Komentari

budan.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


 • borivoj

  Ukočeni smo od previše znanja o opasnostima. Kao da živimo potpuno umotani u longetu. Cijelo moje samoistraživanje svodi se na lišavanje previše vlastita znanja.

  Vidrunlije @ Primakka

  Komentar sa BLOG.HR

  avatar

  06.04.2013. (08:13)    -   -   -   -  

 • borivoj

  "DANAS SVI RASPRAVLJAJU SAMO O PRAVIMA.

  NITKO NE TRAZI DA SVOJE PRAVO STEKNE

  ISPUNJAVANJEM DUZNOSTI". Sathya Sai Baba  Dragi prijatelji,

  Pjesma iz "Bijele kule" koja nas uvodi u danasnje tihovanje daje nam uvid, koliko jasan, ostaje da se vidi, u razloge "odijevanja" bozje milosti u velove tajne. Cini se, to je potrebno uciniti zbog slabosti nasega sustava za primanje da se zatvara poput ociju pred kolicinom svjetlosti koju ne mogu apsorbirati (mozda sam ovo nespretno formulirao, sto samo znaci da moj sustav i za davanje nije u pravom stimungu):

  6. S DOBRIM VAS RAZLOGOM PUSTAM  S dobrim vas razlogom pustam da ne znate

  kakvu vam milost dijelim, kakvu gozbu priredjujem –

  jer tada biste se ukocili od udivljenja,

  i dah bi vam stao,

  pa biste zaboravili uzeti sto vam namijenih.  "Bijela kula", knjiga 4. Zapisala Vesna Krmpotic  Stotinu i osam blagoslova neka dobiju svi oni

  koji ovo pismo posalju na sto vise adresa.

  Puno pozdrava iz Sombora od Josipa

  avatar

  06.04.2013. (08:14)    -   -   -   -  

 • borivoj

  RELIGIJA

  Kakvu religiju treba čovječanstvo u 21. vijeku?

  Što je religija? Što je vjera? Što vjerovati, kome, čemu?

  Razmišljanje o ovim pitanjima možete naći u Osho Glasniku Religija.

  Umjesto čestitke za ove vjerske blagdane, poklanjamo vam ovu brošuru!  http://www.osho-yu.me/index.php?option=com_content&view=article&id=384glas nik&Itemid=58

  avatar

  06.04.2013. (08:32)    -   -   -   -  

 • borivoj

  RELIGIJA

  Kakvu religiju treba čovječanstvo u 21. vijeku?

  Što je religija? Što je vjera? Što vjerovati, kome, čemu?

  Razmišljanje o ovim pitanjima možete naći u Osho Glasniku Religija.

  Umjesto čestitke za ove vjerske blagdane, poklanjamo vam ovu brošuru!  http://www.osho-yu.me/index.php?option=com_content&view=article&id=384glas nik&Itemid=58

  avatar

  06.04.2013. (08:33)    -   -   -   -  

 • borivoj

  Samo potvrđujemo da će se edukacijska radionica iz sistemskih konstelacija održati kao što je najavljeno slijedećeg vikenda 12og, 13og i 14og travnja sa početkom u petak 12-og u 16.00 sati.

  Svi prijavljeni mogu kotizaciju uplatiti na žiro račun Udruge KONSTELACIJA do četvrtka
  (broj računa 2340009 1110533978 uz obaveznu naznaku vašeg imena) ili na dan početka radionice isključivo gotovinom.

  Obucite se udobno i imajte na umu da se u prostor za rad ne ulazi u cipelama. Također, imajte na umu da smo u prvoj parkirnoj zoni. Subotom popodne i u nedjelju parkiranje na ulici je besplatno, ali u petak i subotu ujutro možda je bolje parkirati drugdje (Billa u Lj. Posavskog ili garaža Martićeva ili Kvatrić) ili doći tramvajem.

  Ima još nekoliko slobodnih mjesta, pa ako ste zainteresirani za osobni razvoj, kao i za primjenu metode sistemskih konstelacija u vašem radu, pridružite nam se. Ovo je prvi od četiri uvodna edukacijska modula koja ćemo održati ove godine. Detaljnije informacije su na web stranici.

  Također podsjećamo da je u subotu 13-og travnja otvoreni dan kada se mogu pridružiti (uz obaveznu prijavu) svi koji žele učestvovati ili raditi na osobnom pitanju, kao i terapeuti i voditelji sa slučajevima za superviziju, do popune mjesta (maximalno 15 učesnika).

  Drago nam je što ćemo imati priliku podijeliti naše iskustvo iz sistemskih konstelacija sa vama.
  Vidimo se!
  Srdačan pozdrav

  Alemka i Max Dauskardt
  www.SystemicConnections.com
  FB: Konstelacija Kroatia
  Tel 091 1266 545

  avatar

  06.04.2013. (08:58)    -   -   -   -  

 • borivoj

  12. travanj u 20:00 do 26. travanj u 23:00 u UTC+02. KLUB PALACH / GALERIJA PALACH

  LAJKA
  ILI VJEČNI POVRATAK / LAJKA SE VRAĆA KUĆI
  Izložba za pse ( I. )

  Geh! – fuerchte nichts! Es kehrt alles wieder. Und was geschehen soll, ist schon vollendet.
  ... Idi! – ničeg se ne boj! Sve se vraća. I ono što se desiti treba već je ispunjeno.
  Friedrich Hoelderlin, Der Tod des Empedokles, 1800
  Empedoklova smrt, 1800.

