Komentari

budan.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • borivoj

    "MI CINIMO SVE DA NE URADIMO NISTA". Dusko Radovic




    Dragi prijatelji,
    Evo jos jednog objasnjenja, kroz pjesmu iz "Bijele kule", za sve one koji se jos uvijek pitaju zasto ISPOD svake pjesme stoji ZAPISALA Vesna Krmpotic a ne IZNAD autorovo ime. Vesna je to objasnila jos u predgovoru prve dvije "stotinuiosmice" sto to znaci. Metafora SUSRET GLAZBENIKA I GLAZBALA govori o tomu jos i vise, a kad god se u zivotu susretnemo s prizornom nijemocom, sjetimo se stiha iz navedene pjesme – NEMA STVARI TAKO GOLE, DA TE NE BI OBUKLA U SVOJE SRCE:



    19. STO GOSPODE TEBI RECI

    Sto, Gospode, Tebi reci,
    kraj slova lovornoga,
    i sroka praskozora?
    Nema stvari tako nijeme,
    da ne bi govorila Tvoje ime
    najljepsim glasom.
    Nema stvari tako gole,
    da Te ne bi obukla u svoje srce.

    Slog velike pjesmarice,
    od najsitnijih do najkrupnijih slova,
    izabran je, izmjeren je,
    radja svoje citace i pjevace.
    Ne treba, Gospode,
    vise od toga lovornoga zbora,
    od toga sroka
    sto je rosni praskozor stvaranja.

    "Bijela kula", knjiga 81. Zapisala Vesna Krmpotic

    Stotinu i osam blagoslova neka dobiju svi
    oni koji ovo pismo posalju na sto vise adresa.


    Puno pozdrava iz Sombora od Josipa

    avatar

    18.01.2013. (08:26)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Totalna terapija raka, leukemije i drugih naizgled neizlječivih bolesti prirodnim sredstvima

    Rudolf Breuss (1899-1990) je naturopat koji je razvio metodu terapeutskog gladovanja poznatu pod nazivom ''Totalna terapija'.
    Autor je knjige ''Rak, leukemija i druge prividno neizlječive bolesti''.
    U knjizi navodi da je njegovom metodom do 1980. godine izliječeno više od 40.000 bolesnih od raka i drugih teških bolesti.

    Gladovanjem protiv raka

    Po Breussu, rak je samostalna tvorevina unutar organizma, kojoj su za rast i napredak nužne bjelančevine koje se nalaze u čvrstoj hrani, te se, u skladu s tim, može uništiti gladovanjem i unošenjem sokova od organski uzgojenog povrća.
    Budući da u njima nema bjelančevina, organizam će ih početi crpiti iz tumora, što će u konačnici dovesti do njegove razgradnje.
    Iz tog razloga, tijekom dijete ne smije se uzimati nikakva čvrsta hrana koja sadrži bjelančevine.
    Terapiju uskraćivanja hrane tumorskim stanicama nužno je provoditi 42 dana, odnosno 6 tjedana.
    Za to vrijeme iz organizma će se izlučiti sve nezdrave tvari koje smo u njega unijeli hranom, pićem ili udisanjem.
    U drugoj polovici posta započet će razgradnja nezdravih stanica, a nakon 6 tjedana cijeli organizam biti će potpuno obnovljen.
    U cilju liječenja, Breuss koristi sokove od korjenastog povrća. Terapija koju preporučuje sastoji u pijenju 3-5 dcl soka pripravljenog od cikle, mrkve, korijena celera, rotkve i krumpira.
    Uz to se, ovisno o oboljelim organima i tkivima, uzima do 2 litre čajnih mješavina na dan i 2 dcl bistre juhe od luka.
    Za vrijeme terapije iz prehrane obavezno treba izbaciti šećer, bijelo brašno, suhomesnate proizvode i konzervirane namirnice.

    O čemu ovisi uspjeh terapije

    Breuss tvrdi da uspjeh ''Totalne terapije'' može biti znatno umanjen ili doveden u pitanje samo ako se terapija ne provodi striktno po njegovim uputama.
    Terapija također neće uspjeti ako uz nju primjenjujete metode i sredstva kojima se služi službena medicina, a kojima se osim stanica raka, uništavaju i mnoge zdrave stanice.
    Sokove valja spravljati isključivo od namirnica iz strogo kontroliranog organskog uzgoja
    Naime, korištenjem povrća zagađenog umjetnim gnojivima i pesticidima, postigli bismo posve suprotan učinak - umjesto čišćenja organizma i ozdravljenja, pridonijeli njegovom onečišćenju i daljnjem razvoju bolesti.
    Tijekom gladovanja valja obavezno voditi računa o urednoj probavi i po potrebi raditi ispiranje crijeva (klistiranje), kako razgrađene tvari ne bi ostale u organizmu i izazvale trovanje.
    Uz sve navedeno preporučuje se boravak na svježem zraku, tjelovježba i masaža.
    Važno je imati na umu da proces liječenja podrazumijeva i njegovanje pozitivnog stava, te lišavanje stresa i nezdravih navika koje su znatno doprinijele razvoju bolesti.

