Komentari

budan.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


 • borivoj

  “COVJEK JE ZAISTA VELIKI KAD JE UVJEREN DA JE MALI; DOBAR JE KAD OSJECA DA BI TREBAO BITI BOLJI; NAUCEN KAD ZNA DA MU TREBA JOS MNOGO DA UCI, DA MORA UCITI DOK JE ZIV”. Lj. Vulicevic  Dragi prijatelji,

  Sjeme postanja, sjeme stvaranja, SJEME ZVUKA I SVJETLOSTI je, morate priznati, zahtjevna tema za promisljanje. Ali, vrijedi se potruditi kako bismo SAZNALI KAKO JE ZELJA VIDJETI I ZNATI, IZDANAK IZ ZELJE BITI. Vise o tomu reci ce nam pjesma iz “Bijele kule” za danasnje tihovanje:

  12.PLAMEN IMA OBLIK HRAMA  Plamen ima oblik hrama, hram ima oblik ljudskoga tijela, ljudsko tijelo ima oblik eternoga zvona, koje se u oceanu astralne glazbe ljulja i svjetluca, cisteci svojim zvukom huku i bijes gluhonijemih zvijeri.

  U eternomu zvonu, u tijelu, u hramu, u plamenu, stanuje sjeme zvuka i svjetlosti: ime mu je Ja. Sva glazba i sav zar, sav ples imena i oblika, sve sume sudbina, ovdje su u svojoj najneprolaznijoj sadasnjosti.

  Svi orkestri vremena, sve flaute samotnih otkrica, sve tisine nadahnuca ovdje su, u svojoj najtrenutnijoj vjecnosti.

  Sjeme vece od svih vrtova i suma, i od zitnih polja, i cvjetnih livada, koje su iz njega izniknule.

  Pa zasto smo onda klijali i zasto smo rasli, zasto smo se plodili i mnozili u simfonijama stvaranja?

  Zato, da biste sagledali velicanstvo sjemena!

  Da biste udovoljili sjemenovoj zelji da sebe sagleda.

  Da biste saznali kako je zelja vidjeti i znati, izdanak iz

  zelje biti.

  “Bijela kula”, knjiga 49. Zapisala Vesna Krmpotic

  Stotinu i osam blagoslova neka dobiju svi

  oni koji ovo pismo posalju na sto vise adresa.

  Puno pozdrava iz Sombora od Josipa

  avatar

  11.06.2012. (09:32)    -   -   -   -  

 • borivoj

  „LJUBEZEN VEDNO USTVARJA, NIKOLI NE UNICUJE. TO JE EDINO UPANJE ZA CLOVEKA”. Leo BUSCAGLIA
  “LJUBAV UVIJEK GRADI, NIKAD NE UNISTAVA. TO JE JEDINA NADA ZA COVJEKA”. Leo BUSCAGLIA

  Dragi prijatelji,
  Govorimo li o dusi u fenomenima dimenzija, govorimo o dijelu duse; govorimo li o zedji duse, ne mozemo istovremeno govoriti o utazenosti; govorimo li o cilju nasa predstava puta je uodlomcena. Danasnje tihovanje ce ici SMJEROM KOJEGA NE PREPOZNAJE VANJSKI PROSTOR:


  99. NE PIJU TE MOJE OCI, PIJE TE MOJA DUSA  Ne piju Te moje oci, pije Te moja dusa kroz oci.

  One se ne mogu toliko otvoriti, koliko dusi treba.

  Mozda dusa iste pomoc od usnih skoljki, koje se pune Tvojim tisinama.

  I jos uvijek joj je za zedju malo.

  Obraca se rukama. Ruke cine sto mogu. Nosnice udisu jasmin Tvojih stopala.

  Dusa place, neutazena. Zatvara poklopce ociju, usiju, i nosa, stisava kretnje tijela, i krene da Te trazi na sedmoj strani svijeta, smjerom, kojega ne prepoznaje vanjski prostor.

  Da nije plakala unutar svojega zatvora s preuskim prozorcicima, nikada se ne bi otisnula na taj put.  „Bijela kula”, knjiga 62. Zapisala Vesna Krmpotic

  Stotinu i osam blagoslova neka dobiju svi

  oni koji ovo pismo posalju na sto vise adresa.

