Komentari

budan.blog.hr

Dodaj komentar (1)

Marketing


  • borivoj

    Pročitajte dirljivo pismo majke blizanki začetih umjetnom oplodnjom

    Donosimo vam pismo Antonije Klemper, majke dviju djevojčica začetih umjetnom oplodnjom, koja je, kako kaže, 'u jeku ove medijske hajke na neplodne parove osjetila potrebu ovim tekstom prenijeti svoje iskustvo'.

    Svaka majka zna koliko voli svoje dijete. Zna koliko strepi nad prvim temperaturama, zna koliko brine pri svakom padu… Zna koliki dio srca joj ostaje s djetetom dok krene na posao.

    Svaka majka to zna i osjeća, no majka djece začete uz pomoć medicinski potpomognute oplodnje ta osjećanja, usuđujem se reći, dublje urezuje u svoje majčinsko srce.

    Neplodnost ne prestaje rođenjem djeteta. To je istina. Ali ne neplodnost kao dijagnoza, već neplodnost kao životna činjenica, istina koja te obilježila kao osobu.

    >> Ostojić: Neplodnost je bolest, a ovaj Zakon omogućuje liječenje

    Ja sam majka dvaju divnih djevojčica začetih uz medicinsku pomoć. Nije me toga sram, daleko od toga. Ponosna sam na svoja dva srca izvan moga. One su se same posjele sa 6 mjeseci života, prohodale su obje prije prvog rođendana, danas slažu prve rečenice kad zovu: 'Mama noši mene!', same jedu (doduše, naprave nered, ali su velike i ručaju same), a polako se učimo i ostaviti pelene.

    Moje djevojčice rastu i razvijaju se kao i sva spontano začeta djeca. Ali, mi ne živimo kao roditelji koji su svoju djecu spontano začeli. Zašto?

    Zato jer se svakodnevno suočavamo s neistinama o nama samima, o našoj djeci. Svatko si uzima za pravo suditi nam , prosuđivati i osuđivati nas.

    Danas smo bile u šetnji. Kao i puno puta do sada, prišla nam je jedna gospođa i započela razgovor: 'Znate, ja bih ovakve žene, koje rode dvoje djece i ovako ih vozaju u šetnji, takve bi ja nagradila' – meni naravno srce kao kuća, divi se mojim ljepotama, ali žena nastavlja: 'A ne one, one žene koje umjetnu djecu prave pa se ne zna 'ko im je ćaća cigan, vrag il Bog!'

    Hvatam grčevito kolica i jedva uspijevam udahnuti. Brzo, brzo krenem dalje da se ne raspadnem tamo nasred ceste. Knedla u grlu, suza u oku.

    Svašta bih mogla i željela reći, ali riječi ne izlaze. Izlazi samo jad i bol nepravde kroz suze.

    >> Građani od jutra u Crkvi sv. Marka mole protiv Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji

    Gospodo draga, mislite li zaista da naša djeca imaju rogove? Barkod na čelu možda? Mislite li da imaju mjesto za umetnuti baterije? Mislite li da ne plaču, da se ne boje, da ih ne boli? Sram sve vas koji širite neistine može biti! Sram!

    Djeca začeta uz medicinsku pomoć su jedino i samo djeca. Njihovi roditelji su najveći sretnici na cijelom svijetu.

    A vi? Vi ste pitajte što ste vi.', stoji u pismu ogorčene majke.

    Podsjetimo, prijedlog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji doveo je do raskola na društvenoj i političkoj sceni. Dok ga HBK proziva zakonom koji 'sije smrt', a HDZ ga uspoređuje s Jasenovcem i Bleiburgom, vladajući ga smatraju dobrim jer je 'neplodnost bolest, a ovaj Zakon omogućuje liječenje'.

    avatar

    12.07.2012. (16:23)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...