Komentari

plasticno-je-fantasticno.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


 • Ivaniš

  Bogami, dobra ti analiza, samo hoće li to oni koji trebaju pročitati i imati uopće strpljenja za čitanje. 21 razlog zašto ne ... je li to parafraza na plan 21?

  avatar

  17.04.2012. (22:58)    -   -   -   -  

 • ...

  Za mnoge dobre stvari dovoljan mi je jedan dobar razlog, za loše, na žalost, često niti ne treba razlog ;)

  avatar

  18.04.2012. (08:59)    -   -   -   -  

 • Davor

  Talijani su ih zabranili. Papirnate su kao ekološke ali kod proizvodnje papira stvori se veća šteta nego kod recikliranja PE.
  Za sada je najbolje ništa ne zabranjivati već poticati razvrstavanje i umjesto odlagališta graditi spalionice. Beč ima spalionicu u centru grada.

  avatar

  18.04.2012. (20:48)    -   -   -   -  

 • Freya

  Promaknuo ti je jedan detalj - plastične vrećice su nerazgradive i samim time trajno ruglo planete. Kad netko izumi biorazgradive plastične vrećice onda neću imati ništa protiv njih, ali do tog trenutka svaka alternativa je dobrodošla. Ili tebe ne smetaju ovakvi prizori? http://bit.ly/LvllLT

  avatar

  07.05.2012. (16:29)    -   -   -   -  

 • BoboSmrad

  Pristrana, ali ipak dosta kvalitetna analiza. Hvala na podacima o utjecaju proizvodnje na okolis, ali ovdje bi samo htio iznjeti svoje videnje koje nije da se ne slaze sa tvojim, nego ga samo malo modificira.
  Nebi li koristenjem platntnih vrecica (prelazak na papirante bi bila cisto zlo) jedinicna kolicina vrecica bila osjetno smanjena, buduci da ljudi doticne nebi bacali nego po pravilu ponovo koristili?
  Sa time bi kompletan utjecaj proizvodnje na okolis osjetno bio smanjen.
  Iako nije nigdje izrijekom navedeno, analiza mi djeluje kao da je radena u odnosu 1:1, odnosno, sada se za to koristi i baci jedna platicna, a sutra ce se jedna papirnata/platnena koristiti i baciti, sto kod platnene nebi trebao biti slucaj.
  Hvala na zanimljivom stivu.

  avatar

  11.05.2012. (10:26)    -   -   -   -  

 • Plastik

  @Freya - Biorazgradljive vrećice postoje, ali na žalost, one su još veće zlo. Naime, vrećica će se razgraditi na sitnije komadiće, ali ostati će u prirodi, u zemlji ili u vodama, a to ne želimo, zar ne? A izgubili smo one pogodnosti koje nam plastika daje - ponovno iskoristiti materijal i "ugrađenu" energiju - odnosno reciklirati. Biorazgradiva vrećica samo je prikrivanje osnovnog problema. U stvari, ona nam čisti savjest.

  Pogledajte post na sljedećem LINKU - http://plasticno-je-fantasticno.blog.hr/2012/02/1630130421/analiza-zivotno g-ciklusa-biorazgradljivih-plasticnih-vrecica.html - "Analiza životnog ciklusa biorazgradljivih plastičnih vrećica".

  Da i ja se grozim svih tih slika koje su (srećom) u Hrvatskoj svemanje i manje prisutne. Ali, za to nisu krive vrećice, već sustav - koji nije osigurao prikupljanje i recikliranje, koji nije educirao ljude da je odbačena plastika vrijedna sirovina i/ili energent i na kraju krivi smo mi i naša nekultura.

  avatar

  13.05.2012. (23:46)    -   -   -   -  

 • Plastik

  @BoboSmrad - da točno je, korišteni su podaci iz studije "Životni ciklus tri vrste vrećica" - koju sam predstavio u postu na sljedećem LINKU: http://plasticno-je-fantasticno.blog.hr/2012/02/1630021150/zivotni-ciklus- tri-vrste-vrecica.html - gdje je navedeno KOLIKO PUTA TREBA BITI ISKORIŠTENA POJEDINA VREĆICA, DA BI IMALA MANJI UTJECAJ OD PLASTIČNE VREĆICE.

  Izdvojiti ću - platnena vrećica bi morala biti iskorištena najmanje 131 puta da bi imala isti ekološki utjecaj (ugljikov trag - e. carbon footprint) kao jednokratna plastična vrečica. Kako svi znamo da se sve te jednokratne plastične vrećice koriste još barem jednom - za smeće, ispada da bi platnena vrećica bila "zelenija" od plastične ako bi se koristila najmanje 262 puta - a to je vremenski oko godinu i pol. S time da se za cijelo to razdoblje nije uzimalo u obzir da se platnene vrećice svako toliko moraju oprati, a onda je tu: potrošnja i zagađenje vode, ispuštanje deterdženta u vode, eutrofikacija, trošenje energije. U međuvremeni, platnena vrećica je leglo svakakvih mikroba i virusa.

  avatar

  14.05.2012. (00:05)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...