Komentari

sempercontra.blog.hr

Dodaj komentar (31)

Marketing


  • Shelly Kelly

    Odgovaram na sami naslov: Žedan narod preko vode prevesti najlakše je - preko Pelješkog mosta. ;-)

    avatar

    20.01.2013. (22:01)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @shelly...
    Vrlo oštroumna spoznaja :-)!

    avatar

    20.01.2013. (23:49)    -   -   -   -  

  • M.

    Suverenitet i vlasnistvo nije ista stvar. Recimo, kopneni teritorij je u vlasnistvu mnogih privatnih osoba (neki "grunt"), a ne u vlasnistvu drzave, ali drzava i dalje ima suverenitet nad time, tj i dalje nad tim gruntom vrijede svi zakoni RH, iako je grunt u vlasnistvu nekog Joze, a ne Vlade RH. Suverenitet ne znaci istovremeno i drzavno vlasnistvo, jer po toj logici u Hrvatskoj ne bi bilo privatnog vlasnistva...

    avatar

    20.01.2013. (23:58)    -   -   -   -  

  • fra gavun

    Nešto slično smo imali prilike doživjeti devedesetih godina kad su Srbi
    tvrdili da je Srbija svuda gdje Srbin živi. No kako vidimo to nije tako jer
    Srbi mogu živjeti i van Srbije.
    Htio sam reći ako se i proda dio teritorija to opet ostaje pod Hrvatskom
    jirisdikcijom, bolje reći suverenitetom i mislim da znaju što rade, valjda.

    avatar

    21.01.2013. (01:07)    -   -   -   -  

  • geomir

    Nisan pravnik, ali ovo objašnjenje koje dao @M. ako je u funkciji da opravda namjeru vlade o čemu @sempre piše, čini mi se,, ako pravno i stoji, da namjera vlade nije nimalo mudra već je štetočinska, i zato bi je na svaki način trebalo rušit!!

    Razlika između vlasništva na gruntu koje ima neki Jozo je različito od onog vlasništva koje se spominje u Ustavu, tj. koje je u vlasništvu RH.
    Vlasništvo RH po meni znači da su svi građani RH SUVLASNICI na tom zemljištu, (šumi, vodotoku,...)
    To što smo izabrali te koje smo izabrali da vode ovu državu nismo im dali i pravo da oni raspolažu s tim našim suvlasništvo kako in padne napamet, pa makar i donošenjem zakona.
    Jednostavno to je SULUDA ideja prodavat vlasništvo svih sadašnjih i BUDUĆIH građana RH !! I to bi trebalo spriječiti, jedino dopustiti ako se za tu transakciju (otuđenje) dobije nekretnina VEĆE vrijednosti od otuđene.
    U protivnom može se dozvoliti samo i jedino na koncesiju za određeni broj godina, tako da od toga stalno curi neki dinar sadašnjim i budućim građanima RH.
    Neke, čini mi se skandinavske zemje, ne prodaju državno zemljište za gradnju stambenih zgrada već ga daju u najam, tako da zemljište uvjek ostaje društvu. Čak i kupuju zemljište da bi na taj način davali ga u najam!!

    avatar

    21.01.2013. (01:08)    -   -   -   -  

  • ruhrundemscher

    ODLIČAN POST!

    avatar

    21.01.2013. (08:15)    -   -   -   -  

  • Alžbeta Bathory

    Kažeš mu da je ta voda preko koje hoda, u stvari, kanalizacija.
    Povjerovat će ziher, uvijek je do sada.

    avatar

    21.01.2013. (08:39)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @M.
    Očekivao sam takav odgovor. I on je uglavnom točan što se tiče usporedbe s Jozom. No problem je u otuđenju kako to piše u Zakonu:
    Status javne ceste i status javnog vodnog dobra prestaje sklapanjem ugovora o otuđenju ili osnivanju stvarnog prava iz stavka 1. ovoga članka, ako je to ugovoreno tim ugovorom.[/I

    Svojevremeno sam gledao jednu emisiju o vodama. Mislim da je imam čak snimljenu na DVD. Ako se dobro sjećam radi se o kompaniji koja puni najpoznatije vodu u svijetu, nekako s E. I, opet koliko se sjećam, područje njihovih postrojenja spada malne u eksteritorijalni dio države u kojoj je punionica. Čak ni novinari ni snimatelji nisu smjeli na to područje.

