovnu poruku ;)
01.06.2013. (21:34) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
brigita3
@ Drazen
Znam ja njegovu poruku, ali ne znam jesi li ga gledao u posljednje vrijeme... nije bas dosljedan onome sto porucuje u svojim emisijama.
Ali kako sam vec rekla ne radi se ovdje o Oliveru... imamo i mi ovdje jednog Olivera, zove se Tim Malzer... radi se o kuharima a Oliver je, bez obzira na njegove kvalitete postao sinonim za TV-kuhara. Kao sto je Vegeta postala sinonim za zacin pa mi sve slicne zacine zovemo vegetom ili sve kreme od ljesnjaka ... nutelom. A razlike su znacajne.
01.06.2013. (21:47) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
dražeN ;)
Priznajem, već dugo Vegetu ne zovem začinom, nego kemikalijom, i najvećom prevarom u mom kulinarskom životu. Lako će biti da si u pravu, tj. da je tvoja reakcija i pisanje utemeljeno. Ja već dugo vrlo slabo gledam televiziju i nemam zapravo pojma što se tamo dešava, ali volim se praviti pametan, a znam biti i neugodan kada netko nekoga napada, pa ću tako rado stati na stranu Jeamia, Vjekoslave, Zdravka, Milana, ..., makar se možda u mnogočemu, pa i onim nekim temeljnim životnim postavkama, sa njima ne slagao. Ako sam kriv, kazniti ću se već nekako, znam da bog nema vremena za gluposti, iako ima sve vrijeme ovoga svijeta ;)
P.S. Tv je skroz bez veze, a ako ovako nastavi i net će postati hrpa ničega, ako to već i nije, zajedno sa mnom i mojim "mudrolijama" raznih vrsta. Tvoja je poruka u polemici doga i prijatelja sa pericom i prijateljima izgledala naivno, jer eto, nitko je se ne drži, pa ni oni koji je propagiraju, i podržavaju, baš kao i ti i ja. Tisuću puta sam rekao, u redu, ne valja ovo ili ono, ovaj ili onaj, ali daj ti svoje što imaš bolje, ili bar u što vjeruješ da je dobro, i to je to. Ako ne valjaju Marko i Perković i Tomson ili Mate i Mišo i Kovač, pa pjevaj ti što i kako treba, a njih pusti tamo i takve kakvi već jesu s onima koji s njima pjevaju. Tko meni brani u tajicama i balerinama plesati labuđe jezero svaki dan. Da se to snimi i emisiju bi možda dobio. Dok se to ne desi, ili dok mi uistinu ne dojadi, glumiti ću i dalje gljivu ludaru tu na blogu.
02.06.2013. (03:29) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Dinaja
dobro ti jutro...
nedavno sam se vratila iz širokog svijeta... TV Kuhari su punili vrijeme programa... ulazili u naš dom... nudili exkluzivne delicije... knjižare su se punile knjigama recepata... saznali smo kako su kuhali impresionisti... kako Picasso... a kako Brecht... knjige s vrhunskim ilustracijama umjetnika... odličan poklon za prijatelje... knjiga recepata Isabele Aliende... Afrodita... prepuna začinske poetike, eliksira i afrodizijaka... recepti za večeru u dvoje sa opisima aroma i mirisa... uz savijete što treba obući pri kuhanju... a što pri kušanju... pa jednostavnost Oliverove kuhinje... recepti kako iz ništa napsraviti savršen obrok...
Veljko Barbijeri nas odnosi u drevna vremena... priča o porijeklu naših specijaliteta... i njegova knjiga krasi našu biblioteku...
nedavno smo bili na promociji knjige Radovana Marčića.. "Uživajte sa mnom"... promocija uokvirena u kušanje njegovih specijaliteta...
sinoć smo bili s prijateljima na večeri u restoranu Ane Ugarković... kušali njenu kuhinju... odlična je...
kulinarstvo je postalo umijeće... i na neki način nadmetanje među "vrhunskim" kuharima... a njih ima sve više i više... moj suprug je pored umijeća glume postao i hoby kuhar... priprema odlična jela... a ona obićna, svakodnevna iz prastare "kuharice" moje pokojne None prepušta meni... napisao je i knjigu "traganje za izgubljenim Narcisom"... krimnalistički Roman u kojem nema ubistva... ali knjiga vrvi recepatima...
oprosti, raspisala sam se... ali filozofija kuhanja se širi epohom... uvlači nas u svoj vrtlog... budi znatiželju... poziva na kušanje...
a što se tiče Vegete... e tu sam pristrana... moja pokojna teta... sestra moje mame... Zlata Bartl je potpisnik temeljnog recepta tog začina...
carpe diem...!
02.06.2013. (06:42) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
alexxl
Najbolji su mi kad kuhaju nekaj čega nema za nabaviti, ili je tak skupo da si nemreš priuštiti.
Ono, jebe te u zdrav mozak, popizdim.
....ili sljedovi, nizevi, nizovi, votever.....9,10, 12,
pa kaj ti misliš, ja, žena i dvoje dece, a doma spremaš.
Pital sam Chefa Zdravka Perića, koji je btw završil školu prestižnog fran.
"Le Cordon Bleu".....dobro Zdravko, ti nizovi....kad bi ja došel u taj tvoj jebeni restoran i naručil pečenog piceka sa krumpirom, bi ti to znal napraviti, ha....onak sa zelenom šalatom, maspater perverznu
Smijal se 10 minuta!
02.06.2013. (07:09) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
brod u boci
Postojalo je i u Splitu poduzeće "Uzor", ali je propalo :-(
A osnova svakog dobrog kuhanja uvijek je bila - jednostavnost. Uz samo jednu žličicu magije ;-)
02.06.2013. (08:53) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
brigita3
@ Drazen
Drago mi je da neko prihvati diskusiju a da se ona na koncu ne svede na svadju i vrijedjanje... bez obzira na neslaganje u misljenju. Smatram da ne trebamo nekoga manje cijeniti jer nismo istomisljenici, pod uvjetom, naravno da posjeduje neke druge dobre osobine ili razloge sto to cini (ovaj zadnji dio recenice je moja profesionalna deformacija, kako to kazu). Medjutim iako mi je u "g... vec prilicno godina" u glavi mi se ponekad pojave nekakve glupave ideje, kao sto je to neki dan bilo... ali i u ovim godinama se prave pogresne procjene ali i uci. Mislim da si shvatio da me ne vode lose namjere nego je to vise radoznalost a osim toga ja uvijek tezim ka harmoniji, sto nije uvijek dobro. Hvala na razgovoru i pozdravljam!
02.06.2013. (10:50) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
brigita3
@ dinajina sjecanja
Znas u pocetku mi je prijala ta muska zainteresiranost za kuhinju, mislila sam: dobro je da se i zene odmore malo od kuhanja. Medjutim kod mene se na kraju to musko kuhanje svelo na ekskluzivu dok je meni ostajao onaj neugodni dio posla: ciscenje povrca i pranje sudova a lovorike je dobio muski ekspert. Ali svakog cuda tri dana... na kraju se pripremanje jela svelo na ono sto ne traje duze od pola sata i od namirnica kojih ima u hladnjaku, a kuha ko stigne. Ekskluzivnu kuhinju priustimo si kad odemo u restoran.
02.06.2013. (10:57) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...