Komentari

budan.blog.hr

Dodaj komentar (10)

Marketing


 • borivoj

  "BOG CUVA DUSU TVOJU

  SVE DOK TI CUVAS JEZIK SVOJ". sv. Antonije Veliki  Dragi prijatelji,

  Vrijeme kao dimenzija a time i sve konvencionalne odrednice koje iz te dimenzije izvodimo imaju smisla ukoliko "disciplinuju" nasu odredjenost, a odredjenost je stanje bez maski, tajni, pritvornosti i glume. Odredjenost, moglo bi se reci, je lice koje Bog najvise cijeni. Zar nije tako? Konsultirajmo pjesmu iz "Bijele kule":  22. NE GLUMI NEPOMIRLJIVOST  Ne glumi nepomirljivost prema prolaznosti,

  dok se s njom tajno sastajes i pregovaras.

  Ne glumi gadjenje od nje,

  dok s njom iza plota ljubav vodis.  Priznaj svoju tajnu vezu pred ocima ulice i trga,

  i povedi ju u svoju neprolaznu kucu,

  da u njoj stanuje koliko joj drago, s tobom.  "Bijela kula", knjiga 88. Zapisala Vesna Krmpotic  Stotinu i osam blagoslova neka dobiju svi
  oni koji ovo pismo posalju na sto vise adresa.


  Puno pozdrava iz Sombora od Josipa

  avatar

  03.05.2012. (08:25)    -   -   -   -  

 • borivoj

  Prostor je naše ogledalo

  Naš prostor je ogledalo nas samih.

  Koliko puta smo čuli ovu teoriju! No, koliko tu ima istine?

  Hajde da se malo prisjetimo s koliko radosti namještamo stan, s kolikim ushićenjem biramo boje i namještaj, koliko puta mijenjamo raspored, biljke, sitne detalje...

  Sjetimo se koliko radosti osjetimo kada vidimo da je to baš ta boja koju smo htjeli, a opet koliko tuge kada vidimo da je ta fotelja drugačije izgledala u salonu namještaja nego što izgleda u našem domu!

  Sam doživljaj uređenja je cijelo vrijeme začinjen promjenama raspoloženja, od ushićenja do kiselog razočarenja.

  Najčešće ne razmišljamo o našim emocijama, jednostavno spontano radimo, vodi nas neki unutarnji nagon.

  Ali zašto toliko emocija, što nam one govore, kako to da mi to proživljavamo tako intenzivno?

  Nije li ovo odgovor našeg prostora? Zar nam ne govori, jednom, da je zadovoljan, a drugi put da mu se naše djelo ne sviđa?

  Zar ovo nije ništa drugo već interakcija i nesvjesna komunikacija između nas i našeg prostora?

  Prostor nam ovim upravo hoće reći da je živ, da diše i želi i on biti zadovoljan.

  Gdje je problem?

  Problem je bio u tome što smo dizajnirali prostor prema našim potrebama i željama, a one se nisu podudarale s potrebama prostora. Rezultat je bio osjećaj neugode u prostoru i naše neraspoloženje.

  Upravo ovo je najvažniji postulat uređenja prostora, što mnogi ljudi zanemaruju a zbog čega ne dobivaju očekivane rezultate.

  Feng Shui je taj koji nas uči da prvo dijagnosticiramo što treba prostor, zatim što želi čovjek i što traži funkcija prostora.

  Treba zadovoljiti sve ove faktore i pronaći optimalno rješenje. Tek tada ćemo imati harmoničan i zdrav dom i biti u njemu sretni i zadovoljni.

  Kako "nahraniti" prostor

  Prvo se moramo prisjetiti da je naš svijet jedno složeno energetsko polje - gusto istkana mreža. Mreža je jaka kada su sve niti na svome mjestu.

  U ovom svijetu je svaka travčica baš tamo upravo za svoga mrava, cvijet za svoga leptira, brdo za svoj vjetar. Svatko je na svome mjestu s razlogom - da zajedno održavaju mrežu čvrstom.

  Isto vrijedi i za naš prostor. Svaki prostor treba da bude karika u toj mreži a ne da je prekida, da ne postane kavez.

