Komentari

zivotpodcizmom.blog.hr

Dodaj komentar (26)

Marketing


  • Lastan

    Bilo je kuhno i đipahne tovke
    na vabnjaku rovko zadronjaše.
    Nemujne sasvim bjehu zorolovke
    i rućkale su šturnjače zdomašne.


    Ovo je jedan od prijevoda Jabberwockyja na hrvatski i već se godinama rabi kao ispit na kolegiju Morfologija na studiju lingvistike na FFZG-u.
    Prvo je pitanje na ispitu: na kojem je ovo jeziku? Drugo: po čemu to znamo? (Treće je pitanje onaj teži dio ispita, ali nećemo sada o tome.) Odgovor je na prvo pitanje – na hrvatskom. A ne vjerujem da bi većinu riječi neki program za strojno prevođenje uspio prepoznati.

    Nije pitanje prepoznaje li neki rječnik svaku pojedinu riječ iz leksika. Bitno je da prepoznajemo morfologiju (ili, preciznije, morfosintaksu).
    Iako se slažem da nije trebalo integralnu verziju pjesme stavljati u maturu te tvrdim da je definitivno u ispitu trebalo biti ili i nešto na kajkavskom ili ništa osim standardne štokavštine, ne mogu se složiti s ocjenom da ova pjesma ne spada u hrvatski jezik.

    avatar

    27.05.2012. (17:00)    -   -   -   -  

  • Goto - šumski čovjek

    ja mislim ... (eto!) da je vrijedno spoznaje da je tkz. hrvatski modificiran i prilagođen jugoslavenizmu pa je hvale vrijedna maturalna nakana Hrvate (čitaj: Hrvate i Hrvatice) vratiti korijenima ... Mi, Hrvati!

    avatar

    27.05.2012. (19:43)    -   -   -   -  

  • Goto - šumski čovjek

    ja mislim ... (eto!) da je vrijedno spoznaje da je tkz. hrvatski modificiran i prilagođen jugoslavenizmu pa je hvale vrijedna maturalna nakana Hrvate (čitaj: Hrvate i Hrvatice) vratiti korijenima ... Mi, Hrvati!

    avatar

    27.05.2012. (19:44)    -   -   -   -  

  • Ani ram

    Debilana. Ali vjerujem da bi rahmetli Franjo bio zadovoljan.

    avatar

    28.05.2012. (11:15)    -   -   -   -  

  • ja

    Sramota. Po ovome ukinut 90 % lektire i pjesama koje se obrađuju na nastavi, i umjesto njih ubacite poeziju Jelene Rozge i Miše Kovača. ako ćemo tako... Jadni naši potomci.

    avatar

    28.05.2012. (11:42)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    hrvatski jezik imaj svoj književni (službeni) oblik ali i narječja koja se govore u pojedinom kraju pa tako sva narječja pripadaju hrvatskom jeziku bilo da su čakavka, kajkavska ili neka druga.
    Tin Ujević za neke je nedostižan ili što bi se reklo quod licet Iovi non licet Bovi.
    svatko neka se prepozna sam.

    avatar

    28.05.2012. (13:31)    -   -   -   -  

  • ToxFox

    Ajde nemojmo se zajebavati, u ovom stihu

    Oudi usrid luche nasa mlada plafca
    Usduigla ie iidra voglna, smina i noua.
    I hotechia poiti putom sfoieg ploua
    Gre pres chog uoiuode al sachonodafca


    prepoznam ovdi, usred, naša, mlada, plavca, uzdigla se jidra, putom, plova, gre.................. i ništa više.......
    To maturantima nije primjeren tekst i točka.

    avatar

    28.05.2012. (13:53)    -   -   -   -  

  • Wall

    tko misli o gramatici i jeziku pisati na ovakav način, mora prvo naučiti da se ne piše sudcem, niti haranzi... o korištenju GoogleTranslatora, kao tobože ozbiljnom alatu, opasno je raspravljati u ovakvom (nezajebantskom, neironičnom,nesatiričnom) kontekstu. a hrvatskost ostaviti bez navodnika ili tzv. - posebno je sumnjiva.

