Komentari

smirjam.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • smotani

    Amen....

    draga Mirjam, tu se nema što dodati... do, duboko i iskreno, otvorena srca primiti u sebe ... i živjeti ponizno al ponosno i časno....

    hvala ti na predivnom podsjećanju jer možda, ne htijuć, možda ponekad zaboravimo.....

    BTB!!!

    topli ti pozdrav ....

    ( i, hvala ti na toliko iskrenom i toplom odgovoru Carli u prethodnom postu (bum se zacrvenil;)....a, naravno, hvala i našoj dragoj Carli što uvijek iskreno progovara ;)))

    avatar

    07.06.2012. (14:39)    -   -   -   -  

  • carla

    ...evo mene opet, pijem kavu i uživam uz laganu glazbu i dvoje dragih ljudi...hvala na lijepim riječima :) lijep pozdrav

    avatar

    08.06.2012. (10:42)    -   -   -   -  

  • mamaposebnogdjeteta

    Dođoh malo. Pogledala sam prethodne postove. Ovdje je uvijek ugodno, mirno i lijepo. Ugodni sugovornici, teme za dušu. Lijep pozdrav.

    avatar

    11.06.2012. (09:59)    -   -   -   -  

  • mirjam

    @ smotani ...
    ... hvala ..........
    ... ipak ću ovdje ostaviti par riječi kao podsjetnik:
    Svetkovina Tijelova se punim imenom naziva Svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove. U Hrvata se još udomaćio i naziv Brašančevo koji potječe od naših starih iz 18. st. Dolazi od riječi brašno, od kojega se mijesi tijesto i pravi kruh, a kruh u pretvorbi u sv. Misi postaje Tijelo Kristovo. Ovaj naziv u našem narodu je tako duboko simbolički utemeljen. Svetkovina se slavi u četvrtak po Presvetom Trojstvu. Svoje korijenje vuče još iz 13. st. S njom su povezana dva događaja:
    - Ukazanje augustinskoj redovnici sv. Julijani iz samostana blizu Liegea u Belgiji; imala je viđenje punog mjeseca na kojemu je bila jedna mrlja. Puni je mjesec redovnica protumačila kao Crkvu, a mrlju kao jednu svetkovinu koja Crkvi nedostaje da bude potpuna, a to je Svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove. Na njezinu zamolbu mjesni je biskup Robert de Thorote iz Liegea dao uvesti u svojoj biskupiji blagdan sv. Euharistije. Ona je sa svojim sljedbenicima proširila ovo čašćenje na cijelu Crkvu.
    - Euharistijsko čudo koje se zbilo godine 1263. u mjestu Bolseni u Italiji: jedan je svećenik slaveći svetu Misu posumnjao u pretvorbu kruha i vina u Tijelo i Krv Kristovu te je dok je lomio Posvećenu hostiju zapazio kako iz nje kaplje krv koja se slijevala po oltaru.
    Nakon ova dva događaja ondašnji papa Urban IV. Papinskom bulom 8. IX. 1264. god ustanovio je svetkovinu Tijelova, koja se od tada proširila po čitavome svijetu. Spada u tzv. pomične svetkovine u Crkvi što znači da dan njezina slavlja ovisi o svetkovini Presvetog Trojstva, odnosno o svetkovini Uskrsa. A svetkovina se Uskrsa određuje prema mjesečevoj mijeni.
    Svetkovina Tijelova je nerazdvojiva od Tijelovske procesije. Prvi put se dogodila u Kölnu sedamdesetih godina 13. st. Te se u 14. st raširila po mnogim katoličkim zemljama i poprimila veličanstveno obilježje. Posvećena se hostija nosila u monstranci -pokaznici- koja je bila napravljena od zlata i veoma raskošno urešena. Svećenik bi nosio Hostiju, puk bi pjevao i molio, a djeca i mladi bi posipali cvijeće tamo kuda bi Presveto Tijelo Kristovo prolazilo. I danas se u nekim mjestima zadržao ovaj hvalevrijedan liturgijski običaj.
    Tijelovo je svetkovina naših starih, blagdan našega života, kruha i vina – Tijela i Krvi. To je svetkovina koju je naš narod izrazito znao cijeniti, srcu mu je prirasla i od nje je živio. Svakodnevno se s njom susretao u sv. Misi, u sv. Pričesti. Vjerovao je u Boga, u Tijelo i Krv Isusovu. Danas svega toga nema ili ima vrlo malo. Tijelovska je Misa svake godine sve jednostavnija i kraća, a i procesija s vremenom nestaje, oboje iščezavaju. A toliko nam je potrebna prava jaka hrana za život ... Ne trebamo je tražiti negdje na horizontu daleko, nego u Njemu koji je tu u nama samima. Mi smo ti koji se trebamo zaokrenuti, poći za Kristom. Dovoljno je pogledati u našu tradiciju, u naše stare, iščitati nju i njih. Ne smijemo jednostavno kazati da ništa ne valja što su naši pređi činili. Latinska poslovica kaže: Senum consilia, iuvenum robur – Starima pripadaju savjeti, a mladima snaga. Učimo od starijih savjetujući se s njima, da se ne bi sa sjetom prisjećali naših običaja, naših pobožnosti, naših minulih vremena, dobrih i plemenitih. I naučit ćemo i mi živjeti od Onoga od koga su i oni živjeli u svojim vremenima koja nisu bila laka i za koja im je bilo potrebna vječna Hrana koja ih je krijepila i jačala na putu kojim su imali proći - i nama je potrebna za naše vrijeme i naš put ...
    ... dragi Kiki, zaista je lijepo biti u društvu sa vama ...
    ... a vidim pridružila nam se jedna meni osobito draga osoba ...
    ... i kava je odmah slađa ... i druženje još ugodnije ...
    ... Hvala vam ... od srca ...

    BVB !!!

    Lijep pozdrav ...

    avatar

    11.06.2012. (20:47)    -   -   -   -  

  • mirjam

    @ mamaposebnogdjeteta,
    ......................... dugo te nije bilo i jako mi je drago da si tu ...
    ............................... uvijek dobrodošla - iščekivana ! ! ! ...
    .................... nemam baš puno vremena u zadnje vrijeme ...
    ..................... .-događa se previše stvari, divnih stvari, ... : ...
    .............. puno jest posla oko njih, iziskuju dosta napora i truda, ...
    .......... ali divno je to sve što se poslije dogodi i kako se sve posloži, ...
    .................................. kako Gospodin sve to vodi ... - ...
    ............. za mnogo toga što bih željela, voljela napisati, objaviti, ...
    ............................................ ali mislim na vas .................
    .................. i često vas se sjetim - najčešće u večernjoj molitvi ...
    /............ Marko je trajno u mome srcu, posebno me je taknuo, ...
    ..................................... šaljem mu puse i zagrljaj ............
    ................................................... :-*) ........................./

    ... do javljanja ...
    ...... od srca ...

    BVB !!!

    Lijep pozdrav ...

    avatar

    12.06.2012. (21:48)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...