Prije desetak godina blizu posla smo imali restač kojeg smo od milja zvali "Kod Goge", a gdje je ta teta svaki drugi četvrtak kuhala najbolje fileke na svijetu... Počeli smo onak kulturno, s jednim tanjurom po gablecu... a poslije je teta vidjela da je vrag uzel šalu pa smo na stol dobivalu jušnik i šeflju... "pa grabite...!" Mnoge smo tamo preobratili iz skeptika u fanatike. U znak zahvalnosti produciral sam nekoliko majica od kojih je jednu dobila i teta (XXL... kak si pogodil), a ostale smo oblačili "onak' prek' obleke" kad smo tih četvrtaka silazili k njoj. Nezaboravno doba...
29.11.2012. (21:47)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
S filekima se povezuju urbano-ruralne legende. Kažu da su pojedinci bili gadljivi prema filekima ali su kao nekim čudom ipak probali i ostali temeljito obraćeni. znači neke fore na rubu religijsko-okultnih iskustava... Pa upravo ovo kaj @GP spominje- obraćenje i transformacija osobe od skeptika u fanatika- to se često spominje u kontekstu fileka... Ako promisliš da ljubav ide kroz želudac ne ? Logično postavlja se pitanje što se onda događa kad jedeš želuce?- u svjetlu toga možda niti nije čudno da su fileki stekli takav kultni status, znaš da klub obožavatelja fileka postoji U RH?
U svakom slučaju zanimljiva tema, nisam nikad probao tu vrstu hrane jer ne konzumiram iznutrice, pa nemam načina sam direktno spoznati o čemu se radi. Priču o filekima ostavljam zato u domeni metafizike i mistike skup s nlo-ima, yeti-em, krugovima u žitu i sličnim intrigantnim ali nedokazanim fenomenima. :-))
29.11.2012. (22:17)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
O da - taj klub je, koliko znam, u Karlovcu... a za "inicijaciju" treba pojesti samo tri tanjura fileka iz kotla... Big deal! A rajžlec i fileki, koliko znam, nisu isto (to je neka fora kao: crijeva / želuci), ali se mogu zajedno kuhati...
29.11.2012. (22:40)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Hmmmm. Rajžlec, hehehe, 100 godina nisam čul za njega. Ne, nikad nisam jel, ali koliko znam, teleća crijeva. Čul sam da se kuha, ali onak na kiselo, ko plučica. Vidil sam pohani rajžlec, no nisam jel i ne znam kak se dela.
Sad sam se setil i teleće brizle. Ni toga nisam jel, ali čul sam da je mmmmmm
Rajžlec je više karakterističan za krajnji sjever Domovine. Mislim da vleče iz Austrije. I sama riječ, pretpostavljam, da je izvedenica, njemačke, no to prepuštam stručnjacima.
29.11.2012. (23:15)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Btw, moji su došli sa sela, iz unutrašnjosti Hrvatske. Ja sam prva generacija Zagrepčanca. Deca 2., unuke 3., pa njihova deca, pa deca dece, njihove, e tek ondak dolaze naši prvi Purgeri, odnosno, 5. generacija. Nema ništ prek veze. Ništ! Tak i treba biti.
29.11.2012. (23:20)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
tripe, tripe, tripiceeeeee! hehe, vjerojatno najomraženije i najpotcijenjenije jelo, strašna tripna baba roga među jelima, kojim mame plaše neposlušnu djecu, a neopišljivi užas gadljivih fileka predajom se prenosi s koljena na koljeno, od želudca do želudca. ali, kao što mudar čoek jednom reče, kad bijah dijete, kao dijete razmišljah; a kada sam postao čovjek odbacio sam što je djetinjsko ;0) pa kad majstor kuha, to kraljevsko Tripimirovićevo jelo za prste je polizat. i onda tražit repete. i lonac. i kuhara. master-trip-šefa. ou jes, vajrapani, bilivit! priče su istinite, and I once was lost, but now am found; was blind, but now I see :D
30.11.2012. (00:19)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
LJelja,.....ubiti? Ne znaš šta pričaš. U Italiji su tripice obožavano jelo. Svi, ali svi, stavljaju ogromne količine parmezana. Zapravo probaj, pa češ vidjeti zašto.
