Komentari

budan.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


 • borivoj

  u onom primitivizmu i rezoniranju iz 70-tih, 80-tih godina prošlog stoljeća, da sve što vrijedi i dobro je nalazi se samo i isključivo je vezano uz kapitalizam i zapad...

  sve proizvedeno doma i domaće je niš koristi...

  tako ja tradicionalno sam pred božić donosio na boduliju do mojih i rodbine, pajceka ili dva sa korduna. pajcek taj bi jurcao uz radonju i hranio se isključivo travom ili voćem koje bi palo s drveća... i zamislite, pita mene jedna rođakinja, koliko je debelo salo, ima li taj pajcek sala, nedaj bože da je premastan... jer su u svakom slučaju kvalitetniji oni prasci iz italije, koji se tove po industrijskim farmama u betonskim boksovima, a odraslim prascima ne prelazi debljina sala 2,00 cm.

  takva su nekad bila razmišljanja, sa zapada je krasno i jedino vrijedno, dok naše proizvedeno na selu je niš koristi...

  avatar

  14.03.2012. (08:40)    -   -   -   -  

 • borivoj

  „CESTITOG COVJEKA POSTUJU CAK I ONI KOJI TO NISU“.

  Denis Didro  Dragi prijatelji,

  Kada sobom usvojimo danasnje tihovanje citajuci pjesmu iz „Bijele kule“, biti cemo bogatiji za dragocjeni uvid u NEZNANI RUDNIK SEBE. Pogledajmo sto je stvarnost i kako je istina turbogenerator slobode:  12. VIDIS LI  Vidis li kako se pred istinitom rijecju otkljucavaju dvori samotvori, vidici nevidni, putovi putovodni? Kako se svetista i otajstva pruzaju na dlanu smjerne hvale? Kako se daruju blistave samoce, kako hitaju ususret dragocjene skoljke, kako se u zrelost zure grozdovi i boje, kako se bude buduci koraci, kako se iskri duboki, nijemi, neznani rudnik sebe?

  Istinita rijec nije nista drugo nego stvarnost, koja joj se jekom odaziva, bez moci neodziva.  „Bijela kula“, knjiga 73. Zapisala Vesna Krmpotic

  Stotinu i osam blagoslova neka dobiju svi

  oni koji ovo pismo posalju na sto vise adresa.

  Puno pozdrava iz Sombora od Josipa

  avatar

  14.03.2012. (08:42)    -   -   -   -  

 • borivoj

  Vem o čem odločam!

  Prispevek Varuha k razpravi o družinskem zakoniku
  Varuh človekovih pravic RS (Varuh) aktivno spremlja sprejemanje družinskega zakonika, saj ocenjuje, da predlagane rešitve v veliki meri izboljšujejo normativno ureditev na področju družinskih razmerij, zlasti pa položaj in pravice otrok, na kar je Varuh opozarjal zlasti v svojih letnih poročilih.

  Varuh z obžalovanjem ugotavlja, da se je javna razprava o predlaganih novih zakonodajnih rešitvah več ali manj omejila le na vprašanja, ki sploh niso bistvena za položaj in pravice otrok.

  Več >>>

  ----------------------

  http://www.pozitivke.net/

  avatar

  14.03.2012. (08:45)    -   -   -   -  

 • borivoj

  Može li um izliječiti tijelo?

  meditacijaStara poslovica «U zdravom tijelu zdrav duh» možda će morati doživjeti neke izmjene.

  Sve veću pozornost dobiva ideja kako zdrav, uravnotežen i optimističan duh rezultira zdravim i vitalnim tijelom.

  Pa tako, hranite svoj um pozitivnim mislima i vaše će tijelo biti otporno na bolesti.

  Zvuči kao new-age filozofija, no radi se o dokazanim znanstvenim činjenicama.

  Rezultati mnogobrojnih provedenih studija jasno ukazuju na povezanost negativnih misli i raznih poremećaja u tijelu, kao i pozitivnih misli i urednog rada svih organa i tjelesnih sustava.

