Ovo je fenomenalno, ne da bih htio mučiti jadnog jastoga ali kod njega uistinu postoji ogromna razlika između svježeg i imalo odstajalog mesa. Usput, mora da je svježi veliki jastog i još s takvim načinom pripreme koštao cijelo bogatstvo?
p.s. ludi Japanci :P
29.05.2012. (08:52)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Zrin
Moji su sa sela, iz siromašnih obitelji s 7 i 11-toro djece. Oni i danas imaju jedan poseban pristup suživotu s prirodom. Kad uzgajaš za svoja usta i usta svojih bližnjih kokice, pajceke i sl. sigurno si okrutan prema prirodi, ali možda ipak manje okrutan od onih koji se snebivaju nad jastogom u dalekom Japanu, a kupuju na placu šnicle. :)
29.05.2012. (09:04)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
haha, vidim te kak se zaklanjas jelovnikom, dobro si to opisala... Ja sam jednom papal u Tokyu neki sashimi , nije hodal, na srecu jer, kad sam pital kaj je to ispostavilo se da bi klepetal potkovama , jer je bila...konjetina! Toliko o beef is not sashimi, ko bi njih tam znal...
29.05.2012. (09:55)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@NF: Nisam ni sumnjala :). @ Igniss: Ja od sada na dalje, preferiram kuhanog :). Ne sjećam se točno cijene, ali se sjećam da sam mislila da je to nešto za 2 osobe :))). @Zrin: Puno je stvar izbora i sudbine ... Netko više voli živjeti na selu i imati puno djece, a nekome je draže živjeti u gradu (na balkonu nije baš zgodno držati pajceke i kokice), imati manje djece, putovati. Ni jedno, niti drugo nije stvar za osudu. Stvar je drugačije perspektive, a najljepše je kad obje strane prihvaćaju razlike. @astrosailor: To mi zvuči kao carpaccio, ali barem nije bio ikizukuri :).
29.05.2012. (14:53)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
i ja bi to pojeo, ne volim kad se hrana baca :) nego donekle te razumijem, to je dvojba pred koju me stavljaju svaki put kad kupujem meso ali s druge strane kakve je razlika između sad ovog friškog i tek ubijenog, stvar je učinjena kako god okreneš. Jedino što zvuči nepotrebno da živina još uvijek pati. No hajde i mi ćemo biti hrana crvima i valjda se tako naš dug vraća :)
29.05.2012. (15:15)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Kada čovjek izgubi iskonski kontakt sa prirodom smrt mu izgleda neobično, kao nešto što se ne uklapa u mozaik života. Naravno, naglasak je na "izgleda", jer eto, kao mali bogovi, svi mi gradimo neke svoje svjetove u kojima ima onoliko istine koliko već možemo podnijeti ;)
29.05.2012. (23:12)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
U nepoznatim kuhinjama naručio bih samo jednostavna jeftinija jela, još ako mogu vidjeti spremanje. U Indiji mi je pasao običan dhal i riža, sa manje onih začina.
30.05.2012. (00:35)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
30.05.2012. (08:25)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Zrin
Jastog se može uloviti i u našem moru iako ih je sve manje. Na Palagruži su talijanski vojnici ucrtavali crtice na zid svjetionika za svakog izvađenog. Mnogo je crtica tamo još uvijek, ali jastoga je sve manje. Jednom je neki stranac platio u Dubrovniku kćerkici da izabere svog jastoga iz bazena za večeru da bi ga potom zajedno oslobodili pustivši ga u more. Svi su bili presretni. Kad god prođem pokraj restorana s punim bazenima pomislim na tu zgodu, sjetim se i crtica i Palagruže, i pokušavam se domisliti kako da ih oslobodim pa da se razbježe elegantnim pokretnim put mirisa mora. (Uvijek znaju na koju stranu trebaju bježat). Sad ću se sjećati tebe i Japana. Ali, kad bi jednog kralja ulovila u svojoj vrši, možda bi ga i pojela, možda bi bila okrutna, baš kao neka velika lignja, osima ako bi se možda zaljubila u njega onako velikog i moćnog s tamnim opreznim očima, tada bi sigurno umjesto milosrđa ustupila mjesto ljubavi.
30.05.2012. (09:44)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@Neverin: Vidim da si i ti iz škole "Treba sve pojesti što je na tanjuru ;)". Slažem se da nema bitne, velike razlike između dobivanja živog na tanjuru ili kuhanog, ali je stvar percepcije, nas gradske djece koji jednostavno nismo navikli na tako nešto. @-29: Ne bih se složila da izgleda neobično ... prije bih rekla da joj je ružno gledati u oči. @gogoo: Ali meni je ljepota putovanja u istraživanju i otkrivanju novoga ... zato sam otvorenija prema isprobavanju jela koja su mi nepoznata. @Zrin: Lijepo napisano :).
