Komentari

plasticno-je-fantasticno.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • More ljubavi

    Biti će da se opet sprema neko poskupljenje.
    Inače, znam da je neki talijanac u Dječjoj bolnici Kantrida, organizirao prikupljanje plastičnih čepova jerbo su daleko skuplji od boca a prihod od prodaje bio je namijenjen bolnici. A zašto ih onda mi moramo skidati sa flaša i bacati u smeće umjesto da se i oni prikupljaju makar i bez naplate?

    avatar

    03.04.2013. (20:57)    -   -   -   -  

  • Plastik

    Čepovi se skidaju jer se za sada samo PET plastenke organizirano recikliraju, a one su od poli (etilen-teraftalata). Plastični čepovi su najčešće od polipropilena ili od polietilena visoke gustoće, što su savim druge plastike. I slažem se, ne samo čepove od boca, već svu plastičnu ambalažu i svu ostalu plastiku treba odvojeno prikupljati i reciklirati.

    Ono što je ovdje ministar naglasio već je poznato jer ima slučajeva da su se nove PET plastenke proizvodile samo radi otkupa, a da sadržaja nisu ni vidjele. Realna cijena otkupa bila bi oko 30 lipa.

    Proizvođači plastičnih vrećica svojevremeno su predložili da ostane naknada potrošačima od 50 lipa, a da su obavezni vratiti jednu PET plastenku i 10 plastičnih vrećica i za to bi dobili povrat od 50 lipa, a ako vraćaju samo plastenku, dobili bi povrat od 30 lipa. Na taj način prikupljale bi se i PET plastenke (dobra iskustva do sada), ali i plastične vrećice.

    Na žalost, i to se pretvorilo s jedne strane u kriminal, a s druge strane u (izgleda) najbolji socijalni program. Kada bi se i vrećice vraćale za naknadu pitanje je što bi jadni siromasi radili po kontejnerima - čupali vrećice i rastresali njihov sadržaj, a da ne govorim o higijeni i opasnostima od zaraze.

    Stoga, jedino pravo rješenje je primarna selekcija - na samom izvoru otpada, dakle u kućanstvima, i to se ne bi trebalo naplaćivati, osim za nerazvrstani otpad. Kasnije će komunalna poduzeća prodajom sekundarnih sirovina (PET, ostale plastike, staklo, papir, metal, ...) pokriti troškove prikupljanja, sortiranja i odvoženja.

    avatar

    04.04.2013. (01:12)    -   -   -   -  

  • turimti

    reći; kriminal, a iza toga ne učiniti ništa je također kriminal...

    avatar

    04.04.2013. (08:55)    -   -   -   -  

  • Plastik

    @turimti - Ja sam uvijek mislio da se svatko treba baviti svojim poslom. Političari neka vode politiku, stručnjaci neka se bave strukom, liječnici neka liječe, profesori neka uče, plastičari neka se bave plastikom, popovi nek se mole u crkvama i liječe nam dušu kad to od njih zatražimo, a policajci neka love kriminalce. Međutim, danas se sve izmiješalo - svak se svačim bavi, ne znaš tko je tko, svatko o svemu sve zna, laprda gdje god stigne, i čim si gluplji to više prostora dobivaš, znanje i struka se ne cijene, a prolaz imaju samo populisti, katastrofičari, ideološki toksikolozi, zaštitnici i protivnici svega i svačega i ukazivatelji teorija urote. Kad bi se svatko bavio svojim poslom i uvažavao i poštovao drugoga, mogli bi smo puno toga riješiti. Na žalost, nije tako. Zato nam i jeste tako kako je. Kriminal je samo posljedica svega toga.

    avatar

    04.04.2013. (18:55)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...