Komentari

modestiblejz.blog.hr

Dodaj komentar (83)

Marketing


  • semper_contra

    @modesti
    A zar si ti sigurna da su monoteisti zaista sljedbenici Jednog boga? Možda je u njihovim glavama još uvijek ostataka politeizma u rudimentarnom obliku pa zato svaka religija ima Drugog boga.

    A da je tome tako lako se uvjeriti kod raznih 'prebjega' koji šeću iz jedne religije u drugu (a neki i od ateista/agnostika, vjere koja nema Nijednog boga priklone se odjednom nekom od Njih) pa onda slave onog Drugog za kojeg su malo prije vjerovali/govorili da on nije Pravi bog.

    Uostalom sa tom religijom i Bogom je stvar dosta komplicirana. No razglabanje na tu temu odvelo bi nasod srži tvog teksta: postoji li Jedan ili Više bogova. Zato: svirala za pojas :-)!

    avatar

    24.09.2012. (21:02)    -   -   -   -  

  • Fotografi svih zemalja, naoružajte se

    Ja sve više imam dojam da nije bog stvorio čovjeka, već da je čovjek stvorio boga...

    avatar

    24.09.2012. (21:06)    -   -   -   -  

  • Igniss

    Meni kod monoteističkih religija nimalo ne smeta taj aspekt ekskluzive, dapače rekao bih da im to daje draž, onako gotovo da poželim da su istinite. Ipak, čisto hipotetski, ako Bog (kakav god) postoji, prije bih rekao da će se raditi o samo jednom biću, a ne o više njih. Politeistički modeli mi se čine samim svojim postojanjem više antropomorfni, preslični nama, (npr. grčka ili nordijska božanstva sa svim svojim ljudskim navikama i odnosima), i stoga mi je vjerojatnije da će se na kraju pokazati samo kao figmenti naših umova, a ne mi kao figmenti njihovih.

    avatar

    24.09.2012. (21:33)    -   -   -   -  

  • jelen

    Bahaizam je zaista jedna zanimljiva i simpatična religija. Najbezazleniji često nastradaju, sljedbenike bahai vjere posebno tlači režim u Iranu. Ne spadaju u „vjere Knjige“, u sveto abrahamsko trojstvo islama-židovstva i kršćanstva. Što ćeš sad ti tu naučavati nešto što zdravorazumski zaista ima smisla?? Hej, pa nemamo te mi na spisku u svojim objavama koje nam je Vladar Svemira objavio po svojim poslanicima- stoga bolje da te nema…! Tako to ide, to je stari recept koji funkcionira i u 21. st. Prestrašno mi je za vidjeti da u zadnje vrijeme oni koji drmaju svijetom zadnjih par tisućljeća, koji su svojevoljno (tj. u ime svojega boga) iskrojili kroz povijest već milijarde tuđih sudbina pokušavaju sebe prikazati kao nekakve žrtve i mučenike koje zlostavljaju napasni sekularisti i blasfemičari i što sve ne? Situacija se samo zaoštrava i doći ćemo ili do katarze kada ćemo konačno moći reći popu pop, a bobu bob ili ćemo se zaputiti u novo srednjovjekovlje skupa sa svim svojim igračkama smartphoneima, tabletima, gps-ovima…

    avatar

    24.09.2012. (21:43)    -   -   -   -  

  • Ani ram

    mnogo toga što vjernici rade govori u prilog tome da u boga uopće ne vjeruju... pa onda, što reć... ?

    avatar

    24.09.2012. (22:13)    -   -   -   -  

  • missillusion

    Prvo mi je palo na pamet kad se "pobožni" pucajući od nacionalnog ponosa dohvate molitava u stilu "daj Bože da naši pobijede" bilo da je riječ o utakmicama ili oružanim sukobima. Jer oni imaju svog boga koji je neumitno na njihovoj strani i stuštit će gromove na protivnike i njihovog boga. Milina.
    Bez svojatanja boga ovaj bi svijet bio lišen velike većine sukoba i kao takav, prilično rajski. Ali znamo koliko je za vječno blaženstvo bitno da bude dolina suza.

    Ponekad mi sine koliko je zapravo zastrašujuće da smo u 21. stoljeću, uz sav napredak, još uvijek robovi primitivnih rituala, fizičkog nasilja, praznovjerja, ratova koje uzimamo zdravo za gotovo jer je posve prirodno da svako toliko šačica manijaka odluči porobiti svijet. I onda sve to pravdamo time da nam je to u ljudskoj prirodi, a ona je, eto, grešna. Pitam se koliko bi grešna bila da predstavnici raznih bogova ne dolijevaju goriva u najprimitivnije dijelove ljudskog hm pa ne mogu to nazvati uma, zadužene za sijanja straha i krvoprolića.