    Riješite se otrova i kemikalija

    Breussova terapija nipošto nije tako jednostavna kako bi se na prvi pogled moglo zaključiti.
    Njegov sok i čajevi samo su dio složenog pristupa liječenju, zbog čega se i naziva totalnom terapijom.
    Kako bi se sokom doista postiglo izlječenje, uz već navedene preporuke moraju se poštovati sva pravila, što znači da se moramo osvrnuti i na uzroke bolesti.
    Govoreći o uzrocima bolesti, Breuss poglavito naglašava štetan utjecaj otrova i kemikalija kojima smo okruženi u vlastitim domovima, poput naftalina, sprejeva protiv insekata, umjetnih mirisa za osvježavanje prostora, kemijskih sredstava za čišćenje i sl.
    Takva sredstva nužno je izbaciti iz kuće. Primjerice, umjesto naftalina Breuss savjetuje uporabu lavande, te tamjan, za čišćenje i osvježavanje prostora.
    Također, savjetuje nam da se kanimo navike podgrijavanja hrane, korištenja duboko smrznutih namirnica, te kemijski tretirane hrane, kao i one koja sadrži konzervanse.

    Izbjegavajte štetna zračenja

    Između ostalog, Breuss tvrdi da većina oboljelih od raka i drugih teških bolesti ima krevet postavljen iznad podzemnih voda i mjesta gdje se one ukrštavaju.
    Zbog toga preporučuje savjetovanje s radiestezistom u cilju premještanja postelje na mjesto gdje tih zračenja nema.
    Osim liječenja raka i drugih teških bolesti, Breussova terapija može se provoditi i preventivno.
    Potiče proces čišćenja organizma i jačanja imuniteta, a budući da nema neugodnih nuspojava, vrlo je preporučljiva i kao kura za smanjenje viška kilograma.
    Post ili gladovanje od davnine je poznato kao sredstvo liječenja i duhovnog pročišćenja, a organizirano, uz stručan nadzor, u Europi se provodi od početka 20. st.
    Hipokrat, otac medicine, također je bio uvjeren da je gladovanje odličan način za pročišćenje organizma i postizanje optimalnog zdravlja.
    Unatoč tomu, službena medicina (s izuzetkom Rusije, gdje je liječenje gladovanjem priznato i uključuje se u zdravstvenu terapiju), Breussovu metodu liječenja ne prihvaća kao učinkovitu, a nerijetko ju drži i štetnom.
    Za takav stav prilično je zaslužna i industrija lijekova, no važno je napomenuti da Breussova terapija, ukoliko se pravilno provodi, nipošto nije štetna.
    Ipak, budući da se tijekom terapi

    avatar

    18.01.2013. (08:38)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Za takav stav prilično je zaslužna i industrija lijekova, no važno je napomenuti da Breussova terapija, ukoliko se pravilno provodi, nipošto nije štetna.
    Ipak, budući da se tijekom terapije gubi i do 15 kilograma, ne savjetuje se djeci, trudnicama, osobama premale tjelesne težine i osobama u terminalnoj fazi maligne bolesti.

    avatar

    18.01.2013. (08:39)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Mladi luk čini čuda: 3 nevjerojatne moći zelenog dijela

    17.01.2013. 09:08,

    I dok mladi luk najčešće povezujemo s Uskrsom i kuhanim jajima te ga slasno pojedemo sve do najzelenijeg dijela sljedeći puta kada se nađe na vašoj trpezi dobro razmislite hoćete li baciti stabljiku

    Mladi luk, posebno zeleni dio koji mnogi bacaju vrlo je zdrav i može se koristiti na razne načine

    Alternativna medicina mladi luk smatra nevjerojatno vrijednom i zdravom namirnicom koja djeluje na tijelo iznutra i izvana.

    Osim što pomaže kod prehlade i krvnog tlaka, mladi luk protuupalna svojstva, te djeluje protiv gljivica , stresa i umora. No osim što je cijenjen u prehrani mladi luk vrlo je učinkovit i na druge načine.

    ----------------------------

    1. Upala grla
    Izrežite luk na komadiće, a možete mu dodati i naribanog đumbira i soli te sve zajedno stavite u platnenu vrećicu ili krpu te zagrijte. Toplu kompresu umotajte u još jednu krpu ili ručnik te stavite na upaljeno područje (grlo, prsa, dlanove ili leđa).

    2. Natečene noge
    Mladi luk kuhajte nekoliko minuta. Blenderom ga izmiksajte (ako treba dodajte vrlo malo vode), dok se smjesa ne pretvori u pastu. Takvom pastom namažite natečene dijelove nogu. Ovaj recept koristi se već stotinama godina i vrlo je učinkovit.