  Znanstvena disciplina psihoneuroimunologija, utemeljena upravo u svrhu ovih istraživanja, nedvojbeno pokazuje kako negativne misli, stavovi i raspoloženja kao što su strah, krivnja, ljubomora, ljutnja itd. dokazano negativno utječu na ljudski organizam.

  S druge strane, ljubav, zahvalnost, veselje i optimizam uzrokuju pozitivne fiziološke reakcije.

  Kako misli djeluju na tijelo?

  Princip po kojem misao utječe na fiziologiju još uvijek nije u potpunosti razjašnjen, no poznato je kako naše psihološko stanje utječe na naš endokrini sustav.

  Tako je, primjerice, poznato kako su emocije straha ili ljutnje povezane s aktivacijom nadbubrežne žlijezde i lučenjem hormona adrenalina, koji pak ubrzava naš srčani ritam i disanje te uzrokuje napetost mišića.

  Svaka misao i emocija popraćene su određenom tjelesnom reakcijom, a naše tijelo ne prepoznaje razliku između događaja koji su stvarne prijetnje i onih koji su prisutni samo u našim mislima.

  Negativne misli mogu biti uzrokom brojnih simptoma poput glavobolje, gubitka energije, povišenog krvnog tlaka, probavnih smetnji, spolne disfunkcije, pojačanog znojenja, gubitka težine ili debljanja, nesanice, ukočenosti mišića.

  S vremenom mogu dovesti i do mnogo ozbiljnijih reakcija, kao što je primjerice rak.

  Smatra se kako negativna raspoloženja kraćeg trajanja ne ugrožavaju zdravlje, odnosno, kako tijelo posjeduje zaštitni mehanizam koji se aktivira prilikom takvih stanja.

  Ozbiljnije posljedice mogu nastupiti tek kod dugotrajno prisutnih negativnih misli.

  Pozitivno razmišljanje, s druge strane, dokazano jača naš imunitet, smanjuje rizik od mnogih bolesti i ubrzava ozdravljenje ukoliko je bolest već nastupila, te povoljno utječe na naše mentalne sposobnosti, koncentraciju i kreativnost.

  Čistoća (uma) je pola zdravlja

  Neke od koristi pozitivnog razmišljanja, uz ojačan imunitet, su i smanjeni rizik od srčanih oboljenja te problema s probavnim, dišnim, endokrinim i drugim tjelesnim sustavima.

  Osim djelovanja na naše tijelo, emocije utječu i na naše intelektualne sposobnosti.

  Tako smo primjerice kreativniji, inteligentniji i usredotočeniji ukoliko smo u stanju zadovoljstva, zahvalnosti, suosjećanja i sl.

  Neprirodno brz i stresan životni ritam suvremenog čovjeka i rastući zdravstveni problemi poput prave epidemije bolesti krvožilnog sustava, jasno ukazuju kako um i tijelo nisu dvije potpuno odvojene cjeline, što je još uvijek prevladavajuća ideja u zapadnoj medicini.

  Primjena neke od brojnih dostupnih tehnika opuštanja kao što su joga, meditacija, tehnike disanja, ili pak kreativne radionice poput plesa, likovnog izražavanja i sl. pozitivno djeluje na naše misli i emotivno stanje, podržavajući tako i zdravlje našeg organizma.

  Vježbe disanja


  Primijenite jedan mali trik i vježbom dubokog (trbušnog) disanja utječite na stanje uma, pa tako i zdravlje organizma.

  Da vježbanje svjesne kontrole nad dahom stimulira i povećava životnu energiju, bilo je poznato mnogim drevnim civilizacijama.

  A da disanjem možemo utjecati na naša emocionalna stanja svi smo osjetili kada smo se našli u situaciji da se posvađamo s nekim, kada nam se disanje ubrza, ili u situaciji da kada uživamo u čitanju zanimljive knjige, naš puls postaje smiren a disanje usporeno.

  Pravilno disanje je ključ kojim možemo otkloniti mnoge zdravstvene tegobe i probleme, probuditi naš mentalni potencijal, te biti sretniji i kreativniji u svemu što radimo.

  Vježba dubokog disanja izvodi se u uspravnom sjedećem položaju. Diše se duboko cijelim trbuhom. Vježba se izvodi opušteno i bez naprezanja.