30.05.2012. (14:04)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Postoji ogromna razlika između jedenja ubijene životinje i jedenja živog mesa. Ovo potonje je čista okrutnost i dekadentno, divljačko iživljavanje. Ako već netko želi jesti meso, onda je najmanje što može učiniti ubiti taj organizam. Jastozi su dovoljno razvijenog živčanog sustava da itekako osjećaju bol, stoga me čudi da se takvo što servira u jednoj državi koja sebe smatra vrlo razvijenom. Tehnološki su vjerojatno najnapredniji na planetu, ali društveno su dijelom teški nazadnjaci, a dijelom degradirani. Još uvijek ubijaju ljude za kaznu, tako da gledajući kroz tu prizmu, ovo ne djeluje toliko strašno, iako samo za sebe jest.
Jedna od najgorih stvari u kulinarstvu, srodna ovome, je ono konzumiranje mozga živog majmuna. Živom i neanesteziranom biću se otvori lubanja, kidajući sve inervirane strukture koje ju drže na mjestu, i onda mu se jede mozak. Ne znam točno gdje se te odvratne stvari tradicionalno događaju (iako su zakonom postale zabranjene), ali uzevši u obzir da se radi o sisavcu, pa još primatu mentalno blisko ljudskom biću, lako je zaključiti da s tim ljudima nešto nije u redu.
Inače sam u prehrambenom smislu svejed. Nisam vegetarijanac.
30.05.2012. (18:31)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
brrrrrr. mene to podsjeca na one price o mozgu zivog majmuna. navodno postoji rupa u stolu za tu svrhu. uzas jedan. neka bude hrana svjeza ali ovoliko svjeza i ovoliko sirova doista ne mora biti. svejedno, hvala ti sto si ovu pricu podijelila :)
30.05.2012. (20:16)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Evo procitah na Marinu preporuku. Pa opet procitah. I jos uvijek se smijem. Ja sam spremna probati svasta, ali mislim da bi i mene crne sjajne okice zavile u crno, te me proganjale u mracnim kutevima pustih jesenskih ulica.
30.05.2012. (21:43)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@Sadako: Vjerovao ili ne, oni zapadnjake smatraju bezosjećajnima jer govorimo što mislimo :). @Mare: I ja cijenim malo manje svježe od ovoga :). @Kabulske priče: Lijepo te vidjeti online :). Nekada davno sam redovito čitala tvoje priče i sada se ponadala da ću vidjeti neki novi post....
31.05.2012. (12:45)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Zrin
Inspiracija inspiraciji. Piši i putuj i sjeti nas se.
01.06.2012. (09:24)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Jeo sam japansku/kinesku hranu na brojnim mjestima, ali neke stvari ( a u to se ubraja i sushi) ipak ne bih jeo, pa čak ni u Japanu. Zadržao bih se na riži, sve mi se čini :-)
lp
03.06.2012. (00:44)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ja sam sa takvim eksperimentima prekinuo još davno. bilo je to u Beijingu gdje su mi kao vrhunske delicije donjeli žive trpove. za razliku od tebe uredno sam i sa smiješkom platio i sve ostavio netaknuto - u zdjelama i na tanjuru. ;)
04.06.2012. (15:12)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@Belleepoque: Ja JAKO volim sushi i sashimi koji ne diše :). @Vitae: :) @Bocaccio: Trpove nisam htjela probati u Kini .... nekako su mi gadljivi i u moru :).
05.06.2012. (19:28)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
vjerujem da si se užasnula na pomisao da ga jedeš zaista živog ali i samo spremanje jastoga nije ništa manje okrutan čin ubijanja, kad se sjetiš da živ leti u ključalu vodu ili da ga živog razrežu na pola i stave na roštilj...