  Na taj način energija ulazi u naš prostor, hrani ga i nastavlja teći dalje. Tada je naš prostor dio okoliša i možemo reći da naš prostor diše i živi.

  Analiza prostora

  Svaki prostor je jedinstven, ne postoje dva ista. Prostor ima datum rođenja i ime - kao i svako živo biće.

  Kada izgradimo prostor zatvorimo ga krovom - tada zatvaramo određenu mješavinu energija iz univerzuma i zemlje, zatim tim energijama dodajemo energiju čovjeka.

  Ovo su izuzetno važni momenti koji određuju naš prostor.

  Naši preci su znali važnost ovoga momenta zato su ga slavili i obilježavali ovisno o kulturi u kojoj su živjeli.

  Mi se još možemo sjetiti slavlja pokrivanja kuća kada su susjedi donosili poklone i lijepe želje domaćinu.

  Znači, svaki prostor ima svoju kombinaciju energija koja je određena ovim karakteristikama.

  Raspored energija iz univerzuma je određen godinom rođenja kuće, odnosno periodom kojem pripada ta godina.

  Raspored zemaljskih energija ovisi o geografskom položaju i smjeru iz kojeg dolazi najjača energija, ovo mi zovemo facingom.

  Određivanje facinga je često vrlo težak posao jer su nam ga zakomplicirali moderni graditelji.

  Lako je kada kuća ima jasno lice i pozadinu - kada na istoj strani imamo i vrata i puno prozora, onda je to sigurno strana iz koje dolazi najveći energetski utjecaj.

  U današnjoj arhitekturi to uglavnom nije tako pa se moramo osloniti na osobnu procjenu okoliša, gledati gdje je veća aktivnost (kretanje, zvukovi, otvoren pogled, put, rijeka...), zatim unutarnji raspored i namjenu prostorija, pa i želju stanara.

  Kada se to ustanovi onda se kompasom precizno odredi geografski smjer. Moramo biti precizni jer se svakih 15 stupnjeva mijenja energija.

  Tek tada možemo napraviti stvaran raspored energija u našem prostoru, tj. poznatu Bagua mapu u kojoj su pokazane i zemaljske i energije iz univerzuma.

  Bagua mapa, koja se pravi na osnovu pregleda je energetska slika prostora koja nam postaje vodič za njegovo uređenje.

  Liječenje prostora

  Važno je naglasiti da prvo liječimo prostore gdje vlada negativna energija.

  To radimo iz pomoć akupunktaciji. Akupunktacija je ispravljanje nedostataka prostora uz pomoć predmeta, koji je tipični predstavnik jednog od pet elemenata.

  Prema vrsti negativne energije dodajemo element koji ona treba hraniti po teoriji pet elemenata, na taj način iscrpljujemo negativnu energiju jer je zaposlimo da hrani našu akupunktaciju.

  Prostor gdje je pozitivna energija uređujemo na način da dodajemo odgovarajuće elemente koji podržavaju i hrane postojeće energije. Tu ne trebamo ništa akupunktirati već samo paziti da ne iscrpljujemo postojeće stanje.

  Cilj je uvijek postići hranidbeni odnos - ovo je osnovni princip uređenja prostora!

  Kada je prostor uravnotežen, tj. zdrav, on odiše skladom. Tada ga samo t

  avatar

  03.05.2012. (09:10)    -   -   -   -  

 • borivoj

  Novo iznenađenje sa Sunca: Stiže nam ledeno doba?

  Tokio, 02.05.2012., 18:23
  Autor: S.D.M.
  46 komentara

  Čini se kako nam Sunce sprema još iznenađenja. I to već od ovog mjeseca. Japanska internetska stranica Asahi Shimbun je izvijestila kako bi Sunce uskoro moglo imati četiri magnetna pola.
  Podijeli
  Zemlja i Sunce (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)

  Tako smatraju znanstvenici japanskog Nacionalnog astronomskog opservatorija i Riken zaklade za istraživanja. To bi, kažu, moglo dovesti do puno nižih temperatura na Zemlji i to počevši od svibnja 2012. godine.

  >> Znate li najgori mogući scenarij kad bi Zemlju pogodila ogromna solarna baklja?