    3. Šmrkavi nos
    Zgnječite luk i njegov im sokom natopite vatu ili blazinice. Takvu mokru kompresu stavite na nos i područje sinusa.

    preuzeto sa DNEVNIK.hr

    avatar

    18.01.2013. (09:24)    -   -   -   -  

  • borivoj

    XXX RIJEČKI KARNEVAL 2013.

    PETO GODIŠNJE DOBA HALUBAJSKI ZVONČARI, PEHINARSKI FEŠTARI I GRUPA »LAKO ĆEMO« PRIJE TRIDESET GODINA ZAVRTJELI SU USPAVANI RIJEČKI KARNEVALSKI KOTAČ

    KARNEVAL SE U RIJECI PIŠE velikim slovom i živi svim srcem
    Riječki se karneval, svaki njegov dio najbolje doživljava »uživo«, na ulici, u maškaranoj masi.Jedino onaj pred čijim je nosom proplesala riječka maska, kraj čijeg je uha zazvonilo zvončarsko zvono ili prolelujao takt neke od inih karnevalskih skladbi, pod čijom se nogom zatresao maškarani riječki podij, jedino taj može doživjeti Riječki karneval u potpunosti
    Lako ćemo, lako suRijeka, po mnogočemu specifičan grad, među svim tim specifičnostima ima i »ono nešto« što ju razlikuje od ostatka svijeta. To »nešto« je peto godišnje doba, jer dok svi žive godinu s četiri, Rijeka je, kradući ponajviše zimi, ali pomalo i proljeću, stvorila svoje i samo svoje peto godišnje doba. Ime mu je Karneval. A karneval se u Rijeci oduvijek piše velikim slovom, i živi svim srcem.

    Spontanost početka

    Pričati o začecima Karnevala u gradu na Rječini, znači prepričavati višestoljetnu povijest, tijekom koje, neovisno ćutila se Rijeka loše, dobro ili najbolje, neovisno bila u sklopu ove ili one države, uvijek, ali baš uvijek imala je to svoje peto godišnje doba. Karnevalsko doba! O maškaranoj prošlosti Rijeke neka pričaju požutjeli listovi ispisani »perom« kroničara, a o onoj novijoj, onoj koja se počela odbrojavati točno prije trideset godina, e, o njoj vrijedi pokoji izreći.
    Već i maškarani vrapci u krošnjama Kvarnera znaju da su riječko karnevalsko danas prošetavši jedne zimske nedjelje 1982. godine glavnom gradskom šetnicom začele tri maškarane skupine – Halubajski zvončari, Pehinarski feštari i grupa »Lako ćemo«. Njihovu spontano prošetavanje, prepoznali su djelatnici Turističke zajednice Rijeke i nimalo ne dvojeći odlučili Rijeci vratiti desetljećima u ormaru spremljeno karnevalsko ruho. Tako su tri spomenute skupine pokrenule uspavani riječki karnevalski kotač, koji se, sve brže i sve uspješnije vrti već punih trideset godina.
    Logično je da su mu u početku okretaji bili i tromiji, i skromniji nego oni današnji, no iz godine u godinu, na maškaranoj gradskoj trasi bilo je sve više i maski, i gledatelja. Spontano prošetavanje »osnivačke trojke« preraslo je u dobro organiziranu manifestaciju koja traje ponekad i puna dva mjeseca, tijekom kojih Rijeka maškarano živi, i na kopnu, i na moru, i u zraku.

    Ne samo riječki brend

    Peto godišnje doba u Rijeci počinje 17. siječnja, na blagdan sv. Antona ili, kako bi to ovdašnji puk kazao, na Antonju. Počinje podizanjem karnevalske zastave i to uvijek u drugom dijelu grada. A od trenutka kad zastava zaleprša, maškarana kola voze po svom rasporedu, odnosno naoko kako ih volja, a u stvarnosti dobro utabanom trasom i do u tančine isplaniranim itinererom. Posebnost Riječkog karnevala je i u tome što iza naizgledne nonšalantnosti stoji itekako pomna planiranost svakog detalja, svake karnevalske manifestacije. Stoje sati i sati promišljanja, dogovaranja i djelovanja. Stoji puno truda i besanih noći.
    A što sve čini Riječki karneval? Ponajprije ljudi u čijim žilama stoljećima kola »maškarana krv«, odnosno tradicija maškaranja prenosi se s koljena na koljeno. A potom i brojne tradicijske, kulturne, zabavne, sportske i ine manifestacije što ubačene u riječki maškarani lonac daju »deliciju« kakvu ima samo Rijeka. Daju brend!