  Puno pozdrava iz Sombora od Josipa

  avatar

  11.06.2012. (09:35)    -   -   -   -  

 • borivoj

  Uko zapisa:  SMIRIVANJE TREPERENJA

  ZVIJEZDA –

  NOĆNA KIŠA.  (Uko) Mora da je sjedio u svojoj maloj kolibi i gledao treperenje zvijezda, i onda iznenada … noćna kiša je smirila sva treperenja zvijezda. Zašto je to zapisao?

  U tome se sadrži sav manifest zena. Zvijezde su tu, one sijaju; kiša dolazi, oblaci dolaze i zvijezde nestaju, ali i dalje postoje. Oblaci ili kiša ih ne mogu odnijeti.

  Vaša budnost je upravo vaše unutrašnje treperenje, vaš unutrašnji sjaj. Kiša i oblaci nadolaze, ali sve to prolazi: vaša nutrina ostaje netaknuta. Vaš sjaj nije sjaj zvijezda koji se može ugasiti ili odnijeti čak ni na trenutak. Vaš sjaj i vaša smirenost su veoma duboko ukorijenjeni u vama tako da se ne mogu izbjeći.

  Vi izbjegavate svoje budastvo, svi su pokušavali da to izbjegnu, ali nećete uspjeti u tome – obećavam vam. Prije ili kasnije ćete se umoriti od skrivanja, od bježanja od sebe. Prije ili kasnije ćete sjesti u tišini – na zazen asuri ili bez nje – smireni i u tišini, i iznenada: eksplozija! To je ono što ste tražili tokom svih vaših mnogih prošlih života. OSHO

  Copyright © Osho International Foundation
  www.osho-yu.me

  avatar

  11.06.2012. (09:36)    -   -   -   -  

 • borivoj

  MMSU Rijeka, M.M.C. d.o.o., Odjel za kulturu Grada Rijeke i Durieux d.o.o., sa zadovoljstvom Vas pozivaju na promociju časopisa  Fantom slobode 1/2012

  Multimedijalni centar Rijeka 1997. – 2008.  u četvrtak, 14.6.2012. u 20:00  Muzej moderne i suvremene umjetnosti

  Dolac 1/II, Rijeka

  Časopis će predstaviti (abecedom): Damir Čargonja (direktor M.M.C. d.o.o.), Branko Franceschi (urednik broja), Ivo Matulić (v.d. ravnatelja MMSU), Nenad Popović (Durieux d.o.o.), Ivan Šarar (Pročelnik za kulturu Grada Rijeke)  Popratni program: Darko Bavoljak, Trailer filma o M.M.C. d.o.o. i Klubu Palach;  After party: Beach bar Morski prasac, kupalište „Igralište“, Kantrida, od 21.00 do 02.00 sata, večer improvizirane muzike: Zoran Majstorović (gitara), Rajko Ergić (sopran saksofon, bubnjevi)

  Renomirani časopis za književnost Fantom slobode svoj je prvi broj u 2012. godini u cijelosti posvetio riječkom M.M.C.-u. Časopis objavljuje kompilaciju tekstova koji su napisani za potrebe kataloga izložbe Deset godina M.M.C-a ususret 40 godina Kluba Palach, održane 2007. godine u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Pet godina nakon otvorenja izložbe, časopis funkcionira kao nikad objavljen katalog izložbe. Izdanje je inicirao i uredio Branko Franceschi.  Časopis slikom te riječju sudionika, suradnika i sukreatora programa MMC-a, pojašnjava strategiju kojom je centar prerastao u fenomen koji je nadišao riječki kontekst, te se kao jedan od najsnažnijih nezavisnih projekata u kulturi afirmirao na nacionalnoj, regionalnoj i internacionalnoj razini. Program MMC-a zasnovan na fuziji suvremene vizualne umjetnosti, rocka, eksperimentalne glazbe, alternativne mode i životnog stila, književnosti i izdavaštva te svih preostalih oblika stvaralaštva i aktivnosti koje je centar udomljavao, zapamćen je kao jedinstvena transgeneracijska i transdisciplinarna paradigma poistovjećivanja umjetnosti i života. Posebna poglavlja časopisa posvećena su izložbi u MMSU, djelovanju Galerije O.K., te velikim međunarodnim projektima MMC-a, Festivalu nove umjetnosti FONA i Goli otok – Novi hrvatski turizam.  U standardnom formatu i prepoznatljivom prijelomu na 400 stranica časopisa objavljeni su tekstovi preuzeti iz arhive MMC-a. Autori su (abecedom): Andrija Anković, Vladi Bralić, Jasmina i Darko Bavoljak, Branko Cerovac (6 tekstova), Branko Franceschi, Marina Gržinić, Dubravko Jagatić, Branko Kostelnik, Nataša Š. Lah, Suzana Marjanić, Robert Paulić, Slobodan Večerina i Marko Puhovac, Janka Vukmir. Časopis je bogat ilustriran fotografijama preuzetim iz arhive MMC-a, autora (abaecedom): Marijan Blažina, Ivica Brnobić, Damir Čargonja, Tajči Čekada, Dražen Fligić Dalton, Ivor Hreljanović, Damir Krizmanić Kriza, Tomislav Nakić Alfirević,