  Dužnosnici opservatorija su izvijestili da je aktivnost Sunčevih pjega u drugoj polovici 17. stoljeća izazvala 70-godišnje hladno razdoblje u kojem se rijeka Temza u Londonu u potpunosti zamrznula, a trešnje u Kyotu su cvjetale puno kasnije nego inače. U tom periodu, poznatijem pod Malo ledeno doba, dogodio se Maunderov minimum kada je broj Sunčevih pjega bio izuzetno malen. U periodu Maunderova minimuma temperature su bile oko 2,5 stupnja niže nego u drugoj polovici 20. stoljeća.

  Japanska studija je pokazala da je trend trenutne aktivnosti Sunčevih pjega vrlo sličan zapisima iz tog razdoblja. Znanstvenici su otkrili znakove neobičnih magnetskih promjena na Suncu. U normalnim okolnostima Sunčeva magnetska polja uglavnom mijenjaju mjesta svakih 11 godina. 2011. godine Sunčevo sjeverni magnetni pol se sa sjeverne hemisfere prebacio na jug.

  I dok se predviđalo da će se iduća zamjena polova dogoditi u svibnju 2013. godine satelit za solarna promatranja Hinode je otkrio da je Sunčev sjeverni pol počeo s okretanjem godinu dana ranije nego se očekivalo. Za sada nema vidljivih promjena na južnom polu.

  Ako se taj trend nastavi Sjeverni će pol završiti s okretanjem još ovog mjeseca, ali će na Suncu stvoriti četveropolnu magnetsku strukturu, što znači da će se stvoriti dva nova pola u blizini Sunčeva ekvatora.

  avatar

  03.05.2012. (09:11)    -   -   -   -  

 • borivoj

  Vrlo zanimljiva znanstvena saznanja, vrijedi pogledati!

  Bioinformaciona medicina - Talasi zivota

  Prvu hipotezu da biološki sistemi imaju strukturu polja, iznio je 30-ih godina prošlog vijeka sovjetski biolog profesor Aleksandar Gurvič. Sredinom 60-ih akademik Kazančev pretpostavlja da kvanti elektromagnetnog polja mogu djelovati kao jedan od najvažnijih materijalnih nosilaca protoka informacija u biološkim sistemima. Kasnije, praktičan rad na ovu temu su razvili njemački biofizičar Pop i njegov tim. Za Nataliju Zubovu ispočetka upoznavanje, a kasnije - ozbiljna studija o istraživanju eminentnih naučnika bilo je temeljno polazište za razvoj potpuno nove medicine - Bioinformacione medicine...
  Paradoks je u tome da se zdravlje ne može kupiti, ali se na njemu može odlično zaraditi. A za to nije potrebna nova jeftina tehnologija.
  Istina, može doći dan kada se neće imati na kome zaraditi.

  http://youtu.be/4bjHkk31_YI  http://youtu.be/s_8CZtuF-ck

  http://youtu.be/oZHMjnak6O0  Željka - Safiris

  http://safiris.blog.hr

  https://www.facebook.com/safiris

  avatar

  03.05.2012. (09:35)    -   -   -   -  

 • borivoj

  --- On Thu, 5/3/12, Jadran Zalokar wrote:

  From: Jadran Zalokar
  Subject: RE: CISTOCA JE POLA BOLESTI i ostalo...
  To: borivojbukva@yahoo.com
  Date: Thursday, May 3, 2012, 9:32 AM
  -----------------------------
  dragi boro,

  nema problema

  zelim ti uspjesno volontiranje

  neka ti bude uspjesno

  lp jadran

  ---------------------

  hvala dragi jadrane!

  lp, boro

  avatar

  03.05.2012. (09:44)    -   -   -   -  

 • borivoj

  --- On Thu, 5/3/12, safiris wrote:

  From: safiris
  Subject: FW: tražim knjigu Evanđelje Doba Vodenjaka o Isusu, Kristu
  Date: Thursday, May 3, 2012, 11:25 AM

  Tražim knjigu Evanđelje Doba Vodenjaka o Isusu Kristu


  Ako netko naiđe na knjigu, molim da mi je proslijedi, hvala!  Željka - Safiris

  http://safiris.blog.hr

  https://www.facebook.com/safiris

  avatar

  03.05.2012. (16:04)    -   -   -   -  

 • borivoj

  Živi dokaz da čovjeku nije potreban novac za život  Od 2000. godine jedan Amerikanac živi bez prebijenog dolara u džepu, životom pećinskog čovjeka 21. stoljeća. On je novcu rekao ne, puno prije najnovije ekonomske krize. Ovo je njegova priča.

