Komentari

gosponprofesor.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


 • jelen

  Jako zanimljivo, čitao sam dosta o Zagorju u II svj. ratu i još namjeravam tako da mi je ova preporuka dragocjena. Priče sam također slušao od nekih svjedoka vremena. U Loboru još postoji kuća gdje je bio židovski dućan. Ima i jedan misterij, lokalni ustaški koljač, iako su svi znali tko je i što je radio nakon rata nije mu se ništa dogodilo, dok je župnik Josip Vedrina, nedužan čovjek, ubijen.
  Da li ima u knjizi dosta o loborskom kraju? Također ima li zanimljvih detalja o aktivnostima ruskih Kozaka i Čerkeza u službi Nijemaca?

  avatar

  14.10.2012. (20:58)    -   -   -   -  

 • gospon profesor

  @ vajrapani: nema previše detalja koji te zanimaju, ali mislim da bi ti knjiga mogla biti interesantna; meni su bile potpuno nepoznate neke fotografije iz Marije Bistrice i Zlatara.

  avatar

  14.10.2012. (21:10)    -   -   -   -  

 • j.

  "- Hja! Rat!
  - Eh, Bog moj! Rat! A što se tu može? Već gospoda doktori znadu što hoće kad guraju taj rat!
  - To je gospodska stvar, taj njihov rat!
  Dogodilo se i puknuo glas da je ovome ili onome odgrizlo nogu, a bogme i glavu; žene su stale da vonjaju po judiformu...
  - Bilo je da nije bilo rata, pak će i opet tako biti da ga ne će biti!"
  Uvijek me fasciniralo kako je moja pokojna baka, kada se morao višak kruha sušiti za mrvice ili kada su se stali kupovati novi tepisi, stolci ili kaputi umjesto da se krpaju stari, očajavajući nad općom pošasti trošenja i rasta standarda govorila "trebal bi rat, pa bi vidli kaj je glad"
  I došao je rat, ali ga baka nije dočekala...
  Bolje da nije, jer taj skoro da se mogao gledati na televiziji iz fotelje, pa su glave i noge frcale uživo, a ne samo u tuđim pričama. Moja bi baka umrla ovako ili onako, ali bi se i iz njene svijesti izbrisao rat kao neka neljudska i strana sila, tornado ili poplava, na koju čovjek malo ili nikako može utjecati i svejedno je što o njoj misli ili radi, jer ako je tako suđeno dočekat će ga iza ugla kao grom ili smrt. Neminovno.

  avatar

  16.10.2012. (20:16)    -   -   -   -  

 • Vilko

  @j. - Baš volim čitat tvoje komentare. :) Profa, hvala na još jednom dobrom tekstu. Mnogo se toga iz tih vremena ne zna; sjećam se priča o svome djetinjstvu u Poljskoj Jerzya Kosińskog/Joseka Lewinkopfa. Bile su prepune najstrašnijih opačina mještana, koji su progonili Židove gdje god su stigli. Ili one knjige koja opisuje život Židova u konc-logoru; njihove interne hijerarhije, kazališne predstave, međusobna prokazivanja i druge stvari o kojima se manje-više ništa nije znalo. Moj je djed kao jedan od komandanata Šeste Ličke 1945. nakon rata poginuo jer su mu vlastiti suborci-partizani namjestili ustašku stupicu u koju je upao prilikom tzv. čišćenja terena (očito je postavljao previše nezgodnih pitanja). Itd, itd.

  avatar

  16.10.2012. (20:50)    -   -   -   -  

 • zagor

  objektivnost prije svega
  ispada da su židovi bili obožavani
  pa se postavlja pitanje kako to da su nestajali
  u varaždinu u potpunosti
  tko je to činio
  i zašto se nitko tome nije suprostavio
  ....
  čitajući članak ispada da su partizani ubojice
  jer nijedna druga ubojstva se ne navode
  ...
  uistinu objektivan doktorski rad
  još kada se zna da su se 43 g. spojili domobrani i ustaše i postali HOS
  tada se jasno vidi da od tog doktorskog rada imaju korist samo ovi koji su se spojili
  a borci protiv fašista i nacista
  su ubojice
  mashala
  uspjeli ste :)

  avatar

  30.10.2012. (18:31)    -   -   -   -  

 • gospon profesor

  Recenzenti knjige su Ivo Goldstein i Ivo Banac.

  avatar

  31.10.2012. (17:16)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...