30.11.2012. (07:59)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
E sad, što zapravo daje dobar ukus ovakvom jelu, a što ga ne može pokvariti, dalo bi se pričati, ali evidentno je da je i uvjerenje i prije nego se proba itekako bitno ;)
30.11.2012. (08:57)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Eto napokon! Alelujaaaa! Špekfileke ne volim, općenito ne volim iznutrice, pogotovo tog tipa. Što mogu, takva sam. Osim pilećih jetrica. A zna se što iznimke znače, zar ne? Ali svima onima koji to vole, nek im je u tek. Pozdrav.
30.11.2012. (13:40)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ajme... tripiceee.. iako ih većina oko mene ne vole, gade im se, ja to obožaaavaaam, gušila bi se u njima... hm...upravo mi i odgovara što većina oko mene to ne voli.. meni višee... ah dođe mi da uskočim u tvoju sliku kad ovo vidim :)
30.11.2012. (22:42)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Bergaz
Prije desetak godina blizu posla smo imali restač kojeg smo od milja zvali "Kod Goge", a gdje je ta teta svaki drugi četvrtak kuhala najbolje fileke na svijetu...
Počeli smo onak kulturno, s jednim tanjurom po gablecu... a poslije je teta vidjela da je vrag uzel šalu pa smo na stol dobivalu jušnik i šeflju... "pa grabite...!"
Mnoge smo tamo preobratili iz skeptika u fanatike.
U znak zahvalnosti produciral sam nekoliko majica od kojih je jednu dobila i teta (XXL... kak si pogodil), a ostale smo oblačili "onak' prek' obleke" kad smo tih četvrtaka silazili k njoj.
Nezaboravno doba...
29.11.2012. (21:47) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
sagittariusclassic
...tko god je imal baku iz Zagreba, zna da se to zove rajžlec...:))))
29.11.2012. (22:09) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
jelen
S filekima se povezuju urbano-ruralne legende. Kažu da su pojedinci bili gadljivi prema filekima ali su kao nekim čudom ipak probali i ostali temeljito obraćeni. znači neke fore na rubu religijsko-okultnih iskustava... Pa upravo ovo kaj @GP spominje- obraćenje i transformacija osobe od skeptika u fanatika- to se često spominje u kontekstu fileka...
Ako promisliš da ljubav ide kroz želudac ne ? Logično postavlja se pitanje što se onda događa kad jedeš želuce?- u svjetlu toga možda niti nije čudno da su fileki stekli takav kultni status, znaš da klub obožavatelja fileka postoji U RH?
U svakom slučaju zanimljiva tema, nisam nikad probao tu vrstu hrane jer ne konzumiram iznutrice, pa nemam načina sam direktno spoznati o čemu se radi. Priču o filekima ostavljam zato u domeni metafizike i mistike skup s nlo-ima, yeti-em, krugovima u žitu i sličnim intrigantnim ali nedokazanim fenomenima. :-))
29.11.2012. (22:17) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Bergaz
O da - taj klub je, koliko znam, u Karlovcu... a za "inicijaciju" treba pojesti samo tri tanjura fileka iz kotla... Big deal!
A rajžlec i fileki, koliko znam, nisu isto (to je neka fora kao: crijeva / želuci), ali se mogu zajedno kuhati...
29.11.2012. (22:40) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
jelen
eto vidiš i inicijacije imaju... :-)) mislim da su prisutni svi elementi ezoterijskog društva :-D
29.11.2012. (22:55) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
alexxl
Hmmmm.
Rajžlec, hehehe, 100 godina nisam čul za njega.