    Nadalje što ćemo s tvrdnjom u čl. 2 ustava gdje stoji:
    [I]Hrvatski sabor i narod neposredno, samostalno, u skladu s Ustavom i zakonom, odlučuje:
    - o uređivanju gospodarskih, pravnih i političkih odnosa u Republici Hrvatskoj;
    - o očuvanju prirodnog i kulturnog bogatstva i korištenju njime

    A tko je pitao narod da se neposredno izjasni što misli o očuvanju prirodnog bogatstva i korištenja njime?

    avatar

    21.01.2013. (11:34)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @ruhr...
    Obrisao sam komentar prije ovog ne zato što mi se ovaj sviđa a onaj ne nego ne dozvoljavam da se komentatori u svojim komentarima obračunavaju s drugim blogerima na mojem blogu pogotovo ako obračun nije vezan uz temu.
    Molio bih te da uvažiš moj stav.

    avatar

    21.01.2013. (11:37)    -   -   -   -  

  • malo ti malo ja

    Sve to stoji ako Vlada ne kaže drukčije, "radi dobrobiti i blagostanja"
    vjernog mu naroda. Ako se ovako nastavi, ostaje jedino da nas sve
    smjeste u Domove za nezbrinute, nije važno što će to biti mimo
    granica. A kako je po Domovima..., nek' nam Bog pomogne.
    Pratimo ovu temu već par dana i ne mogu se oteti dojmu kako smo
    mi svi zaista samo ovce, kako drukčije objasniti? Pozdrav:)))

    avatar

    21.01.2013. (16:02)    -   -   -   -  

  • Neverin

    ovaj bi zakon trebao biti neustavan i pasti na ustavnom sudu no nažalost tamo sjede vladini pijuni koji su se domogli dobre plaće i pozicije koji bi mogli zažmiriti na jedno oko kao kad je tadašnja predsjednica ustavnog suda (ako se ne varam Jasna Omejec) prihvatila Jadranu Kosor kao predsjednicu vlade kao da je to formalno-pravno sasvim normalno. Vjerujem da je glasavši za ostanak naše Jace jako dobro prošla financijski. I sad zamisli, ja ovo svoje mišljenje ne bi smio izreći jer je to kao kleveta pošto nitko nije kriv dok mu se ne dokaže suprotno. A tada je već vuk pojeo magare u našem pravosuđu. Mislim da se steže omča oko naših posljednih utočišta slobodne misli, slobodne riječi i javnog dobra kao takvog.

    ovaj je rat još gori od prethodnog jer neprijatelja ovdje ne vidiš u lice, samo osjećaj da tura našem političaru novac u džeš sa svakim protunardonim zakonom.

    Ako žele pokrenuti investicije neka otvore isplativa poduzeća i fabrije jebemu kolo. Najveći investito u zemlji mora biti država a ne neki stranci kao što nam turizam ne može biti primarna privredna grana.

    avatar

    21.01.2013. (17:14)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @neverin
    Opće je poznata stvar da je rat oružjem na bojišnici 'čistiji' rat ali je ipak gori nego ovaj u 'mirnodopskim' uvjetima. 'Rat u miru' je podmukliji, pokvareniji i za jednu stranu unaprijed izgubljen ako se na kraju ne prihvati pravog 'čistog' rata.

