,nepoznatizagreb.blog.hr" /> <font color=#CC0000>"Hey, man, this Zagreb is really a cool place!"</font> - Nepoznati Zagreb - Blog.hr - komentari na post

Komentari

nepoznatizagreb.blog.hr

Dodaj komentar (13)

Marketing


 • _________

  kolko se zna, prvi tamnoputi zagrepcanin bio je neki diego maria santiago de sangora iz zanzibara, a bio je prodavac u ducanu u radicevoj 13 i to sredinom 19st.

  avatar

  21.05.2012. (11:59)    -   -   -   -  

 • nepoznatizagreb

  Ideš, underscore, to je zaista raritetan podatak! :o)
  Jel to iz nekih starih novina?

  avatar

  21.05.2012. (12:04)    -   -   -   -  

 • _________

  predgovora zg leksikona;)

  avatar

  21.05.2012. (12:09)    -   -   -   -  

 • _________

  afrike glede, svojevremeno je juzna obala save nazivana "afrika", valjda zbog divljine. za nesvrstanih bio je u zg i neki njam njam klub za africke studente. a zapravo skroz nevezano za afriku, umjetnicka grupa nastala u prostorima stud doma na tžf zvala se biafra.

  prva i jedina zg ulica nazvana po nekom crncu bila je ona patricea lumumbe u sesvetama (koje tad ustvari i nisu bile dio zg. to je danasnja ninska).

  jedina postojeca zg ulica vezana uz afriku je naserov trg u savskom gaju. (u blizini je i nehurov).

  (s druge strane, tito je hrvat s daleko najvise ulica u svijetu, a gro njih je upravo u glavnim gradovima afrike (kairo, accra, addis abeba, lusaka, luanda itd.)

  avatar

  21.05.2012. (12:19)    -   -   -   -  

 • nepoznatizagreb

  Zanimljivo je da su Gajnice dobile nekoliko ulica sa imenima južnoameričkih država, bilo bi interesantno kad bi i Afrika dobila neki svoj kutak (kad bi to bilo u suradnji sa arhitektima kod recimo gradnje nekog novog naselja moglo bi se to i oblikovno nekako uklopiti taj afrički elemenat) iako mi je jasno da već ima dovoljno naših domaćih kandidata za ulice.
  Usput, ovaj vikend nam je bila u posjeti prijateljica iz beča i konstatirala kako kod nas gotovo da i nema stranaca, pogotovo ne crnoputih ... i zaista je to istina, vjerujem da ih u gradu ima možda tek nekoliko desetaka ili možda stotinu.

  avatar

  21.05.2012. (13:12)    -   -   -   -  

 • _________

  ulice u gajnicama su izvorno uglavnom bile nazvane po ibero-latino americkim temama, a osim te, poveznica je bila i revolucionarna.
  90ih su te ulice promijenjene, s tim da su prakticki zamijenili osobe za zemlje. tako je npr. ulica che guevare postala argentinska (on je rodjen u u argentini) pa je novi kontekst bio po hrvatskoj dijaspori i s nekoliko izuzetaka, npr. ulica spanskih boraca je postala spanjolska.
  dakako, sva ta preimenovanja su bila nepotrebna i grad je izgubio jednu osobitost.
  stvar je dokrajcena 2002. kada je sredisnji park federica garcie lorce promijenjen u park 101. brigade (koja u zagrebu vec ima i trg). u osnovi se radi o kulturocidu.

  avatar

  21.05.2012. (13:36)    -   -   -   -  

 • nepoznatizagreb

  Tu se potpuno slažem sa tobom, ta preimenovanja su bila sasvim promašena.

  avatar

  21.05.2012. (13:43)    -   -   -   -  

 • Jezičar

  .
  .
  "bio je u zg i neki njam njam klub za africke studente"

  "Njam-njam" je bio općeprihvaćeni nadimak restorana u Franje Račkoga 2, neformalnog okupljališta nesvrstanih. Niti je tko mario za službeni naziv birca, niti je "njam-njam" imao ikakve veze sa činjenicom da je to bio restoran:).

  Daleko manji broj stanovnika Zagreba čuo je za postojanje (režimskog) Kluba studenata nesvrstanih zemalja (tak nekak) u krugu Studentskog Centra, također poznatog pod istim nadimkom!
  .
  .

  avatar

  22.05.2012. (23:06)    -   -   -   -  

 • _________

  cheers;)

  avatar

  23.05.2012. (12:30)    -   -   -   -  

 • nepoznatizagreb

  Jezičar, baš zgodna pričica! Vidiš, ja ne znam za taj "njam-njam" (to je bio poslije onaj kafić "Astoria" koji je naknadno postao igračbnica, a zatim medijska knjižara, zar ne?), ali mi je bio poznat klub studenata nesvrstanih zemalja, jednom sam bio tamo na nekakvoj (ne-nesvrstanoj) muzičkoj slušaonici. A mislim da je jednom tamo bio i koncert hrvatsko-južnoameričkog banda Ayllu, želio sam ići pa nisam otišao iz tko zna kojeg razloga.

  avatar

  24.05.2012. (15:03)    -   -   -   -  

 • Jezičar

  .
  .

  to je bio poslije onaj kafić "Astoria"
  Da, to je taj lokal, ali bez "poslije".
  Nazivi (oficijelni Astoria i popularni Njam-njam) su egzistirali istovremeno!
  .
  .

  avatar

  25.05.2012. (00:17)    -   -   -   -  

 • Gajnice

  Samo ispravak u vezi Gajnica: Che Guevarina ulica je postala Čileanska ulica.

  Sadašnja Argentinska je bivša Huari Bumedijena - alžirskog predsjednika.

  Kriterij je bio uglavnom početno slovo naziva ulice.

  avatar

  25.05.2012. (23:51)    -   -   -   -  

 • Jura

  Kao balavac sam krajem 80-tih, a pocetkom 90-tih zalazio u SC, gdje je bio prostor za okupljanje studenata iz Afrike. Mislim da se službeno zvao MSKP (međunarodni studentski klub prijatelja) Afrike, a neslužbeno se išlo u "Čokoladu" na zabavu. Cuga je bila nešto sitno, muzika uglavnom domača afrička i reggae, a kako je s vremenom bilo sve više "bijele čokolade" počeli su puštati i punku srodnu muziku. Najbolje je bilo danima kada bi uletio kakav dan državnosti neke od Afričkih zemalja. Tada bi sve bilo besplatno (što im je gazda države bio veći kanibal i diktator to je bilo raskošnije :-)) Uglavno, ti studenti iz Afrike su bili većinom jako simpatični i veseli ljudi.

  avatar

  07.01.2013. (16:00)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...