Nadam se da će "Udruga proizvođača Drniškog pršuta" uspjeti istisnuti sa tržišta barem dio "lažnjaka"....da će kupci pod etiketom Drniškog pršuta, stvarno i kupiti kvalitetu koju može i smije nositi brend "Drniški pršut".
07.11.2012. (12:42)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Na e-mail sam dobio sljedeći komentar na temu iz naslova:
Živio sam dugo godina u Drnišu i Siveriću pa iako sam davno odselio u Zagreb i danas imam sjećanje u ustima na izvanredne drniške pršute. Nažalost danas nemogu nigdje naći za kupiti pravi drniški pršut, pa čak ni u Drnišu. Čitajući propis po kojem bi se trebali raditi drniški pršuti zaključio sam da i pored navedenih propisa neću ga moći nikad više uživati. Zašto? Kao laiku zaključio sam da ste propisali da za proizvodnju pršuta nije važna sorta svinje , starost svinje te da se može bilo gdje uzgajati te hraniti hranom koja se upotrebljava za masovnu proizvodnju svinjskog mesa. Na taj se način sigurno nemože dobiti autentični proizvod vrhunske kvalitete. Nedavno sam probao španjolski pršut (pato negro) njegova je cijena cca 2000 kn /kg rezanog. Moja sjećanja mi govore da je pravi drniški pršut (koji sam jeo u Drnišu pred 40 god) bolji od španjolskog. Zato mi je žao što sa ovakovim propisom drniški pršut nikad neće postati brand, te nema šanse biti izvozni proizvod hrvatske vrhunske autohtone kvalitete. Mislim da se proizvođači pršuta moraju udružiti, strogo propisati pravila za proizvodnju drniškog pršuta sa ciljem da drniški pršut bude poznat širom europe.
srdačan pozdrav
Nikola Kurtela, dipl.ing.
08.11.2012. (17:12)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
dražeN ;)
Relativno često koristim drniški pršut iako sam svjestan da me lažu, tj. baš bi ga jednom volio i probati ;)
07.11.2012. (09:52) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
sany promina.blog.hr
Nadam se da će "Udruga proizvođača Drniškog pršuta" uspjeti istisnuti sa tržišta barem dio "lažnjaka"....da će kupci pod etiketom Drniškog pršuta, stvarno i kupiti kvalitetu koju može i smije nositi brend "Drniški pršut".
07.11.2012. (12:42) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
sany promina.blog.hr
Na e-mail sam dobio sljedeći komentar na temu iz naslova:
Živio sam dugo godina u Drnišu i Siveriću pa iako sam davno odselio u Zagreb i danas imam sjećanje u ustima na izvanredne drniške pršute.
Nažalost danas nemogu nigdje naći za kupiti pravi drniški pršut, pa čak ni u Drnišu.
Čitajući propis po kojem bi se trebali raditi drniški pršuti zaključio sam da i pored navedenih propisa neću ga moći nikad više uživati.
Zašto?
Kao laiku zaključio sam da ste propisali da za proizvodnju pršuta nije važna sorta svinje , starost svinje te da se može bilo gdje uzgajati te hraniti hranom koja se upotrebljava za masovnu proizvodnju svinjskog mesa.
Na taj se način sigurno nemože dobiti autentični proizvod vrhunske kvalitete.
Nedavno sam probao španjolski pršut (pato negro) njegova je cijena cca 2000 kn /kg rezanog. Moja sjećanja mi govore da je pravi drniški pršut (koji sam jeo u Drnišu pred 40 god) bolji od španjolskog.
Zato mi je žao što sa ovakovim propisom drniški pršut nikad neće postati brand, te nema šanse biti izvozni proizvod hrvatske vrhunske autohtone kvalitete.
Mislim da se proizvođači pršuta moraju udružiti, strogo propisati pravila za proizvodnju drniškog pršuta sa ciljem da drniški pršut bude poznat širom europe.
srdačan pozdrav
Nikola Kurtela, dipl.ing.
08.11.2012. (17:12) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...