Komentari

imperialweekly.blog.hr

Dodaj komentar (0)

Marketing


  • Tau Sunce

    Članak je pun polovičnih i netočnih informacija uz određeni broj točnih. Uz uobičajene netočnosti oko osnutka OTOa, uobičajenog izostavljanja pravog inspiratora tog pokreta Pascal Beverly Randolpha (možda je i danas kao i onda neoprostivo što je bio mulat pa ga se mora ignorirati), zatim redova Hermetic Brotherhood of Luxor (of Light) i Brotherhood of Eulis koje je on osnovao a predCrowleyanski OTO bio samo baštinik tog učenja i te tradicije.

    Također ima dosta neinformiranosti o Califatu OTOa, OTO pokretu uopće u što nebi ulazio. Interesantan je nepotpuni opis i definiranje EGnU i pokreta kongregacijskog iluminizma koji se u članku definira kao neki pandan Califatu OTOa. EGnU je labava zajednica ravnopravnih templova od kojih se svaki bavi čime hoće, vrlo je zastupljena filozofija Kongregacijskog iluminizma iako je daleko od toga da je isključivo Kongregacijsko Iluministička. Postoje čisto gnostički, telemitski, wiccanski masonski, new age style, point chaud inicijatički itd. templovi nastali iz različitih učenja i organizacija. Uključene su i neke već postojeće samostalne gnostičke crkve tako da nema usporedbe s današnjim Califatom gdje je osnovna hijerarhija, poslušnost i sljedbeništvo. Cilj EGnUa je prosvjetljenje, iluminacija, spoznaja gnoze. Zajedničko za cijelu EGnU su linije gnostičkih posvećenja koje nisu iz samo jednog izvora - francuskih libertinista, već iz mnogih izvora (lista od preko 50 linija postoji negdje na internetu) neka su iz francuske, mnoga iz različitih izvora, mnogih gnostičkih crkvi, Bertiauxa, Crowleya, raznih kršćanskih ili parakršćanskih crkvi. To je moguće najbogatije objedinjenje raznih linija izvorne tradicije gnoze i apostolskih nasljeđa za koje znam. Nitko ne živi od nikoga, nema članarina i financijskih obaveza, nema hijerarhije, nema uvjetovanja da bi se neka poduka, inicijacija ili zaređenje dobilo. Nema zavjeta koje dobivaš na način da se s njima susretneš tek kad ih više nemožeš izbjeći. Rad je eksperimentalni-istraživački, posvećenici se potiću da stvaraju prilagođavaju i usavršavaju različite ceremonije. Atmosfera je međusobnog uvažavanja, uzajamne podrške i nemješanja u tuđi rad. Ima članova koji su nekad bili u Kalifatu, ima članova koji su i danas službeno u Kalifatu ali se nesmije znati jer će biti izbačeni, prokleti, osuđeni za izdaju.... , ali glavnina članova nikad nije bila u Kalifatu i ta priča im nije niti malo interesantna. Postoji i temple koji radi neku svoju verziju izvornih Crowleyevih OTO inicijacija ali kao jedan izuzetak. Popularniji su ipak Point Chaud, različite verzije M&M inicijacija, razne wiccanske, paganske inicijacije...

    Tau Allen Greenfield je jedan od najpoznatijih Biskupa, koji nije osnivač a ni vođa. Vođa ne postoji, vođa je Sinoda Biskupa koja se odriče položaja vođe i preuzima ulogu podrške u zajedničkom radu. Allen Greenfield je imao bogatu gnostičku i inicijatičku povijest prije Califata OTOa, bio je jako veliki ulov kad su ga sredinom 80tih uspjeli privući da im se pridruži i ojača autoritet tadašnjeg nejakog Breezovog OTOa. Greenfield i Breeze su se već znali jer je Brezze bio neko vrijeme učenik Tau Jacka Hog-a kolege i prijatelja Tau Allena Greenfielda, što je Breeze iskoristio u privlačenju Greenfielda. Već je isto tako bio slavan u ufološkim krugovima imajući knjigu godine u svijetu još 1972 godine. Njegova posebnost je što je stvorio Point Chaud sistem iniciranja inicijacija APR Memphisa i Mizraima koje su sve popularnije u svijetu i u krugovima EGnU, u ložama APR M&M kao i van tih krugova.

    Glavni osnivač EGnUa je Tau Aleph, učenik Grady McMutry-a od koga je i posvećen kao biskup a koji je s mnogim Biskupima iz različitih tradicija, redova i organizacija osnovao novu zajednicu 2000 g. Prije nekoliko godina se povukao iz aktivne službe.

    Tau Sunce

    avatar

    20.06.2012. (13:32)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...