Komentari

budan.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • borivoj

    post je postavljen na magicus:

    http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=76682

    avatar

    15.02.2012. (08:27)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Kakao - hrana bogova

    kakaoOd davnina kakao se smatra dragocjenom namirnicom.

    Prema astečkom kralju Montezumi, ovaj je napitak bio rezerviran za ratnike i društvenu elitu, a imao je sakralne i svečane karakteristike.

    Švedski botaničar Linne, dao je biljci naziv Theobroma cacao L. gdje "theobroma" upravo znači "hrana bogova".

    Kakao raste na drveću prosječne visine 4-8 metara i spada u vazdazelene biljke porodice Sterculiaceae.

    Porijeklo ova biljka vuče iz tropskih krajeva južne Amerike, a plod se najčešće koristi za izradu kakao praha i čokolade.

    Plod stabla kakaa je jajolikog oblika, dugačak do 30 cm i teži do 500 grama. U plodu unutar bijelog mesa se nalazi 20-60 sjemenki. Pulpa se koristi za izradu sokova, a od ploda nastaje kakao prah i kakao maslac, a može se jesti i čitav plod.

    Svako sjeme sadrži i do 50% masti od koje se radi kakao maslac. U kakau se nalazi i teobromin, sastojak vrlo sličan kofeinu.

    U divljem obliku, kakao je danas moguće pronaći još samo u podnožju Anda na visini 200-400 metara, u području Amazone i u blizini rijeke Orinoco.

    Prvo europsko susretanje s kakaom imao je Christopher Columbo koji je kakao nazvao "lješnjacima čudesnog izgleda". Kakao je u Europu prvi put doputovao u obliku napitaka 1519. godine.

    Zdravstvene dobrobiti kakaa

    Sirovi kakao, u zrnu, komadićima ili u prahu, smatra se, prema svojim nutritivnim svojstvima, jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu. Zbog toga ova namirnica spada u kategoriju superhrana.

    Kakao:

    * štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala
    * smanjuje stres i depresiju
    * štiti od bolesti srca i krvnih žila
    * štiti od mnogih vrsta raka
    * odličan je izvor željeza
    * regulira razinu šećera i kolesterola
    * potiče bolje pamćenje i koncentraciju
    * smanjuje opasnost od srčanog udara
    * pomaže u regulaciji krvnog tlaka

    Kakao sadrži više od 300 kemijskih tvari s pozitivnim učinkom na zdravlje.

    Po svojem sastavu, kakao je iznimno bogat antioksidansima koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma.

    Antioksidansi štite Vaš organizam od bolesti i od slobodnih radikala koji su glavni uzrok starenja.

    Kakao sadržava najvišu koncentraciju antioksidanta u usporedbi s bilo kojom namirnicom u svijetu. Ti antioksidanti uključuju polifenole, katehine i epikatehine.


    Gledajući po težini, kakao ima više antioksidanata nego crno vino, borovnice, acai bobice, šipak i goji bobice ZAJEDNO!

    Kakao, zbog svojeg sastava bogatog mineralima (posebno magnezijem) pomaže u borbi protiv stresa.

    Magnezij odgovoran za preko 300 procesa u organizmu - od probave, do rada srca i mozga.

    U svojem sastavu, kakao sadrži katehine, polifenole za koje se vjeruje da štite od srčanih oboljenja, karcinoma, ali i niza drugih bolesti.

    Nadalje, kakao je izvrstan izvor željeza, kroma, mangana, cinka i vitamina C. U 28 grama kakaa dobit ćete čak 314% dnevne preporučene količine željeza.

    Prema rezultatima istraživanja provedenog na Australskom međunarodnom institutu za dijabetes, dijabetičari koji redovito konzumiraju kakao imaju znatno bolji krvni tlak i manju opasnost od srčanih oboljenja i infarkta.

    Ova čudesna biljka sadrži i PEA (feniletilamin). Radi se o skupu spojeva koje Vaš organizam luči kada ste zaljubljeni, pa stoga ne čudi kako mnogi potrebu za ljubav zamjenjuju čokoladom čiji je glavni sastojak kakao.