18.06.2012. (18:37)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
NF
he,he, svježe, čudan sam ja, mislim da bih to ipak s guštom pojeo, tko zna, jebeš teorije ;)
29.05.2012. (07:54) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Igniss
Ovo je fenomenalno, ne da bih htio mučiti jadnog jastoga ali kod njega uistinu postoji ogromna razlika između svježeg i imalo odstajalog mesa. Usput, mora da je svježi veliki jastog i još s takvim načinom pripreme koštao cijelo bogatstvo?
p.s. ludi Japanci :P
29.05.2012. (08:52) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Zrin
Moji su sa sela, iz siromašnih obitelji s 7 i 11-toro djece. Oni i danas imaju jedan poseban pristup suživotu s prirodom. Kad uzgajaš za svoja usta i usta svojih bližnjih kokice, pajceke i sl. sigurno si okrutan prema prirodi, ali možda ipak manje okrutan od onih koji se snebivaju nad jastogom u dalekom Japanu, a kupuju na placu šnicle. :)
29.05.2012. (09:04) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
astrosailor
haha, vidim te kak se zaklanjas jelovnikom, dobro si to opisala... Ja sam jednom papal u Tokyu neki sashimi , nije hodal, na srecu jer, kad sam pital kaj je to ispostavilo se da bi klepetal potkovama , jer je bila...konjetina! Toliko o beef is not sashimi, ko bi njih tam znal...
29.05.2012. (09:55) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
dolphinA
@NF: Nisam ni sumnjala :).
@ Igniss: Ja od sada na dalje, preferiram kuhanog :). Ne sjećam se točno cijene, ali se sjećam da sam mislila da je to nešto za 2 osobe :))).
@Zrin: Puno je stvar izbora i sudbine ... Netko više voli živjeti na selu i imati puno djece, a nekome je draže živjeti u gradu (na balkonu nije baš zgodno držati pajceke i kokice), imati manje djece, putovati. Ni jedno, niti drugo nije stvar za osudu. Stvar je drugačije perspektive, a najljepše je kad obje strane prihvaćaju razlike.
@astrosailor: To mi zvuči kao carpaccio, ali barem nije bio ikizukuri :).
29.05.2012. (14:53) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Neverin
i ja bi to pojeo, ne volim kad se hrana baca :) nego donekle te razumijem, to je dvojba pred koju me stavljaju svaki put kad kupujem meso ali s druge strane kakve je razlika između sad ovog friškog i tek ubijenog, stvar je učinjena kako god okreneš. Jedino što zvuči nepotrebno da živina još uvijek pati. No hajde i mi ćemo biti hrana crvima i valjda se tako naš dug vraća :)
29.05.2012. (15:15) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
amaterka
Haha baš sam se nasmijala...reagirala bih kao ti da ugledam te crne okice hahhahah
29.05.2012. (16:55) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
dražeN ;)
Kada čovjek izgubi iskonski kontakt sa prirodom smrt mu izgleda neobično, kao nešto što se ne uklapa u mozaik života. Naravno, naglasak je na "izgleda", jer eto, kao mali bogovi, svi mi gradimo neke svoje svjetove u kojima ima onoliko istine koliko već možemo podnijeti ;)
29.05.2012. (23:12) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Nesto se kuha!
Jao grozno! Sirota ti!
Ipak, bit će mi draže čitati te priče o Irskoj koje uskoro slijede ;)
30.05.2012. (00:11) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gogoo
U nepoznatim kuhinjama naručio bih samo jednostavna jeftinija jela, još ako mogu vidjeti spremanje. U Indiji mi je pasao običan dhal i riža, sa manje onih začina.
30.05.2012. (00:35) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Zvrk
ajme koja prica
30.05.2012. (08:25) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Zrin
Jastog se može uloviti i u našem moru iako ih je sve manje. Na Palagruži su talijanski vojnici ucrtavali crtice na zid svjetionika za svakog izvađenog. Mnogo je crtica tamo još uvijek, ali jastoga je sve manje. Jednom je neki stranac platio u Dubrovniku kćerkici da izabere svog jastoga iz bazena za večeru da bi ga potom zajedno oslobodili pustivši ga u more. Svi su bili presretni. Kad god prođem pokraj restorana s punim bazenima pomislim na tu zgodu, sjetim se i crtica i Palagruže, i pokušavam se domisliti kako da ih oslobodim pa da se razbježe elegantnim pokretnim put mirisa mora. (Uvijek znaju na koju stranu trebaju bježat). Sad ću se sjećati tebe i Japana. Ali, kad bi jednog kralja ulovila u svojoj vrši, možda bi ga i pojela, možda bi bila okrutna, baš kao neka velika lignja, osima ako bi se možda zaljubila u njega onako velikog i moćnog s tamnim opreznim očima, tada bi sigurno umjesto milosrđa ustupila mjesto ljubavi.
