Komentari

sempercontra.blog.hr

Dodaj komentar (29)

Marketing


  • fra gavun

    Evo sam se zamislio nad pitanjem i rekao bih bar što se tiče 'urbanih
    pasa' da imaju podjednaku slobodu. To je što se slobode tiče, ovo drugo
    što se tiče kakica i ostalog e tu valja povesti računa i kažnjavati vlasnike
    jer su oni odgovorni za njihovo ponašanje ali nisam za to da se zabrani
    svaki prostor i da pas mora stalno biti u stanu. Pozdrav!

    avatar

    12.06.2012. (14:43)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Slažem se da ne mora biti stalno u stanu. Dapače mislim da psu i nije mjesto u stanu.
    No kad ide u šetnju vlasnik treba, a sve u skladu s zakonom, psa voditi na uzici, veći psi trebaju imati košaru na njušci a vlasnik treba paziti gdje pas upražnjava svoje prirodne potreba. No to je, ponavljam, za većinu naših pasoljubaca 'kršenje psećih/ljudskih' prava.

    Nije mi se jednom dogodio da mi vlasnik psa, na moju primjedbu da nije u redu da pas slobodno šeta, odbrusi: 'A što se to tebe (vas) tiče, nije to tvoj (vaš) park!'

    avatar

    12.06.2012. (14:56)    -   -   -   -  

  • Sredovječni udovac

    Od zime imam psica. Kad idemo u setnju, prolazimo pored djecijeg igralista, zaobidemo ga i odlazimo u drugi park, a i tamo se trudim da sve ostane kako je bilo prije nas. Mjesta ima za sve, samo se treba pridrzavati pravila.

    avatar

    12.06.2012. (15:12)    -   -   -   -  

  • Tina.

    objema treba sloboda. i slažem se da svatko ima svoje mjesto. ali psima nije mjesto tamo di se djeca igraju, nedaj bože neka pas ima gliste pa djete dođe u dodir s tim..i evo ti ga na!

    nisam protiv nijednog, nego traba nekaj napraviti da bi svi bili sretni i zadovoljni!

    avatar

    12.06.2012. (15:21)    -   -   -   -  

  • Igniss

    Mene je jednom napao pas bez ikakvog razloga (dotrčao s druge strane ulice!), bilo je gadno sa svim onim zavojima i cjepivima protiv bjesnoće. Vlasnici, su, naravno, pobjegli i nisu nikada pronađeni. Ipak živimo na Balkanu, zar ne?

    Najgora mi nije bila ozljeda, nego slušanje onih gluposti tipa "nije pas nikada kriv, čovjek ga uvijek isprovocira blah blah blah trać srać". S druge strane ulice, hej!
    Ne razumijem potrebu ljudi da šetaju s ogromnom, divljom, zubatom zvijeri. Pa nije to hrčak, niti mala slatka životinjica koja samom svojom pojavom izaziva hraniteljski nagon pa se jednostavno moraš brinuti za svaku njenu potrebu. Valjda time kompenziraju nekakav osjećaj slabosti.

    Moj default stav je od tada, kako bi braća Srbi rekli: "Te je**ne nemani trebaju da bude ubijene". Psi, ne (neodgovorni) vlasnici. No tako opasnim životinjama nije mjesto u gradu, a pogotovo ne blizu male djece, makar i odvojeno ogradom.

    avatar

    12.06.2012. (15:36)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @sredovječni
    "Gdje čeljad nije bijesna ni kuća nije tijesna."
    No što da radimo s 'bijesnom' čeljadi? A iz mog iskustva takvih je veći dio.

    @igniss
    I sam sam doživio slično kad sam išao u osnovnu školu. Spasila me samo gumena čizma na nozi i skok preko ograde koja je bila tako visoka da se nisam mogao vratiti dok mi ukućani nisu otvorili vrata dvorišta.

    Ne tvrdim da pse treba pobiti (ako već treba nekoga onda po mojem neodgovorne vlasnike).

    Uz tvoje iskustvo 'nije pas kriv' jednaka je glupost kad vlasnik kaže 'ne bojte se, ne grize'. Pa što ga onda ima. Uloga psa je prvenstveno da čuva kuću a onda naravno da ujeda.

    avatar

    12.06.2012. (16:54)    -   -   -   -  

  • nataša

    Više slobode sebi izbori onaj tko je agresivniji. Žalosno ali istinito. U ovome slučaju su to psi.

