Komentari

plasticno-je-fantasticno.blog.hr

Dodaj komentar (2)

Marketing


 • Zoran Oštrić

  Zagađenje plastikom sjevernozapadne obale Sjeverne Amerike dostiglo je nivo notorno onečišćenog Sjevernog Mora, prema novoj studiji istraživača s Univerziteta Britanske Kolumbije (kanada), objavljenoj u časopisu Marine Pollution Bulletin. Oni su istaživali sadržaj želuca sjeverne burnice s obala Kanade i SAD. Takva istraživanja obavljaju se od 1980-ih i pokazuju znatno povećanje količine plastike u želucima, što indicira na povećanje zagađenja voda oceana. Prosječno je u stomaku svake ptice pronađeno 37 komatića ukupne težine 0,385 grama.

  http://www.sciencedaily.com/releases/2012/07/120704124321.htm

  avatar

  06.07.2012. (09:36)    -   -   -   -  

 • Plastik

  Na žalost, i ja mislim da je to točno. U tom dijelu Pacifika pluta velika nakupina plastičnog otpada tzv. "North Pacific garbage patch" - nastala prvenstveno nekontroliranim (neciviliziranim) odbacivanjem plastike u okoliš stanovnika zapadne obale SAD-a (najviše Kalifornije) koju onda morske struje odnose i vrtlože sjeverno od Havaja. razne su procjene veličine te plutajuće nakupine, od senzacionalističko-katastrogalnih procjena da je dvostruko veća od površibe Tewksasa, pa do znatno umjereniih procjena koje je iznijela istraživačica s Oregonskog državnog sveučilišta - Angelica White - pogledajte: http://www.sciencedaily.com/releases/2011/01/110104151146.htm

  No, opet kažem, nije plastika kriva i nisu nam (barem u tome) uzor Amerikanci (niti Talijanski jug, niti Bangladeš, niti Zanzibar). Hrvatska ima veliku šansu, dok još nije zagađena, uspostaviti sustav odvojenog prikupljanja i recikliranja, baš kako je to već napravljeno s jednom vrstom plastike - PET-om. To se jednostavno i relativno brzo te posve učinkovito može uspostaviti, ne ugrožavajući nikoga, pa ni proizvođače plastike i plastičnih vrećica, a zasigurno ne dovodeći u pitanje naš okoliš nekim drugim rješenjima koja nisu nimalo ekološka.

  Dapače, uspostavom takvog sustava postići ćemo znatne uštede u energiji, prirodnim resursima, potrošnji vode, nećemo gušiti gospodarstvo, smanjiti ćemo otpad na našim odlagalištima, a omogućiti ćemo i otvaranje većeg broja radnih mjesta u pogonima za recikliranje.

  Hvala na komentaru.

  avatar

  09.07.2012. (19:27)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...