Zanimljivo. Očekivao sam danas onaj post o krpeljima čiji ugriz moze dovesti do toga da organizam postane alergičan na proteine i još neke tvari iz mesa pa ljudi silom prilika moraju postati vegeterijanci...
21.05.2012. (14:53)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
pear je kruška, ne breskva, to je dakle kruško-jabuka. Vidio sam cijeli članak na hrvatskom polovično je preveden (kao što vidimo i pogrešno)
Recimo ovaj dio originalnog članka je jednostavno ignoriran: "In fact, the papple has no immediate apple ancestry at all: it's a hybrid of two European and Asian pear varieties" Dakle hibrid je potomak europskih i azijskih kruški, nema zapravo prave jabuke u igri. A azijske kruške nemaju specifičan kruškoliki oblik kakvoga mi podrazumijevamo nego su slične nekim jabučicama. Sadnice takvih azijskih kruški mogu se kupiti i kod nas u svim bolje opremljenim rasadnicima tako da tu zapravo nema neke senzacionalne misterije.
Hibridi raznih voćki koji nebi nastali prirodnim križanjem su uzgajani još u prvoj polovici 20.st. dok nije znalo niti za strukturu DNK, a kamoli za genetski inženjering. Grejp je recimo nastao sasvim slučajno još kad su iz Azije u Ameriku donijeli sadnice naranče i počeli saditi plantaže, biljeke su se onda tamo prirodno križale s nekim autohtonim američkim citrusima i nastalo je novo voće grejpfrut.
P.S. "porodica bresaka" ne postoji, breskve spadaju u istu porodicu ruža (Rosaceae) kao i kruške, jabuke, šljive, marelice...
21.05.2012. (14:58)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
ima breskva..sa malo onak dlakavičastom korom..a ima i breskva sa glatkom šljiva korom..koja je isto neka mješancija zar ne?..dakle čemu ta breskvo- šljiva služi..nama kunićima?
21.05.2012. (23:12)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
@cistiliste: Glatka breskva naziva se nektarina, tj, nektarina je podvrsta breskve (prunus persica). Nektarina nije križanac breskve i šljive (prunus domestica)- to još jedno pučko uvjerenje polupismenih ili pak konkretnim znanjem neopterećenih ljudi, tako nastaju bajke upravo kao i na primjeru ovog članka koji je jedna hrvatska stranica nepravilno i nepotpuno prevela. Ne znam da li postoji križanac šljive i breskve ali vjerujem da se može uzgojiti jer su obje vrste iz roda Prunus. Postoji šljivomarelica (plumcot) prunus domestica+prunus armenica. Ako se netko osjeća kao kunić radi kupljenog voća, rješenje je da si ga uzgoji sam u svom voćnjaku i usput stekne zanimljiva znanja i nove poglede na svijet.
A čemu služi, evo o nektarinama sa foruma zemljani.com:
* Nektarine predstavljaju sjajan izvor vitamina A, betakarotena i kalija * Nektarine su također odličan izvor antioksidansa koji mogu pomoći u zaštiti kože od štetnih UV zraka, djelujući protiv slobodnih radikala * Kilogrami se, uz slasno voće tope sami od sebe – nektarine sadrže iznimno malo kalorija i nimalo masnoća * Nektarine ne sadrže kolesterol, dok vitamin C pomaže u održavanju zdravog imunološkog sustava * Slatko voće obiluje vitaminom C, dijetalnim vlaknima, vitaminom A, niacinom i kalijem
22.05.2012. (10:05)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Dante
Zanimljivo. Očekivao sam danas onaj post o krpeljima čiji ugriz moze dovesti do toga da organizam postane alergičan na proteine i još neke tvari iz mesa pa ljudi silom prilika moraju postati vegeterijanci...
21.05.2012. (14:53) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
jelen
pear je kruška, ne breskva, to je dakle kruško-jabuka. Vidio sam cijeli članak na hrvatskom polovično je preveden (kao što vidimo i pogrešno)
Recimo ovaj dio originalnog članka je jednostavno ignoriran:
"In fact, the papple has no immediate apple ancestry at all: it's a hybrid of two European and Asian pear varieties"
Dakle hibrid je potomak europskih i azijskih kruški, nema zapravo prave jabuke u igri. A azijske kruške nemaju specifičan kruškoliki oblik kakvoga mi podrazumijevamo nego su slične nekim jabučicama. Sadnice takvih azijskih kruški mogu se kupiti i kod nas u svim bolje opremljenim rasadnicima tako da tu zapravo nema neke senzacionalne misterije.
Hibridi raznih voćki koji nebi nastali prirodnim križanjem su uzgajani još u prvoj polovici 20.st. dok nije znalo niti za strukturu DNK, a kamoli za genetski inženjering. Grejp je recimo nastao sasvim slučajno još kad su iz Azije u Ameriku donijeli sadnice naranče i počeli saditi plantaže, biljeke su se onda tamo prirodno križale s nekim autohtonim američkim citrusima i nastalo je novo voće grejpfrut.
P.S. "porodica bresaka" ne postoji, breskve spadaju u istu porodicu ruža (Rosaceae) kao i kruške, jabuke, šljive, marelice...
21.05.2012. (14:58) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
cistiliste
ima breskva..sa malo onak dlakavičastom korom..a ima i breskva sa glatkom šljiva korom..koja je isto neka mješancija zar ne?..dakle čemu ta breskvo- šljiva služi..nama kunićima?
21.05.2012. (23:12) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
jelen
@cistiliste: Glatka breskva naziva se nektarina, tj, nektarina je podvrsta breskve (prunus persica). Nektarina nije križanac breskve i šljive (prunus domestica)- to još jedno pučko uvjerenje polupismenih ili pak konkretnim znanjem neopterećenih ljudi, tako nastaju bajke upravo kao i na primjeru ovog članka koji je jedna hrvatska stranica nepravilno i nepotpuno prevela.
Ne znam da li postoji križanac šljive i breskve ali vjerujem da se može uzgojiti jer su obje vrste iz roda Prunus. Postoji šljivomarelica (plumcot) prunus domestica+prunus armenica.
Ako se netko osjeća kao kunić radi kupljenog voća, rješenje je da si ga uzgoji sam u svom voćnjaku i usput stekne zanimljiva znanja i nove poglede na svijet.
A čemu služi, evo o nektarinama sa foruma zemljani.com:
* Nektarine predstavljaju sjajan izvor vitamina A, betakarotena i kalija
* Nektarine su također odličan izvor antioksidansa koji mogu pomoći u zaštiti kože od štetnih UV zraka, djelujući protiv slobodnih radikala
* Kilogrami se, uz slasno voće tope sami od sebe – nektarine sadrže iznimno malo kalorija i nimalo masnoća
* Nektarine ne sadrže kolesterol, dok vitamin C pomaže u održavanju zdravog imunološkog sustava
* Slatko voće obiluje vitaminom C, dijetalnim vlaknima, vitaminom A, niacinom i kalijem
22.05.2012. (10:05) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...