  Aleksandar Saša Sedlak, Sven Stilinović, Ivan Šepić, Dean Vinceković, H. Hannes Gudmundsson, Višnja Serdar, Kristian Macinić.

  Sastavni dio časopisa je i CD "Polje" Josipa Maršića i Zorana Medveda.  Za sve dodatne obavijesti: multimedijalni.centar@gmail.com, mmsu@mmsu.hr  Zagrebačka promocija časopisa održat će se 19.6. 2012. godine u MSU Zagreb.  Fantom slobode je časopis koji promiče suvremenu vrhunsku domaću književnost, prati najnovije događaje na svjetskoj književnoj i intelektualnoj sceni, prepoznaje najvažnije literarne, kulturne i društvene teme, potiče međunarodni dijalog i donosi reprezentativan izbor iz suvremene likovno-konceptualne produkcije u Hrvatskoj, a od 2003. godine ga u suradnji objavljuju Durieux d.o.o. iz Zagreba i Art radionica Lazareti iz Dubrovnika.  Časopis se objavljuje zahvaljujući potpori Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba, a ovaj broj je objavljen uz dodatnu financijsku potporu Odjela gradske uprave za kulturu, Grad Rijeka.  Sponzor: Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo De Valentinis  Obitelj De Valentis porijeklom iz okolice Udina generacijama tradicionalno uzgoja vinovu lozu sorti malvazija istarska (trsovi stari 50 godina), merlot, cabernet sauvignon i muškat žuti, pod motom „Vinograd i vinarstvo su ljubav i umijeće stvaranja“.

  --
  K.U.N.S.
  Franje Račkog 24
  Sušak-Rijeka 51000
  CROATIA
  mob.:00385955223649

  avatar

  11.06.2012. (09:37)    -   -   -   -  

 • borivoj

  „ISPRAĆAJ“

  Tajči Čekada

  16.05.2012. u 20.30 sati.

  Beli, otok Cres

  Performans će započeti okupljanjem sudionika i uzvanika u samom centru Beloga, točnije na trgu „Pri crekva“ 16.06.2012. u 20 i 30 sati.

  Kostimirane bejanke i bejani družiti će se zajedno sa uzvanicima i slučajnim posjetiteljima na njima organiziranoj oproštajnoj zabavi odnosno svečanom ispraćaju vila, vilenjaka, kudlaka i masmalića koji se nakon dužeg izbivanja vraćaju svome domu točnije šumi Tramuntana.

  Zabava će utihnuti u 21.30 kada će nastupiti svečani ispraćaj entiteta nakon kojega oni posredstvom tijela modela će krenuti u organiziranoj povorci do kamenog luka odnosno do ulaza u Tramuntansku šumu preko starog rimskog mosta te tom starom šetnjicom se vratiti svome domu.

  Ulazak u šumu i početak šetnjice prigodno će biti osvijetljen i tako tvoriti važan scenografski element performansa. Svečani odlazak biti će popraćen vrlo moćnom, mističnom i gotovo sakralnom glazbenom podlogom autora Josipa Maršića.  Tramuntanska je šuma idealna lokacija za ispraćaj jer je od davnina poznato da je to mistično mjesto u kojem obitavaju vile, vilenjaci, masmalići i kudlaci. Poznato je i da su se kroz povijest nekim ljudima i ukazala neka od tih šumskih kreatura.

