Komentari

metamorfoza.blog.hr

Dodaj komentar (16)

Marketing


  • Sredovječni udovac

    Kad sam gledao kako Jamie pokušava uvesti zdravu hranu, bio sam zgrožen sadržajem one torbice u kojoj klinci nose užinu. Govorio je o nezdravoj hrani i ja sam zamislio hamburger, picu i slične stvari. Unutra su bile dvije čokoladice i gomila bombona. Objašnjenje roditelja je bilo da klinci žele samo to. U cijeloj emisiji je to objašnjenje bilo najšokantnije. Postoje situacije u kojima roditelji i djeca mogu biti prijatelji, ali kad su u pitanju sigurnost i zdravlje, roditelj mora biti roditelj i odgovorno se ponašati...

    avatar

    29.01.2013. (21:30)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    sjećam se jednog događaja u americi. doručaj ujutro u motelu. za susjednim stolom sjede mama i kći, 3-4 godine. mama cca. 130 kila, pretila. kći još nije ali ... mala za doručak papa pizzu promjera velikog tanjura (cca. 30 cm). uz to sve okolo puno njihove mambo-jumbo food. i eto, za koju godinu kćeri u klubu pretilih.
    tako je i u hrvatskoj. kud god pogledaš sve same pekarnice i svi žvaču na ulici. pak se onda čudimo. slatkiši umjeto voća, škrob umjesto ugljikohidrata, mast umjesto bjelančevina. pa kad se tome doda današnji tempo života koji je prepun stresa ... i sve se to lijepo slaže jedno na drugo.
    sutra se vraćam na produljeni vikend doma. i već znam da će me u Munchenu kad presjedam iz aviona u avion u Croatiinom avionu dočekati gomila pretilih putnika što nije slučaj kad na povratku u neku od europskih destinacija u Munchenu, Frankfurtu ili Beču presjedam na avion ka odredišnoj destinaciji.
    da zaključim: što manje hrane kupovati u marketima a što više na placu. sva sreća da mi je u Zagrebu plac u blizini.
    a klince što dalje od McDonalda, Kingburgera i ostalih junky food lokacija.

    avatar

    30.01.2013. (07:31)    -   -   -   -  

  • Bookeraj

    slažem se, i sama razmišljam o tome ovih dana (nažalost, osjećam da nisam pozvana govoriti o tome, odnosno, bar mi to kažu roditelji, s obzirom da nemam svoju djecu). nasilje se sastoji i u tome da su djeca troma i motorički zakržljala za svoju dob, ne samo pretila. to je jedan oblik zanemarivanja.

    avatar

    30.01.2013. (08:03)    -   -   -   -  

  • silenzia

    Danas je najveći uzročnik pretilosti fruktoza koja se, zbog dvostrukog svojstva slatkoće i istovremeno dvostruke jeftinoće u odnosu na saharozu, dodaje u sve i svašta (hranu i "voćne" sokove). Fruktoza, ukoliko se ne iskoristi u kratkom vremenu nakon konzumiranja za dobivanje energije, ide neposredno u mast.

    Preporučam predavanje endokrinologa dr. Roberta Lustig-a, s University of California San Francisco, koji govori o ulozi fruktoze u epidemiji pretilosti.

    http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM

    avatar

    30.01.2013. (08:52)    -   -   -   -  

  • Dinaja

    odličan osvrt... odkada sam se vratila u Zagreb primjećujem mnoštvo izniklih prodavaonica kruha sa ponudom različitih "delicija"... promatram odrasle i djecu kako usput jedu sendviće, savijaće, pice... na uličnim imbisima kupuju pečene kobase... pitam se je li to zbog nedostatka vremena, novca ili ljubavi... radili se o sindromu kolektivnog nedostatka sreće ili o nemaru prema sebi samom i prema djeci...

    može li se tome stati na kraj u ovom kaosu Hrvatske svakodnevice?... tvoj članak je odličan pokazatelj puta ka promjenama... nutarnjim... poziv na promjenu paradigme u glavama roditelja... na zaustavljanje nasilja nad životom...

    carpe diem...:-))

    avatar

    30.01.2013. (09:14)    -   -   -   -  

  • Lido

    Svaki segment društva snosi svoj dio krivice, od kuće do škole, a o medijima da i ne govorim. Znači, bez jednog cjelokupnog zaokreta u pristupu i rješavanju problema, bojim se da neće biti nekog značajnijeg pomaka.
    Ne bih isključio ni mogućnost zabrane reklamiranja nezdrave hrane, što sad sigurno zvuči smiješno i naivno, ali problem uopće nije bezazlen.
    Čestitke na naslovnici:)

