Komentari

nepoznatizagreb.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


 • agramerka

  svaki put kad idem na trening, prolazim pješke kroz špansko oranice, prelazim vrapčak i onda još ono profectusovo naselje i mislim si, blago onima koji tu žive!
  neću ulaziti u kvalitetu gradnje POS-a, ali naselje je odlično uređeno, ima dovoljno pješačkih mostića, puno trave i drveća, klupica, parkića, skejt park, za pese park...

  vrbani 2 su koma, samo beton, nikakvi sadržaji...vrbani oriđiđi su ok naselje, pogotovo je lijep onaj JI dio uz horvaćansku i hrv. sokola.

  vrbani 3 bi jednog dana mogli biti jako lijepo naselje, sad je još beton u prvom planu. ali ima potencijala!

  avatar

  22.03.2012. (12:00)    -   -   -   -  

 • ZlicaOdOpaka

  Zgrade preblizu jedna drugoj.

  avatar

  22.03.2012. (19:47)    -   -   -   -  

 • Gost

  Ovi dijelovi Zagreba oblikovani od polovine devedesetih naovamo su rezultat sprege destruktivne i profiterske gradske politike (pod krinkom tobožnjeg nepostojanja politike) i kompromitirane arhitektonske struke koja je donosila "planove" i potpisivala projekte. Naša "visoka" arhitektura svake godine osvaja međunarodne nagrade, a konfekcija nam je dno dna, što je i očekivano s obzirom da je arhitektura (tj. ono što nazivate urbanizmom) slika društvenog trenutka. Postmodernistički žal za uličicom i kućicama u cvijeću bio je službena arhitektonska religija na globalnom nivou prije 25 godina kad je Gehlova knjiga objavljena. Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi izgledali Zagrebi, Rijeke, Ljubljane, Bečevi itd. da se 60ih i 70ih priljev stanovništva rješavao po receptu iz 80ih. Možda bi se čak i spojili :) A što se tiče otuđenja, nek se Vanja provoza bajsom do Travnog ili do npr. Alt Erlaa u Beču (http://de.wikipedia.org/wiki/Wohnpark_Alt-Erlaa), naselja planiranih početkom 70ih, baš me zanimaju dojmovi :)

  avatar

  23.03.2012. (09:50)    -   -   -   -  

 • nepoznatizagreb

  Gost, slažem se u potpunosti sa tvojim komentarom, no mislim da Gehl ne plače toliko za obiteljskim kućicama (dapače, beskonačne nizove jednoobraznih kuća kakvi postoje recimo u USA i Australiji naziva isto tako neprimjerenim socijalnom životu ljudi zbog prevelikih dimenzija prostora između njih i isključivo automobilskog prometa za koji su takva naselja građena), već više za urbanizmom "po mjeri čovjeka" odnosno bez monolitnih megastruktura. Imam dojam da on najviše cilja na stambene "komune", nešto tipa našeg Cvjetnog naselja ili Želj. kolonije ili možda čak Naselja Istrana i invalida (naravno, uz viši komfor).

  Ovog ljeta sam bio sa obitelji u Kopenhagenu i odsjeli smo u hostelu na JZ rubu grada, u blizini filmskog muzeja. Ta lokacija je nekad bila kasarna, a onda su je pred nekoliko godina prenamjenili u stambeno naselje sa pratećim sadržajima ... gledajući ga, odmah bi se preselio u nešto takvo. ;o)

  Inače živim u zgradi od 7 katova i to je ajmo reć nekakva granica "humanih dimenzija", pogotovo ako se radi o jednostavnim formama, "kvadrima", kad bi sve to bilo manje monolitno i jednoobrazno odmah bi bilo ljepše, a vjerojatno bi doprinijelo i socijalnoj strani života.

  A "mamutica" i "Alt Erlaa" (poznajem uživo tu zgradu, prolazio sam pored nje, iako nikad nisam bio u joj), one ipak imaju ajmo reć nekakve sadržaje u i oko nje ("Mamutica" onu čuvenu terasu npr. koja bi mogla biti još puno ljepša i sadržajnija) tako da je postojala bar neka misao o tim potrebama stanovnika, dok ovi Vrbani II fakat izgledaju kao da će unutra živjeti samo roboti koje ne zanima ništa drugo osim TV-a i auta.

  avatar

  23.03.2012. (15:01)    -   -   -   -  

 • Gost

  Super si napisao ovo sa robotima koje ne zanima ništa drugo osim TV-a i auta, mislim da je to dovedeno do "savršenstva" u takozvanom naselju RIS u Vrapču. Cijelo naselje je projektirano tako da njegovim stanarima uopće ne trebaju noge. Bez pretjerivanja. Vrijedi pogledati uživo, jer se radi o posve novom, planiranom naselju nastalom na mjestu industrijskog pogona, a ne o npr. Kajzerici ili Trešnjevki gdje su na matrici poljoprivredne parcelacije nastale utilitarne kućice od 20ak m2, a onda na njihovim mjestima peterokatnice. Sljedeći korak je vjerojatno garaža u sklopu stana :) Čini mi se samo, i zato sam spomenuo Alt Erlaa kao jedan stvarno ekstremni primjer, da urbanizam "po mjeri čovjeka" ne ovisi nužno o mjerilu zgrade/zgrada nego u prvom redu o kvalitetnom planiranju (i sustavu koji ga omogućuje...) i povoljnom omjeru privatnog i javnog, punog i praznog. Ova fotka dječjeg igrališta iz Vrbana je odličan primjer detalja jednog naselja koje je planirano upravo u duhu kasnih 70ih i 80ih - reafirmacija bloka i ulice (nasuprot velikih zgrada razbacanih po tipološki neodredivoj "zelenoj površini") da bi se između ostalog potakla i socijalna interakcija. Pola Zagreba je u parkićima i igralištima unutar blokova ili polublokova četverokatnica (Jarun, Vrbani, Špansko, Malešnica itd.), pa ipak se ne čini da socijalna interakcija tamo cvate, osim ožda u kladioničkim bircevima.

  avatar

  25.03.2012. (18:44)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...