    Upravo čitam izvrsnu knjigu Raj Patel, 'Vrijednost ničega'. Posebno me dojmilo poglavlje 6. 'Svi smo vlasnici zajedničkog dobra'. Dolazim u napast da zatrežim odobrenje nakladnika i da onda u dva tri nastavka na blogu objavim to poglavlje. Možda bi onda neki shvatili što znači 'otuđiti' zajedničko dobro i kako to vodi direktno gubljenju suvereniteta.

    avatar

    21.01.2013. (17:59)    -   -   -   -  

  • Gordian Wolf

    Mozda je to idealna prilika da dio ekipe zaista nauci sto je bitno u zivotu? Jer metiljanje, nedostatak petlje, podmetanje drugima klipova pod noge, poslusnost, poboznost, priglupost, nazadnost i povodljivost - ipak su te osobine i stilovi ponasanja - luksuz covjeka koji ne prihvaca odgovornost za svoje ponasanje i umjesto konstruktivnosti bira destruktivnost . Nije li ova samo zavrsnica davno postavljenog stava prema zivotu, i sada tek dolazi "blink, blink, budjenje, sto sam to ucinio?".
    Mada, znajuci vec kako to ide, bice "Sto mi se desilo i tko je kriv?"
    Gdje je onaj Busicev citat, cini se da je prigodan u ovom trenu, a vlast - odradila je kroz medije bas skolski primjer odvracanja paznje. Madjionicari, sto drugo ;-)

    avatar

    21.01.2013. (20:01)    -   -   -   -  

  • Magarac jedan!

    ovo je još jedna u nizu glupavih ideja vladajućih, meni oni izgledaju kao hrpa bezveznjaka koja radi gluposti, a ne neki opasni tipovi s podmuklim idejama.
    nažalost glupani nas mogu podjednako uništiti kao i pametni i podmukli lupeži.

    inače kako vidimo da vrijeme prolazi a rezultata nema vlada pokušava nešto napraviti i sve su očajniji da dokažu da nešto znaju i mogu, a i potezi su im sve očajniji i gluplji i nažalost sve opasniji.

    ovaj prijedlog jest izdaja domovine i mogli bi cijeli narod dignuti protiv sebe. glupi su ko tri glupa. nema tu opasnih planova i udara, imamo glupane koji su preuzeli kontrolu nad zemljom i sve što rade je beskorisno glupo i opasno.

    avatar

    23.01.2013. (19:14)    -   -   -   -  

  • Boris

    @sempercontra

    Sve kritike upućene na račun političara su bezpredmetne jer je politički sustav tako koncipiran da im kritika više pogoduje nego šteti. To je realnost. Zato mi je sve bezpremetno. Katastrofa!

    Korisnije je ne gledati tv vijesti ili ne čitati novine, jer su mediji došli do svog totalnog apsurda. Toga treba biti svijestan.

    Više ćete naučiti za život ako preslušate predavanja i razgovore video zapisa jednog znastvenika kao što je dr. Davor Pavuna, a kod nas ima mnogo talentiranih ljudi koje trebamo slušati.

    On ovu političku kastu naziva "majmunoidima" koja neće i ne može rješiti ništa. Političarima treba jednostavno okrenuti leđa i ne baviti se njima, te potražiti druge alternativne oblike života.

    Iako je SDP bolji od HDZ, ne uljeva mi povjerenje još uvijek, HDZ je katastrofa nad katastrofama. Za političku kastu ne postoji ni ustav niti zakoni. To smo već vidjeli odavno. Ako je to tako, to znači da nemamo ni demokraciju ni vladavinu prava, a imamo policijsku državu, a bome nemao ni narod, jer smo svi od reda jedna vrsta kukavica i strašljivaca. Oni koji istrče u prve redove, dozvoljavamo da ih se "postrelja" ( Lepej, Balenović,i drugi ). Ali zato imao pravosuđe i policiju koja trenira strogoću na malom čovjeku.