    Zalud nam sva tehnologija, sav napredak kad sve može planuti u ime jednog ili više osvetoljubivih bogova.

    avatar

    24.09.2012. (22:47)    -   -   -   -  

  • blade777

    Znaš, ima jako puno učenih ljudi, koji nisu obrazovani, a ja sve više uviđam da si ti jedna od njih.
    Prolazila si kroz kojekakve nauke, a najbitnije naučila nisi.
    Svoju glupost i neshvaćanje nisi u moći prebaciti na sve druge, nego, jednostavno, na sebe samu.
    Ako nešto ne vjeruješ ili neznaš, onda je takva stvarnost jedino stvarnost za tebe samu. Takvo tvoje shvaćanje je tvoj veliki doseg u tvojem svjesnom "ja",
    Ako se raduješ zbog toga što zračiš ljutnjom, onda je to pokazatelj kvalitete znanja koje si kroz svoje školovanje poprimila.
    Ako si sretna što svakim danom sve više napreduješ u drskosti i bahatosti, onda je to jasni pokazatelj na kakvom si putu.
    Ono što ja osjećam dok čitam tvoje retke, nije radost, i takav loš osjet daje određenu ocjenu tvojim uradcima. Negativne ocjene date tebi, mene nimalo ne raduju.
    Kako ćeš nešto shvatiti, kada si ograničena sa zatucanošću zaključanom u kalup površnih informacija, pukih pogrešno interpretiranih fraza iz prošlosti?
    Otvorena uma, kroz puni osjećaj srca, kroz jednostavno, možeš proniknuti u neizrecivo.
    Ako to nisi u stanju, nisu ti krivi tragovi ostavljeni u prošlosti, nego tvoja nemogućnost prepoznavanja tih tragova.
    Kada bih krivio tebe zbog onoga što ne možeš shvatiti, isto bi bilo kao da krivim odraslog čovjeka koji nije naučio određene vještine u mladosti, a zbog propusta njegovih roditelja il staratelja u vremenima kada je to trebao naučiti.
    Za sva bitna pitanja vezana za temu, a na koja pitanja ti ne možeš pronaći odgovor(ne možeš razumjeti ono najjednostavnije), nemoj kriviti one koji nemaju takvih problema, nego one koji tebi nisu pomogli da shvatiš, a trebali su.
    "Teško je staru kobilu naučiti voziti."

    avatar

    25.09.2012. (06:23)    -   -   -   -  

  • silenzia

    Sjećam se odgovora Renea Medvešeka na Svilanovo pitanje je li moguće spasenje samo po kršćanstvu - Veličina kršćansta je u tome što je spremno samo sebe dokinuti...

    Usput, u petak sam se naguštala na Rivi, do ponoći, uz svirku Libra, više nisu klapa, ali moćno peteroglasno pjevanje još je tu :-)

    avatar

    25.09.2012. (08:53)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    Modesti, ne znam jesi skužila, ovaj ti jutros zaspamao nemilo, nevjerovatnim bedastoćama samo njemu izgovorivima. A onda se ukazao i Mirche...

    avatar

    25.09.2012. (08:53)    -   -   -   -  

  • Wall

    kad se zaželim cirkusa, samo svratim na ovaj Coney island: tu Modestom Blejzu invalidi pod nos guraju protezu ROFL. jeste li gledali epizodu Toma Waitsa kao Renfielda u Coppolinom Drakuli? istina, ovi mirče-likovi (transilvanijski: mircea) više sliče na grbavog Koukola iz klasika R.Polanskog Bal vampira, a.k.a. Fearless vampire killers, a.k.a Oprostite, ali vaši su zubi u mojem vratu :)))

    avatar

    25.09.2012. (09:30)    -   -   -   -  

  • Sredovječni udovac

    ... Moj je Bog jači od tvog. Moj je Bog ... Moj dzepni Bog će  Bogu tvom, Bogu tvom pokazati Boga...". Hladno pivo

    Najocitije je nepoznavanje cinjenice da se religije sa ovih prostora obracaju istom Bogu bilo za rata kada se ocitovalo u rusenju onih drugih bogomolja.