  Mještani tvrde da masmalići znaju često pomoći izgubljenom putniku da pronađe put ali ako se naljute mogu ga začarati i preseliti na neko drugo mjesto.

  Priča se i da veliki i umorni stoljetni hrastovi kojih ima mnogo na tom području znaju pružati ruku umornom prolazniku.

  Bejani tvrde da u šumi žive kudlaci stoga je bolje noću ne zalaziti u mračne predjele Tramuntane, osobito u noćima punog mjeseca.  Proteklih sam godina usko surađivala sa entitetima takvih misterioznih bića. Susreti su počeli već u mojoj ranoj mladosti no konkretna suradnja na umjetničkom planu započela je 2006. godine kada sam sa jednom grupicom tih kreatura odlučila pokrenuti novu liniju odjeće za vile i vilenjake, pošto je postojeća već stoljećima bila nepromijenjena. Iz tog ko-autorstva proizašli su razni kostimi u potpunosti izrađeni od prirodnih materijala pronađenih u šumama, kraj rijeka, po plažama i spiljama.

  Iz tih kostima proizašle su dvije modne kolekcije, razni performansi i jedna serija fotografija.

  Zajedno smo sudjelovali na mnogim revijama, izložbama i performansima na raznim festivalima u galerijama i muzejima te tako putujući obišli puno gradova. Izlagali smo u Rijeci, Zagrebu, Osijeku, Dubrovniku, Puli, Cresu. Lošinju, Hvaru, Zadru, Istri, Beogradu, Berlinu, Parizu itd...  Nakon svih tih godina uspješne suradnje ipak je došlo vrijeme da se raziđemo i krenemo dalje svako svojim putem.

  Ovim se performansom osim razilaženja sa svim tim entitetima svečano i okončavam dugoročnu stvaralačku fazu koja se zasnivala na slavenskoj mitologiji, misticizmu, fascinaciji šumama, legendama, raznim graničnim svjetovima odnosno međusvjetovima.  Tajči Čekada

  U performansu između ostalih će sudjelovati i umjetnik Damir Čargonja Čarli.  Performans će se održati u sklopu festivala „Bejski tanac“

  u organizaciji udruge „LAG volim Beli“  Na trgu „Pri crekva“ biti će postavljena izložba fotografija iz serije „Pogled u međusvijet“ Tajči Čekade.  Kontakt za dodatne informacije: 091 7267 888

  avatar

  11.06.2012. (16:27)    -   -   -   -  

 • borivoj

  Grafiti u susednoj i prijateljskoj drzavi ...
  Prošla si kroz moje srce...KO KRAVA kroz kukuruz

  BITI il NE_BITI !!! Samo pitanje koga

  KO DRUGOME ŠKOLU GRADI NEK SAM U NjU IDE!!!

  Dupe ženu krasi, a tortu orasi!!!

  Šamar nije nista drugo do odgovor iz prve ruke!

  Stranger in the night, sida in the morning!

  Radim na crno, trošim na belo! :)

  Kad ti nisi pored mene nisu mi sve ovce na broju

  Kad sin liči na oca onda je to genetski a kada liči na komšiju onda je to uticaj okoline!

  Privela me murija u stanicu,i ubili su Boga u meni.
  Sada sam ateista.

  ISPRED KUĆE KUBIK DRVA, TI SI MOJA LJUBAV PRVA!!!

  DA BOG DA TI SIN DOVEO ZETA U KUCU!!!!!!

  Bolje sest sati u skoli nego ne spavati uopste

  Ne volim mitinge, tu najbolja mesta uvek zauzme policija

  U raju je lepo...al u paklu je ekipa!!!

  Od skole jos niko nije umro,ali ne treba rizikovati

  Ako se udaris u glavu neces sepati

  Ako je Vojvođanska banka VOBAN, kako bi se zvala Zaječarska banka, a kako Sjenička banka?