    Naša domovina je tužna i zapuštena zemlja u kojoj se oboljeva i umire masovno na svakom koraku bio mlad ili star. To ne može dobro završiti.

    avatar

    25.01.2013. (04:28)    -   -   -   -  

  • ruhrundemscher

    Ne valja stalno kudit,nešto se može i prišutit...
    Jer samo kad se promisli da čovik nije zauvik,jednom ga nema...
    Ja buh želio jednom pročitati od tebe nešto domoljubno a ne stalno prkos...virujem da si na hrvatskom tlu.

    avatar

    25.01.2013. (10:54)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @ruhr...
    Izgleda da se nas dvojica nikako ne razumijemo. Za mene rodoljubno ne znači držanje ruke na grudima i pjevanje himne, već ukazivanje na negativnosti da bi nam bilo bolje. Slažem se inače s tobom da ne valja stalno kudit, treba ponekad reći nešto dobro, ali 'PRIŠUTIT' ne valja nikada. Kako, nažalost, informacije prikupljam samo od naših 'žutih' masmedija koji jednako pišu samo o negativnostima (kad objave nešto pozitivno, napišem o tome i ja) onda nije čudno da sam i sam sklon 'crnilu'. Osim toga sam 'semper contra' pa kako bi to izgledalo da sam ZA :-)!

    avatar

    25.01.2013. (14:49)    -   -   -   -  

  • Boris

    Da pojasnim kako kritika ide na ruku svake vlasti u Hrvatskoj : Kritika koja nema učinak stalno povečava broj neodlučnih birača, a kako svaka vlast ima svoje ljubimce koji im hrle u krilo ( dodvorice ), oporba nema šansu da tu vlast zamjeni.

    Osim toga, oporba je toliko zaštićena i privilegirana svojim mirnim položajem da se ni ne trudi zamjeniti tu vlast.

    Dakle, radi se o potpuno zastarijelom modelu vlasti koji je protivan svim prirodnim zakonitostima bez obzira radili se o nacionalnoj ili globalnoj razini. To je svijesno ciljano izbornim zakonodavstvom koje se bitno neće mijenjati ni u ovome mandatu. Zato gubim volju ulaziti u meritum stvari.

    Uskoro cijelokupni život u svijetu bit će paraliziran i besmislen jer je postao bezkrupulozan.

    avatar

    25.01.2013. (21:07)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @Boris
    Slažem se da se radi o potpuno zastarjelom modelu vlasti tzv demokraciji. Pogotovo ako se isključivo pretstavnici biraju putem stranaka. Nema te sile, osim revolucije, koji tu kliku može skinuti s vlasti.

    Podsjetio one koji kritiziraju nekadašnje jednoumlje koje se tada zvalo socijalizam i kojeg je predvodila Komunistička partija, a hvale današnje kvazi višeumlje koje se svodi na dvoumlje (jer ostala 'umlja' su uglavnom privjesak dva najjača) koje se naziva demo(n)kracijom i koje predvode dvije stranke blizankinje, da je to 'isto sranje drugo pakovanje'!

    avatar

    26.01.2013. (14:40)    -   -   -   -  

  • Boris

    @sempercontra

    Dragi mi je da se ti i ja razumijemo i onda kada sam ja u "contra". Što se tiče revolucija, uvjeren sam da ne bi pomoglo, kako sama riječ u prijevodu znači ( govori ), dolazi od riječi "r e v o l v e r e" = natrag valjati, jednako preokret etc. Sjećam se kada nam je u srednjoj školi profesorica iz hrvatskog jezika govorila o Seljačkoj buni koju je vodio Matija Gubec. Tada je govorila između ostalog zašto buna nije uspjela jer se je vodila pod parolom " Za stare pravice ".

    Svi misle da će se pod revolucijom roditi nešto novo, a u biti radi se o nasilnom ustanku koji ne rađa ništa novog nego samo jedna klasa dođe da zamjeni drugu, tj. radi na stari način. Od Cezara pa do danas ništa se bitno nije dogodilo. To vidimo najbolje na našem primjeru : Pljuvanje po bišem jednoumlju za vrijeme Tita u odnosu na današnje stanje demokratskog sustava nezavisne, slobodne i jedinstvene Hrvatske, najblaže rečeno je čisto licemjerstvo.