  Pri udahu trbuh se polako izboči prema van i puni kisikom, pri izdahu vraća prema kralježnici a ugljik dioksid se istiskuje van.

  Ovakvo disanje blago masira unutarnje organe, potiče probavu, regulira rad bubrega, opušta nas i snižava krvni tlak.

  Udisanjem što veće količine zraka tijekom nekoliko minuta izvođenja ove vježbe, tijelo opskrbljujemo većom količinom dragocjenog kisika, a time i većom količinom energije.

  Disanje punim plućima u prirodnom okružju djeluje i na oslobađanje hormona sreće.
  logo O autoru: Goran Mizdrak je učitelj tečajeva u sklopu Parka Božanske Energije, Spiritualne organizacije za razvoj svi

  avatar

  14.03.2012. (09:54)    -   -   -   -  

 • borivoj

  Magneti za frižider utjecu na hranu

  VRLO VAŽNO Za distribuciju ......

  Profesor Vicente Pérez Tortosa Sveučilište u Almeria Španjolskoj.
  DOPREDSJEDNIK OPĆA SLUŽBA JEDINICA SVEUČILIŠTA PROŠIRENJE.

  Put del Pozuelo s / n, 16071 - Cuenca Španjolska.

  Ja bi ove pojašnjenja vas upozorio, sa svim ozbiljnosti slučaja.

  Kada ste pročitali sadržaj, svatko može djelovati u skladu.

  Istraživači na Sveučilištu Princeton otkrili su nešto iznenađujuće. Za nekoliko mjeseci su dosta dvije skupine miševa:

  Skupina s hranom pohranjena u hladnjaku , a drugi s hranom pohranjena isto u hladnjaku, ali s nekoliko ukrasnih magneta zalijepljen na vrata. Cilj istraživanja bio je vidjeti kako elektromagnetsko zračenje utječe na hranu magnete.

  Nevjerojatno, ali i nakon rigoroznih kliničkih studija, istaknuli su da je grupa miševa koji su konzumirali hranu ozračenih od magneta je 87% povećan rizik od razvoja raka u odnosu na druge skupine. Magneti u prilogu bilo kojeg uređaja spojen na struji povećava potrošnja energije uređaja povećavaju elektromagnetske sile u električnom polju uređaja.

  Svi imamo jedan ili više magneta na hladnjaku kao ukrasne elemente do sada ni smo ni sumnjali da su opasni. Ali oni su smrtonosne. Opasno je igrati sa silama prirode i energije. Ako imate magnet, izvadite ga i stavite ga daleko od svih namirnica.

  Neobjašnjivo, španjolska vlada i druge zemlje nisu dalo nikakvo upozorenje dali, ali zahvaljujući internetu i dobre volje svih, možemo pomoći jedni drugima.

  Širiti s obitelji i prijateljima ... hitnim

  avatar

  14.03.2012. (10:01)    -   -   -   -  

 • borivoj

  Poštovani,

  Obavještavamo Vas da je natječaj za Haiku zbornik objavljena na našoj web stranici www.pou-ludbreg.hr .

  Molimo Vas da ovaj link proslijedite i svima onima koji su zainteresirani za haiku stvaralaštvo.

  Svima srdačan pozdrav!

  mr.sc. Branko Dijanošić, ravnatelj

  PS

  Sve daljnje informacije će biti objavljene na našoj stranici!

  PUČKO OTVORENO UČILIŠTE D. NOVAK

  TRG SVETOG TROJSTVA 19

  42230 LUDBREG

  TEL 042 810441

  FAX. 042 306 068

  mail: info@pou-ludbreg.hr

  www. pou-ludbreg.hr

  OIB 72149749030

  avatar

  14.03.2012. (10:12)    -   -   -   -  

 • Lottosystem

  Pozdrav, odličan blog, sretno vam danas. Ako želite dodatan prihod kroz mjesec do 7000 kn, pogledajte kako se kladiti na lotto u kladionicama. Ugodan dan želim.

  avatar

  14.03.2012. (10:42)    -   -   -   -  

 • Bero Brutala

  treba vidjeti službeno očitovanje jer RH ima predstavnika u CA.

  avatar

  14.03.2012. (11:38)    -   -   -   -  

 • borivoj

  Pozivamo Vas na otvorenje izložbe ''Motika Velog Jožeta'' autora Refik
  Saliji Fiko-ta u Galeriji Varuna, Veprinac, Stari grad 6, u petak
  16.03.2012. u 20.00 sati.  Izložba će biti otvorena do 06.04.2012.
  Autor će Vam na otvaranju ponuditi svoju gastro deliciju '' Bakalar u plavom ''.

