Komentari

edhunter.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • songfordead

    koliko god svatko od nas smatrao da smo beznačajni i dotični bog ili svemir za nas ima plan ipak se trudimo dati ono najbolje od sebe, okusiti smisao postojanja, življenja, naravno i ljubavi

    puno pozdrava, sfd

    avatar

    25.01.2013. (08:23)    -   -   -   -  

  • Dinaja

    Odličan tekst...Tvoja "analiza ničega" počiva na dualizmu ideja i osjetilnosti pa tako postaje sinteza svega. Početna orijentacija u „ničemu“ je osjetilnost i pokušaj da se neposredno, osjetilno iskusi svijet. No doživljaj izvanjeg svijeta, u kojem ništa nije postojano, izaziva vrtoglavicu i strah od totalnog potonuća u tom velikom „ništa“. Kada se pronađemo u tom spiralnom vrtlogu obično bježimo u ideje. Idejni put nije bijeg od samoga sebe nego pronalaženje sebe u suviše zbunjujućoj neposrednosti same osjetilnosti, u kovitlanju pojavnosti, u fenomenologiji percepcije.

    „Najznamenitija je tekovina fenomenologije, nesumnjivo, to što je ona u svojem pojmu svijeta ili racionalnosti, spojila ekstremni subjektivizam i ekstremni objektivizam. Racionalnost je točno primjerena iskustvima u kojima se ona otkriva. Ima racionalnosti, to jest: perspektive se sijeku, percepcije se potvrđuju, pojavljuje se smisao. Ali ne treba da se on postavlja zasebno, pretvoren u absolutni Duh ili u svijet u realističkom smislu. Fenomenološki je svijet smisao koji transpararira presjecima mojih iskustava te presjecima mojih iskustava s iskustvima drugih, uzupčavanjem jednih u druge, on je, dakle, neodvojiv od subjektivnosti i intersubjektivnosti što tvore jedinstvo nastavljanjem mojih prošlih iskustava u mojim sadašnjim iskustvima, iskustva drugog u mojem. ... Fenomenologija, kao otkrivanje svijeta, počiva na samoj sebi, ili još, ona samu sebe zasniva.“
    (Maurice Merleau-Ponty, Fenomenologija percepcije)


    Sve što jest postoji u vrtlogu dualizma, u približavanju i udaljevanju, u nastojanju da ostane isto to što jest ili da se preobrazi u nešto drugo. Ta spiralna dinamika želje ostajanja istim i bivanja drugim je život i postojanje u prostor- vremenu, trenutak spoznaje.

    avatar

    25.01.2013. (08:45)    -   -   -   -  

  • sewen

    Nekako, sam si i zaključio ovu temu! Baš onako kako bih i sam!

    avatar

    25.01.2013. (19:11)    -   -   -   -  

  • Nisa

    Možda,pod prividom kaosa,svemir ima,unatoč svemu neki red.Ali nesumnjivo nije naš.
    S gubitnicima se uvijek poistovječujem ma na kojim god kartama ta kula bila sazdana.
    Tvoje Analize ničega su jednostavno pune svega:)

    avatar

    25.01.2013. (19:48)    -   -   -   -  

  • crossroadsoflife

    ˝Želimo krasti tuđe snove jer želimo da nam bude bolje, a najviše strpljenja treba za one koji su izgubili strpljenje.˝

    Posebno. Lijepo napisano. Tijekom života se uvijek učimo strpljenju, a upravo za one koji su izgubili pomalo taj osjet strpljivosti najviše strpljenja i potrebujemo. Ostavljam ti pozdrav!

    avatar

    25.01.2013. (21:00)    -   -   -   -  

  • blogdogg

    ima više od par poetskih motiva u tvom diskursu koje tako vješto upotrebiš da ostanem paf. Vjetar, zavjera nade, tisuću lica...da ne nabrajam. Tvoje textove treba pažljivo iščitavati, prevrtati i dočitavati da bi se mogao dati suvisli komentar...mislim da ću proć još koji put jer sad sam impresioniran, a kao takav sam si obično glup ko točak.

    avatar

    26.01.2013. (12:46)    -   -   -   -  

  • Fae-dream

    "Čak i kad tratiš vrijeme životom u prošlosti možeš doći do nekih zaključaka, a investiranjem vremena u rekapitulaciju vlastitih postupaka možeš probuditi neka sjećanja."
    nekada nam je nezamislito pojmiti način na koji su niti prošlosti satkane i koliko zapravo koristi možemo izvući ako im posvetimo neko vrijeme da bi naposljetku došli do dugo traženih odgovora

    avatar

    26.01.2013. (13:48)    -   -   -   -  

  • suncokreti na oblacima

    U cijelom ovom svemirskom kaosu postoji ustvari savršen red sve je uređeno do posljednjeg detalja koliko god mi to negirali i nevjerovali u to, ali to je jednostavno tako...tako je i s našim malim "ništavim" životima, apsolutno je sve uređeno ali opet ovisi o nama koliko smo svjesni i koliko se možemo odmaknuti od situacije i staviti se u ulogu promatrača, bez emocija - samo gledanje, kao gledanje nekog filma. U ovom trenutku sada kad film svog života vrtim onako retrogradno vidim da su se prošle situacije posložile u moju korist i tako je najbolje za mene. Znaš, reprize postoje samo u kazalištu ne i u životu...Pohvala za tekst, izvrstan kao i obično :) ... i još sam željela neku mudrost izbaciti ali sam izgubila nit :)

    avatar

    26.01.2013. (21:24)    -   -   -   -  

  • Goga i Mario

    ako ništa drugo tvoj post ima smisao... :)

    avatar

    02.02.2013. (11:12)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...