30.05.2012. (09:44) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
dolphinA
@Neverin: Vidim da si i ti iz škole "Treba sve pojesti što je na tanjuru ;)". Slažem se da nema bitne, velike razlike između dobivanja živog na tanjuru ili kuhanog, ali je stvar percepcije, nas gradske djece koji jednostavno nismo navikli na tako nešto.
@-29: Ne bih se složila da izgleda neobično ... prije bih rekla da joj je ružno gledati u oči.
@gogoo: Ali meni je ljepota putovanja u istraživanju i otkrivanju novoga ... zato sam otvorenija prema isprobavanju jela koja su mi nepoznata.
@Zrin: Lijepo napisano :).
30.05.2012. (14:04) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Sadako's apprentice
Postoji ogromna razlika između jedenja ubijene životinje i jedenja živog mesa. Ovo potonje je čista okrutnost i dekadentno, divljačko iživljavanje. Ako već netko želi jesti meso, onda je najmanje što može učiniti ubiti taj organizam.
Jastozi su dovoljno razvijenog živčanog sustava da itekako osjećaju bol, stoga me čudi da se takvo što servira u jednoj državi koja sebe smatra vrlo razvijenom. Tehnološki su vjerojatno najnapredniji na planetu, ali društveno su dijelom teški nazadnjaci, a dijelom degradirani.
Još uvijek ubijaju ljude za kaznu, tako da gledajući kroz tu prizmu, ovo ne djeluje toliko strašno, iako samo za sebe jest.
Jedna od najgorih stvari u kulinarstvu, srodna ovome, je ono konzumiranje mozga živog majmuna. Živom i neanesteziranom biću se otvori lubanja, kidajući sve inervirane strukture koje ju drže na mjestu, i onda mu se jede mozak.
Ne znam točno gdje se te odvratne stvari tradicionalno događaju (iako su zakonom postale zabranjene), ali uzevši u obzir da se radi o sisavcu, pa još primatu mentalno blisko ljudskom biću, lako je zaključiti da s tim ljudima nešto nije u redu.
Inače sam u prehrambenom smislu svejed. Nisam vegetarijanac.
30.05.2012. (18:31) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Marina kuharica
brrrrrr. mene to podsjeca na one price o mozgu zivog majmuna. navodno postoji rupa u stolu za tu svrhu. uzas jedan. neka bude hrana svjeza ali ovoliko svjeza i ovoliko sirova doista ne mora biti. svejedno, hvala ti sto si ovu pricu podijelila :)
30.05.2012. (20:16) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
kabulske price
Evo procitah na Marinu preporuku. Pa opet procitah. I jos uvijek se smijem. Ja sam spremna probati svasta, ali mislim da bi i mene crne sjajne okice zavile u crno, te me proganjale u mracnim kutevima pustih jesenskih ulica.
30.05.2012. (21:43) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
dolphinA
@Sadako: Vjerovao ili ne, oni zapadnjake smatraju bezosjećajnima jer govorimo što mislimo :).
@Mare: I ja cijenim malo manje svježe od ovoga :).
@Kabulske priče: Lijepo te vidjeti online :). Nekada davno sam redovito čitala tvoje priče i sada se ponadala da ću vidjeti neki novi post....
31.05.2012. (12:45) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Zrin
Inspiracija inspiraciji. Piši i putuj i sjeti nas se.
01.06.2012. (09:24) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Belleepoque
Jeo sam japansku/kinesku hranu na brojnim mjestima, ali neke stvari ( a u to se ubraja i sushi) ipak ne bih jeo, pa čak ni u Japanu. Zadržao bih se na riži, sve mi se čini :-)
lp
03.06.2012. (00:44) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Vitae...
Uh, pobjegla bih glavom bez obzira :))
03.06.2012. (16:11) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Bocaccio
ja sam sa takvim eksperimentima prekinuo još davno. bilo je to u Beijingu gdje su mi kao vrhunske delicije donjeli žive trpove. za razliku od tebe uredno sam i sa smiješkom platio i sve ostavio netaknuto - u zdjelama i na tanjuru.
;)
04.06.2012. (15:12) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
dolphinA
@Belleepoque: Ja JAKO volim sushi i sashimi koji ne diše :).
@Vitae: :)
@Bocaccio: Trpove nisam htjela probati u Kini .... nekako su mi gadljivi i u moru :).
05.06.2012. (19:28) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Bugenvilija
vjerujem da si se užasnula na pomisao da ga jedeš zaista živog ali i samo spremanje jastoga nije ništa manje okrutan čin ubijanja, kad se sjetiš da živ leti u ključalu vodu ili da ga živog razrežu na pola i stave na roštilj...
18.06.2012. (18:37) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...