    avatar

    25.09.2012. (09:46)    -   -   -   -  

  • Severino

    Modesti, ponekad se istinski pribojavam, da bi upravo tipovi sa drustvenog dna, bili oni rijetki ili u mnostvu, svojom podloscu mogli priciniti cak i vise zla od samog drustva koje ih je tu natalozilo.

    avatar

    25.09.2012. (10:20)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    curke i dečki, mladići i djevojke ;0) oduševljena sam zrelošću rasprave (suvislih sudionika), komentirati ću pojedinačno čim stignem.
    @diogene, ukazanja i ukaze koje (n)u kazuju. odjeci s donine fronte. ostavljam ih u paru, nek` se vidi nek` se zna tko se kome dopada.

    avatar

    25.09.2012. (11:24)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    o zločesti Blože, Oče svemogući, Stvoritelju neba i zemlja, svega vidljivoga i nevidljivoga - o zašto, o zašto si mi zbrisao kompletnog Mirčeta?! trebao je ići u paru s bladeom777, jer si tako pašu. Blože nisi fer.

    avatar

    25.09.2012. (11:39)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    e to, odlično Blože. ne bi bilo isto bez dežurnog spamara, gubi se smisao nekih već napisanih komentara. dobro je tu i tamo ostaviti školski primjer trolanja, iz edukacijskih i dokumentacijskih razloga.

    avatar

    25.09.2012. (13:59)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @blade777
    Pišeš: Ako nešto ne vjeruješ ili neznaš...
    Ja ne bih brkao ta dva pojma. Jedna stvar je u nešto ne vjerovati ili vjerovati, za to ti ne trebaju nikakvi dokazi ni argumenti, a sasvim nešto drugo je ne znati ili znati. Jer ako ne znaš potrudit ćeš se da saznaš a ako znaš onda si to znanje stekao na dokazima.

    Jednako tako onaj koji vjeruje/ne vjeruje niti ne sumnja! Onaj koji ne zna/zna uvijek sumnja ili traži da sazna ili pak neprestano propituje da li je to što zna zaista tako.

    A završna rečenica o 'kobili' primjerenija je autoru teksta koji se potpisuje 'lipotomojaitvoja', zar ne?

    avatar

    25.09.2012. (14:47)    -   -   -   -  

  • blade777

    @seper contra,
    vjerovanje, kao glavna molitva nauka i održavanja vjere, ne može biti predmet izmjena, jer kada bi izmjene bile moguće, onda ta vjera nije postojana.
    Zato je nemoguća izmjena riječi: jednoga, u riječ: našega.
    Kada bih za postojanje Boga, opisanog u Svetom pismu, tražio druge dokaze, do dokaza koji je posvuda u životu, slaba bi bila ta moja vjera, a dokazi još manje vjerodostojni.
    Povjerenje i vjera nisu isti pojmovi.
    Vjerovati možeš da nešto jest i da će nešto biti.
    Kada je povjerenje u pitanju, onda treba biti netko kome će to povjerenje biti ukazano.
    Ja mogu vjerovati da su većina ljudi na putu dobra i da uistinu žele da pobijedi dobro, osobito dobro u njima samima, i napokon dobro u meni.
    Povjerenje mogu imati u nekoga tko neće meni otežavati taj put i tko neće remetiti ostajanje na ispravnom putu.
    To su bitne razlike, koje čine jednu cjelinu, i svaka za sebe ima bitno značenje.
    Snaga i ljepota života je u njegovoj raznolikosti i rasprostranjenosti, kao i u odsustvu patnje i boli.
    Htjeli mi to il ne, svi smo braća, iz istog izvora iznikli, ka istom iskonu se vraćamo.
    Ono što nas čini različitima, odsustvo je određenih temeljnih znanja.