    avatar

    28.05.2012. (14:21)    -   -   -   -  

  • ja

    Vjerojatno Tin Ujević nije ni postojao, jer očito po vama on piše nepostojećim jezikom.

    avatar

    28.05.2012. (14:41)    -   -   -   -  

  • blade777

    Mislim da su profesori težište stavili na razumjevanje biti izrečenog u određenom djelu. U tom smislu je ispitanik sasvim jasno(svojim riječima) trebao opisati tu izrečenu bit. Ukoliko ispitanik to nije znao, postoje nekoliko razloga za to:
    -nije pročitano to djelo, a još manje proanalizirano sa profesorom/profesoricom na satu
    -lektira je čitana pomoću korištenja svojevrsnih sažetaka-postoje takvi sažeci na mreži.

    "Znanje" koje se prikazuje pomoću "nabubanih" sažetaka nije znanje, nego je to samo varanje.
    Prevaranti ne bi smjeli dobivati diplome, a ministri ih ne bi trebali podržavati.

    Baš zbog takvog nestručnog stava gospode koja obavljaju visoke dužnosti, škole nam se pretvaraju u "sjemeništa" za buduće kriminalce, a učenici u ljude bez imalo poštenja i morala.

    avatar

    28.05.2012. (15:30)    -   -   -   -  

  • Igniss

    Sasvim si u pravu. Svakako treba učiti u književnosti sve naše dijalekte jer su oni legitiman i lijep dio hrvatskog jezika, ali stavljati ih u državnu maturu je ogroman promašaj. Plus je ovo s Googleom bilo vrlo zabavno. Bravo.

    p.s. ali hej, barem nas ovako Srbi ne razumiju ;-)

    avatar

    28.05.2012. (15:41)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    vjerovali ili ne ali čak i kad bunca u delirium tremensu, Augustin to radi na hrvatskom. jednako vrijedi i za pijane maturante na norijadi. :wink

    zakašnjelim maturantima IPhone genereacije: "transkripcija Oproštaja može se čak i izguglati"
    http://cuspajz.com/tekstovi-pjesama/izvodjac/tin-ujevic.html

    wolo vima nije primjereno raspravljati o višim razinama jer nisu bogovi.

    avatar

    28.05.2012. (15:45)    -   -   -   -  

  • Neverin

    dobro da im nisu ništa dali na glagoljici i bosančici jer su i to hrvatska pisma...

    avatar

    28.05.2012. (16:50)    -   -   -   -  

  • kupus

    Meni je neugodno što se ovakvo nešto može naći na stranici dnevnik.hr. Mislim, eto, nekako mi se čini da je Ujević koji je bio jedan od najvećih hrvatskih pjesnika ipak bitan - ono čisto da djeca znaju što je njihovo nasljeđe. I ta ista jadna (bože nedaj, neuka) djeca imala u čitanci tri verzije iste pjesme, od kojih je jedna bila na suvremenom hrvatskom jeziku - stoga, čak i ako su toliki idioti da nisu u stanju razumijeti to teško i besmisleno narječje da su učili - mogli su razumijeti.

    A kao netko tko je iz Slavonije, i netko tko je pjesmu razumio u potpunosti bez utipkavanja iste u google, ne vidim u čemu je problem.
    Mislim, možda su u maturu trebali stvarno staviti Rozgu, pošto se čini da je jedino ona, taj veliki hrvatski pjesnik kojeg svi razumiju.
    Sve u svemu neshvatljivo mi je kako netko utipkavanje pjesme u google translate smatra valjanim argumentom za išta, a kamoli za to koliko je Ujevićeva pjesma pisana na hrvatskom jeziku. I koliko je njeno mjesto u maturi opravdano.

