Komentari

promina.blog.hr

Dodaj komentar (1)

Marketing


  • sany promina.blog.hr

    Na e-mail sam dobio sljedeći komentar:

    Poštovani,

    Čitajući već poodavno krasne pjesme moje i naše Nečmenjanke koje ugodno umiruje moje načeto ali nostalgično srce, moram se uključiti iako neznam o imenu autorke, neka mi iskreno ne zamjeri, ali joj se iskreno divim pa tko ona bila.

    Njeni stihovi pjesmi, nisu birani i ne diraju samo nas, niti bude samo našu nadu i maštu da bi trebalo doći, da ćemo jednom doći, da će biti bolje, jer može biti i mora biti bolje, ali moramo stati i sami sebi reći, ne ide to ovako dalje, krenemo iz početka.

    U buduće ne želim pisati o lošim stvarima, već želim na početku kao Nečvenjanin, Prominjac i domoljub, pohvaliti osnivače ove internetske stranice koji su se dotakli moga djetinjstva, običaja naših didova, baka, očeva i majki.

    Molim, da se nastavi bez ustručavanja pisati svaka novost iz našeg zavičaja bio to npr. autor Ivan, Niko, Marko, Ante, Mate, Paško, Petar, Filip, Šimun ili bilo tko drugi, naši prominski nadasve cjenjeni učitelji, učiteljice, nastavnici, nastavnice, profesori, povjesničari i kroničari, političari ili drugi koji imaju saznanja o dogodovština našeg kraja koja se ne bi smjela prepustiti zaboravu, jer time i sami nesvjesno osuđujemo i napuštamo svoje korjene.

    Stoga mažda zabunom spominjem običaje iz nezaboravnog djetinjstva neke detalje koje moram podsjetiti da bi druge moje drage Prominjke i Prominjce uključio u SPOMENAR svoga djetinjstva da mi opišu običaje, svetkovina svojih sela, narodne izričaje i običaje, dogodovštine, koje su se događale u ovo zimsko i blagdansko vrijeme.

    Spremanje - slame, jasenovine, klanje prasadi, kupusa, kumpira, gra jaroga, gra ozimoga i dr.
    Pečenje - odojka, tuke, ili glave od praseta i dr.
    Karbanje, trlja po danu i dr.
    Briškula, tršet na večer i dr.
    Pečenje kumpira na pole i dr.

    Pjesma i ojkanje uz prelo vunenog konca i pletenje prominjskih đempera terluka, bičava i dr.

    Lijepi je osjećaj isčitati uspomene stare i podsjetiti se dana Božićnih blagdana prije 55 i više godina, da korjenski podsjetimo novu generaciju što je značio srcu dolazak Božića slava i hvala njegovu rođenju kod našeg običnog čovjeka ili kod dječaka (klapca) kakav sam i sam bio.

    Pozdran,

    Vaš Nečmenjan.

    ***

    Zahvaljujem se Nečmenjanu na lijpom komentaru.

    avatar

    29.12.2012. (19:31)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...