  Poželi nešto večeras. Možda se čudo dosađuje...
  Dzordz

  avatar

  11.06.2012. (16:44)    -   -   -   -  

 • borivoj

  Kako mjesec utječe na naš život i zdravlje

  Iako se Mjesecu najčešće divimo kao uresu noćnog neba, taj vjerni Zemljin pratilac znatno je više od toga.

  Promatranjem njegovih mijena opazit ćemo kako se uvijek iznova prividno rađa i raste, a zatim se postupno smanjuje i iščezava.

  Upravo ta njegova osobina predstavlja sponu s univerzalnim vremenskim zakonitostima prema kojima se odvija život na cijelome svijetu.

  Mogli bismo reći da nam Mjesec na više razina doslovce služi kao suptilni vodič kroz život.

  Drevne kulture pridavale su znatno više pozornosti životu u skladu s Mjesečevim ciklusom.

  Primjerice, poznato je da su Babilonci kao oznaku za tjedan, koristili 7-dnevno razdoblje koje odgovara trajanju jedne Mjesečeve mijene.

  Nadalje, iskustva o utjecaju Mjesečevih mijena na rast i razvoj biljaka stoljećima su se prenosila s koljena na koljeno, određujući najbolje vrijeme za poljoprivredne radove.

  Srećom, to zaboravljeno znanje polako se vraća u naš život.

  Kronobiologija, kao mlada znanstvena disciplina koja proučava biološke ritmove, između ostalog pridaje pozornost i utjecaju Mjeseca.

  Čak i tvrdokoran znanstveni krug polako polaže oružje pred dokazima koji idu u prilog činjenici da to nebesko tijelo doista vrši utjecaj na naše psihičko i fizičko zdravlje.

  Obzirom na činjenicu da ljudski organizam sadrži približno 70% vode, nije nelogično pretpostaviti da Zemljin satelit, osim što podiže i spušta mora i oceane, u našem tijelu također izaziva "plime i oseke".

  Iako bismo na temelju pojačane razdražljivosti i napetosti, kao i brojnih drugih negativnih manifestacija poput ubojstava i razbojstva, za koje je opaženo da se češće pojavljuju u vrijeme punog Mjeseca, mogli zaključiti da nam energija tog nebeskog tijela više šteti nego koristi, ne brzajmo sa zaključcima.

  U vezi s tim, izuzetno je važno upamtiti da Mjesec pojačava osnovnu emociju. Ukoliko je osnovna misao ili emocija negativna, Mjesec će ju pojačati.

  Srećom, vrijedi i obrnuto, no tom je segmentu, nažalost, tijekom protekla vremena pridano premalo pozornosti.

  Vrijeme je da ispravimo taj propust i naučimo iskoristiti Mjesečev energetski potencijal na najbolji mogući način.

  Kako faze mjeseca utječu na naš život

  U razdoblju od mjesec dana, Mjesec prolazi kroz četiri osnovne faze ili mijene - mlađak, prva četvrt, pun mjesec (uštap) i zadnja četvrt, pri čemu svaka Mjesečeva mijena traje 7 dana.

  Mjesečevu fazu uistinu je lako prepoznati – dovoljno je upamtiti da u vrijeme rasta Mjesec nalikuje slovu D ('dobiva' na masi) a u vrijeme opadanja, slovu G ('gubi' na masi).

  Razdoblje rasta Mjeseca može se usporediti s laganim dubokim udisajem, a razdoblje njegova opadanja s polaganim izdisajem.

  Sljedeći taj prirodni ritam udisaja i izdisaja, živjet ćemo znatno zdravije, i sa znatno manje stresa, te uvelike povećati razinu kvalitete naših života.

  Faze rasta Mjeseca (razdoblje od 14-15 dana od pojave mlađaka, preko prve četvrti do uštapa), najbolje je iskoristiti za planiranje i početak svih projekata, također i za lišavanje nezdravih navika te čišćenje organizma.

  To je razdoblje kada se u skladu s biološkim ritmom postupno punimo energijom, i sve što u to vrijeme poduzmemo, imat će veće izglede za uspjeh.

  Budući da se mlad Mjesec usko vezuje uz početke i povećanje svijesti, uz pomoć tablice Mjesečevih mijena ustanovite kada nastupa mlađak, i to je dan kada biste trebali započeti s akcijom od koje u perspektivi očekujete pozitivan ishod.