    Meštar i kraljica

    Manifestacija začeta 1996. godine, točno godinu dana nakon što je Riječki karneval ušao u obitelj zvanu FECC ili Udrugu europskih karnevalskih gradova, a upravo u Rijeci i pokrenuta inicijativa za formiranje Udruge karnevalskih gradova Hrvatske, koja je u Rijeci 1977. godine i formirana, spektakl imena Izbor kraljice Riječkog karnevala, i šesnaest godina nakon starta privlači veliki broj kako kandidatkinja, tako i gledatelja. Kad maškaranom pistom prošeću maski i životu pod njom sklone djevojke i žene, jer godine natjecateljica u ovom Izboru najzanemarivija su stavka, pa se tako u jednom Izboru za titulu kraljice natjecala i 84 godine stara maškaronka iz Kraljevice, svima znana teta Iča, u gledateljstvu koje se broji tisućama nastane pravi urnebes. Tribine podivljaju jer svaka kandidatkinja ima svoju prateću karnevalsku grupu, a svaka grupa svoje fanove. Tijekom dvosatnog glazbeno – scenskog, a nadasve karnevalskog spektakla pozornicom prodefiliraju sve specifičnosti Riječkog karnevala, da bi na kraju još jedna institucija istog – meštar Riječkog karnevala dobio pratilju s kojom će tijekom čitave godine širom svijeta pronositi i širiti dobar glas ne samo o karnevalu čiji je meštar, već i u gradu u kojem je karneval rođen, i zemlji iz koje potječe.
    Istom prigodom na svjetlo dana, ili bolje rečeno noći izađe i činjenica da Riječki karneval nikad ne bi bio to što jest da nema logističku i inu podršku gradskih vlasti. To je vidljivo iz čina primopredaje gradskih ključeva, trenutka u kojem aktualni g

    avatar

    18.01.2013. (09:47)    -   -   -   -  

  • borivoj

    To je vidljivo iz čina primopredaje gradskih ključeva, trenutka u kojem aktualni gradonačelnik predaje ključeve grada i svu vlast meštru Karnevala. Trenutak kad se gledalište raspameti od sreće jer simbolično svima daje na znanje da su i grad i prigrad, i more i kopno, da je sve u ovom kutku svijeta pod vlašću maske. A onda, nalik Rječini, krškoj ljepotici što izvire ispod Grobničkih planina, a s morem se sljubi upravo u Rijeci, i karneval se razlije i sljubljuje sa svakom minutom života ovog kraja i onih koji ga nastanjuju.

    Stoljetna ljubav

    Peto godišnje doba zaživi punim plućima. Zaživi u svakom kutku gradskog središta, bilo kroz manifestaciju izbora nazvanu »NAJ maškarano, lipo i veselo« kojom se bira najkarnevalskiji izbor grada, bilo kroz menije riječkih ugostiteljskih objekata, bilo kroz masku osoblja istih, kroz Karnevalski park koji tradicionalno bude podignut na parkiralištu Delta... Zaživi pod karnevalskim šatorima u kojima iz večeri u večer najpoznatija imena hrvatske estrade zabavljaju puk, na kazališnim daskama, neovisno zvao se projekt Kazališni vrtuljak u danima karnevala i odvijao na sceni HNK Ivana pl. Zajca, ili nekad Dani smijeha koji su »se smijali« na daskama Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.
    Zaživi u brojnim galerijama, koncertnim dvoranama, ali i na sportskim terenima, pa pod maskom maskoljupci zaigraju i mali nogomet, i rukomet, organiziraju turnir u streljaštvu, streličarstvu, boćanju, kartanju, sportska nadmetanja za one na kojima karnevalska budućnost ostaje, za klince, ali i za one koji ju zdušno prenose na svoju djecu, unuke i praunuke.

    Događanjem na događanje

    I tako, događanjem na događanje, iz dana u dan, iz noći u noć. Nekad duže, nekad kraće, sve ovisi o tome što će reći Pepelnica, a što Vazam. Ipak, onaj riječki karnevalski finiš, što se obično mjeri s deset dana, e to, je pravi maškarani pakao. Upravo ta završnica u kojoj ne spava ni val, ni kamen, niti jedan gradski kvart, a ponajmanje stanovnici Rijeke. Sva događanja uvertira su najprije za Dječju karnevalsku povorku što ulicama grada prođe tjedan dana prije one završne, u narodu znane i kao velika, i kao međunarodna povorka Riječkog karnevala. Ne zna se koja od ovih povorki je srcu milija, oku dojmljivija. Ona zvana Mala ili Dječja, ili ona završna. Svaka na svoj način draga i posebna.
    Rijetki su oni koji mogu odoljeti »šarenim bombončićima« nanizanim u Dječju karnevalsku povorku, među kojima neki jedva da hodaju, a neki uz alegorijska kola imaju i ona svoja što ih gura »teta iz vrtića« ili mama, pa nikakvo čudo što se i gledateljstvo te povorke iskazuje s više desetaka tisuća.
    Ona završna ili Velika povorka Riječkog karnevala tijekom posljednjih trideset godina rasla je i bujala, da bi gotovo preko noći s tri karnevalske skupine 1982. godine »nabubrila« na više od 150 karnevalskih grupa što je natjerala organizatore – Turističku zajednicu Grada Rijeke da limitira broj karnevalskih grupa u povorci, pa isti unazad nekoliko godina ne smije »preskočiti stotku«. Ono što nitko ne može, niti želi limitirati jest broj gledatelja, a njih je ovisno o vremenskim uvjetima nikad manje od 100 tisuća, a jedne godine čak i 150.