Ne, nikad nisam jel, ali koliko znam, teleća crijeva.
Čul sam da se kuha, ali onak na kiselo, ko plučica.
Vidil sam pohani rajžlec, no nisam jel i ne znam kak se dela.
Sad sam se setil i teleće brizle.
Ni toga nisam jel, ali čul sam da je mmmmmm
Rajžlec je više karakterističan za krajnji sjever Domovine.
Mislim da vleče iz Austrije.
I sama riječ, pretpostavljam, da je izvedenica, njemačke,
no to prepuštam stručnjacima.
29.11.2012. (23:15) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
alexxl
Btw, moji su došli sa sela, iz unutrašnjosti Hrvatske.
Ja sam prva generacija Zagrepčanca.
Deca 2., unuke 3., pa njihova deca, pa deca dece, njihove,
e tek ondak dolaze naši prvi Purgeri,
odnosno, 5. generacija.
Nema ništ prek veze. Ništ!
Tak i treba biti.
29.11.2012. (23:20) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
MODESTI BLEJZ
tripe, tripe, tripiceeeeee! hehe, vjerojatno najomraženije i najpotcijenjenije jelo, strašna tripna baba roga među jelima, kojim mame plaše neposlušnu djecu, a neopišljivi užas gadljivih fileka predajom se prenosi s koljena na koljeno, od želudca do želudca. ali, kao što mudar čoek jednom reče, kad bijah dijete, kao dijete razmišljah; a kada sam postao čovjek odbacio sam što je djetinjsko ;0) pa kad majstor kuha, to kraljevsko Tripimirovićevo jelo za prste je polizat. i onda tražit repete. i lonac. i kuhara. master-trip-šefa. ou jes, vajrapani, bilivit! priče su istinite, and I once was lost, but now am found; was blind, but now I see :D
30.11.2012. (00:19) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ljelja
A zašto ubit tripice sirom?
30.11.2012. (03:38) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
zamislito
Ti bi bija dobar kuvar u pravoslavnim samostanima.
Tako oni,priča se da imaju više vrsta začina nego dlaka na glavi.
ahahahahahahahahaha...
30.11.2012. (04:29) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Euro
prijatno..
30.11.2012. (07:24) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
alexxl
LJelja,.....ubiti?
Ne znaš šta pričaš.
U Italiji su tripice obožavano jelo.
Svi, ali svi, stavljaju ogromne količine parmezana.
Zapravo probaj, pa češ vidjeti zašto.
30.11.2012. (07:59) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
dražeN ;)
E sad, što zapravo daje dobar ukus ovakvom jelu, a što ga ne može pokvariti, dalo bi se pričati, ali evidentno je da je i uvjerenje i prije nego se proba itekako bitno ;)
30.11.2012. (08:57) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
alexxl
De facto same tripice su bez okusa, kaj ne?
30.11.2012. (10:29) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
mecabg
Tripice ostavljam vama, a ostale kulinarske pervezije mmmm.... mmmm... jurim u kuhinju:))
30.11.2012. (13:16) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
teuta
Eto napokon! Alelujaaaa! Špekfileke ne volim, općenito ne volim iznutrice, pogotovo tog tipa. Što mogu, takva sam. Osim pilećih jetrica. A zna se što iznimke znače, zar ne? Ali svima onima koji to vole, nek im je u tek. Pozdrav.
30.11.2012. (13:40) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Dante
Si to uzel one na akciji u Konzumu ili kod nekog lokalnog mesara ?
30.11.2012. (14:17) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Angie Photography
ajme... tripiceee.. iako ih većina oko mene ne vole, gade im se, ja to obožaaavaaam, gušila bi se u njima... hm...upravo mi i odgovara što većina oko mene to ne voli.. meni višee... ah dođe mi da uskočim u tvoju sliku kad ovo vidim :)
30.11.2012. (22:42) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...