    avatar

    30.01.2013. (09:30)    -   -   -   -  

  • vacaguare

    Meni nije jasno kako to da su u zemlji nezaposlenih svi zauzeti, prezauzeti, prezaposleni, svi u totalnom muvingu, u nedostatku vremena (čak i za vlastitu djecu)?
    A onda je čak i to razlog problemu pretilosti.
    Meni se čini da smo mi nacija koja je sklona kopiranju loših navika i pabirčenju nedobrih iskustava, jer smo u osnovi prepisivači. Zato moramo doživjeti loše iskustvo da bismo znali cijeniti dobro.
    Usput budi rečeno, kampanja protiv pretilosti mi je jako slična svim drugim "humanim" kampanjama nastalim preko bare. Sama je sebi svrha. Najprije vas udebljam i razbolim, a onda vas od toga liječim

    avatar

    30.01.2013. (09:34)    -   -   -   -  

  • samohranamajka

    Pa sad, da li su doista svi odgovorni, da, u nekom psihološkom smislu. No, u pogledu stvarne, dakle, pravne odgovornosti, odgovornost je na onima koji kreiraju gospodarsku politiku, i to ne samo u Hrvatskoj, već globalno. Čvrsto sam uvjerena da svjetski i domaći čelnici i vodeći ljudi u gospodarstvu nemaju običaj čekati sniženja u trgovinama da bi kupili mljeveno meso na sniženju, povrće na sniženju i slično. Oni uglavnom jedu vrhunsku hranu, u mogućnosti su cijediti sokove od svježeg voća (koji luksuz!!! - primjera radi - najjeftinije naranče, dakle one špricane, koštaju na sniženju 7 kn/kg - a 1 kg naranči zadovoljio bi dnevne potrebe za C vitaminom svih četvero članova - nema viška! ). Koju vrstu kruha preporučujete? Mislim, zdravog, onog koji nema aditiva), konzumirati domaće rajčice iz vrta, domaće ne smjesom hranjene piceke i pajceke, domaće grožđe i grožđice (v. zabrana sadnje novih vinograda u EU u idućih sedam godina - prijedlog ili već stvarnost?). Sve dok se ne razriješi ideja o tome da neki imaju pravo jesti zdravu - a time i skupu (!) - hranu jer su iz nekog razloga bolji, nema napretka po tom pitanju. Bilo bi dobro da se netko od nutricionista ili iz nadležnih ministarstava, visoko pozicioniranih gospodarstvenika sjeti složiti zdravi mjesečni meni za četveročlanu obitelj koja ima ukupne prihode 5.000 kuna (to su oni na donjoj granici prije siromaštva, a takvih je sve više), uvažavajući specifičnost svakog organizma svakog člana obitelji i uz pretpostavku da nema alergičnih na pojedine namirnice ili sastojke u njima, nakon plaćanja svih režija, davanja i slično, kao i uz pretpostavku da ne trebaju nove cipele, papuče, nova odjeća (može i rabljeno!), popravak potplata, bez školskog izleta (ranije su u prosjeku koštali 150 kn po djetetu, sada je sve iznad 200 kn). Ne znam u kojoj galaksiji svi žive. Svaka takva kampanja je uzalud potrošen novac jer se problem ne rješava u korijenu, a uloga medija je - hadjmo pogoditi! Sjetimo se samo one besramno panične vijesti o tome da ćemo svi jednog dana umrijeti od infekcija jer smo rabili previše antibiotika - i nitko se ne sjeti uperiti prst prema onima koji su za to odgovorni. Nedavno se govorilo o postizanju konsenzusa u pogledu nacionalne gospodarske strategije.Tresu se brda...

    avatar

    30.01.2013. (10:58)    -   -   -   -  

  • Žena.Samo to.

    Draga pa ne znam jel si mi bolja u ovim novonastalim kolumnama ili u svojoj pjesničkoj prozi ...kao da čitam dvije različite žene i obje mi se sviđaju :)

    Čestitke na svestranosti,naslovnici i pogledu kroz koji gledaš svijet !

    avatar

    30.01.2013. (11:49)    -   -   -   -  

  • bezuvjetna-ljubav

    PREHRANA

    Ako misliš da u životu ne možeš biti jednostavan, ipak je to moguće kroz prehranu.

    Kako?

    Jednostavno, koristiš samo živu hranu, žive plodove voća i povrća.

    NIŠTA ne soliš, ne začiniš, ne mastiš, ne miješaš, termički ne obrađuješ.

    Jedeš jednu po jednu voćku ili povrćkicu. Žvaćeš dugo i gutaš kao istinu sa najmanje smeća.

    Kada tako radiš ne možeš pretjerati u količini hrane, jer ti se uvijek prvo traži destilirana voda, onda slatko, pa slano. Voće je slatko, povrće je slano, jer sadrži puno prirodnog natrija.