    U kakao se nalaze i serotonin i dopamin, hormoni sreće. Zrno kakaa obiluje omega-6 masnim kiselinama koje hrane mozak i pomažu cjelokupnom funkcioniranju organizma.

    Zbog svega navedenoga, uvrstite kakao u Vašu svakodnevnu prehranu.

    Međutim nemojte se zavaravati da jedući običnu čokoladu (koliko god ona crna bila) unosite u organizam zdravi kakao. Nažalost u procesu proizvodnje čokolade kakao se zagrijava i gubi svoja nutritivna i ljekovita svojstva.

    Kupujte čisti, organski kakao i uživajte u njegovim blagodatima.

    Neka hrana bogova bude i Vaša hrana!

    avatar

    15.02.2012. (08:31)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Kdo si lasti naše zdravje?

    Iz več strani prihajajo alarmi glede krčenja oziroma prepovedi uporabe zelišč, izdelkov prehrane in kozmetike ter storitev, ki so povezane z zdravjem.

    Gre za okupacijo in rop javne dobrine, ki obsega vse, kar je v zvezi z zdravjem (izdelki in storitve). Sem spadajo tudi zelišča, eterična olja, prehrana, kozmetika, zelene –neprofesionalne lekarne, terapije, ...

    Dejansko gre za prisvajanje diskurza* zdravja s strani medicine in farmacije – to je globalni premik, ki se dogaja povsod po svetu.

    Zdravje kot analogija svetega se s predpisi, z birokratskimi postopki in z monopolom farmacevtskega kapitala ločuje od prehrane in posameznika ter postaja polje regulacije, nadzora in profitov. Oblast se legitimira prek prava oziroma predpisov in uporablja svoj sistem prikazovanja resnice, da upraviči svoje delovanje.

    Več >>>

    Uredništvo Pozitivk: Aleš, Igor, Tomaž, Nina, Gape

    ---------------------

    pozdrav redakciji pozitivki i ljubljani

    http://www.pozitivke.net/

    boro

    avatar

    15.02.2012. (08:33)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Pozivamo Vas u K.U.N.S. na dva koncerta ovoga vikenda!

    U petak, 17.02.12. koncert MENENDES BROTHER (Ljubljana)
    Ulaz besplatan,radimo do 04 sata
    d.j. TOM JAY



    U subotu, 18.0212. koncert MARINADA (Rijeka)
    Ulaz besplatan,radimo do 04 sata
    d.j. ANDREJ BURIĆ



    Menendes Brother, nekada Menendes Brothers projekt je samo jednog čovjeka, odnosno jedinog kojeg se može vidjeti na bini, jer je prije to bio kvartet, ali su svi odustali od njega, pa je ostao još samo ,, vođa" najuporniji Diego Menendes.
    Glazbeno filmski nastup, na kojem se vidi seciranje psiholoških detalja čovječanstva, koji su nekada teško prihvatljivi, a ponekad bježimo od njih. nače projekt Menendes Brother, , iza sebe ima pet albuma. Ako ste pripremljeni na šok terapiju odnosno glazbeno filmski
    i TRASH spektakl, kojeg vam nudi Menendes Brother dođite u petak u K.U.N.S.



    Marinada je autorski projekt Marina Alvira, člana kultnih Zona Industriale, koji su djelovali početkom 90tih godina. Također, veći dio svog "radnog staža" proveo je stvarajući sa Franci Blaškovićem, te činio pregenijalnu Partijsku Ćeliju (zajedno sa Josipom Maršićem i Nenadom Tubinom)...
    2007 godine pokreće grupu Marinada, upravo sa članovima Partijske Ćelije, koja je u početku bila orijentirana na electro-noise, da bi se vremenom i s promjenom članova, okrenula prema apsolutnom LO-FI minimalističkom konceptu, koji su zadržali i do danas.
    Marinada je jako hvaljena od strane kritike, a među publikom je dosegla status avantgard-pop pionira u Rijeci, a i šire, te svojim beskompronisnim i marljivim stvaranjem oduševljava iskrene ljubitelje alternativne glazbe.
    U rasponu od kvarteta do dua i natrag, sa mnogobrojnim suradnicima, kako na instrumentima, tako i na vizualnom definiranju nastupa, Marinada svaki svoj nastup prezentira kao neponovljivo umjetničko dijelo, te ih je kao takve šteta propustiti.