    avatar

    28.05.2012. (17:12)    -   -   -   -  

  • Ajvar_Pička_Kurac

    Draga curo, ja doista ne znam kakvu si ti to srednju školu pohađala, ali prema svemu sudeći školu koja očito obrazuje svoje učenike da budu potpuni debili i idioti koji nemaju niti malo zdravog mozga i vlastitog razumjevanja. Ne znam kako te uopće nije sram reći kako Tinu Ujević , koji je jedan od najvećih hrvtskih pjesnika, ne piše na hrvatskom jeziku. Ako razumiješ fejsbuk govor kao što je LOODACH, SWATKO, EMACHICA, PUSSSACH, WOWOM TE, MAWENA i takve stvari onda bi doista trebala biti u stanju sjesti i zagrijeti stolicu, naučiti gradivo za polaganje državne mature i uključiti svoje moždane stanice kako bi je riješila, ali naravno ti ih očito nemaš kad Google Translate smatraš vjerodostojnim argumentom za blaćenje hrvatskog jezika. I još da se samo nadovežem na dotični sporni Juditin prsten. Ako doista niste u stanju iz teksta zaključiti kako je rubin crvene boje i prema tome i njen prsten onda stvarno ne znam što biste trebali raditi na fakultetima jer zadatak se s razlogom zove čitanje s razumijevanjem. Nadam se da ćete se prestati žaliti na potpuno irelevantne stvari i smatrati pitanja državne mature životinjskim iskaljivanjem na vas jadne učenike koji ste doista marljivo je li radili cijele godine i prihvatiti se već jednom knjige i doista to odraditi dostojanstveno a ne praviti cirkus oko ničega.
    Lijep pozdrav svim idiotima koji nisu sposobni iz teksta isčitati odgovore i Google Translate smatraju vjerodostojnim.

    Od srca želi bivša maturantica i današnja studentica =)

    avatar

    28.05.2012. (17:25)    -   -   -   -  

  • rezultati klistira hrvats

    Dakle, tvoje znanje hrvatskog jezika se svodi na provjeravanje gramatike i pravopisa i tumačenja teksta na američkom generatoru koji služi radi okvirnog prijevoda i apsolutno je netočan, ilitiga što bi rekli "braća" Srbi (koje, očito, razumiješ), faličan?

    Radi ovakvih glupavih provala se zalažem za preodgojne ustanove.

    Tvoja apsolutno užasna gramatika i još gori pravopis govori da si ili spavala na satu, ili si išla u neku strukovnu školu gdje ti to toliko nije ni bitno, pa ne vidim zašto bi netko kao ti imao pravo pristup književnosti.

    Kao Slavonki, Hrvatici i osobi koja je završila svoje srednjoškolsko i gimnazijsko obrazovanje i upisala fakultet, sramota me na što se svodi znanje jednog maturanta, i nekog tko će jednog dana možda imati i akademsko obrazovanje.
    Sramota, do čega je došla hrvatska mladež - ne znati koja su narječja hrvatskog jezika! Sramota, ne moći shvatiti djela jednog od najpoznatijih i najboljih pjesnika hrvatskog naroda!
    Još veća sramota da ovakvu glupost reklamira jedna medijska kuća koju zapravo netko i prati!

    Kao da nije dovoljno što dopuštamo što nam jezik iz godine u godinu propada, usvajamo one američke izraze bez imalo smisla i pameti, još nam je i svaka generacija sve neobrazovanija, nepismenija i gluplja. Hvala vladi, za 50 godina me vlastita unučad neće razumjeti, očekivat će od mene da mu kažem neš onak na ingliš, kuiš e, još nek mu ubacim koji faking srbizam i pomažem im shvatiti umjetnički izražaj Tončija Huljića i Jelene Rozge.

    Ne mogu vjerovati da samo godinu-dvije mlađi od mene nisu u stanju shvatiti riječi jednog od najvećeg hrvatskog pjesnika novog doba.
    Čekam samo da nagodinu stave Cesarića, pa neka se pojavi još koja pametna maturantica koja će reći nešto u stilu "rima me preplavljuje i Zuckerberg to ne razumije!".