    Maškarana Rijeka

    Dan D Riječkog karnevala, odnosno Dan velike povorke, sublimacija je svega što joj je tijekom petog godišnjeg doba prethodilo. Defile je to riječke maškarane posebnosti koja jest bazirana na tradiciji ali živi danas, pametno promišljajući svoje karnevalsko sutra. U svakom šavu prekrasnih kostima, jer Riječki karneval je ponajprije lijep i raskošan, u svakom vijku alegoriskih kola, u svakoj gradskoj ili prigradskoj karnevalskoj grupi, živi ta maškarana riječka posebnost koja je takva kakva jest – nama i najdraža i najljepša, a ostatku svijeta izuzetno zanimljiva.
    To se zanimanje iščitava iz velikog broja karnevalista iz zemlje i inozemstva što iz godine u godinu dolaze i bivaju dijelom riječke karnevalske povorke. Iščitava se iz velikog broja turista koji godišnje odmore u ovom kraju »štimaju« po datumu održavanja povorke, vidi se iz liste gostiju tradicionalnog Humanitarnog bala što ga Grad Rijeka u vrijeme karnevala priređuje u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, Riječanima znanom kao Guvernerova palača, bala na kojem su tijekom proteklih godina plesali predsjednici država, konzuli i ini visoki državni dužnosnici sa svih kontinenata. Na kojem su plesala cijelom svijetu znana imena iz sfere gospodarstva, zabave, sporta, kulture... Vidi se i po popunjenosti kvarnerskih hotela i hostela, po karnevalskim vlakovima i autobusima što na dan prolaska Povorke u Rijeku na jednodnevni izlet dovoze posjetitelje iz cijele regije.
    Vidi se i u svakom plesnom koraku onih koji hodočaste na Maškarani maraton Radio Rijeke, uz Maškarani auto rally »Pariz – Bakar«, najdugovječnije manifestacije Riječkog karnevala. A taj maškarani auto – rally, e to je pravi urnebes na dva ili četiri kotača! To je putujući riječki karneval u čijem konvoju sudjeluju maski

    avatar

    18.01.2013. (09:49)    -   -   -   -  

  • borivoj

    A taj maškarani auto – rally, e to je pravi urnebes na dva ili četiri kotača! To je putujući riječki karneval u čijem konvoju sudjeluju maskirana vozila, vozači, posada, rally u kojem o pobjedniku odlučuju maskirani suci, rally u kojem je sve i u kojem je svatko maskiran.

    Gledati u Rijeci

    O spomenutim, kao i o onim nespomenutim sadržajima Riječkog karnevala mogli bi još danima, no ono što je bitno jest da svi oni skupa od Riječkog karnevala čine ono što jest – poseban i uvijek riječki. I nikako zaboraviti, mada se Riječki karneval izvrsno nosi sa svim »čudima tehnike«, mada o njemu govore i dokumentarci, tv i radijski prilozi, mada je ovjekovječen milijunima fotografija, iako njegove manifestacije, s naglaskom na završnu – veliku karnevalsku povorku bilo u direktnom ili odloženom prijenosu prenose mnoge domaće i strane tv postaje, a već se godinama ista može pratiti i putem Interneta, Riječki se karneval, svaki njegov dio najbolje doživljava »uživo«, na ulici, u maškaranoj masi. Jedino onaj pred čijim je nosom proplesala riječka maska, kraj čijeg je uha zazvonilo zvončarsko zvono ili prolelujao takt neke od inih karnevalskih skladbi, pod čijom se nogom zatresao maškarani riječki podij, e, jedino taj može doživjeti Riječki karneval u potpunosti. Svako drugo druženje nije pravo druženje. Svaka čast brojnim medijima, a njih na riječko peto godišnje doba, na Karneval iz godine u godinu stiže na stotine iz svih zemalja svijeta, i svom njihovom trudu ali ostaje činjenica da je Riječki karneval u potpunosti to što jest samo ako ga se konzumira na licu mjesta, u njegovom autohtonom ambijentu. Tek onda promatrač shvati razliku između »trodimenzionalnih običnih« i »trodimenzionalnih karnevalskih naočala«.