  Nasuprot tomu, faze Mjesečeva opadanja, od uštapa, preko zadnje četvrti do mlađaka, preporučuje se iskoristiti za provedbu zamisli, miran i ustrajan rad, te otpuštanje energije, odmor i meditaciju.

  Također, to je faza u kojoj rane brže zacjeljuju, pa će oporavak od bilo kakve psihičke ili fizičke bolesti ili ozlijede, biti znatno kraći i uspješniji.

  Iz tog razloga, preporučuje se operativne zahvate obaviti upravo u vrijeme Mjesečeva opadanja, posebice u tjednu zadnje četvrti.

  U vrtlarstvu, vrijeme kada Mjesečeva svjetlost postupno jača – od mlađaka, preko prve četvrti do uštapa, najbolje je iskoristiti za presađivanje lončanica, sjetvu biljaka koje rastu iznad zemlje, gnojidbu i cijepljenje voćaka.

  Razdoblje kada Mjesečeva svjetlost postupno slabi – od uštapa, preko zadnje četvrti do mlađaka, treba iskoristiti za sadnju gomoljastih biljki i biljki koje rastu ispod zemlje (poput mrkve i krumpira), sadnju dvogodišnjih biljki i trajnica, te obrezivanje grmlja, uklanjane korova i puževa.

  Mjesečeva dijeta

  Želite li izgubiti do 3 kg. mjesečno, isprobajte ovu dijetu.

  Riječ je od postu u trajanju od 24 sata, počevši od sata Mjesečeva ulaska u fazu uštapa ili mlađaka.

  Za to vrijeme potrebno je u organizam unijeti 2-4 litre tekućine (vode, nezaslađenog čaja ili prirodnih sokova).

  Patite li od prevelikog viška kilograma, ova dijeta neće vam pomoći da ih se riješite, no njome se možete služiti kao pomoćnom metodom pri cjelovitom i organizira

  avatar

  11.06.2012. (16:46)    -   -   -   -  

 • borivoj

  Patite li od prevelikog viška kilograma, ova dijeta neće vam pomoći da ih se riješite, no njome se možete služiti kao pomoćnom metodom pri cjelovitom i organiziranom pristupu programu mršavljenja.

  Neovisno o mršavljenju, Mjesečeva dijeta nadasve je preporučljiva za čišćenje organizma od brojnih štetnih tvari unesenih u organizam, te pouzdano jača imunitet i sprječava pojavu mnogih bolesti.

  Općenito, želite li smršavjeti, u vrijeme rasta Mjeseca (od mlađaka do uštapa) izbjegavajte kaloričnu hranu i jedite manje nego inače.

  Nasuprot tomu, u razdoblju Mjesečeva opadanja, možete se malo i opustiti, jer u to vrijeme hrana će se teže 'primiti'.  Mjesečeve mijene u 2012. godini


  Prva četvrt Uštap Posljednja četvrt Mlađak
  1.1. u 07:16 9.1. u 08:31 16.1. u 10:09 23.1. u 08:40
  31.1. u 05:11 7.2. u 22:55 14.2. u 18:05 21.2. u 23:36
  1.3. u 02:23 8.3. u 10:41 15.3. u 02:26 22.3. u 15:38
  30.3. u 21:42 6.4. u 21:20 13.4. u 12:51 21.4. u 09:20
  29.4. u 11:59 6.5. u 05:36 12.5. u 23:48 21.5. u 01:48
  28.5. u 22:17 4.6. u 13:13 11.6. u 12:42 19.6. u 17:03
  27.6. u 05:32 3.7. u 20:53 11.7. u 03:49 19.7. u 06:25
  26.7. u 10:57 2.8. u 05:29 9.8. u 20:56 17.8. u 17:56
  24.8. u 15:55 31.8. u 15:59 8.9. u 15:16 16.9. u 04:12
  22.9. u 21:42 30.9. u 05:20 8.10. u 09:34 15.10. u 14:04
  22.10. u 05:33 29.10. u 20:51 7.11. u 01:37 13.11. u 23:09
  20.11. u 15:33 28.11. u 15:47 6.12. u 16:33 13.12. u 09:43
  20.12. u 06:20 28.12. u 11:40

  avatar

  11.06.2012. (16:47)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...