  Daniel Suelo, 51-godišnjak, posljednji je novac koji je imao potrošio u telefonskoj govornici 2000. godine te jednostavno odšetao u pustinju Moab u američkoj saveznoj državi Utah.

  Danas je njegov život inspiracija tisućama Amerikanaca, koji i dalje pate od posljedica ekonomske krize te aktivista pokreta "Occupy", koji su se okrenuli protiv života u društvo koje prožima pohlepa i prosječnost.

  Prijatelj pomislio da je poludio

  Njegov dobar prijatelj i autor, Mark Sundeen, napisao je i biografiju o njemu te ju je nazvao "The Man Who Quit Money". Ipak, prije nego li je Sundeen odlučio napisati biografiju, kao što bi pomislila i većina nas, zaključio je kako mu je prijatelj vjerojatno poludio, ili doživio neku vrstu živčanog sloma. Danas Sundeen o njemu govori drugačije.

  "Evo nekoga tko kaže, ne znam što je rješenje, ali neću se pokoriti", kaže Sundeen. "Naš ekonomski sustav je toliko ogroman da ga ne možemo kontrolirati i mi se na toliko puno načina osjećamo porobljeni od strane tog sustava. Još gore, osjećamo se nemoćni da ga pokušamo promijeniti", pojašnjava on.

  "Ilegalno je živjeti izvan kapitalizma"

  Sam Suelo je na svojem blogu pojasnio filozofiju svojeg novog života. "Ne koristim, niti primam novac ili svjesno robnu razmjenu, ne uzimam bilo kakvu vladinu pomoć. Moja filozofija jest uzeti jedino ono što mi je ponuđeno slobodnom voljom, ili je odbačeno, ili što mi je dostupno", ističe Suelo.

  "Naše čitavo društvo je osmišljeno tako da mora imati novac. Morate biti dio kapitalističkog sustava. Ilegalno je živjeti izvan njega", kaže Suelo. No, ovaj Američki "ilegalac", već godinama živi u pećini širokoj 60-ak i visokoj 15-ak metara na rubu litice u Nacionalnom parku Arches.

  Krevet od kamena

  Isklesao si je krevet iz kamena, sam traga za hranom, pije izvorsku vodu i kupa se u potocima. No nije uvijek živio tako. Suelo je rođen u ultra-konzervativnu fundamentalističku obitelj. tek odlaskom na fakultet počeo je mijenjati svoj svjetonazor. Tada je prihvatio za činjenicu misao kako novac stvara razlike među ljudima i dijeli ih na bogate i siromašne. To je za njega postalo nekršćanski i krajnje loše.

  "On sada želi ostaviti najmanji mogući ekološki otisak i najveći mogući doprinos u poboljšanju svijeta", ističe još jedan njegov prijatelj, Damian Nash. "Otkad sam ga sreo, njegov životni cilj je što manje uzeti, a što više vratiti", kaže Nash.

  Ipak, Suelo je 2001. prekršio svoj "novi zavjet" te je primio ček na povrat poreza u visini od 500 dolara. Umjesto da podere ček, on ga je unovčio te iznajmio najnoviji Mercedesov sportski automobil i njime prešao SAD. no, to je bilo samo jednom u 12 godina. Njegov život otad je svjedočanstvo čovjeka na granicama današnjeg globalnog društva, s jasnom porukom, a ona bi mogla glasiti kako se od novca ipak ne živi.

  avatar

  03.05.2012. (16:06)    -   -   -   -  

 • borivoj

  thank you dear kuni!

  all the best,
  borivoj
  -----------------------
  --- On Fri, 5/4/12, 清水 国治 wrote:

  From: 清水 国治
  Subject: Re: WHA haiga contest
  To: borivojbukva@yahoo.com
  Date: Friday, May 4, 2012, 1:08 AM

  ----------------------

  Borivoj san:

  Thank you for your haiga submission.

  all the best,
  kuni

  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  see haiku here blog (haiku+artwork)
  http://seehaikuhere.blogspot.com/

  avatar

  04.05.2012. (08:05)    -   -   -   -  

 • borivoj

  --- On Thu, 5/3/12, Mladen Lacković wrote:

  From: Mladen Lacković
  Subject: Fw: fešta
  To: borivojbukva@yahoo.com
  Date: Thursday, May 3, 2012, 9:07 PM

   --------------------------

  Pozdrav Boro!