    Kraj je uvijek početak

    A što se tiče njegovog kraja... E, ni tu nije kraj kad svi pomisle da je kraj – kad karnevalska skupina riječkog Pomorskog fakulteta »POM-F-RI« nakon što poštivajući svaku stavku pusnog pogrebnog obreda, nasred riječkog akvatorija zapali slamnatog krivca za sve. Nije kraj, jer upravo tog trenutka organizatori tj. djelatnici Turističke zajednice grada Rijeke počinju pripreme za sljedeći, a karnevalske skupine smišljati nove kostime koje će i opet zadnju nedjelju prije Čiste srijede prošetati riječkim Korzom, u sklopu tog nasmijanog kritičara društvene zbilje, njegovog visočanstva imena Riječki karneval.
    I što još reći osim mladiću u najboljim godinama čestitati 30. rođendan u »obnovljenom životu«, njegovim začetnicima kao i organizatorima čestitati na dosljednosti i ideji, te sve ljubitelje ovog ne samo riječkog ili primorskog brenda već i hrvatske prepoznatljivosti uz poziv na jubilarno riječko peto godišnje doba pozdraviti s riječkim maškaranim pozdravom u čije četiri riječi živi sva istina Riječkog karnevala – KREPAT, MA NE MOLAT!

    preuzeto iz novog lista
    -------------

    lp, boro

    avatar

    18.01.2013. (09:51)    -   -   -   -  

  • borivoj

    XXX RIJEČKI KARNEVAL 2013.

    Jak turistički adut

    Petar ŠkarpaPoštovani karnevalisti, dame i gospodo, od prvog pisanog traga o maškaranju u Rijeci prošlo je 563 godine, a od prvih dostupnih fotografija karnevalskih povorki u Rijeci 109 godina. Otkako je prije 30 godina, u organizaciji tadašnjeg Turističkog saveza općine Rijeke, obnovljena tradicija međunarodne povorke, Riječki ...

    --------------------------

    SLAVNA PROŠLOST SEDAM STOLJEĆA RIJEČKOG KARNEVALA ISTRAŽIO JE SAŠA DMITROVIĆ, ZALJUBLJENIK GRADA NA RJEČINI I NJEGOVE BOGATE POVIJESTI

    U RIJEČKO karnevalsko ruho utkane su mnoge sudbine

    Ples na Jadranskom trguSaša Dmitrović, istraživač riječke povijesti i zaljubljenik u istu, već godinama prevrće požutjele listove, otpuhuje prašinu sa starih knjiga i novina, sve s ciljem povezivanja prošlosti i sadašnjosti grada na Rječini. Rijeka je njegova inspiracija, a on putujuća enciklopedija ili, moderno rečeno »google svih novinara«. ...

    -------------------------

    ŠTO SE TO ispod maske skriva?

    Koliko li je Rijeka maski promijenila tijekom proteklih sedam stoljeća? Koliko bi stranica imali njezini maškarani memoari, i što bi se sve moglo čitati i u recima, i između njih? Koliko lijepih, još ljepših i najljepših životnih priča, a onih drugih, bi nam ova stara maškaronka mogla ispričati? Na koliko njih ...

    -------------------------

    PETO GODIŠNJE DOBA HALUBAJSKI ZVONČARI, PEHINARSKI FEŠTARI I GRUPA »LAKO ĆEMO« PRIJE TRIDESET GODINA ZAVRTJELI SU USPAVANI RIJEČKI KARNEVALSKI KOTAČ

    KARNEVAL SE U RIJECI PIŠE velikim slovom i živi svim srcem

    Lako ćemo, lako suRijeka, po mnogočemu specifičan grad, među svim tim specifičnostima ima i »ono nešto« što ju razlikuje od ostatka svijeta. To »nešto« je peto godišnje doba, jer dok svi žive godinu s četiri, Rijeka je, kradući ponajviše zimi, ali pomalo i proljeću, stvorila svoje i samo svoje peto godišnje doba. Ime mu je Karneval. A ...

    -----------------------------

    svi prilozi preuzeti su iz Novog Lista: http://www.novilist.hr/

    avatar

    18.01.2013. (10:13)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Spoštovani (a) Borivoj,

    v naslednjem tednu je pred nami zopet nekaj svežih dogodkov, na katere vas prisrčno vabimo, da se nam pridružite v Teozofski knjižnici in bralnici Alme Karlin:

    Ponedeljek, 21. 1. 2013, ob 18.00
    Predavanje: NAPETOSTI IN TEŽAVE VSAKDANA

    Naše bivanje velikokrat zaznamujejo napetosti in težave na različnih nivojih bivanja. Poznamo jih v telesni, čustveni, razumski obliki in rešujemo bolj ali manj uspešno. Zaradi njih se lahko naša kvaliteta življenja zmanjša, lahko pa nas spodbudijo k iskanju novih rešitev. Kaj lahko naredimo, da ne bomo več le njihova nemočna žrtev, ampak jih bomo ustvarjalno uporabili pri svojem razvoju in spoznali kot zanimivo trditev, da so problemi naša Pot.