    Djeca u gradovima su i tako osuđena na „namjenske prostore za igru“, što je samo po sebi prilično ne-slobodno, a roditelji idu linijom manjeg otpora i ne bune se kada se i to malo namjenskog prostora zagadi g**nima,strahom i agresivom.

    Ima tome podosta godina, kćer i ja šetale po ulici u kojoj živim ( slijepa ulica sa 20ak kuća, 0 prometa osim stanara) , ona klinkica 2,5 g baulja ispred mene na 2 m udaljenosti, iz dvorišta ničim izazvan istrčava pas srednje veličine, u treptaju oka zubima je hvata za vesticu, mala na dupe, plač , pas bris nazad.
    Ja je držim uplakanu (nije bilo ozljeda, uhvatio je baš samo vesticu), idemo doma… koma.

    Muž došao s posla, nakon što sam mu ispričala, šutke se podigao, do susjeda din-don, ovaj otvorio vrata = pras ! šakom u glavu uz kratko pojašnjenje.

    To je i jedini put da znam da je udario nekoga
    Eto kada mislim da je nasilje ok, ako je netko toliki idiot da mu treba objašnjavati koliko se opasnosti i za djecu i za odrasle krije u slobodnom zujanju njihovih ljubimaca – prestanite objašnjavati, uradite nešto.

    Nikad, ali baš nikada više nisam tog psa vidjela ni na ulici ni u dvorištu.

    avatar

    12.06.2012. (16:58)    -   -   -   -  

  • lion queen

    nema dvojbe, najprije djeca, onda psi, onda mi :):)

    zakonom nije dopušteno dovođenje kućnih ljubimaca na dječja igrališa. doduše ne znam kojim je to zakonom uređeno, ali se toga pridržavam, kad vodim svog psa van. za moj pojam dječja igrališta su dječja i grališta i tamo psi uopće ne bi smjeli imati pristup. tako tamo gdje su djeca, tamo ne dam psu da prolazi, a kad na područje, na kojem mi držimo pse bez lajne, dođu djeca, tada vežem psa na lajnu i držim ga da sjedi uz mene i gleda djecu kako se igraju. ne pada mi na pamet reći mamama da vode djecu na njihovo igralište, već čekam da odu, da bih pustila psa s lajne. isto tako nije mi problem za svojim psićem pokupiti kakicu, jer mi je pasonja poput bebača, a nikad ne bih svom djetetu pustila da čučne i pokaka se na javnoprometnoj površini. pseća kakica ista je kao i bilo čija kakica i mjesto joj je u kanalizaciji (ili u smeću, kad je riječ o psećoj). čak me bude i sram kad pas čučne, pa ja pokupim, sram me što je netko uopće morao vidjeti da je pas čučnuo.

    dakle, na nama odraslima je da se izborimo za prava djece na njihov kutak za igru, a taj kutak svakako treba biti veći od površine na kojoj se igraju kućni ljubimci. jer ako ćemo pravo, psima bi, kao životinjama, bilo mjesto u šumi, a ne u gradu!

    @nataša, čovjek ima pravo na pravično suđenje, a životinja je živo biće, koje bi isto tako trebalo imati pravo na pravično suđenje. to što je pas izletio na tvoju djevojčicu i preplašio je, ne znači da se radi o psu ubojici, znači možda da se radi o radoznalom psiću-bebi, koji se samo htio poigrati, pa je izmaknuo preko ograde. jedno nasilje nikako ne može biti opravdanje za drugo nasilje. da sam žena tvoga muža, zabrinula bih se za svoju budućnost. danas je dobio šljagu tvoj susjed, sutra ćeš dobiti ti. onda nemoj ovdje kukati i plakati da si žrtva siledžije.

    avatar

    12.06.2012. (17:07)    -   -   -   -  

  • nataša

    Lion Queen, gle, nemoj.
    Logika ti je mrak: "čovjek ima pravo na pravično suđenje, a životinja je živo biće, koje bi isto tako trebalo imati pravo na pravično suđenje".
    Oprosti, suđenje životinjama ? Puno tv-a,reklama, fejsića ? jedeš nešto posebno :) ?
    Da, nasilje itekako može biti opravdanje za drugo nasilje.
    Ne kažem da nema boljih načina, ali budimo realni i priznajmo da itekako postoje te "rubne" situacije. Žao mi je ali stvarni život je ponekad stvarno nepravedan. Pa je tako nažalost vrlo nepravedno što imamo djecu/odrasle unakaženu ozlijeđenu, traumatiziranu psećim napadima. Nemoj se, draga, brinuti za moju budućnost.
    "onda nemoj ovdje kukati i plakati da si žrtva siledžije."
    Neću ni to, hvala na brizi. Moj suprug nije nikakav siledžija ni nasilnik, kao što sam i napisala i 1. kometaru, ali kao ti je logika i razmišljanje nejasno i površno, u skladu s tim ti je i čitanje i razumijevanje.