    avatar

    25.09.2012. (15:28)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @semper, pa ti si u pravu, jer monoteizam jest evoluirao iz politeizma, a ovaj iz animizma i sličnih prvih primitivnih vjerovanja. no sad se nameće pitanje, znači li to da povratak monoteista na politeizam, a nekih i na totemizam (money, money, money oliti zlato, pare, šuška), doslovce znači čovječje nazadovanje i na evolucijskoj ljestvici? ;D
    @toco, o stvaranju svijeta ne bih jer tamo nisam bila pa ne bih štela davati dezinformacije ;0) ali da božji lik sam čovjek oblikuje po svojim idejama, sklonostima, potrebama i trendovima, u to nema sumnje.
    @Igniss, u vjerovanja i njihove karaktere ne ulazim. ako će tko vjerovati u jednog boga, dva, krcato brdo Olimp, ili Zeleni čajnik, njegova je sloboda da to čini (mada je Olimp sa svim svojim ljudskim karakteristikama baš zato prilično ljudskiji i ljudima zanimljiviji/razumljiviji). ni meni također ne smeta ekskluzivnost monoteizma, kao što mi ništa posebno ne znači ni otvorenost politeizma. ja samo primjećujem da ta ekskluzivnost monoteizma kod mnogih prikriva ono upravo suprotno, dakle laž, negaciju sebe.
    @vajrapani, e da, jesi vidio, oni bi naukovali jedinstvo čovječanstva, sram ih bilo, koja blasfemija! ;0) i sama uočavam to glumljenje žrtve od strane krvnika. to nikako ne vodi dobru. slutim slično i dijelim istu bojazan za budućnost.
    @Ani, kratko i slatko, u sridu!
    @miss, e da, najbitnije da se blagoslivaju vojske prije odlaska na frontu, da se škrope svetom vodicom, da se u rukama nose posvećene krunice, da se udijeli i dobije nebeska dozvola za ubojstvo, da se dreči kako u obrani ne mogu biti počinjeni zločini, to će pravednicima i onima bez grijeha osigurati pravednu pobjedu i dati odriješenje za svako sranje, da, baš to, taj zagovor Našeg boga. znaš koji mi je apurd najveći, što više korištenja tehnologije, to manje korištenja uma. jedno postaje zlokobna supstitucija drugog. supstitucija lišena ljudskosti.

    avatar

    25.09.2012. (15:56)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @blade777, s vremena na vrijeme zapadneš u to svoje fantazmagorično stanje iz kojeg probulazni klasičan komunikacijski projektor. svojedobno sam opširno izanalizirala uzroke i mehanizam te zlokobne pojave. tvoje nesuvisle mudrolije doista je teško razumjeti, pogotovo kada ovako nekontrolirano prokuljaju, ali nisam sigurna da ti razumiješ i samog sebe i običnim danom. no u svakom zlu, vele, ima i nešto dobra, pa tako i ova tvoja ničim izazvana propovijed o znanju i obrazovanju ogoljava predmet tvojih projekcija.
    čitajući tvoje komentare prvo što dakle upada u oči je tvoja silna želja da djeluješ obrazovano, kulturno, mudro. ti se baš upireš, baš svim silama, baš na silu - da bi djelovao pametan. tako, na primjer, lopatama nabacuješ neispravne tuđice tamo gdje treba i gdje ne treba, na sve strane halucinogeno nižeš mudrošitne fraze bez značenja, citiraš plitke poslovice i parole (koje si izvukao iz tko zna kojeg ljubavnog romana ili sanjarice), javljaš se pod temama koje ne razumiješ, pa čak i kad priznaješ da ih ne razumiješ ti i dalje uporno želiš nešto mudro reći o tome što znaš da ne razumiješ. no ti se i dalje guraš, svim silama namećeš, da bi kao nešto mudro i produhovljeno rekao o čemu nemaš pojma. no kvaka je u tome što isprazno fraziranje nikoga ne čini mudrim, samo smiješnim.
    ti sve te umo-tvorne bisere nemilice prosipaš da bi naravno impresionirao svojom navodnom učenošću i vokabularom, da bi čak i na silu iznudio pohvalu, tapšanje po glavi, nagradni keksić, kako je blade777 silno mudar i pametan. no onog trenutka kada netko ogoli te tvoje mudrošitne pličine, tada počne ovaj tvoj halucinogeni ples projekcije.
    naime, blade, ti si jedna silno iskompleksirana pojava. iskompleksiran si vlastitim neznanjem, a o tome svjedoče i neki tvoji nedavni bizarni komentari o tome kako je loše pitati i znati i slične anti-znanje nebuloze. tebi je znanje, a još više obrazovanje, trn u oku. iako ti ga nitko nije spominjao niti predbacivao, na sam spomen tvoga nerazumijevanja neke teme - skačeš kao ofuren, gubiš kontrolu, gasiš razum, jer svaku riječ naravno potpuno krivo shvaćaš kao kritiku tvoga obrazovanja (?!). da bi potom taj tvoj kroničan kompleks, koji iz tebe izvlači divljaka, vulgarno kulminirao tvojom optužbom na račun tuđeg obrazovanja (!). kao slabu utjehu, uzmi si da u ovome nisi usamljena pojava, istu sam iskompleksiranost primijetila kod više toksičnih net pojava.