    Predaval bo Domen Kočevar, prof. soc. in teol.
    Priporočen prispevek: 4 €



    Torek, 22. 1. 2013, ob 18.00
    Predavanje: ŠOLSKI INCIDENTI KOT PRILOŽNOST ZA UČENJE

    Fenomen restorativnih praks se je rodil v pravosodnem sistemu na Novi Zelandiji in je učinkovita alternativa tradicionalnemu kaznovalnemu načinu. Pri restorativnem pogledu ničelna tolerance do nasilja ni zadostna. Kršitelji morajo dobiti vpogled v posledice svojega dejanja in morajo prevzeti aktivno vlogo za popravilo povzročene škode. Pogosto je ta škoda večja na socialnem kot na materialnem področju. Strategija restorativnih praks omogoča vpogled storilcev in njihovih žrtev v izkušnjo drug drugega, razumevanje posledic svojih vedenj in iskanje načinov za popravilo škode. Žrtev in storilec soodločata o rešitvi in s tem izboljšujeta lastno sposobnost reševanja problemov in možnost sodelovanja. Več...


    Predaval bo Marcus Van Alphen - psihoterapevt, ki poučuje restorativne prakse na Univerzi v Leidnu, Nizozemska.
    Več o predavatelju na: http://www.markusvanalphen.com/irps/

    Priporočen prispevek: 4 €



    Četrtek, 24. 1. 2013, ob 18.00
    Predavanje: TRANSFORMACIJA PROSTORA IN LASTNIH MEJA

    Prostori, v katerih bivamo, so odraz nas samih. Tako, kot je za telo pomembno, da uživamo hrano, ki je živa in čim bolj naravna, je za kvaliteto našega življenja pomembno živeti v okolju, ki je živo in čim bolj naravno. In ne le to, kot duhovna bitja potrebujemo tudi podporo temu aspektu. Kako oblikovati svoj življenjski prostor, da bo v harmoniji z nami samimi in obenem podpora v naši duhovni rasti, nam bo skozi predstavitev svojih bogatih izkušenj z ustvarjalnim preoblikovanjem prostora in energij predstavila gostja večera. Več ...



    Predavala bo Katarina Vidmar, slikarka in (pre)oblikovalka prostorov
    Več o predavateljici in njenem delu na povezavi http://www.bellarte.si/

    Priporočen prispevek: 4 €



    Vabljeni tudi na naše redne dogodke:

    - vsakodnevno 15-minutno opoldansko sedenje / meditacija v tišini,

    - vsak petek od 9.00 do 10.00 ure transmisijska meditacija,

    - vsako prvo in tretjo nedeljo (6. in 20. 1. 2012) ob 10.00 Sveta maša Svobodne Katoliške Cerkve,

    - meditacija ob polni luni – 28. 1. ob 17.30.



    Lep pozdrav,
    Teozofska knjižnica

    http://www.tkbak.org/
    http://www.jivatma

    avatar

    18.01.2013. (16:37)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Država podržava organiziranje civilne 'policije za životinje'!

    Uprava veterinarstva širi mrežu inspektora specijaliziranih za zaštitu životinja, a spremni su surađivati s udrugama organiziranim u civilnu 'policiju za životinje'
    Ponedjeljak, 14. 1. 2013. u 12:59 Piše: Mislav Nekić



    Zlostavljačima životinja u 2013. godini ne piše se dobro. Nove odredbe Kaznenog zakona koji za zlostavljače propisuje oštrije zatvorske kazne već su stupile na snagu.

    Kako doznajemo Ministarstvo poljoprivrede, koje je nadležno za problematiku zaštite životinja u suradnji s nekim udrugama radi na izmjenama Zakona o zaštiti životinja, ali i Pravilnika koji bi regulirao rad skloništa za napuštene životinje.
    Specijalizacija inspektora

    Kako sve ne bi ostalo samo na donošenju zakona i pravilnika, već bi se stvorili preduvjeti za njihovo provođenje Ministarstvo poljoprivrede najavljuje velike promjene u radu.

    - Trenutno u sklopu Uprave veterinarstva postoji Odjel za zaštitu životinja,a imenovani su inspektori koji se bave isključivo zaštitom životinja.Također, u tijeku je i specijalizacija inspektora po veterinarskim uredima - kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

    Sve udruge pozivaju na suradnju, a kako doznajemo spremni su podržati osnivanje 'hrvatske policije za životinje' te s istom surađivati. Osnivanje prepuštaju civilnim udrugama navodeći kako na sličan način funkcionira 'policija za životinje' čiji rad u sklopu emisije ' Animal police' prati Animal planet.
    Prijatelji životinja: Udruge ne mogu preuzeti teret

    - Ministarstvo uvijek daje podršku da se neke stvari naprave 'same', no u Hrvatskoj to nije realno te nije korektno očekivati od neprofitnih udruga da uzmu i taj teret na sebe. Čak i kada bi to mogle, nemaju za to dopuštenje Ministarstva poljoprivrede putem zakonske regulative - rekao nam je Luka Oman, predsjednik Udruge Prijatelji životinja.