    Još je bolje ako u pripremi hrane cijediš sok od svježeg voća i povrća. Danas ima specijalnih sokovnika, koji gnječe hranu sa rotacijom ne brže od 80 okretaja u minuti. Tako se očuvaju hranljive tvari sa ionima i sok se ne zagrije.

    Nije preporučljivo praviti voćne salate, zbog fruktoze u voću, koja je različitog glikemijskog indeksa i može stvoriti zbrku u probavi hrane, zbog reakcije enzima.

    Povrće se može miješati, kao salata ili sok, jer je skoro SVE povrće veoma sličnog sastava.

    Kada su u pitanju stvarne potrebe tijela za hranljivim tvarima, poznato je da je šarenilo u namirnicama nepotrebno, jer se SVE svodi na ione i glukozu, koja, pored destilirane vode, jedino prolazi metabolizam tijela.

    Bogat izbor namirnica, nekakva svečana trpeza ili bilo koje uživanje u hrani je nepotrebno, jer to samo povećava smeće u tijelu, stvarajući još više duhova kojih se ne možeš lako osloboditi.

    Duhovi u tijelu su višak balončića, u smislu otrovnih plinova, duboko pohranjenih u tkivima, limfi, krvi. Njihovo izbacivanje iz tijela je otežano bez dubokog daha, bez čiste istine, bez pravog znanja i svijesti o prehrani i budnosti prema životu općenito.

    SVE što je pročišćeno, životno je i budno vibrira.

    Svako smeće fermentira i stvara kiselu reakciju, vrenje i alkohol od koga si ošamućen u svijesti.

    Svi pozivaju na duhovno pročišćenje, ali je polazna točka čist zrak, destilirana voda i živa hrana u sokovima od svježeg voća i povrća. Kada urediš prehranu, nemaš u sebi duhovnog smeća, dehidraciju tijela niti boli.

    Tvoje je pravo da uživaš, ne samo u hrani, nego u svemu, ali moraš znati da je nastavak takvog uživanja u kazni boli zbog grijeha prema čistom životu kome tvoje uživanje nikada ne treba.

    Život je na poklon tebi radi cilja i svrhe, ne radi uživanja.

    Ako si za jednostavnost života, odbaci uživanje, ako si za uživanje, ova ti priča neće pomoći da se oslobodiš ovisnosti.

    dopuna
    Spisi su osmišljeni kao religije, zato istinu samo u sebi možeš naći, gutajući je čistu u grlu.

    Kako je SVE samo iluzija, kada misliš, ti se veoma brzo puniš smećem. Još kada gutaš mrtvu hranu, još više si pun smeća.

    U tom slučaju u sebi imaš hrpinu duhova, u smislu balončića i otrovnih plinova, koji su svuda razbacani po organima, njihovim funkcijama, mekom i tvrdom tkivu, krvi i limfi.

    Ti kao čarobnjak, uz malo koncentracije i čiste istine, pokupi svo smeće i SVE duhove u perilici, a to su spolovila, testisi muškarca i jajnici žena, u kojima ima najviše hormona, čistača duhova.

    Znaćeš da si pokupio duhove kada se napališ u spolovilima, kada imaš jaku sex želju.

    Onda ti kao čarobnjak prevari golemi duh, ne dopusti orgazam i duh nema izbora, mora pobjeći iz tijela, jer si mu pokaza da si inteligentniji od njega.

    Sex je umijeće samo radi čišćenja smeća iz tijela, a ne radi uživanja u bemislenom orgazmu.

    Nije slučajno u vjeri što su majstori iluzije i biblije zabranili vjernicima sex, iz prostog razloga da ih zadrže u duhovnom smeću osjećanja.

    Duh je krivo tumačen i shvaćen, kao nešto dobro. Ni jedan duh nije dobar ako nije čista istina i svjetlost.

    U vjeri je dopušteno uživanje tijelom, zbog gospodina, zbog raja, zbog manipulacije, zar to nije grijeh?

    Eh, ali majstor biblije ima odgovor, SVE je božja volja, a u suštini bog je stvarno NIŠTA, za utjehu tebi, samo ideal.

    Svaki tvoj ritual u hrani, sexu, samo je uživanje, kada misliš i maštaš još veću iluziju i navlačiš duhovno smeće. Kada se malo prisabereš, vidiš da si pogriješio, ali je već kasno jer si ti ovisan, ne radiš iluziju prvi put.

    Poslije jela svatko shvati da jelo uopće nije bilo potrebno.

    Poslije orgazma svatko misli da ga nije shvatio, mora ga ponoviti još.

    Gdje je kraj iluzijama?

    Samo u istini, koja se postiže jakom željom kroz ljubav prema njoj.

    Što je želja?

    Pravi način da namamiš duh na jednom mjestu, da ga lakše izbaciš iz tijela kroz istinu.