    avatar

    25.09.2012. (15:57)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @silenzia, glavni je problem što je čovjek sposoban dokinuti čovjeka.
    @Wall, neki dan gledah film, pa me podsjetilo - P.T.Barnum eat yourself! ni ti Barnume nisi imao ovakvu kolekciju likova ;D
    @Sredovječni, točno, čisto ludilo, rušenje bogomolja kao akt ubijanja Njihovog boga. pored očitovanja zločinaštva to je i očitovanje potpune ne vjere onoga tko je akt rušenja počinio.
    @Severino, strah me isprepletenosti podlosti. bujajuće simbioze takvih pojedinaca i takvog društva.

    avatar

    25.09.2012. (15:57)    -   -   -   -  

  • malo ti malo ja

    Da, jedna je i Gospa, ali je "Kraljica Hrvata", naravno, Bog je
    jedan za one koji vjeruju, a to što je raspoređen po mjesnim
    zajednicama..., e, to neme veze s Bogom. Bitno je da ima
    više zastupničkih mjesta, a ako svi idemo istim smjerom onda
    potreba za većim brojem veleposlanika Božjih prestaje. Sve
    što se događa oko islamizma i kršćanstva po momu vjerovanju
    baš nikakve veze nema s jedinim nam Bogom. Živila:)))

    avatar

    25.09.2012. (16:22)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    potpisujem svako slovo i svaku riječ koju je @blade napisao.
    i da, @balade, je dobro skužio da je stupanj naobrazbe male Irene u oprečnosti sa njenom učenošću.
    ipak, učenost joj je i površna i nedostatna, baš kao i naobrazba. jer je, kao u i @perinom slučaju nastala je skupljanjem klipoborda s interneta. neki to zovu copy+paste.
    u svakom slučaju, Irenino svojatanje Boga neodoljive me podsjeća na Zokijevo. tko zna iz kog motelskog kreveta nakon brzopotezne ***ačine nastalo je njihovo zajedničko stihoklepstvo?

    avatar

    25.09.2012. (17:19)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    a kad već govorimo o halucinirajućim kompleksašima...

    o blokaćoooooo, oj o blokaćoooooo! pa di si oblokaćo kućo stara, dugo te ovdje nije bilo? XD podvio si rep na duže vrijeme, ha? trta, jeza, guza ko meduza? smucaš se kod babla, a ovdje niti slova. ajde, neka si dopuzao, baš mi se drago ponovo tobom smijati. kao i uvijek, pamet ti drkanje. ali si me oblokaćiću malo razočarao, znaš, nisi mi na svojim uobičajenim nizinama. ne-ne. očekivah od tebe najmanje optužbu da sam koknula Hoffu, srušila Blizance ili nešto tako, a ti opet po starom, ko ofucani papagaj: Irena Rašeta, Irena Rašeta, Irena Rašeta. ma čak ni to, nego samo Irena. e jesi kukavičak. to se lipo kaže ime i prezime. zar te nisam do sada naučila?! ime & prezime! a lipo sam ti prošli put rekla da sam Imelda Marcos. vidiš, prvo ime - Imelda, pa onda prezime - Marcos. ali, jebiga, ti slabo kapiraš. među nama, nisam više ni Imelda, neko sam kratko vrijeme za našu LQ bila Doris Dragović, ali čik pogodi/te tko sam sad?

    e da, da ne zaboravim, ajde oblokaćko, daj u svom stilu optuži i pero u šaci da je Vučević, miss da je travestit, a Zonu da je Julijana Matanović. pih, bez toga kao da mi nisi ni bio.

    avatar

    25.09.2012. (17:40)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    @malo ti, neka si rekla jer dobro si rekla.

    avatar

    25.09.2012. (17:53)    -   -   -   -  

  • Neverin

    Lisa Simpson je u jednom nastavku glumila Jeanne d'Arc. Onda su ju burgundi priveli na sud i ona je pozvala Boga kao svog svjedoka. Zraka sunca sa šufita se spustila na stolicu i taman je počeo potvrđivat Lisinu verziju kad ga je pitala dali se francuzi bore za Njega kad ga jedan englez prekine i pita "čekaj Bože ali nisi li rekao da se mi borimo za tebe?" i bogu postane neugodno i zgilja put oblaka :) dobra mi je ta parodija...

    avatar

    25.09.2012. (18:29)    -   -   -   -  

učitavam...