    avatar

    12.06.2012. (17:45)    -   -   -   -  

  • Fotografi svih zemalja, naoružajte se

    Lion Queen, niti jedan zakon ne brani vođenje pasa na dječje igralište. Postoji zakonska odredba koja obavezuje da svi psi, kada su u naseljenom mjestu moraju biti na povodcu, a onji veći/agresivniji moraju imati i brnjicu, da pas nebi nekoga ozlijedio. No s druge strane, bilo bi dobro i da roditelji svoju "jadnu i nezaštićenu" djecu malo nauče kako se ponašati u blizini (nepoznatih) pasa...

    avatar

    12.06.2012. (17:59)    -   -   -   -  

  • lion queen

    @nataša, ja sam podigla dvoje djece, prije nego što sam imala psa, on mi dođe više kao igračka. ali kad su klinci bili mali i kad sam s njima hodala po ulici, nisam pustila da dijete baulja ispred mene, udaljeno toliko da ne stignem reagirati na iznenadni napad bilo koga, pa ni zaigranog psa! kao što ima zaigrane djece, tako ima i zaigranih pasa. to ne znači da su ti psi, psi ubojice. baš kao što ti kažeš da ni tvoj muž nije siledžija iako je primijenio siledžijske metode. kužiš!

    i opet ponavljam: nema opravdanja udariti nekog šakom u glavu, bez da si mu dao riječ da kaže nešto! to može samo siledžija. vrata je moglo otvoriti nečije dijete! sutra to može biti tvoje dijete.

    avatar

    12.06.2012. (18:17)    -   -   -   -  

  • nataša

    LQ: tako je koka, ne daj se ! Pusa pravedničkom, bezgriješnom gnjevnom biću.

    avatar

    12.06.2012. (18:28)    -   -   -   -  

  • Ani ram

    pa ako su se psi ljuljali po vratima i razvalili ih u svojem pakleno razrađenom planu sve da bi se mogli posrat djeci u pijesku, onda stvaaaarno... :D

    avatar

    12.06.2012. (18:30)    -   -   -   -  

  • ToxFox

    Imam psa i nikada ne idemo na dječije igralište. Zato što imam i djecu, kad su bili mali, u parku na Baćama, obavezno je u šljunku bila tona psećih govana.
    Postoji oznaka Zabrane za pse i toga bi se vlasnici trebali pridržavati, upravo onoliko koliko se NE pridržavaju. Kako nema učinkovite službe koja bi sve to dovela u red, a sa 'ćelavim vlasnikom u trenerci' moš samo pištoljima razgovarati, najčešći je slučaj da su djeca ta koja su IZA psećih prava!
    Ali i TO nekome odgovara.
    Zašto bi se pobogu djeca igrala u parku, na zraku, kad postoje toliki trgovački centri gdje ih se može uvaliti u reciklirani zrak i plastične loptice dok roditelji troše lovu.
    Zna li ITKO od vas SMIJE li se PAS uvesti u SVETI TRGOVAČKI CENTAR
    da se tu među lopticama pokenja ?!

    avatar

    12.06.2012. (18:46)    -   -   -   -  

  • t.c.

    tako je @ nataša najbolje da stvari rješavamo nasiljem i šakama. mudro. valjda tako sad odgajaš i svoju kćer?!!