    Smatra da vlast treba formirati inspekciju za zaštitu životinja koja bi bila nadležna za učinkovito provođenje Zakona o zaštiti životinja, a Udruge će im kao i do sada pomoći u provedbi Zakona.

    Sličnog mišljenja su u čakovečkom skloništu za životinje Prijatelji koji kažu da bi najbolji način organizacije životinjske policije bio kad bi se organizirala u suradnji udruga i vlasti.
    Osječkim zaštitarima tužba umjesto dijaloga

    Iz osječke Udruge Pobjede smatraju pak da nevladine udruge koje se bave problematikom zaštite životinja u suradnji i uz potporu vlasti imaju kapacitete za provedbu projekta 'policije za životinje', ali iskazuju oprez.

    - U ovome trenutku ogroman bi korak bio i osiguravanje provedbe postojećih zakona koje štite životinje. To je moguće jedino edukacijom i senzibilizacijom nadležnih za tu problematiku (primjerice edukacija određenog broja policajaca o zakonu o zaštiti životinja, uvođenje kontakt policajaca za životinje i sl.). Obzirom na sadašnje stanje i odnos Ministarstva poljoprivrede prema nevladinim udrugama moramo izraziti skepsu u dobru volju Ministarstva da podrži jedan takav projekt ('civilne policije' za životinje) - kažu osječki zaštitari životinja.

    Potkrepljuju to činjenicom da Ministarstvo poljoprivrede i Uprava veterinarstva uporno ignoriraju njihove upite vezane za tumačenje članaka pravilnika (konkretno članka 23.) prema kojemu sklonište mora postupati, a koji je nejasan i nedorečen.

    – Pojednostavljeno, od veterinarske inspekcije dobili smo naredbu (nakon toga čak i tužbu Prekršajnome sudu) da moramo poštivati sporni članak, a tumačenje članka (kako bi znali što nam je konkretno činiti) ne dobivamo niti od inspekcije niti od Uprave veterinarstva, unatoč brojnim upitima - mišljena su članova Udruge Pobjede.
    Udruge nezadovoljne postojećom suradnjom

    Što se tiče suradnje s Ministarstvom poljoprivrede njihove kolege iz Udruge Prijatelji životinja, koja putem Mreže protiv napuštanja životinja zastupa 60-ak udruga i pojedinaca surađuje s Ministarstvom, ali smatraju da se njihova prisutnost iskorištava ili čak zloupotrebljava kako bi nadležna tijela za izmjenu zakonskih propisa opravdala svoje loše napisane odredbe, pod izgovorom da su i oni kao udruga bili prisutni tijekom izmjena propisa.

    - Mi se borimo za izmjene zakonskih odredbi kako bi se njima štitile životinje, a ne želja za profitom pojedinaca i interesnih skupina, no mnogi naši prijedlozi nailaze na odbijanje – zaključuje Oman.

    Unatoč činjenici da još uvijek postoje nesuglasice, sam podatak da su predstavnici nekih udruga pozvani da sudjeluju u izmjenama pravilnika i zakona kao i i specijalizacijama unutar samog Ministarstva govori o malim, ali ipak pozitivnim pomacima kada je zaštita životinja u pitanju.

    Želite li sudjelovati u zaštiti životinja predlažemo vam da posjetite rubriku Udomi me i udomite kućnog ljubimca .

    Pročitajte više o temi na stranici Kućni ljubimci.

    Tagovi: zaštita životinja, policija za životinje, luka oman, kućni ljubimci, animal police

    avatar

    18.01.2013. (17:52)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Poštovani,

    pozivamo Vas na besplatni dvodnevni "Tečaj otkanjanja ljutnje" koji će se održati subota 26. i nedjelja 27.01.2013. od 10-14h u prostorijama udruge AURIS, Kružna 8/3, Rijeka-Korzo. Predavač Sandra Baksa.

    Radni materijal koji će služiti i za pisanje donijet će mo mi, Vi trebate imati olovku, kemijsku ili slično.
    Molimo Vas da svoj dolazak potvrdite putem E-maila ili SMS-om na 091-4329928. do srijede 23.01. Na ovaj za svakodnevicu koristan tečaj možete dovesti ili preporučiti prijatelje i poznanike do popunjenja broja mjesta.

    Srdačan pozdrav Krešo.

    avatar

    18.01.2013. (18:09)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...