Komentari

budan.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • borivoj

    "PRVI ZNAK SAMOSVIJESTI JE U PITANJU TKO SAM,

    PRVI ZNAK PAMETI JE U PITANJU: DA LI SAM I ZASTO SAM, A PRVI ZNAK OSJECAJNOSTI JE U PITANJU: KAKAV SAM. Rino Malovrh



    Dragi prijatelji,
    Danasnje tihovanje trazi nasu usredotocenost na pitanje sustine:







    75. IZBORITI SE ZA JEDAN DAN

    Izboriti se za jedan dan, ili za cio zivot, jednak je podvig, ako u tomu danu i zivotu sretnes Mene - Mene, koga si cijeloga vijeka trazila.
    Nista nije dulji taj zivot od dana, niti je dan kraci od godina, ako u njemu sretnes Mene - Onoga, koga nisi sretala tolike zivote.

    "Bijela kula", knjiga 88. Zapisala Vesna Krmpotic





    Stotinu i osam blagoslova neka dobiju svi
    oni koji ovo pismo posalju na sto vise adresa.


    Puno pozdrava iz Sombora od Josipa

    avatar

    14.08.2012. (08:26)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Sai Ram!

    Anil Kumar je u nedjelju, 12.7. 2012. na svom redovitom nedjeljnom predavanju govorio na temu: "Onda i sad – isti!"

    Tokom predavanje je između ostalog ispričao i ove dvije anegdote:



    Čovjek pobjednik, Bog gubitnik
    Upitao sam Svamija: "Svami, između čovjeka i Boga postoji natjecanje i u tom natjecanju Bog gubi."

    Svami je na to prstom pokazao dečkima da sam sišao s uma.

    Tada sam upitao: "Zašto avatari uvijek iznova silaze čovjeku? Zašto? Da uspostave dharmu! Da zaštite pobožne! Da unište zle! Dobro. Bog se utjelovljuje da zaštiti i kazni. No, zašto si se utjelovio toliko puta? Prvi avatar je omanuo. Tako je došao drugi avatar. No i drugi avatar je omanuo. Pa treći avatar, i tako redom deset puta – promašaj! Došao si kao Śirdi Baba, sad si tu kao Sathya Sai Baba – dakle Bog je gubitnik!"

    Tada je postao znatiželjan da vidi što ću sljedeće izvaliti.

    Rekao sam: "Čovjek je pobijedio. Bog je gubitnik. Možeš se ti u tom natjecanju rađati ponovo i ponovo koliko god hoćeš, no ja se neću promijeniti! Onda i sada – isti! Mi ćemo nastaviti biti isti. Neće biti nikakvog napretka – uvijek isti. A opet, s druge strane, mi ti dajemo priliku da dođeš ponovo. Kad čovjek ne bi bio uvijek isti, ti ne bi dolazio uopće."

    Tada se Svami počeo smijati i tražio da to ponovim – opet, i opet...



    Nema darśana

    Ramabrahman, pazitelj Brindavana, ispričao mi je ovu zgodu:

    Svami je bio spreman za izlazak na darśan. Rekao mi je: "Ramabrahman, dođi ovamo. Idi van do poklonika koji sjede i čekaju i reci im da danas nema darśana."

    Ramabrahman, jako veliki čovjek u svakom pogledu (i tjelesno, i duhovno), izađe van, stane pred okupljene, sklopi ruke i kaže: "Danas nema darśana! Sai Ram!" I tako krene od grupe do grupe ponavljajući: "Danas nema darśana! Sai Ram!" U to iz zgrade izađe Svami. Čovjek govori da nema darśana, a iza njega Svami daje darśan. I dok ovaj govori, Svami počne pokazivati s prstom – 'ovaj nije sav svoj!'

    Opet Krišnine lile, Božanske psine.

    Onda i sada – isti!

    avatar

    14.08.2012. (08:28)    -   -   -   -  

  • borivoj

    9 dobrobiti klinčića

    Klinčić (lat. Syzygium aromaticum), također poznat i kao karanfilić ili klinček, je tradicionalno omiljena zimska mirodija.

    Podrijetlom je s Indonezijskih otoka začina, odnosno sjevernih Moluka.

    Danas se uzgaja u Brazilu, Indiji, Šri Lanci, Tanzaniji, Madagaskaru i na Pembi.

    Klinčići su zapravo nezreli, neotvoreni cvjetni pupoljci zimzelenog tropskog drveta iz porodice mirta.

    Dok su svježi ružičasti su, a osušeni mijenjaju boju u hrđavo-smeđu.

    Duljine su 12 - 16 mm i nalikuju čavlićima (na lat. se i naziva clavus, što znači čavao).

    Stabljike završavaju istaknutim četverodijelnim cvjetnim pupovima. Miris im je topao, opor i aromatičan, a okus slatkasto-trpak i vrlo jak.

    Prvi put se spominje u kineskim zapisima još 400. g. pr. Kr.

    Rimljani su upoznali ovaj vrijedan začin preko arapskih trgovaca.

    Ljekovita svojstva klinčića

    Klinčić je kod nas najviše poznat kao začin. Nažalost često zaboravljamo na njegova brojna ljekovita svojstva.

    Tradicionalni kineski liječnici koriste klinčić od davnina u liječenju probavnih smetnji, proljeva, hernije, lišajeva, atletskog stopala i gljivičnih infekcija.

    Indijski ajurvedski iscjelitelji njime liječe dišne i probavne tegobe.