    avatar

    15.02.2012. (10:03)    -   -   -   -  

  • borivoj

    “PORED PAMETI, VOLJA JE VRLO

    ZNACAJAN UVJET ZA NASU SRECU”. Friedrich Nietzsche









    Dragi prijatelji,

    Laik sam i malo znam o svjetlosti sa njegove duhovne strane. Znam, mozda, jos manje o energiji, ali ova pjesma iz „Bijele kule” donosi jedan znakovit koan o „borbi” materije i duha i priziva moje sjecanje na ciklus knjiga Jamesa Redfielda CELESTINSKO PROROCANSTVO gdje je vizija o energetskim strukturama najavila prsnuce Novoga doba o kojem se govori u pomenutom koanu za tihovanje:





    16.GDJE JE CRTA



    Gdje je crta, koju presavsi,

    tvar postaje svjetlost?

    Ona je obzorna opna Novoga carstva.

    Tvrdo je doba, tamno je vrijeme,

    suh je zdenac tvari;

    ali sve su okomitija, sve sunovratnija

    koplja svjetlosti.



    Vratite Mi se, koplja Moja i strijele,

    i na vrsku iznesite makar jedan atom tvari,

    koju ste prebacili preko razdjelne crte,

    u carstvo svjetla.

    Jer mozda ce bas od toga atoma

    prsnuti opna Novoga doba,

    i ono se razliti u krug bez oboda.



    „Bijela kula”, knjiga 34. Zapisala Vesna Krmpotic





    Stotinu i osam blagoslova neka dobiju svi

    oni koji ovo pismo posalju na sto vise adresa.





    Puno pozdrava iz Sombora od Josipa

    avatar

    15.02.2012. (16:46)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Aktualne akcije i kampanje
    Crna kronika 2011.

    Pčetkom godine izdvojili smo 20-ak slučajeva zlostavljanja životinja u 2011., objedinivši ih u Crnu kroniku 2011., kako bismo upozorili na nedostatak provedbe zakona i sankcioniranja zlostavljača te potrebu za formiranjem policije za životinje.
    Prosvjed protiv krzna u Zagrebu

    U sklopu kampanje 'Za Hrvatsku bez krzna' održali smo prosvjed protiv nošenja i prodaje krzna ispred sedam zagrebačkih krznarija. Galeriju fotografija s prosvjeda pogledajte ovdje, a reportažu s prosvjeda u emisiji Red Carpet ovdje.
    Lista najokrutnije odjevenih

    Pogledajte listu najokrutnije odjevenih osoba iz javnog života Hrvatske za 2012. godinu. Reportažu Red Carpeta možete vidjeti ovdje, a emisiju Studio 45 na tu temu ovdje. Također, možete dati i svoje prijedloge za listu.