    Najprije ga prevariš kroz prijateljstvo i ljubav.

    avatar

    30.01.2013. (12:00)    -   -   -   -  

  • Igniss

    Nemoj tako, može se biti zdrav s bilo kojom težinom, a uostalom svi znamo da je bolje da ljulja nego da žulja!

    Just kidding.

    avatar

    30.01.2013. (12:37)    -   -   -   -  

  • silenzia

    @vacaguare, apsolutno si u pravu. Pretilost se u USA razvila jer je zakonom propisano da hrana mora biti low-fat. Zamjena za masti u toj hrani je slatka i jeftina fruktoza. Tijekom 3 dekade, ameri su smanjili udio masti u prehrani za 10%, a pretilost se povećala za 35%.

    Do epidemije pretilosti došlo je zbog -The perfect storm from three political winds:

    1. Richard Nixon and USDA (United States Department of Agriculture) Secretary Earl Butz (1973): food should never be an issue in a presidential election

    2. The advent of High Fructose Corn Syrup: invented in 1966 in Japan

    3. The USDA call for dietary fat reduction

    avatar

    30.01.2013. (12:41)    -   -   -   -  

  • golden age

    imam iskustvo s troje djece,
    a opet ne mogu reći da postoji recept,
    taktika
    kako im približiti što približniju pravilnu ishranu
    jer svako dijete je imalo individualne potrebe, no
    uz hranu je bila bitna i tekućina, voda,
    a ciljana (pre)hrana je najbolje uspijevala nakon duže vožnje
    na odredištu se obično polizao eksperimentalni tanjur :P

    avatar

    30.01.2013. (15:14)    -   -   -   -  

  • ksenija

    Izabireš dobre i aktualne teme.Sviđa mi se to.
    Duboko sam i predano promišljala temi. Skupljala iskustva ,vodila razgovore...bla,bla. Moj zaključak je da su prvenstveno odgovorni roditelji. Često se u dobi od 2-3 god starosti djeteta dogodi da ono počinje odbijati određenu vrstu hrane ( svakim danom neka nova namirnica).Vrhunac te pojave je negdje u dobi oko 5.god,ali polaskom u školu se stvar pomalo smiruje. Roditelji u mom vrtiću se vode za istim obrascom razmišljanja ,a taj je da neće kuhati mahune jer ih i tako nitko ne jede nego bace meso u rol uz to krumpiri i to je uglavnom to. Mislim da se ne smije odustati od ideje da se dijete hrani zdravo i raznovrsno. Roditelji redovito daju male obroke između (smokić,keks...ta je pojava slična onoj kad psu baciš kost pa se on zabavlja) Dijete ne jede obrok jer zna ( nije glupo) da će ga čekanje i mamino meko srce dovesti do slatkiša .Majke pate jer dijete "gladuje" i zapravo ne kuže da je dijete puno inteligentnije nego što one mogu pojmiti. Niti jedno dijete kojem je dostupna hrana( pa bila ona i mahune) neće umrijeti od gladi.Zahvalimo to prirodi koja se dobro pobrinula za nas. Mislim da majke i očevi imaju emocionalnih problema kada je u pitanju prehrana djeteta :). Da skratim:
    Znam ljude čija su djeca opasno zezala s hranom. Na kraju su roditelji izvojevali pobjedu .Dakle i najzajebanija djeca mogu shvatiti i s vremenom reći :fino,mljac ...na sve vrste povrća i voća... Onaj roditelj koji u zdravoj prehrani svog djeteta vidi interes postići će ono čemu teži.( sva bol, suze, kidanje živaca ,potreba da baciš lonac kroz prozor i djetetu uši zavežeš u čvor na vrhu glave su popratna pojava ustrajanja u namjeri.To je skroz normalno.).
    Slatki su ti mali šlaufići i debele ritice,ali je zastrašujuće što se zapravo krije iza toga.

    avatar

    30.01.2013. (15:29)    -   -   -   -  

  • blogdogg

    hahhaha Met! Čestitam ti naslovnicu sa zakašnjenjem i onaj debeli rudlavi klinac mi je bio taman tako da pohvale idu i uredništvu (haha grebem se za naslovnicu)...O postu ću reći da sam nedavno gledao Oprah show di je gostovala nekakva USA plavuša koja troši 3000 dolara mjesečno na botox i manikure, a četvero pretile djece nisu nikad bili kod zubara jer nemaju osiguranje. Što reći na to? Utještiti se da toliko daleko još nismo stigli, ali da se grabi prema tome...grabi se! pozz!

    avatar

    31.01.2013. (15:58)    -   -   -   -  

  • Hrana i vrt

    Tempo je postao prebrz, pa lovimo precice gdje stignemo. Precice koje radimo kada je hrana u pitanju imati ce dugorocne posljedice.

    avatar

    03.02.2013. (08:16)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...