    Još mi samo reci da su ti Krleža i Matoš retardirani, pa ti jedino mogu reći da ti je mjesto u štali - a i seljaci imaju više pameti i obrazovanja od tebe. Ali, hej, krave nemaju!

    avatar

    28.05.2012. (17:27)    -   -   -   -  

  • Ministar_obrazovanja

    Pa ubij se, glupačo jedna, ubij se i riješi moj narod gena apsolutne gluposti.

    avatar

    28.05.2012. (17:36)    -   -   -   -  

  • lion queen

    Cijela ta priča oko mature je zapravo odličan igrokaz za kamuflažu poskupljenja PDV-a s 23 na 25% i cijene struje za 20%, te najavljenog poreza na djedovinu na selu. Cijela nacija zabavlja se odgovorima na pitanja s mature, pa ne misli o tome da sada za pdv moramo izdvojiti 3 plaće godišnje (25% = 1/4.....1/4 od 12 mjeseci = 3 mjeseca).
    Pjesma na čakavskom manje/više...autonomaši bi vrlo rado da ne spada u hrvatski jezik, već taliijanski ili slovenski.

    avatar

    28.05.2012. (22:20)    -   -   -   -  

  • Ministar_obrazovanja

    @Lion Queen - u potpunosti se slažem! Samo što su ti to sada dvije fronte; mažimo narodu oči I zaglupimo učenike, pa će biti preglupi da se žale na porez i krađu za 20 godina!

    avatar

    28.05.2012. (22:27)    -   -   -   -  

  • Zmajica

    A gledajte, danas smo dečko i ja rješavali taj test i dobili smo čak 68%, iako on je završio srednju prije sedam, a ja prije tri godine. Samo malo zdrave logike i sve se da riješiti. Iako se slažem da su možda trebali manje forsirati književnost a više gramatiku.

    avatar

    28.05.2012. (22:27)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    prilog google tehnologije u širenju kulture i pismenosti naroda howratzkog

    http://www.youtube.com/watch?v=g5t5mxp872o

    avatar

    28.05.2012. (22:48)    -   -   -   -  

  • dolphinA

    Google translator mi nije pretjerano mjerodavan jer ima problema i s vrlo jednostavnim hrvatskim riječima.
    No, i bez tog 'dokaza', nevjerojatno mi je da se ovako nešto pojavi u maturi. Kao da žele što lošiji uspjeh maturantima.....

    avatar

    29.05.2012. (01:06)    -   -   -   -  

  • Zrin

    Da nije ove mature ne bih nikad saznala da je Tin napisao ovako lijepu pjesmu. Hvala onome tko to osmisli.

    avatar

    29.05.2012. (03:44)    -   -   -   -  

  • nataša

    Pa, dragi srednjoškolci da se učilo, ne bi bilo problema > to (uglavnom)nisu lagana pitanja ( ne smiju ni biti! ), i da, ima trik-pitanja što je potpuno legitimno i opravdano, i najbitnije - u dijelu iz književnosti nisu uzimana neka opskurna, nepoznata djela nego nešto što se na satovima hrvatskog radilo i po 3-4 sata (da, Judita npr.)
    Ukratko, oni koji bubaju napamet ili ne uče uopće bili su (pre)glasni i ovaj put.
    (Ajvar_Pička_Kurac odličan odgovor ali stravoužasan nick :)

    Nismo svi jednaki. Nemamo iste sposobnosti i nagnuća.
    Dobrodošli na vjetrometinu života.
    Preživljavaju samo jaki.
    Tako je bilo i biti će.

    avatar

    29.05.2012. (08:59)    -   -   -   -  

  • Joanna has left Stepford

    sporno pitanje o prstenu,...ja sam se prvo snebivala kako je moguće da stave takav detalj bez ikakve važnosti...da bi vidjel tekst koji je bio u ispitu, dakle pred nosom maturantima i u kojem piše črljen rubin...tko ne zna koja je to boja...a nemam zapravo komentar što pobogu mogu reć na to

    avatar

    29.05.2012. (09:27)    -   -   -   -  

učitavam...