  Udruga Varuna
  Andrea Knežević i Sanja Ausec

  TEKST IZLOŽBE:

  Branko Cerovac, viši kustos i povjesničar umjetnosti.

  Motika je jedno od drevnih zemljoradničkih, "seljačkih", "sjedilačkih"
  oruđa koje za istarskog težaka ima mitsko, kultno, "magično" značenje
  kao što je figura Velog Jožeta postala modernom, "supermenskom"
  prefiguracijom mitova o Antroposu i junaku - osloboditelju odnosno
  Heroju Rada ( prilagodba "proleterskoj revoluciji" i socijalističkom
  kultu Radnika - i - Seljaka koji je "baza", tlo, temelj "rušenja
  Kapitalizma" i socijalističkog probražaja "sela", u slučaju Velog
  Jožeta ). Drvo, drška motike, izraslo je iz utrobe majke Zemlje kao i

  željezna rudača koja je zahvaljujući umijeću Kovača - Alkemičara -

  Artifexa kakav je naš samouki umjetnik Refik Fiko Saliji vatrom i
  kovanjem, radom ( "delanjem", rekli bi težaci ) pročišćena,
  oplemenjena i pretvorena prvo u arhetipsko željezno oruđe

  karakterističnog oblika, a potom od "ready - made" objekta simbolički  sublimirana i prenešena iz domene profanog, ekonomskog rada, kmetske
  "tlake" u uzvišenu estetsku, artističku domenu Umjetnosti, objekta
  duhovne percepcije i kontemplacije o antropomorfnoj superstrukturi
  mita i "imaga" Nad-Motike. Jer Motika Velog Jožeta nije obična motika,
  a oslobođena od ručke, drške, lišena je uobičajene funkcije alata za
  kopanje i uzdignuta na razinu željezne skulpture, skulptorske grupe (
  koja bi bila "skupni portret" kad ne bi bila apersonalna, "anonimna"
  ), elementarno obličje Čovjeka, ponekad i neke životinje, recimo Koze,
  Jarca, također iskonskih figura, jako "domaćih" u Istri, s tijelom i
  glavom, ali "bez lica", s otvorenim pogledom "ušica" na željeznom
  dijelu motike.

  Kad se radi o Salijijevoj "osobnoj mitologiji", poetici i metodologiji
  aktivne imaginacije i kreiranja skulptorskog djela - često bez
  preinaka nađenog artefakta ili uz diskretne, neznatne zehvate u
  materijal, formu i značenje, ali jednako često uz veoma radikalne
  stvaralačke zahvate i kombinacije u aranžmanu / konstrukciji
  skulptorske cjeline - valja referirati i na činjenicu da je
  "primitivna", prvobitna umjetnost raznih naroda svojedobno izvršila
  jak i važan utjecaj na početke modernističke, avangardne skulpture,
  šire. "plastičkih umjetnosti", kao i razvijene "klasične" umjetnosti
  afričkih, azijskih, američkih ( "predkolumbovskih"), a i
  "praeuropskih" pretpovijesnih i povijesnih "prastanovnika" ( od
  kubista, Picassoa i inih, do Henryja Moorea, DADA - ista, nadrealista
  i neodadaista sve do suvremenih sljedbenika koji poput Refika S.
  kombiniraju razne paradigme i postupke u vlastitoj inačici uzornih
  postupaka baštinjenih od paleolita do danas ). Istra i Liburnija su
  pravi rudnik za paleoindustrijsku inspiraciju, dovoljno je da uputimo
  na veprinačko razdoblje "klasičnog" Mirka Zrinšćaka iz 80-ih godina (
  REX SOLIA - Centar Multimedijalnih Istraživanja Veprinac ), na
  relativno srodne radove i preokupacije Vladimira Dodiga Trokuta,
  Dalibora Laginje, Damira Stojnića, a i nekih "postenformelnih" bardova
  domaće skulpture poput Belizara Bahorića. No u Fiko - slučaju ipak je
  najzanimljivije istaknuti da je njegov rad pred više godina
  zainteresirao upravo velikog preteču i otkrivača talenata - V.D.
  Trokuta, čijim posredstvom je svojedobno postavljena izložba Fikovih
  radova u metalu u post-rudničkom kompleksu Lamparne (Podlabin ), da
  bismo ga potom u nekoliko navrata predstavili i u suorganizaciji s
  riječkim MMC-om ( K.U.N.S., Galerija OK ). Kruna te suradnje bila je
  postavljanje monumentalne Motike Velog Jožeta pred Ex - Pogonom
  Jedinstvo u Zagrebu, u sklopu programa prezentacije djelovanja MMC-a (
  od 1997. nadalje ).