    Traženje revolucijonarnih promjena je teška zabluda koja se uvijek plaća najviše nedužnim žrtvama. Promjene koje svi izčekujemo mogu se dogoditi samo na meni ako sam poduzmen nešto prema sebi i u meni uz Božju pomoć. Tako da je sve moguće. Ja se iskreno nadam da će čovječastvo napraviti taj iskorak jednog dana. U protivno, slijedi kataklizma i povrat u praistoriju na popravni ispit. Nije bez veze Bog stavio zaštitni znak na Kajina da postane viječiti lutalica.

    avatar

    26.01.2013. (18:21)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @boris
    Opet se slažem s tobom. Pozivanje na revoluciju bilo je pojačanje mog stava da se ova situacija s tom tzv demokracijom neće lako rješiti na način kako se uporno pokušava. Već u više komentara i svojih tekstova pisao sam o tome kako se stvari, primjenom revolucije, ponovo vraćaju na početak.
    Uostalom već više od 40 godina nosim u svom novčaniku papirić s citatom iz Selimovićeve 'Tvrđave' s odlomkom razgovora dvojice likova na temu oportunosti revolucije. I taj sam razgovor već nekoliko puta citirao.

    avatar

    27.01.2013. (15:03)    -   -   -   -  

  • M.

    Dragi semper contra, nikako mi nije na pameti braniti sadašnju vlast. Niti mi je želja opravdavati nekakvu rasprodaju teritorija i gubljenje suvereniteta. No pokušavam samo ukazati kako suverenitet ne znači ujedno i vlasništvo. A kod nas se smatra da samo državno vlasništvo jamči i suverenitet. Kod nas su ljudi automatski skeptični prema bilo kakvom privatnom vlasništvu. Rekao bih da to sve miriši na komunizam i Jugoslaviju, ali nisam od onih paranoika kojima se komunizam ukazuje svugdje i u svako doba.

    No, skepsa naših ljudi prema privatnom vlasništvu, a pogotovo prema poduzetništvu je očita. Kod nas se svaki poduzetnik gotovo pa smatra polukriminalcem, a evo sad se i državno vlasništvo gleda kao jedini jamac suvereniteta, kao da država nema mogućnosti provoditi svoje zakone nad privatnim vlasništvom.

    Može netko reći kako nas je iskustvo u zadnjih 20 godina naučilo da ne vjerujemo privatnim poduzetnicima. No zar nas isto to iskustvo nije naučilo da ne vjerujemo državnom vlasništvu? Pa državne tvrtke su naveliko služile kao sinekure za uhljebljivanje partijski podobnih kadrova. Kod nas nema kapitalizma - kod nas ima jedino državnog kapitalizma, jer svi najveći igrači posluju s državom. Državne se tvrtke i imovina gleda kao krava muzara, a ne vodi se računa uopće o odgovornom upravljanju.

    I sad, odjednom, u toj i takvoj situaciji, postaje strateški interes obraniti to državno vlasništvo? Pa molim vas lijepo.

    To se naravno ne odnosi na ona strateška prirodna i kulturna bogatstva, za koja postoji opravdani interes da ostanu javno dobro. No i tu mislim da su hrvatski građani licemjerni. Jer, sjetimo se recimo nelegalne gradnje - devastacija se prirode događala masovno
    Sjetimo se samo Varšavske - kada su mnogi podržavali "čišćenje štakornjaka" . Sjetimo se samo izbora - pri kojima mnogi građani i dalje daju glasove onim političarima koji podržavaju takvu prirodnu i kulturnu devastaciju.