    Uvod u karnizam

    Blic vijesti

    * Prošloga mjeseca posjetili smo OŠ Kralja Tomislava i Prvu ekonomsku školu u Zagrebu. Javite se ako želite da posjetimo i vašu školu ili nas možete preporučiti nekoj od škola.
    * Razloge zbog kojih se Avon više ne nalazi na našoj Bijeloj listi, kao i cijelu komunikaciju s njima, možete vidjeti ovdje. Ujedno pozivamo na kupnju proizvoda koji nisu testirani na životinjama s naše Bijele liste, na kojoj se sada nalazi i Bamija iz OPG Zejbek.
    * Nakon objave u medijima da je petogodišnjega dječaka ugrizao pas, kojega je potom dječakov otac ubio sjekirom, uputili smo reakciju medijima i pokrenuli peticiju za zabranu držanja pasa na lancu.
    * Pozvali smo Zagrepčane da ponesu povrće i nahrane labudove i divlje patke na Jarunu, dok smo upravu ŠRC Jarun zamolili da razbiju led na jezeru. Uputili smo apel i za pomoć u hrani i toplom smještaju svim promrzlim životinjama.
    * Objavili smo prvi video kojim najavljujemo izlazak knjige Zašto volimo pse, jedemo svinje i nosimo krave: Uvod u karnizam, autorice dr. Melanie Joy. Knjiga izlazi u ožujku, a najavu knjige možete pratiti ovdje.
    * Reagirali smo na objavu zlostavljanja životinja u klaonici u Sydneyju, napomenuvši kako je diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, situacija slična. Film o životinjama u Hrvatskoj pogledajte na www.nevidljive-zivotinje.com.
    * U sklopu projekta Mreža protiv napuštanja životinja poslali smo prijavu vezanu za šibenski As-eko zbog kršenja Zakona o zaštiti životinja.
    * Održali smo i druženje djece i roditelja vegetarijanaca i vegana.
    * Pročitajte nove članke na našem webu: "Veganska prehrana postaje dio svakodnevnice", "Bolivija zatvara sve McDonald's fast food restorane u zemlji", "Unos jaja, crvenog mesa te mesa peradi i rizik od smrtonosnog raka prostate", "Protiv diskriminacije", "Čekajući smrt u agoniji: Znate li što kupujete?" i "UN poziva na veganstvo kako bi se prehranio rastući broj stanovnika".
    * Od novosti na webu pogledajte i novi komentar, izjave poznatih u Hrvatskoj o krznu i Zoo Aqua Cvetko na Crnoj listi pet dućana.
    * Na našem YouTube kanalu pogledajte: "Predavanje o veganstvu", "Veganski black metal kuhar", "Spašene životinje" i "Odijevanje horora".
    * Pogledajte artikle na popustu za članove koji su uplatili godišnju članarinu, a za sve vas organizirali smo i posebnu akcijsku ponudu knjiga Hrana za mir i Mljac.
    * Nova radionica kuhanja održat će se 16. veljače, a prijavnice se još mogu za ovu ili sljedeće radionice ispuniti ovdje.

    Hvala vam svima na kontinuiranoj potpori na početku nove 2012. godine i što ste se odazvali na našu zamolbu za podrškom, a vas, koji nas tek počinjete pratiti, pozivamo da u izborniku ovog Animalista provjerite na koje nas sve načine možete pratiti i podržati naš rad te pomoći životinjama.
    Vaši Prijatelji životinja

    avatar

    15.02.2012. (16:50)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Okrepimo glas aktivnih državljanov v zadevi TEŠ 6

    Drage podpisnice in podpisniki poziva k etični odločitvi o TEŠ 6!

    Napetost pred parlamentarnim odločanjem o državnem poroštvu za TEŠ 6 raste.

    Naš poziv z več kot 1100 podpisi smo že prejšnji teden predali poslancem državnega zbora. Naši glasovi so odmevali tudi v elektronskih in tiskanih medijih. Poziv smo osebno predstavili poslanskim skupinam. A bitka za odgovorno politično odločanje skladno z javnim interesom v zadevi TEŠ 6 še zdaleč ni dobljena.

    Pomagajte nam okrepiti glas aktivnih državljanov!
    - Posredujte poziv svojim prijateljem in znancem: www.tretjiclen.si/slo/tes6/! Če vsak od nas pridobi 4 nove podpisnike, nas bo že več kot 5000 in naše glasove bodo še težje preslišali.
    - Pridružite se nam na Facebooku, delite stran in vsebine na njej s prijatelji in sodelujte v razpravah: www.facebook.com/tretjiclen!

    S trdnim zaupanjem v moč neposredne demokracije,
    Renata Karba, Tretji člen
    www.tretjiclen.si

    avatar

    15.02.2012. (16:53)    -   -   -   -  

  • borivoj

    INFORMATOR (15.2.2012.)

    Član Hrvatskog književnog društva dr. sc. Jadran Zalokar u organizaciji Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci održava prezentaciju svojih novih knjiga



    Filozofski eseji
    i
    Duhovne teme

    Knjige ce predstaviti:

    Dr. sc. Snježana Prijic-Samaržija , redoviti prof.

    Dr. sc. Elvio Baccarini , redoviti prof.

    Dr. sc. Nenad Smorkovic, redoviti prof.

    Dr. sc. Ksenija Premur, urednica

    Knjige ce biti predstavljene u

    Vijecnici Grada Rijeke (Korzo 16)

    u ponedjeljak, 20. veljače 2012. godine u 17 sati




    tajništvo Hrvatskog književnog društva

    avatar

    15.02.2012. (16:54)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...