  Čestitam ti 45 godišnjicu mature i želim puno sreće u daljnem životu.
  Mladen Lacković

  ---------------------------

  hvala ti dragi moj mladen!
  pozdrav svim lackovićima,
  jablanovcu i hrvatskom zagorju,

  boro

  avatar

  04.05.2012. (08:37)    -   -   -   -  

 • borivoj

  --- On Thu, 5/3/12, Željka Kružić wrote:

  From: Željka Kružić
  Subject: RE: VELIKO HVALA!
  To: "borivojbukva@yahoo.com"
  Date: Thursday, May 3, 2012, 11:02 PM

  ----------------------

  Dragi Boro,  Hvala na lijepim riječima I lijepo se provedi na proslavi obljetnice!!!  Pusa,

  Željka

  -----------------

  draga željka!

  veliko ti hvala, pozdrav i pusaaaaaaaaaaaaa...

  boro

  avatar

  04.05.2012. (08:51)    -   -   -   -  

 • borivoj

  Teozofsko društvo Jivatma
  Spoštovani (a) Borivoj,

  na dan polne lune v znaku bika (v mesecu maju) se tradicionalno praznuje Vesak - praznik, ki zaznamuje rojstvo in smrt Bude ter njegovo razsvetljenje.  Legenda o prazniku VESAK  Odlomek iz knjige Mojstri in pot, str. 261-276 (prevedel Franček Dobovišek):

  Buda današnjega časa je gospod Gautama. Njegova zadnja inkarnacija je bila v Indiji pred 2500 leti. V tej inkarnaciji je končal svojo serijo življenj kot Bodisatva in je nasledil prejšnjega Budo Kasyapo kot tisti, ki je na čelu drugega žarka v okultni Hierarhiji našega globusa. Sir Edwin Arnold je prelepo opisal njegovo življenje v svoji pesmi Luč azije. To je ena izmed najlepših in najbolj navdihujočih pesmi v angleškem jeziku.

  V enem obdobju sveta se zaporedno pojavi sedem Bud. Za vsako korensko raso en Buda. Vsak prevzame specialno delo drugega žarka za celoten svet. Buda se posveti delu, ki leži v višjih svetovih. Svojemu pomočniku in predstavniku Bodisatvi pa poveri urad Učitelja sveta nižjih nivojev. Vzhodni avtorji so mnenja, da Bude ni moč prehvaliti, in da nobena predanost do njega ni pregloboka. Tako kot mi gledamo na mojstre modrosti kot božanske po njihovi dobroti in modrosti, tako oni še v večji meri podobno gledajo na Budo. Buda današnjega časa je prvi, ki je izšel iz človeškega rodu in dosegel tako čudovite višave. Prejšnji Bude so bili rezultat drugih evolucij. Za to veličastno vlogo se je moral prav posebej pripravljati. Te priprave so bile tako velikanske, da jih budisti opisujejo kot Mahabhinishkramana – veliko žrtvovanje.

  Nadaljevanje zgodbe na: http://www.jivatma.si/gradiva/ostalo/ (v mapi VESAK)

  V ponedeljek, 7. maja ob 19.00, bo v prostorih Teozofske knjižnice in bralnice Alme M. Karlin tudi potekalo praznovanje praznika Vesak. Praznovanje bo vodil ter predaval Aristid Havliček - Tili.

  Več o tem: http://www.jivatma.si/7-5-2012-predavanje-praznovanje-praznika-vesak/  Vabljeni!

  Lep pozdrav,
  Teozofska knjižnica

  http://www.tkbak.org/

  http://www.jivatma.si/

  avatar

  07.05.2012. (09:23)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...