    Jedino što će spasiti ovu zemlju nije država, nego privatna inicijativa i malo poduzetništvo. I uz to pravna država i svjesni građani. Stoga, što se mene tiče, budite protiv tog zakona, ali onda budite svjesni i svojih postupaka negdje drugdje. Inače od toga svega ne bumo imali tak i tak niš.

    avatar

    27.01.2013. (20:38)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @M
    Brkaš privatno vlasništvo i vlasništvo nad javnim (prirodnim) dobrom. Brkaš, i ne samo ti, privatno vlasništvo i poduzetništvo. Zašto bi netko trebao imati u vlasništvu zemlju na kojoj je sagradio tvornicu? Zemlju može koristiti dok na njoj ima svoju tvornicu (koja je njegova vlasništvo) i dok u njoj proizvodi. Kad više ne želi raditi neka demontira tvornicu preseli je na drugo mjesto ili baci na otpad, ali zemlju ne može prodati nekom drugom (kako se to kod nas radi uništavanjem tvornica da bi se prodalo atraktivno zemljište).

    Moja kritika proizlazi iz mog stava da tlo (zemlja), rijeke, more, prirodno niknule šume, zrak i sl. NE MOGU biti privatno vlasništvo. I to nema nikakve veze s komunizmom jer bi onda po tome i Indijanci koji su zastupali takav stav bili komunisti.

    Nažalost, izgleda da sam preglup, da bih shvatio kako vlasništvo nad nečim ne ograničava suverenitet nad tim. Ako je 100 ha zemlje moje, ako je kuća moja, ako je moja žena onda po mom na sve to nema nitko ni pravo ni suverenitet osim mene. Ti očito misliš drugačije.

    avatar

    28.01.2013. (12:23)    -   -   -   -  

  • Boris

    Znam da misliti ne znači znati, ali mislima se dolazi do znanja i spoznaje, onda se ja pridružujem mislima @sempercontra jer su jednostavna i prirodna, dok ova druga su na razini filozofije prava, spekulativna.

    Slažem se, nisu svi poduzetnici kriminalci, a i svako mišljenje je subjektivno, a svaki subjekt je osoba podložan greški, da nekažem , grijehu. U svakom slučaju više vjerujem jednom indijancu, nego nekom kapitalisti.

    Indijanac vjeruje Velikom Manitu-u, a kapitalist samo NOVCU.

    avatar

    28.01.2013. (13:44)    -   -   -   -  

  • M.

    Dragi semper contra,

    ne brkam privatno vlasništvo i "vlasništvo" nad javnim dobrom. Javno dobro ne može imati vlasnika - pa tako recimo trgovi nemaju vlasnika, rijeke nemaju vlasnika, more nema vlasnika - ali imaju nekoga tko je za njih odgovoran. Za pločnik je odgovoran grad ili općina, za rijeku i more država. U oba slučajeva pak vrijedi suverenitet države, znači zakon jednako vrijedi i na privatnom posjedu i na pločniku.

    Nadalje, mislim da je privatno vlasništvo jedan od preduvjeta poduzetništva. Zašto bi neki poduzetnik išao riskirati pa graditi tvornicu na zemljištu koje nije njegovo, pa da mu netko dekretom preko noći oduzme to zemljište? Naravno da to privatno vlasništvo nije i jedini uvjet - poduzetnik može i iznajmiti zgradu pa u njoj imati tvrtku, ali i tada ima jasno određene vlasničke i najmene uvjete. Jasno uređeni odnosi su jedan od temelja pravne države.

    Nadalje, ne shvaćam kako ne vidiš da vlasništvo ne ograničava suverenitet. Ako je kuća tvoja, ako je zemljište tvoje, tamo i dalje vrijede zakoni Republike Hrvatske, zar ne? Pa nisi ti s tim privatnim posjedom neka posebna država. Naravno da je privatno vlasništvo svetinja pa ti nitko nema pravo gledati u kuću i upadati na tvoje privatno zemljište. Ali to ne znači da tamo možeš kršiti zakone, zar ne?

    avatar

    28.01.2013. (20:10)    -   -   -   -  

učitavam...