  U životu ostaje samo vjeran pas
  Termiti

  Misli o vječnom vraćanju odnosno došašću ( Hoelderlin, Nietzsche ) u dane Velikog petka i Uskrsa, a ususret Čargonjinoj izložbi – audiovizualnoj instalaciji „Lajka se vraća kući – Prva izložba za pse“ u organizaciji Galerije „Palach“ u Klubu Palach – koji se diže iz vlastita pepela, uvijek iznova vraća, obnavlja, preporađa i „vraća korijenima“ već desetljećima, same od sebe niču iz kolektivnog nesvjesnog Euro – Azije, na čijemu nebu jezdi i sjaji neugasla Lajkina zvijezda odnosno mitska slika kujice Lajke – kozmonauta u kapsuli svemirskoga broda – koja je od vremena njena lansiranja u orbitu postala sveprisutna, od postera po sobama bivših ( vječitih ) komsomolaca i skojevaca do omota na žvakaćim gumama – s kojih je tu soc - arhetipsku sliku „skinuo“ i autor izložbe Damir Čargonja Čarli ( ex – voditelj Kluba Palach 1998 – 2008 ), uvećao je u dolično monumentalan print veličine jumbo – plakata i konceptualno je dekonstruirao / reinterpretirao kao element vlastita rada.
  Na toj uvećanoj digitalnoj reprodukciji stare „socrealističke“ slike s motivom Lajke u orbiti kao nadomjestak za zvijezde aplicirani su po autorovoj zamisli plodovi limuna, koji su i po podu Galerije razbacani. Čargonja metaforički upućuje na kazivanje kako je ta legendarna kujica, poznatija pod imenom Lajka, skupljena s neke od moskovskih ulica jer se „znanstveno dokazanim“ držalo da su psi – lutalice puno izdržljiviji i tako „za kozmos spremniji“ od razmaženih solidno udomljenih i pretilih mezimaca. „Lajku“ su navodno prvo nazvali „Limunčica“, tvrdi autor koncepcije: otud limuni po printu i na podu, kojim je „prolunjalo“ x – generacija riječke mladeži, od kasnih 60-ih do danas, te se naslušalo riječke punk-himne „Vjeran pas“ ( punk skupina „Termiti“ ) koja se također „uvijek iznova vraća“ u taj klub, zajedno s njima. Da li je stvarna Lajka bila mješanac premda se naziv „lajka“, veli Čarli, odnosi i na vrstu psa, nije toliko bitno. Bitnija je diskretna autorova tematizacija značajne i iznimno aktualne problematike specizam – interspecizam i moderne / suvremene prefiguracije „boga – životinje“ u Kozmonauta, te „kinička“ ( Diogen kao „pas koji laje i ujeda“, Oleg Kulik kao „pas“ odnosno „čovjek – pas“ u poznatim performansima ) konceptualizacija cijele „priče o Lajki“ u kontekstu veoma kompleksne „priče o Palachu“. Naime, drugi element audiovizualne instalacije jeste performersko – zvučne, eksperimentalno - glazbene prirode: iz crveno obojane pseće kućice instalirane u galerijskom prostoru „Palacha“ čuje se Autorov, Čargonjin „lavež“, njegovo ljudsko-pseće lajanje, majstorski obrađeno od strane glazbenika Josipa Maršiča. Zvučnici su skriveni u kućici. Taj glazbeni uradak ( na CD-u, priloženom i u katalogu izložbe ) koncipiran i izvođen od strane autora izložbe, nazvan „Lajka se vraća“, sastoji se od četiri skladbe: Na ulicama Moskve – U orbiti – Smrt – Povratak. Ta tetrada, kvaternitet, zvučni „križ“ za kristificiranu – kozmonautiziranu – palachiziranu Lajku, mitsku Životinju – Kozmonauta ( za Sovjete Kozmonaut – kako je istakao kozmonaut Dragan Živadinov! - znači i „jeste“ više od pukog „astronauta“; to je nešto poput svemirskog superkonkvistadora, ništa manje do Osvajač kozmosa ) označava ključne postaje Lajkine inicijacije, uspona, žrtvovanja i, napokon – vječnog povratka, poput Djeteta odnosno Šteneta – Zvijezde, parafraziramo li,te kozmo-alkemijski slijemo u jedno Zarathustru / Hoelderlina / Nietzschea / Clarkea / Kubricka/ Hyamsa ( Odiseja u svemiru 2001 / 2010 / ...13 ... ).
  Lajka lansirana u orbitu oko Zemlje „perverzni“ je, „ljudski – isuviše ljudski“ ( Nietzsche ) antropomorfni simbol sublimacije / nadilaženja istodobnog žrtvovanja životinje, „vjernog psa“, „domaće“ životinje, od strane Čovjeka – Gospodara i tehnološko – mitološko – ideološkog „počovječenja“ iste u vidu „svemirskog moreplovca“ i „osvajača“ svemira, tog univerzalnog, globalnog „kulturnog bestijarija“ ( Ibid.“Kulturni bestijarij“, IEF/HSN, Zagreb, 2007. )
  Samopožrtvovni povijesni Jan Palach, student koji se početkom 1969. u Pragu javno zapalio u znak protesta, u imaginaciji potonjih naraštaja preobražen je u alkemističku čovjekoliku „pticu“ Feniks koja se preporađa iz vlastitog pepela. A taj je noviji mit itekako živ u Rijeci već četrdesetak godina, te se, poput Heraklitove vatre, s mjerom pali i s mjerom gasi.
  Zvučno se riječ „lajka“ miješa u suvremenoj babilonskoj kakofoniji medijskog globalnog sela i s „lajanjem“ i s markom fotoaparata i – last but not least – s „lajkanjem“ po Facebook-u, što se, na

  avatar

  06.04.2013. (09:30)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...