Komentari

plasticno-je-fantasticno.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


 • Miro

  Pa naravno, kao i sve odluke. Na-vrat-na-nos nekritičko kopiranje loših europskih odluka, koje by the way još nisu donesene i u Europi se vodi široka rasprava, ali mi smo veći katolici od Pape. Svoj glas sam dao za recikliranje. Sve ostalo je šteta i nama pojedincima i društvu i Hrvatskoj.

  avatar

  14.04.2012. (02:38)    -   -   -   -  

 • Rena

  Ja sam glasala za zabranu, jer nas apsolutno ništa drugo neće potaknuti da prestanemo koristiti plastične vrećice. Zašto se ne bi potaknula proizvodnja i korištenje papirnatih škarnicli u trgovinama, ionako nam ih daju besplatno za kruh i peciva, ili čak i za povrće i voće. Ne b se bunila ni da nam ih naplaćuju , plaćamo i pl. vrećice koje su 100% štetnije od papirnatih škarnicli. Tako će se potaknuti i korištenje platnenih vrećica, koje su i čvršće i zdravije za okoliš. Zabrana i gotovo, onda mo primorani koristit ono što je zdravije, drugog izora nemamo. A svi oni koji su do sada proizvodili plastične vrećice, sada neka proizvode papirnate i platnene, i svi sretni i zadovoljni. :-) Pusa

  avatar

  14.04.2012. (08:04)    -   -   -   -  

 • Rena

  Sorry na greškama, tipkovnica me zeza ;-)

  avatar

  14.04.2012. (08:05)    -   -   -   -  

 • Plastik

  @Rena - hvala na učešću u diskusiji, ali mislim da imate krive podatke. Papirnate i platnene vrećice znatno su štetnije po okoliš od plastičnih (u svakom pogledu). Ako imate vremena, pogledajte malo po blogu, napisao sam dosta postova o tome, ali i ono što sam obećao - dao sam konkretne dokaze za to - ne rekla-kazala već znantveno provjerene i dokazane argumente koji potvrđuju da su plastične vrećice najmanje štetne za okoliš. Predstavio sam nekoliko znanstvenih studija koje potvrđuju moje tvrdnje, a kroz linkove sam se povezao na nekoliko desetaka istraživanja i provjerenih podataka. Hvala na Vašem sudjelovanju i Vama pusa ;-)))

  avatar

  14.04.2012. (09:51)    -   -   -   -  

 • Romeo Deša

  Ja sam glasao za prikupljanje i recikliranje. Pročitao sam na ovom blogu, ali i stvarno to tako mislim jer čini mi se da poznajem ovu problematiku - plastična vrećica je sirovina+energija i samo se to recikliranjem može povratiti.
  S druge strane, netko je napisao da je najveće zlo plastičnih vrećica to što nam skreću pozornost s mnogo važnijih problema svakodnevnog života.
  I na kraju vrlo zanimljiv mi je bio post [a href=http://plasticno-je-fantasticno.blog.hr/2012/04/1630524463/zelite-li- 5665-ili-9490-slepera-vise-na-hrvatskim-cestama.html target=_blank]"Želite li više kamiona na hrvatskim cestama"[/a] gdje je slikovito, samo u jednom dijelu utjecaja, prikazano što znači prijeći na nepovoljnije (i ekološki i ekonomski) papirnate ili platnene vrećice.
  Lijepi pozdrav i pohvala ideji da se potakne javna rasprava kad se to već neće prilikom donošenja političkih odluka.

  avatar

  14.04.2012. (10:02)    -   -   -   -  

 • ivana

  Moj glas je za recikliranje (izbor od trenutnih opcija). Iskreno mislim da treba uvesti i sistem organiziranog prikupljanja vrečica a uz to uvesti i oporezivanje.
  Po mojem ne treba "baciti u vjetar" svu praktičnost koju imamo korištenjem plastičnih vrečica nego nas treba sve natjerati da ih koristimo racionalnije.... tu se slažem s ministricom oko zabrane dijeljenja besplatnih vrečica. Kada će se svaka naplačivati pojedinac nek odluči dali će platiti baš svaku ili će početi nositi svoju već korištenu plastičnu vrečicu (i koristiti je više puta), platnenu vrečicu ili ceker kad ide u kupovinu.
  Svakako treba dati ljudima veći poticaj i mogučnost za odgovorno zbrinjavanje - nemaju svi žute kontejnere u blizini.
  Pokazalo se da je ipak puno manje odbačenih boca svuda unaokolo od kada se prikuplaju uz naknadu.
  Za zabranu nisam jer papirnate i platnene vrečice nisu u svim pogledima bolje rješenje.. samo se brže razgrađuju prirodnim putem i na oko ne djeluju štetno.

  Jedino što bi zabranila i izbacila iz upotrebe su one vrečice za voće i povrće koje se nalaze u svim prodajnim centrima kraj vage... ubaciš dvije naranđe a ona se zbog svoje "velike kvalitete" do blagajne skroz razdere radi jedne peteljke... od takve apsolutno nikakve koristi .

  avatar

  14.04.2012. (10:21)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...