    naravno da psi nemaju što tražiti po dječjim parkovima......ali..........što je kod nas normalno.
    - ludovanje, razbijanje boca po cesti, zaustavljanje prometa poslije nogometne utakmice
    - razbijanje tramvaja kad dinamo izgubi
    - vikanje na slijepu gospođu kad uđe sa psom vodičem u tramvaj
    - ne ustajanje starijim u javnom prevozu
    - ne podizanje čovjeka s ceste koji je pao (kao pijan je)
    - smijanje i zurenje djeci u invalidnim kolicima
    - šamaranje bez puno razgovora (poput natašinog muža)
    - vrijeđanje od strane učenika profesore i nastavnike
    - vikanje roditelja na tete u vrtiću
    - brecanje na blagajnice u dućanu
    - razbijanje vrata od ograde na dječjem igralištu
    - bacanje prazne kutije cigareta na pod
    itd, itd možemo do prekosutra
    miljama smo daleko od uljuđenog i kulturnog ponašanja. ovaj slučaj sa parkom i psima je samo kap u htvatskom moru.

    avatar

    12.06.2012. (21:04)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @fotografi...
    Za malu edukacije (bez uvrede) citati iz Odluke grada Biograda o postupanju s psima.

    Na temelju članka 17. stavka 9. Zakona o veterinarstvu («Narodne novine», broj 75/97. i 105/01.) i članka 33. stavka 1. točke 2. Statuta Grada Biograda na Moru («Službeni glasnik Grada Biograda na Moru», broj 6/01. i 6/04.), Gradsko vijeće Grada Biograda na Moru, na svojoj 4. sjednici, održanoj 29. studenog 2005. godine, donijelo je
    O D L U K U
    o držanju pasa i načinu postupanja s neupisanim psima, te s napuštenim i izgubljenim životinjama

    Članak 10.
    Po prometnim i drugim površinama na području grada Biograda na Moru posjednik psa mora voditi na uzici tako da ne ugrožava osobnu sigurnost ljudi i drugih životinja, njihovo kretanje te redoviti promet.
    Ako je pas agresivan, posjednik je dužan, osim što vodi psa na uzici, staviti mu i brnjicu.

    Članak 11.
    Zabranjeno je uvođenje i kretanje pasa tamo gdje bi oni mogli ugroziti zdravlje ljudi i zdravstveno-higijenske uvjete (vozila javnog prometa, prodavaonice živežnih namirnica, škole, zdravstvene ustanove, skloništa, tržnice, dječja i športska igrališta, dječje ustanove i sl.).

    Članak 13.
    Posjednik psa dužan je očistiti javnu površinu, kao i stvari drugih osoba što ih je onečistio njegov pas.
    Posjednik psa dužan je nadoknaditi svaku štetu koju pričini njegov pas.

    @t.c.
    Nažalost u pravu si. No da li tvoja rezignacija znači da sve to podržavaš ili samo misliš da se tu ništa ne može. Ako je ovo potonje, onda si u krivu. "Tko hoće, može" rekao bi moj profa s fakulteta D. Bazjnac.

    avatar

    12.06.2012. (22:03)    -   -   -   -  

  • t.c.

    @semper contra,

    da podržavam ovakve stvari koje me svakodnevno okružuju nebi ih nabrajao:)))
    da li se nešto može promjeniti? naravno da može, ali u društvu u kojem živimo i u kojem smo izgubili bitne životne vrijednosti, jako teško.
    nadam se da sam u krivu, ali svakodnevne prostačke, nekulturne, nemoralne prilike oko nas mi ne uljevaju nadu.
    tvoj primjer sa dječjim parkom je sve rekao. da živimo u iole sređenom društvu ne bi se pisali ovakvi postovi. kao što vidiš nikakvi znakovi ni zakoni se nas ne tiču.
    pozdrav.

    avatar

    13.06.2012. (00:52)    -   -   -   -  

  • blade777

    Najveću slobodu uživaju oni kojiu nastalu štetu ne moraju platiti.
    Ne samo da su oslobođeni od razuma, nego na kraju bivaju oslobođeni i samog života.

    avatar

    13.06.2012. (12:02)    -   -   -   -  

  • prolaznik

    post domaćina je ok...slažem se da psi ne trebaju dolaziti na dječja igrališta...i kad mi se dijete igralo na takvim mjestima, pazio sam da ne naiđe na pseći izmet, da ju ne napadne pas, da joj drugo dijete ne izbije oko...to je roditeljska dužnost zar ne?! ili idemo izvest dijete da možemo popričat sa susjedima...hmmmm...sve u svemu, nisu psi pokidali vrata, nego nečija malo veća djeca, zar ne gospodine?...druga stvar, nataša...što bih dao da je vaš nenasilni i dobri gospon muž pozvonio na moja vrata i pokušao me udariti jer je moj pas u igri srušio vašu princezicu na dupe...mislim da više ne bi išao nikome zvoniti. doći čovjeku na vrata i udariti ga na njegovim vratima...e pa svaka čast za idiota. pazite na svoju djecu dragi roditelji, čuvajte ju a ne pišite smsove, ne trkeljajte na mobitele dok ih vodite, budite roditelji a ne dadilje.

