Komentari

plasticno-je-fantasticno.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • P.P.

    Bravo, puno truda i dobar prikaz. Hvala na korisnim linkovima.

    avatar

    02.04.2012. (01:44)    -   -   -   -  

  • Igniss

    Vrlo zanimljivo i originalno. Inače, što se tiče ekologije, direktno oporezivati potrošnju energije i materijala je uistinu bolji način za ekološke pomake naprijed nego povećavati standarde efikasnosti (jer kad ljudi imaju efikasnije aute onda više voze pa to negiraju, a kad koriste platnene vrećice ih lakše bacaju jer su razgradive i sl.)...

    Tako da bi s ekonomskog stajališta svejedno rekao da porez na materijale i sl. (naknada za reciklažu svega živoga) nije loša stvar, iako kako opisuješ s ekološkog stajališta, plastika nije toliko strašna.

    avatar

    02.04.2012. (13:28)    -   -   -   -  

  • Euro

    EU uskoro uvodi zabranu plasticnih vrecica...Nazalost..

    avatar

    02.04.2012. (14:44)    -   -   -   -  

  • Plastik

    @Igniss - odlična ideja - oporezivati potrošnju energije. Nešto se uvodi na mala vrata preko IPPC direktive gdje se svi potencijalni zagađivači moraju dovesti do razine emisija najboljih raspoloživih tehnika (NRT iliti BAT), odnosno sve s konačnim ciljem smanjivanja emisije CO2 (a poznato je da se energija najviše dobiva iz fosilnih izvora i prilikom potrošnje iste emitira se CO2). Indirektno, to već malo po malo dolazi na snagu.
    @€uro - da upoznat sam s planom EU da se tijekom lipnja donese direktiva o zabrani jednokratnih plastičnih vrećica. Pripremam post o toj zabrani, i pokušati ću analizirati razloge - biti će iznanađujući, nisu nimalo ekološki.
    Hvala na komentarima.

    avatar

    02.04.2012. (16:07)    -   -   -   -  

  • Jutarnjepero

    Meni su plastične vrećice, nužno zlo. Međutim, čitala sam članak prof. Čatića s FSB-a u ZG, koji znanstveno obrazlaže da su obične vrećice zapravo brzo razgradive, za razliku od druge otpadne plastike. Neka plastika je više neka manje štetna za okoliš. Kao u svemu tako i kod plastike postoji razlike. Čovjek je stručnjak i koga zanima može potražiti njegove znanstvene članke i publikacije.

    avatar

    04.04.2012. (02:27)    -   -   -   -  

  • Plastik

    @Jutarnjepero - Da, pratim dosta prof.dr.Čatića, nekoliko puta sam njegove članke i prezentacije obrađivao i prenosio na ovom blogu. Najviše gdje se može pročitati njiegovih članaka su Polimeri (imate link na lijevoj strani) i u Vjesnik.hr., a u posljednje vrijeme je objavljivao svoje komentare u Hrvatskom fokusu (http://hrvatski-fokus.hr/).
    Inače, niti jedan plastičar, pa tako ni prof.dr.Čatić ne podržava biorazgradljivost bilo koje plastike, osim u nekim iznimnim situacijama. Već sam nekoliko puta naglašavao: plastika = sirovina + energija, s recikliranjem plastike iskorištavamo obje sastavnice palstičnih proizvoda, a s biorazgradljivošću gubimo obje - i sirovinu i energiju i još k tome opterećujemo tlo. Stoga, umjesto da se troše novci na koje kakve aditive za razgradljivost i ubrzanje raspadanja, treba usmjeriti aktivnosti ka boljoj organizaciji prikupljanja i recikliranja, a ako to baš i ne ide, onda barem da se iskoristi ili za porizvodnju visokovrijednih goriva (pogledajte jedan od zadnjih postova na blogu) ili u najgorem slučaju čak da se spali i iskoristi samo kao energija za neku drugi namjenu.
    Biorazgradljivost i nije baš takva kakvom se prikazuje. Traži posebne uvjete na odlagalištima (vlažnost, temperaturu, prisutnost kisika itd) a toga baš i nema, pa onda nema ni razgradnje. Stoga se ne treba zavaravati niti zavaravati potrošače i javnost - "samo vi slobodno bacite, samo će nestati" - niti će nestati, niti ćemo riješiti problem našeg ponašanja.
    Stoga se i ja kao zagovaratelj plastike (prvenstveno zbog brojnih njenih prednosti) zalažem za višekratno korištenje platičnih proizvoda, a na kraju životnog ciklusa odvojeno prikupljanje pa recikliranje.
    I moji budući postovi biti će usmjereni ka toj ideji vodilji.
    Hvala na komentaru. PS - simpatične su vam crtice na blogu :-)

    avatar

    04.04.2012. (09:27)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...