Komentari

budan.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • borivoj

    Pet stvari kojih se sjetimo i zbog kojih žalimo prije smrti

    Ware je australska medicinka sestra koja je nekoliko godina provela radeći kao skrbnica za pacijente u posljednjih 12 tjedana života.

    Ware je na svojem blogu zapisala zapažanja o izuzetnoj jasnoći pogleda na svoj život koju ljudi steknu na kraju života, piše Guardian.

    Kako bi mi mogli učiti na njihovim greškama, Ware je neke od njih odlučila ispitati o stvarima za kojima žale te što bi u životu učinili drugačije i ustanovila pet stvari kojih se ljudi sjete i žale na kraju života.

    1. Volio/la bih da sam imao/la hrabrosti da živim život vjeran/na sebi, a ne život koji drugi očekuju od mene

    Kad ljudi shvate da je njihov život gotov i pogledaju unatrag, lako vide koliko je njihovih snova ostalo neispunjeno. Većina ljudi nije poštovala ni polovicu svojih snova i umrli su znajući da od svog izbora nisu nešto napravili. Zdravlje donosi slobodu da postignemo određene ciljeve, a ljudi to shvate tek kada zdravlje izgube.

    2. Volio/la bih da nisam toliko teško radio/la

    'Ovo je izjavio svaki pacijent kojeg sam njegovala. Žale što su propustili život svoje djece, dio partnerstva i prijateljstva. Žene su također spominjale žaljenje za tim što su previše radile. Ljudima je žao trošiti toliko svog života samo na rad', piše Ware.

    3. Volio/la bih da sam imao/la hrabrosti izraziti svoje osjećaje.

    Mnogi ljudi potiskuju svoje osjećaje kako bi bili u miru s drugima. Kao rezultat nikad ne postanu ono što doista jesu. Rezultat toga nerijetko su neke bolesti razvijene zbog potisnute ljutnje i gorčine zbog nezadovoljstva samim sobom.

    4. Volio/la bih da sam ostao u kontaktu sa svojim prijateljima

    Ljudi često ne shvaćaju pravu vrijednost svojih starih prijatelja sve do trenutka dok nisu na samrti. Mnogi su toliko zauzeti vlastitim životima da su neka prijateljstva potpuno zaboravili. Zbog toga su svi pacijenti žalili jer nisu prijateljima posvetili dovoljno vremena. Svakome kada umire nedostaje prijatelj.

    5. Volio/la bih da sam samom/oj sebi dopustio/la da budem sretniji/ja.

    I ovo je najčešće žaljenje terminalnih pacijenata. Mnogi ne shvaćaju do kraja života da je sreća njihov izbor. Ljudi ostaju zaglavljeni u starim navikama. Strah od promjena te hoće li oni i drugi oko njih biti zadovoljni, ljude sputavaju u sreći i pri kraju života žale što se nisu više smijali i bili opušteniji u životu.

    avatar

    08.02.2012. (16:13)    -   -   -   -  

  • borivoj

    TOLMINCI

    Darilo za kulturni praznik / Cultural holiday gift / Regalo di festa culturale:

    http://www.youtube.com/watch?v=TlBY2Fdnr0U&feature=youtu.be

    Dimit ar Anakiev

    avatar

    08.02.2012. (16:34)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Dragi svi,
    u att. šaljem Programe čitanja za 2012. I dalje ce čita bez "karmi".
    Svi koji su do sada izveli prošlogodišnji program u cjelosti tj. počeli čitati 19.2., čitali i pročitali do kraja po jedan svezak svaki dan u razdoblju 0-24h, bez prekidanja, bez preskočenog sveska, pročitavši svaki put sve što u Knjizi piše uključivo i poleđinu str broj 7. i tako sada čitaju Knjgu po 6. put nastavit će tako i pročitati sve dodatke i početi sa S1 novi program čitanja za 2012. 26.2. prema priloženoj tablici za nastavljače.
    Svi ostali će početi čitati S1 19.2., prema također priloženoj tablici za početnike.
    Pozdrav Ana

    avatar

    08.02.2012. (16:35)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Najzdravije kombinacije namirnica

    Istraživanja pokazuju da određena hrana može naglo postati zdravija ako se jede zajedno s nekom drugom. Od špinata i cikle, do crvenog vina i jabuke, slijedi 10 parova koje iznimno poboljšavaju osobine druge namirnice.

    Zašto je sok od naranče tako dobar uz zobenu kašu? I što to u maslinovom ulju poboljšava svojstva rajčice? Novi dokazi pokazuju da određene kombinacije namirnica nude daleko veće koristi nego što bi to mogle ijedna od njih zasebno.

    Epidemiolog David R. Jacobs ovaj fenomen naziva "sinergija hrane". Pogledajte 10 kombinacija koje snažno povećavaju apsorpciju poželjnih elemenata i istjeruju nepoželjne iz našeg tijela.

    1. Špinat i cikla
    Nutricionistkinja Joanne Larsen ističe da je tamnozeleno lisnato povrće poput špinata i kelja najbolje jesti u kombinaciji s drugim povrćem bogatim C vitaminom poput cikle jer se apsorpcija željeza poboljšava uz vitamin C. Rajčica i paprike su također dobar izvor ovog vitamina pa se mogu jesti umjesto cikle.

    2. Rajčice i maslinovo ulje
    Po glavi stanovnika Grci jedu više maslinovog ulja i rajčica nego itko drugi pa ne čudi da imaju zavidnu dužinu života. Rajčice su bogate antioksidantom likopenom koji dokazano smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka. A kako je likopen topljiv u masti kombiniranje rajčica sa zdravim mastima poput maslinovog ulja poboljšava apsorpciju likopena.

    3. Govedina i mrkva
    Vitamin A iz mrkve najbolje se apsorbira u kombinaciji s proteinima. osim toga govedina donosi dodatnu dozu cinka koji osnažuje imunološki sustav.

    4. Zeleni čaj i limun
    Zeleni čaj potiče metabolizam, a kad ga pijete s limunom tijelo prima 13 puta više antioksidanata nego kad ga pijete samog.

    5. Češnjak i riba
    Riblje ulje koje smanjuje kolesterol i sastojci češnjaka koji koriste srcu u kombinaciji djeluju kao antiupalna terapija.

    6. Crveno meso i ružmarin
    Crveno meso ne smije biti svakodnevna namirnica, no biftek ipak možete naručiti tu i tamo. Antioksidativne kiseline iz ružmarina mogu natopiti meso i neutralizirati slobodne radikale iz mesa.

    7. Sok od naranče i zobena kaša
    Kombinacija ove dvije namirnice dokazano sprečava srčane udare i dvostruko bolje čisti arterije nego ove dvije namirnice zasebno. Obje sadrže fenole koji stabiliziraju kolesterol.

    8. Jabuke i crveno vino
    Jabuke sadržavaju protuupalni flavonoid kvercetin, a crveno vino flavonoid katehin. Zajedno ometaju stvaranje krvnih ugrušaka i poboljšavaju cirkulaciju.

    9. Borovnice i grožđe
    Obje namirnice pršte antioksidantima no kako im se sezone ne poklapaju treba ih smrznuti i konzumirati u miksu s jogurtom.

    10. Orašasti plodovi, sjemenje i suho voće
    Nutricionistkinja Lauren Talbot ističe da su orašasti plodovi i sjemenke puni proteina i sadrže malo vode pa je probava lakša nego inače.

    avatar

    08.02.2012. (16:54)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...