    avatar

    13.06.2012. (14:02)    -   -   -   -  

  • seoska idila

    nažalost, u posljednje vrijeme su veće kazne za one koji su se usudili dići ruku na psa nego na čovjeka (nedajbože dijete)...

    a o sakupljanju govanaca (što ih vrlo malo vlasnika radi!) - ovaj put nećemo...

    jer da su toliko savjesni, ne bi dozvolili svojem psu da uopće uđe u dječjji prostor...

    avatar

    13.06.2012. (14:19)    -   -   -   -  

  • Zoe1405

    Iznapadali ste Natašu, jer djetetu nije ništa bilo, ili kaj?
    I meni se desilo slično, dijete sam vodila za ruku, nisam telefonirala, nije bio ispred ili iza mene, šetali smo ulicom prema dućanu...
    Uto, eto baš neka psina odlučila se poigrat s mojim sinom, skočila na njega, oborila ga na zemlju, i šapom ogrebla po licu, do krvi...
    I naravno, vlasnica psa će: pa htio se samo poigrati...
    A ja nemam pametnijeg posla nego šetati gradom i čekati oće li se neka džukela možda igrati samnom... kaj god...
    I da, osim što volim svoju djecu, volim užasno i svog psa, ali niti svoju djecu ne namećem drugima, niti svog psa.
    Čitav problem djece i pasa, i ovakvog ili onakvog ponašanja je stvar osobne civilizacijske razine. Koja je u većine na poprilično niskim granama.

    avatar

    13.06.2012. (14:31)    -   -   -   -  

  • draga raga

    Nas najblizi parkic je toliko unisten (spaljene ljuljacke, pun stakla) da ga izbjegavamo i posteno se nahodamo do prvog urednog igralista. Peseka ne vodimo u setnju u park, nego okolo kvarta, s uzice ga pustim samo na mjestu gdje nema nikog na vidiku.
    Na igralistima je situacija kompleksna do boli, imamo ljude koji svojataju park i cudno gledaju ak dodje netko tko nije iz najblize zgrade, onda ima tih s pesekima, pa onih koji zasjednu na klupu i obavljaju vazne telefonske razgovore dok im djeca divljaju ili placu bez ikakvog nadzora i svakih 15 minuta dreknu Rokooo nadji sestru, onda oni koji prije upotrebe dezinficiraju sve moguce sprave i rukice svoje djece, pa oni koji ne gledaju dobronamjerno na svu djecu stariju od njihove koja ce porusit i zdrobit sve bebe pred sobom, i meni najdraza kategorija roditelja-ne diraj to, zamazat ces se... itd, u svakom slucaju zabavno :))))
    Moji su 3 i 1 godinu stari pa sam ja jos uvijek mama kvocka koja pazi i igra se skupa sa svojom djecom, ali ne dezinficiram :)))

    avatar

    13.06.2012. (17:19)    -   -   -   -  

  • Fotografi svih zemalja, naoružajte se

    semper: To je znači odluka grada Biograda o psima, što će reći lokalni pravilnik o komunalnom redu.... Imaš li možda informaciju postoji li zakon na državnoj razini koji propisuje to isto na razini države? Ako ima, uputi me, ako nema, znači da moja prva tvrdnja nije pogrešna (barem ne u potpunosti.)

    avatar

    13.06.2012. (17:39)    -   -   -   -  

  • malo ti malo ja

    Kada bismo živjeli u normalnom vremenu i normalnoj državi,
    sva Božja stvorenja bi mogla imati svoje mjesto pod suncem.
    Trendovi idu protiv djece, protiv obitelji i sigurna sam da su psi
    u prednosti. Odkad pamtim, imali smo ljubimce, no zna se
    gdje im je mjesto, kao što bi trebalo znati gdje su djeca. Očito
    je da je u điru totalna izokrenutost, lipi pozdrav:)))

    avatar

    13.06.2012. (18:41)    -   -   -   -  

  • morska zvijezda

    Jednostavan odgovor, psi.

    avatar

    13.06.2012. (19:48)    -   -   -   -  

učitavam...