    Srednjovjekovni njemački travari smjesom klinčića borili su se protiv gihta.

    Rani američki liječnici koristili su ga za liječenje probavnih problema, a dodavali su ga i gorkim biljnim lijekovima kako bi bili ukusniji.

    Oni su napravili i ulje od klinčića, kojim su masirali desni da olakšaju zubobolju.

    Nekoliko kapi eteričnog ulja klinčića, pomiješanih s vodom, zaustavit će povraćanje, a infuzija - mučninu.

    Eterično ulje klinčića učinkovito je protiv mnogih bakterija i parazita.

    Klinčić sadrži eugenol, kariofilen i tanin, koji imaju jaka antimikrobna svojstva.

    Te tvari putuju krvotokom ubijajući sićušne parazite, njihova jajašca i ličinke. Upravo zbog toga klinčić je neizostavan dio poznatog antiparazitnog programa dr.Clark.

    Ispiranje usne šupljine razrijeđenim uljem ili žvakanje pupova klinčića ublažava grlobolju.

    Japanski znanstvenici otkrili su da, poput mnogih začina, klinčić sadrži antioksidanse koji pomažu spriječiti oštećenje stanica koje može rezultirati rakom.

    Nedavno istraživanje pokazalo je da je klinčić najbolji antioksidativni začin zbog visoke razine fenolnih spojeva.

    Klinčić je stimulans, lokalni antiseptik i blagi anestetik. Ima pozitivne učinke na želučanu sluznicu, opušta glatke mišiće koji oblažu probavni trakt, djeluje protiv povraćanja i nadutosti te općenito potiče pravilan rad probavnog sustava.

    Stomatolozi su u prošlosti rabili ulje klinčića kao oralni anestetik. Također su ga koristili za dezinfekciju korijenskih kanala zuba.

    Ulje klinčića još je uvijek aktivan sastojak u nekim proizvodima za ispiranje usta i ublažavanje lošeg zadaha. U narodu se smatra da otapanje dvaju cijelih klinčića u ustima, bez žvakanja ili gutanja, pomaže obuzdati želju za alkoholom.

    I na kraju, važno je spomenuti da je ovaj začin i afrodizijak.

    Ljekovito djelovanje klinčića:


    1.poboljšava probavu
    2.pomaže kod infekcija dišnih puteva
    3.ublažava zubobolju
    4.uništava parazite i bakterije
    5.prirodni je antioksidans
    6.pomaže u liječenju gljivičnih infekcija
    7.ima svojstva antiseptika i anestetika
    8.djeluje kao afrodizijak
    9.pomaže kod gihta

    U svrhu liječenja obično se koristi ulje ili kapsulirani prah klinčića. Uobičajeno doziranje je 2-5 grama praha klinčića dnevno.

    Možete napraviti i ukusan i ljekovit čaj od klinčića i cimeta. U pola litre vode stavite 2 štapića cimeta i 6 cijelih klinčića. Kuhajte 15 minuta, a zatim procijedite. Popijte 2-3 čaše čaja dnevno.


    Klinčić u kulinarstvu

    Osim što je neizostavan začin za zimi popularno kuhano vino, klinčićem se aromatiziraju brojna slatka i slana jela.

    Bogato začinjeni kolači, keksi, pudinzi ili slatki kruhovi nerijetko u svojem receptu sadrže klinčić u kombinaciji s cimetom, a katkad i đumbirom.

    Klinčić izvrsno povezuje okus jabuka i krušaka pa se rabi u pripravi pita i torti od jabuka i krušaka ili voćnih umaka i kompota. S obzirom da je njegov okus vrlo intenzivan, nužno ga je pri kuhanju postupno i pažljivo dozirati.

    Cjeloviti klinčići ukusni su u juhama od graška i graha ili zapečenom grahu s čilijem, gdje njihova snažna, jetka mirodijska karakteristika daje punoću okusa.

    Isto tako, u očišćenu glavicu luka može se utisnuti nekoliko cjelovitih klinčića pa dodati riži prilikom pirjanja. Klinčić je prisutan u mnogim kombinacijama začina, npr. u mješavini za kiseljenje povrća ili u mješavini začina za pečenje.

    Najbolje ga je kupovati u cjelovitom obliku, jer pakiran u prahu brzo gubi okus, a i njegova ljekovita svojstva propadaju. Cijele klinčiće se preporučuje potrošiti u roku od godinu dana, a mljevene unutar šest mjeseci.

    Budući da je vrlo čvrste strukture, teško ga je usitniti pa se savjetuje samljeti ga u mlincu za kavu.

    Sprema se u zatvorene posude i drži

    avatar

    14.08.2012. (08:31)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Sprema se u zatvorene posude i drži na suhom i tamnom mjestu. Svježinu začina moguće je produžiti čuvanjem u hladnjaku.

    avatar

    14.08.2012. (08:32)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Odmorni? Pocrnili? Željni novih uvida?
    Spremni za osobni rad, za podršku drugima ili jednostavno za dan proveden u realmu duše?

    Slijedeća radionica je u nedjelju 26.8. Sve pojedinosti u privitku.
    Prijavite se, postanite članom Udruge, nađite nas i 'lajkajte' na Facebook-u
    (KONSTELACIJA - Udruga za psihološko sistemsku djelatnost), dojavite vaše prijedloge, komentare, želje...

    Radujemo se novom susretu.
    Alemka i Max
    http://www.systemicconnections.com/

    avatar

    14.08.2012. (16:30)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...