  Prepoznavši ambijentalnu vrijednost toposa drevnog Veprinca kao pravog
  mjesta za izložbu Fikotove Motike odnosno za skulptorsku izložbu od
  više čovjekolikih "motika" iz radionice Refika Fika Salijija, nedavno
  osnovana Galerija Varuna ( otvorena u siječnju ove godine izložbom i
  performansom Post mortem - High Fashion Tajči Čekade ) nastavlja
  vlastito djelovanje, a Veli Jože donosi Veprincu najveću motiku, skupa
  s pripadajućom divovskom ručkom, koju su naši krajevi ikada imali
  prilike vidjeti! A ta bi Nad - Motika doduše MOGLA biti i
  funkcionalna, ali samo za nekog Super - Istrijana, stasitog i jakog
  poput Velog Jožeta koji bi bio dorastao tom radnom zadatku. Taj bi
  mogao raditi i sa slavnom Zidarskom Žlicom, Mjera B ( Trowel, Scale B,
  1971 ) američkog skulptora švedskog porijekla Claesa Oldenburga.

  Branko Cerovac, 03. 2012.

  BIOGRAFIJA AUTORA: Refik Saliji Fiko

  Refik Saliji Fiko rođen je 1952. godine u Makedoniji a djeluje i živi
  u gradu Poreču.

  Ljubav prema Istri, njenim autohtonim tradicijskim i kulturnim
  vrijednostima te prirodnom obilju, djetinje

  avatar

  14.03.2012. (17:01)    -   -   -   -  

 • borivoj

  Lottosystem i Pacijent, hvala vam!

  avatar

  14.03.2012. (17:05)    -   -   -   -  

 • borivoj

  Teozofsko društvo Jivatma

  Spoštovani (a) Borivoj,

  Vse ljubitelje SEDME UMETNOSTI vabimo, da se nam v petek, 16.3. ob 19:30 v Teozofski knjižnici in bralnici Alme M. Karlin (TKBAK) pridružite pri ogledu filma iz ciklusa Ingmarja Bergmana  PRIZORI IZ ZAKONSKEGA ŽIVLJENJA

  (Scenes from a Marriage)  Film, ki je bil na Švedskem premierno predvajan kot miniserija, je našel pot tudi na velika platna. Zgodba govori o poročenem zakonskem paru, ki navzven daje videz popolnega življenja, a za zidovi urejenih razmerij se skriva marsikaj, nejasno tudi obema glavnima akterjema. Kultno umetniško delo Ingmarja Bergmana, ki je na Švedskem sprožil socialne premike ter tehtne premisleke o zakonskem stanu nasploh.  Več o sami vsebini, igralski zasedbi in trailerje si lahko pogledate na naslednji povezavi:

  http://www.imdb.com/title/tt0070644/  Po predvajanju bo sledila diskusija na izbrano temo iz filma.

  VSTOP PROST. Dobrodošli prostovoljni prispevki.

  Vabljeni!

  avatar

  14.03.2012. (17:06)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...